Juzef 19.03.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 W Nowym Targu młodzi wzięli się za promocję rozpalania od góry https://www.youtube.com/watch?v=JNV2VcBqKk4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozi 19.03.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 W Nowym Targu młodzi wzięli się za promocję rozpalania od góry https://www.youtube.com/watch?v=JNV2VcBqKk4 Faceebok https://www.facebook.com/CzysteOgrzewanie?fref=nf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter_ha 21.03.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 W Nowym Targu młodzi wzięli się za promocję rozpalania od góry https://www.youtube.com/watch?v=JNV2VcBqKk4 Zrobiłem "propagandę" palenia od góry na stronie internetowej Forum w moim mieście. Zobaczymy, jaki będzie odzew. Link: http://www.zbaszyn.fora.pl/miasto-i-okolice,2/palenie-od-gory-sposob-na-kopcace-kominy,5998.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.03.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Już przerabiałem podobną propagandę u siebie, temat zadziała jak pójdziesz do kogoś i rozpalisz od góry i tak codziennie. W przeciwnym razie nie ma nawet co próbować bo przecież słońce krąży w około ziemi, i wszyscy są "najmundrzejsi" we własnej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwusik 23.03.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Już przerabiałem podobną propagandę u siebie,... Kilkanaście osób już spróbowało i chwalą sobie - także odzew jest Zadeklarowaliśmy też pomoc przy pierwszym rozpalaniu .Planujemy też powtórkę jesienią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 24.03.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 http://www.bolec.info/index.php?op=forum&forum=9&act=showtopic&topic=86381&strona=1 Ja jakis czas temu ruszyłem temat. Myślałem, że pociągnie to jakoś ale... u mnie bardziej interesują sie duperelami, polityką itd. Z resztą sami zobaczcie jakie tematy są omawiane No chyba, że większość od razu wlazła na czysteogrzewanie.pl lub tutaj (Oby) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 24.03.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Kolego górne spalanie to było modne 25 lat wstecz to była rewelacja ale nie w takich kociołkach co wchodzi ledwo 50kg . Ja miałem co wchodziło 200 kg i chodziło się do kotłowni nie 2 xna dzień tylko 2 x na miesiąc . Teraz żądzą kotły z podjnikiem i też się chodzxi 2 x w miesiąc albo 1x w miesiąc . Kotły górniaki to przeżytek . Tak samo kotły camino to dziadostwo lat 70 tych - spalacze opału . Jak ktoś twierdzi inaczej no to nie ma o czym gadać jest do przodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 24.03.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Jaaa cieeee... Ameryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 24.03.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Zadeklarowaliśmy też pomoc przy pierwszym rozpalaniu. Dobry trop. Instruktaż kogoś doświadczonego to najlepsze co może pomóc nowicjuszowi. Myślę nad stworzeniem "rejestru palaczy" gdzie osoba ogarnięta w paleniu od góry mogłaby się dobrowolnie wpisać jako chętna do udzielenia pomocy ludziom z okolicy, wraz z podaniem miejscowości, w której zamieszkuje. Takie wsparcie by na pewno ułatwiło start ludziom mniej ogarniętym technicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 24.03.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Myślę nad stworzeniem "rejestru palaczy" gdzie osoba ogarnięta w paleniu od góry mogłaby się dobrowolnie wpisać jako chętna do udzielenia pomocy ludziom z okolicy, wraz z podaniem miejscowości, w której zamieszkuje. DOSKONAŁY POMYSŁ. Pamiętajcie, że niektórzy mogą przerobić swój kocioł również na DOLNO SPALAJĄCY. Dla nich też przydałaby się pomoc. Wiem, że to utopia, ale są aplikacje na telefony.... Gdyby ktoś stworzył taką, która ... No właśnie- może są jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.03.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Juzef pomysł dobry ale wszyscy wiemy że każdy kocioł jest inny podjadę do kogoś kto ma palenisko 40 x 40 i co będę wykładał szamotem? Za darmo to można chyba tylko w Sosnowcu strzała dostać, samochody na wodę nie jeżdżą, a dasz komuś rękę raz podpalisz mu w kotle to co chwila będzie dzwonił że Panie bo słabo grzeje, Panie bo woda się zagotowała, Panie a za zimno w chałupie, Panie mówił Pan że spali 25kg/doba a wchodzi 50kg, Panie bo z komina czarny dym a miało go nie być te przykłady można mnożyć i mnożyć. Taka pomoc to tylko koleżeńska na zasadzie usiądziemy przy kociołku zobaczymy jak pracuje przez godzinkę czy 2 wypijemy po piwku i rozejdziemy się w zgodzie stwierdzisz że źle się paliło będziesz palił jak paliłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.03.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Ja także w grudniu zainteresowałem tematem gazetkę lokalną. W sumie napisałem do dwóch lokalnych redakcji, ale tylko jedna podjęła temat. Temat zajął "zaszczytną" środkową rozkładówkę (2 str. A4) co oczywiście cieszy. W art. oczywiście poszło odniesienie do czysteogrzewanie.pl, podałem także kontakt do siebie proponując nieodpłatną pomoc w nauce i ten kontakt został udostępniony w gazecie -- jednak po prawie 2 miesiącach od ukazania się gazetki żaden mail do mnie nie dotarł w tej sprawie. To może świadczyć tylko o dwóch rzeczach. Albo ludzie sobie radzą sami, albo położyli na to lachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.03.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Myjk raczej to drugie. Bym przeczytał że ktoś pojeździe moim samochodem i spali 5.5l/100km a ja jak tankowałem do 70l w Zgorzelcu ledwo udało mi się przejechać przełęcz Brenner co daje 750km i spalanie około 10l/100 cholera ten ciągle włączony lewy kierunek musi naprawdę obciążać alternator ale żeby aż tak zwiększał spalanie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baja0 25.03.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Ja jakis czas temu ruszyłem temat. Myślałem, że pociągnie to jakoś ale... u mnie bardziej interesują sie duperelami, polityką itd. Z resztą sami zobaczcie jakie tematy są omawiane No chyba, że większość od razu wlazła na czysteogrzewanie.pl lub tutaj (Oby) Pozdro P_R_O_B_O_S_H_C_Z spokojnie wlazła tu dawno, a nie odzywa się jak nie ma nic do zaproponowania nowego Edytowane 25 Marca 2015 przez baja0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter_ha 25.03.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Kolego górne spalanie to było modne 25 lat wstecz to była rewelacja ale nie w takich kociołkach co wchodzi ledwo 50kg . Ja miałem co wchodziło 200 kg i chodziło się do kotłowni nie 2 xna dzień tylko 2 x na miesiąc . Teraz żądzą kotły z podjnikiem i też się chodzxi 2 x w miesiąc albo 1x w miesiąc . Kotły górniaki to przeżytek . Tak samo kotły camino to dziadostwo lat 70 tych - spalacze opału . Jak ktoś twierdzi inaczej no to nie ma o czym gadać jest do przodu . Adik50 Może i nasze kotły to szajs, może masz i rację, że palenie od góry było modne 1/4 wieku wstecz, pewnie też masz rację, że najlepsze są kotły z podajnikiem węgla. Ja natomiast jestem przekonany, że każdy sposób na ogrzewanie chałupy czymkolwiek - bez napierd......nia toksycznym dymem na obszar kilometrów kwadratowych - jest godny uwagi i propagowania. Nie każdego po prostu stać na podajniki, elektronikę, dmuchawy i inne bajery, żeby przy ich pomocy hajcować w chałupie. Osobiście więc traktuję Twój wpis jako żart?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.03.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Nie będę nikogo przekonywał do kociołków z podajnikiem bo tego nie trzeba robić, mnie sytuacja postawiła przed faktem dokonanym że 14 letni kocioł odmówił posłuszeństwa i trzeba było kombinować. I jak zamontowałem kocioł z podajnikiem 15m od domu zima się skończyła, więc następna zima będzie zimą stulecia o tą się już nie ma co martwić. Jednak w moim przypadku 10kW pracuje ze średnią mocą 2,9kW więc i tak jest jakieś 3 razy za duży ale mniejszych nie robią. Prędzej czy później każdego z nas spotka podobna sytuacja pytanie jaki wtedy kociołek wybierze podajnik węglowy/pelletowy ja w razie ewentualnego W idę w pompę ciepła a starego kopciucha wstawiam do kotłowni do wspomagania i palenie od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 25.03.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 P_R_O_B_O_S_H_C_Z spokojnie wlazła tu dawno, a nie odzywa się jak nie ma nic do zaproponowania nowego O jak miło Cześć baja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 26.03.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Pamiętajcie, że niektórzy mogą przerobić swój kocioł również na DOLNO SPALAJĄCY. Dla nich też przydałaby się pomoc. To już jest wyższa szkoła jazdy i tak naprawdę bez zaangażowania i pewnej technicznej smykałki ze strony samego zainteresowanego myślę że nie ma sensu zaczynać. Juzef pomysł dobry ale wszyscy wiemy że każdy kocioł jest inny podjadę do kogoś kto ma palenisko 40 x 40 i co będę wykładał szamotem? Za darmo to można chyba tylko w Sosnowcu strzała dostać, samochody na wodę nie jeżdżą, a dasz komuś rękę raz podpalisz mu w kotle to co chwila będzie dzwonił że Panie bo słabo grzeje, Panie bo woda się zagotowała, Panie a za zimno w chałupie, Panie mówił Pan że spali 25kg/doba a wchodzi 50kg, Panie bo z komina czarny dym a miało go nie być te przykłady można mnożyć i mnożyć. Taka pomoc to tylko koleżeńska na zasadzie usiądziemy przy kociołku zobaczymy jak pracuje przez godzinkę czy 2 wypijemy po piwku i rozejdziemy się w zgodzie stwierdzisz że źle się paliło będziesz palił jak paliłeś. Dlatego napisałem: dobrowolnie (i świadomie, licząc się z koniecznością obcowania z ludźmi mało kumatymi) oraz z podaniem lokalizacji, aby tej wody na dojazd wiele nie przepalać, ale podejść nawet piechotą. Rozpoznanie czy palenisko jest 40x40cm zawsze można zrobić uprzednio. Bym przeczytał że ktoś pojeździe moim samochodem i spali 5.5l/100km a ja jak tankowałem do 70l w Zgorzelcu ledwo udało mi się przejechać przełęcz Brenner co daje 750km i spalanie około 10l/100 A jednak wtyczki do zapalniczki samochodowej cudownie obniżające spalanie czy odmładzające suplementy diety znajdują klientów... Ja także w grudniu zainteresowałem tematem gazetkę lokalną. W sumie napisałem do dwóch lokalnych redakcji, ale tylko jedna podjęła temat. AŻ jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.03.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Juzef boję się że nawet wydruk informacji z Twojej stronki wraz z podaniem nr. telefonu mojego niewiele pomoże. Ten co chciał się dowiedzieć jak palić już pali poprawnie, reszta wiadomo jak to Myjk powiedział kładą lachę na ekologię. Na moim regionie cały czas są na etapie wkładania płytek szanotowych do pieca za 600 PLN aby dymiło się polowe mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwusik 31.03.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Na moim regionie cały czas są na etapie wkładania płytek szanotowych do pieca za 600 PLN aby dymiło się polowe mniej. A co to są te płytki - coś mnie ominęło ? Bo szamot do mojego pudła ,to mnie kosztował jakieś 30 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts