marcus312 18.12.2015 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Nie zrobiłem, daszku, ta blach to odcięta nie w całości części, która byłą z tyłu drzwiczek. Nie mam jeszcz KPW, więc pomyślałem, że może to będzie kierować strumień powietrza w zasyp. Mozna by np tymczasowo na probe na ta odgieta blache w drzwiczkach która ma spełniac role KPW dołozyc kawałek rurki czy nawet puszki , wystarczylo by to poowijac zwykłym drutem do tego daszku i uszczelnic np folia aluminiowa sniadaniowa czy tam na wełnie czy silikonem podkleic .Długosc zrobic mniej wiecej tak zeby bylo pod katem w dół i jak najgłebiej w zasyp ale nie moze o nic ocierac przy otwieraniu drzwiczek .Sam widzisz ze wystarczy nawet taka prosta prowizorka zeby sie przekonac czy to zadziala wcale nie trzeba odrazu specjalisycznych narzedzi czy usługi slusarskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
attex 19.12.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 PahlawiPrzeczytaj i się nie poddawajhttp://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2013/01/czysteogrzewanie_poradnik.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topicktm 19.12.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 @Myjk Dzieki za zainteresowanie sie tematem i podanie mi informacji na temat mojego wymiennika Jest ruszt ruchomy przez te lata juz troche wyeksploatowany, jak je najlepiej uszczelnic?? Nic nie odseparowywalem bo nie doczytalem czy trzeba Macie Panowie jakies zdjecia tych przerobek? Przyjme na PW lub meila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.12.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Aby uszczelnić komorę, musisz odkręcić boczne ocieplenie. Twoim oczom ukażą się "pręty" rusztu osadzone w konstrukcji pieca. Ja na początku uszczelniłem je "watą" i nakrętkami od napojów. Później usunąłem kompletnie ruszt ruchomy (co prawda lepiej się wsad dopala i czyści, ale nie polecam tego, bo od cholery roboty z wyrywaniem tego żelastwa!) i zaślepiłem zupełnie dziury wstawiając kołki. Ruszt pionowy na przypał odseparowałem kawałkiem blachy. I tak już zostało. Trzeba odkręcić deflektor, wsunąć pod niego blachę, przykręcić, dopasować i wyprofilować aby wbijała się pod konstrukcję rusztu poziomego. Oczywiście zamontowany miarkownik. KPW też jest dorobiona, ale dzisiaj chyba jednak zostałbym przy patencie lysy1 i blasze przykręcanej do ruchomego deflektora poziomego nad zasypem. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topicktm 19.12.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Znalazłem wlasnie chwile na poczytanie wątków i zaraz wszystko poprzegladam. Muszę dokonac modyfikacji i uszczelnien tego pieca bo dzis podczas ocieplania myslalem ze sie przewrócę jak z komina waliły kłęby czarnego dymu... Zdjecia zębca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 20.12.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Jest nadzieja na lepszy węgiel: taki prawie koks w cenie węgla Złomowanie kotłów węglowych i kupno gazowych, to nie jedyna alternatywa! "Prowadzone na dużą skalę badania wdrożeniowe niskoemisyjnego paliwa węglowego, tzw. błękitnego węgla, kończy Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla z Zabrza. To paliwo, choć nieco droższe od zwykłego węgla, może być stosunkowo czysto spalane nawet w najprostszych paleniskach." http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/blekitny-wegiel-trafi-pod-strzechy-polacy,255,0,1982975.html Edytowane 20 Grudnia 2015 przez jacet100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pahlawi 21.12.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witam. Nie daje mi spokoju ten piec i postanowiłem działać. Robię KPW i tylko jedno pytanie. Otwór do PW mam w kształcie trójkąta (podstawa 4 cm, wysokość 8 cm), mam profil zamknięty o wymiarach 6x4 cm, na spawanie jestem już umówiony i teraz, czy nie będzie błędem jak górna część tego trójkąta, od strony zasypu będzie zasłonięta blach, do której będzie przyspawany profil, bo siłą rzeczy nie zrobię takiego profilu, żeby objął cały ten trójkąt. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 21.12.2015 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Cześć Jacet 100, miło że wpadłeś!! Witam też nowych userów w naszym wątku. --------------------------------------------- Kolego Pahlawi, na początku powinieneś założyć że chcę ci pomóc. Być może nikt nigdy, nie zwrócił ci uwagi na pewną niespójność twojej aktywności, ale nie martw się ja to zrobię (mam nadzieję że z pożytkiem dla ciebie). Zobacz sam, z jednej strony zwracasz się o pomoc i dobrze, a gdy tę dostajesz - to mimo woli puszczasz ją bokiem, po prostu masz inne zdanie. Ostatnio poprosiłem żebyś kupił worek tańszego węgla na próbę. "Trzeci rodzaj węgla w kotłowni? Muszę spalić te 1,5 tony, które mam, bo miejsca już nie ma." Nie prosiłem żebyś kupił tonę, tylko worek (jeden worek). Co ja teraz miałbym zrobić. Poprosić ponownie? Może tym razem podejmiesz współpracę? Jak myślisz, ja to robię specjalnie żeby ci jakoś dokuczyć?? Spora część ludzi miała duży problem z fukającymi kotłami, w zdecydowanej większości przypadków po zainstalowaniu kierownicy powietrza wtórnego - problemy ustały. Ustały również pytania ------> razem z problemami. Zamiast szybko wziąć lekarstwo i zapomnieć o chorobie, koncentrujesz się na zadawaniu pytań - które w tej fazie są nieuzasadnione. Będą uzasadnione gdyby - pomimo wykonanych zaleceń... kocioł twój fukał nadal. Wtedy tak! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego&p=3593592&viewfull=1#post3593592 Wtedy bardzo chętnie wrócę do tematu - bo to będzie ciekawy przypadek na którym obaj nauczymy się czegoś nowego. Życzę powodzenia i pozdrawiam! ================================== EDYCJA - bo minęło zaledwie pół minuty od zamieszczenia posta kolegi Pahlawi i mojego, stąd konieczność dopisania paru zdań. Zapoznaj się z linkiem, najlepiej by było żeby otwór był w miarę podobny do przekroju rury KPW (małe straty na przepływie). Lepiej więc w drzwiach wytnij otwór prostokątny. W miejsce brakującej blachy - wstaw łatkę. Uwaga ogólna. Z powodów bezpieczeństwa, otwory w kotłach powinny być zasłaniane. Bywa że ludzie w bezpośredniej bliskości kotła trzymają także drewno i papiery. Dlatego zalecam rezygnację z typowych rozet, i użycie otworów z regulowaną klapką. Wszystko co mogłoby wyskoczyć z kotła, np. jakaś zabłąkana iskra, będzie naturalnie kierowane (przez tę klapkę) w dół. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=3593522&viewfull=1#post3593522 Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Last Rico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygar 21.12.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witaj Last Rico i koledzy Wyżej ktoś wspomniał o " błękitnym węglu " . Last Rico , co o tym sądzisz , czy nie zostanie zabrane z węgla to co dla nas jest wartościowe podczas pierwszej fazy jego prawidłowego spalania w kotle GS.? A za tym , da to mniej energii z 1 kg węgla , w cenie kto wie czy nie wyższej od obecnej ? Pozdrawiam Świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.12.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Wyżej ktoś wspomniał o " błękitnym węglu " . Last Rico , co o tym sądzisz , czy nie zostanie zabrane z węgla to co dla nas jest wartościowe podczas pierwszej fazy jego prawidłowego spalania w kotle GS.? A za tym , da to mniej energii z 1 kg węgla , w cenie kto wie czy nie wyższej od obecnej ? Dla palących w śmieciuchach, to i tak nie ma znaczenia. Przy normalnym węglu i tak wyrzucają $ kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 21.12.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witaj Last Rico i koledzy Wyżej ktoś wspomniał o " błękitnym węglu " . Last Rico , co o tym sądzisz , czy nie zostanie zabrane z węgla to co dla nas jest wartościowe podczas pierwszej fazy jego prawidłowego spalania w kotle GS.? A za tym , da to mniej energii z 1 kg węgla , w cenie kto wie czy nie wyższej od obecnej ? Pozdrawiam Świątecznie wyższej wyższej bo jeszcze na dobrą sprawę go nie ma w obrocie tylko testach to już śpiewka że 10-20% więcej od ekogroszku , to będzie pewnie około 1000 zł , już widzę te kolejki po trochę mniej odgazowany koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pahlawi 22.12.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Zapoznaj się z linkiem, najlepiej by było żeby otwór był w miarę podobny do przekroju rury KPW (małe straty na przepływie). Lepiej więc w drzwiach wytnij otwór prostokątny. W miejsce brakującej blachy - wstaw łatkę. Uwaga ogólna. Z powodów bezpieczeństwa, otwory w kotłach powinny być zasłaniane. Bywa że ludzie w bezpośredniej bliskości kotła trzymają także drewno i papiery. Dlatego zalecam rezygnację z typowych rozet, i użycie otworów z regulowaną klapką. Wszystko co mogłoby wyskoczyć z kotła, np. jakaś zabłąkana iskra, będzie naturalnie kierowane (przez tę klapkę) w dół. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=3593522&viewfull=1#post3593522 Witam Ostatnie dwa pytanie przed Świętami, ale bez nich nie ruszę dalej. Czy taki sznur z klejem do uszczelnienia KPW może być (on jest okrągły), czy szukać takiego, który mocuje się bez kleju https://www.obi.pl/decom/product/Uszczelka_śr._6_mm_z_klejem_28_ml/5823034 Kierownica już prawie zrobiona, po świętach wstawię zdjęcie. Śruba rzymska, do wyregulowania miarkownika już jest. Chcę tylko wiedzieć, czy kierownica ma kończyć się równo za progiem w drzwiczkach zasypowych, czy ma sięgać dalej. Kolega Myjk napisał, że może być nawet 2-3 cm wyżej. Maksymalny zasyp przy dobrym działaniu będzie na równi z tym progiem. Dzięki za odp. i za wyrozumiałość Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 22.12.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie, potrzebuję informacji, jak wyregulować miarkownik mechaniczny (Regulus) żeby w zakresie temp od 30 do 90 st . podnosił klapkę max do 5 mm.Potrzebuję, żeby w początkowej fazie (rozpalenie) miarkownik wychylał się tylko 5mm, żeby ograniczyć napływ PG.Mam problem z gotowaniem wody przy większym uchyleniu, metodą prób i błędów stwierdziłem, że 5mm jest optymalne.Obecnie ratuję się sprężyną podpiętą pomiędzy łańcuszkiem a ramieniem miarkownika i blokowaniem klapki PG (5mm). Edytowane 22 Grudnia 2015 przez tofek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygar 22.12.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Witam Ostatnie dwa pytanie przed Świętami,t. Chcę tylko wiedzieć, czy kierownica ma kończyć się równo za progiem w drzwiczkach zasypowych, czy ma sięgać dalej Dzięki za odp. i za wyrozumiałość Wesołych Świąt Nie czytasz ze zrozumieniem . Zrób jak chcesz , a było o tym pisane , ważne by rozpalało środek zasypu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 22.12.2015 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Witaj Last Rico i koledzy Wyżej ktoś wspomniał o " błękitnym węglu " . Last Rico , co o tym sądzisz , czy nie zostanie zabrane z węgla to co dla nas jest wartościowe podczas pierwszej fazy jego prawidłowego spalania w kotle GS.? A za tym , da to mniej energii z 1 kg węgla , w cenie kto wie czy nie wyższej od obecnej ? Pozdrawiam Świątecznie Zygar, dawno cię tu nie widziałem, cieszę się że jesteś. No cóż, nie chciałbym jakoś bardzo kategorycznie wypowiadać się o paliwie którego jeszcze nie ma na rynku. Przede wszystkim nie znamy ceny nowego węgla. Mogę za to - odnieść się do podlinkowanego przez kolegę Jacet 100 artykułu o tym węglu, ale proszę zauważyć że to nie będzie to samo. "Błękitny węgiel" nazwa równie dobra co "szafirowa smoła". Autor nie ustrzegł się niestety od powielania rozpowszechnianej od jakiegoś czasu w mediach półprawdy - że za tzw. niską emisję odpowiada złej jakości węgiel. Nie znam powodu dla którego ta opinia praktycznie dominuje w tv, necie czy radiu i jakoś nigdy - nie zderza się z krytyką. W artykule pojawiają się i inne chyba nie do końca przemyślane treści. Dowiadujemy się, że nowe paliwo będzie emitować co najmniej kilkakrotnie mniej pyłów lotnych. Trudno mi to zrozumieć, gdyż koks węgla kamiennego składa się w uproszczeniu z węgla pierwiastkowego C oraz popiołów w nim zawartych. O ile jakaś forma koksowania zmniejszy ilość np. benzo(a)pirenu w spalinach, to w żaden sposób nie wpłynie - na obniżenie ilości popiołów lotnych PM10, PM 2,5 i poniżej. Tu pojawia się ciekawa cecha kotłów GS, (bez dmuchaw!!), żaden z innych kotłów nie jest tak czysty jeśli chodzi o ilość popiołów lotnych wypuszczanych w powietrze. Chyba, że mamy na myśli wyłącznie o sadzę, ale i tu dojdziemy do kilku ciekawych spostrzeżeń. Aby oczyścić węgiel z ciężkich długołańcuchowych związków węgla z wodorem - które to odpowiadają za dymienie w źle prowadzonych kotłach węglowych, trzeba węgiel podgrzać. Problem w tym, że wcześniej, jeszcze przed tą ciężką smołą czy np. benzenem wyjdą też z niego wszystkie lekkie i pożądane substancje łącznie z wodorem. Te gazy są nam potrzebne, one ułatwiają zapalanie się węgla. Do tego są czyste i energetyczne. Wychodzi więc na to, że ktoś chce nam sprzedać "mleko" wcześniej biorąc z niego śmietanę. Chce nam sprzedać drożej - niż to tłuste, wprost od krowy. Dobrze, a śmietana??? Śmietanę sprzeda się osobno, innemu chętnemu. Pozornie sama strata... Jednak jest jeden zysk. Jeśli zgodzimy się z tym, że dym z komina lekarstwem nie jest, i że mnóstwo ludzi nie potrafi czysto spalać - więc truje nas nieprzytomnie, a CI - którzy odpowiadają za stan powietrza, zwyczajnie nie dostrzegają przyczyny tego trucia bo doradcy - doradzają ciągle tak samo: Panie wojewodo, marszałku, panie prezydencie, tak dymi bo to tani węgiel!! tak tak. To może i dobrze że ktoś chce smołę z węgla zabrać. Niech ją bierze i sprzeda, a nam odda czystsze powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odzio42 22.12.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Mam problem z gotowaniem wody przy większym uchyleniu, metodą prób i błędów stwierdziłem, że 5mm jest optymalne. A nie masz może świeżo zalanej instalacji, bo ja miałem ten sam problem, ale dwa lata od zalania i paleniu 2 sezony problem ustał. Objawy to szum i sporadyczne bulgotanie w kotle przy 60st czasem niżej (i to raczej na drewnie) , ale musiało być ostro palone, tak jak piszesz przy dużym otwarciu PG Wadą miarkownika mechanicznego jest że otwarcie klapki jest proporcjonalne do temp. i ciężko coś w tym temacie zmienić Edytowane 22 Grudnia 2015 przez odzio42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 22.12.2015 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Cd: Zygar, weź teraz kolego w jedną rękę łyżkę stołową, a w drugą zapalniczkę gazową. Zapal ją i zbliż płomień do spodu łyżki tak, aby płomień dotykał do metalu. Każdy może to zrobić w domu i przekonać się na własne oczy że na blasze pojawi się kopeć, czarna sadza. Taka sama jak tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=2822266&viewfull=1#post2822266 Ordynarna czarna sadza, węgiel, a wszystko to przez złej jakości paliwo !!!!! Analogicznie - tak powinna wyglądać opinia o gazie - który kopci jak mazut na mrozie. Doświadczenie jasno pokazuje, że nawet idealnie czysty gaz - najwyższej jakości - bo do zapalniczek, źle spalany też potrafi kopcić. Podobnie jest z węglem, olejem napędowym czy innymi paliwami. Zwykle, to nie paliwa są winne za dymienie, ale źle prowadzony proces spalania. Węgiel spalany od góry, samoczynnie się koksuje, a ciężkie węglowodory - ulegają krakowaniu do lżejszych i następnie są spalane już nie jako smoła ale produkt jej rozbicia. Ludzi trzeba edukować, nikt przecież nie chce okolicy zadymiać, ale uznaje że inaczej się nie da! Zawsze tak było, panie, jest ogień, to musi być i dym!! Nie musi, nie musi i my to wiemy, a od nas dowiadują się inni. Pozdrowionka! ============================== Słowo na Święta do kol. Pahlawi który chce wiedzieć, ale nie chce czytać. 1. Dowolny sznur szklany, ceramiczny # 5-6 mm , byle szczelnie wklejony. 2.Pisałem o tym nie na stronie 648, ale na 48-mej. Wystarczy(ło) przeczytać: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego&p=3646422&viewfull=1#post3646422 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 22.12.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie, potrzebuję informacji, jak wyregulować miarkownik mechaniczny (Regulus) żeby w zakresie temp od 30 do 90 st . podnosił klapkę max do 5 mm. Potrzebuję, żeby w początkowej fazie (rozpalenie) miarkownik wychylał się tylko 5mm, żeby ograniczyć napływ PG. Mam problem z gotowaniem wody przy większym uchyleniu, metodą prób i błędów stwierdziłem, że 5mm jest optymalne. Obecnie ratuję się sprężyną podpiętą pomiędzy łańcuszkiem a ramieniem miarkownika i blokowaniem klapki PG (5mm). Tak jest dobrze (rozumiem, że blokujesz możliwość otwierania się klapki powyżej tych 5mm). Inaczej - to można dorobić "zasłonkę" pod klapę PG (na otwór, który owa klapka zakrywa czyli zmniejszający światło otworu), która pozwoli uzyskać powierzchnię wlotu powietrza taką, jak klapka uchylona na 5mm. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVE5074 22.12.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 A Wadą miarkownika mechanicznego jest że otwarcie klapki jest proporcjonalne do temp. i ciężko coś w tym temacie zmienić Kurde nie wytrzymałem .... to jest wada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odzio42 22.12.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Generalnie to nie wada a zaleta, ale zbyt duże otwarcie klapki przy paleniu od góry za szybko rozpala zasyp i po wygaszeniu wychładza, tak więc tylko w tym ma wadę.Sam używam, świadomie go wybrałem i chwale sobie bo trzyma zadaną i jest ciągłe minimalne podawanie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts