jedrek188 03.01.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Jak tu czytam to chyba ja cos zle robię,zebiec Wenus 10kw,na 12-13 kg i temperaturze na piecu 65 stopni(miarkownik) osiągam max 7 godz:eek:węgiel 24-25mj( dane z worka,orzech)...:( Edytowane 3 Stycznia 2016 przez jedrek188 blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 03.01.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 jedrek marcel ma ponad 30mj to już 20% czasu . Mój metraż to 60m2mieszkanie i 30 piwnica u mnie kaloryfery i podłogówka . Temperatura docierająca do nich to na dziś przy -12 ok 45stc. Teraz na kotle mam 54-56stC powrót 38 poprzez zawór 4D. temp w mieszkaniu średnio 25stC w piwnicy 20. Pale od góry, bardzo wolno rozpalam, łańcuszek na ramieniu miarkownika mam założony prawie w połowie przez co mniej otwiera szczelina Powietrza głównego(PG), drzwiczki zasypowe z rozetą i KPW z 1,5lub 2calowej rury. Po nowym zasypie na górę zakładam nazwijmy to palnik w formie trapezu który szczelnie okrywa zasyp i osuwa się na dno w czasie wypalania zasypu . Palnik wykonany jest z blachy 7mm skupia wszystkie spaliny wraz z PW w wylot ok 10x5cm . W stopce często zmieniam ile spalam na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 03.01.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ok,grzane 150 m2, z tego 25 podłogówka,żadnych 3d,mieszaczy itp,na podlogowke i na kalafiory idzie tyle co na piecu,15 cm 0,031 na ścianach, na poddaszu 20cm 0,034,ogólnie 60-70 kwh/m2/rok,może coś nie tak z instalacją???albo bajkopisarze są na forum??:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 03.01.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Jedrek widzisz moje całe lokum to jak twojego pół domku z boku mam sąsiada i na górze, a to już dużo i stało-palność dlatego x2 +coś tam. Same temperatury zasilania są różne. U mnie w sezonie zimowym wystarcza temperatura na kaloryfery od 32-50stC - 1 załadunek na dobę. Załadunek drewna do 7 kg jak się przyłożę potrafię spalić bezdymnie i ciągłym ogniem przez 4,5 - 5 godzin. - to pół zapotrzebowania dobowego przy temperaturach bliskich 0. Jest opis zdjęcia i film na innym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikar1 04.01.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 jedrek marcel ma ponad 30mj to już 20% czasu . Mój metraż to 60m2mieszkanie i 30 piwnica u mnie kaloryfery i podłogówka . Temperatura docierająca do nich to na dziś przy -12 ok 45stc. Teraz na kotle mam 54-56stC powrót 38 poprzez zawór 4D. temp w mieszkaniu średnio 25stC w piwnicy 20. Pale od góry, bardzo wolno rozpalam, łańcuszek na ramieniu miarkownika mam założony prawie w połowie przez co mniej otwiera szczelina Powietrza głównego(PG), drzwiczki zasypowe z rozetą i KPW z 1,5lub 2calowej rury. Po nowym zasypie na górę zakładam nazwijmy to palnik w formie trapezu który szczelnie okrywa zasyp i osuwa się na dno w czasie wypalania zasypu . Palnik wykonany jest z blachy 7mm skupia wszystkie spaliny wraz z PW w wylot ok 10x5cm . W stopce często zmieniam ile spalam na bieżąco. Witam. Czy mógłbyś bliżej opisać jak wygląda ten Twój trapez . Może załączysz jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 04.01.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witajcie dawno tutaj nie zaglądałem ale widzę że temat ciągle żywy, to super . moja przygoda z paleniem od góry też zaczęła się od tego forum , długo dochodziłem do takich efektów jak mam teraz , ale myślę że wyciągnąłem bardzo dużo . Piecyk 16KW grzeje 100m2 powierzchni mieszkalnej domu jednorodzinnego plus pralnia w piwnicy ok16m2, obecnie mrozy do -15 w nocy dom nieocieplony z lat 70tych , spalam ok25kg węgla na 24godziny zasyp 1 raz /dobę, w instalacji bufor ciepła 1000l przy obecnych mrozach potrafi podtrzymać grzejniki do 3 h (spalanie i praca podane łącznie z pracą z bufora). te 3 godzinki dają dużo czasu na wygaszenie i ponowne rozpalenie w piecu bez obniżania temperatury w domu , a to bardzo ważne. Ponadto bufor pozwala na natychmiastowe uzyskanie grzania po rozpaleniu pieca ponieważ piec nie musi podnosić temperatury wody w układzie co przy rozpalaniu od góry trwa dosyć długo. temperatura w domu 21-22C. Bardzo ważne przy tego typu paleniu jest aby mieć dobry węgiel który się zna , ja od 3 lat palę węglem z Wesołej .Przy temperaturach powyżej 0 piec pochłania ok 12kg/dobę ,staram się utrzymywać stałopalność na poziomie 24godzin regulując ją ilością wegla gdyż taki sposób palenia jest dla mnie bardzo wygodny, a przy takim sposobie palenia piec jest bardzo przewidywalny.Pozdrawiam i życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
attex 04.01.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam. Czy mógłbyś bliżej opisać jak wygląda ten Twój trapez . Może załączysz jakieś zdjęcia. Przyłączam się do prośby,wstaw jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 05.01.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Attex Mikar1. Kombinuję jeszcze z szamotem nad wylotem np płomień podzielony na 2 lub 3 . Mam jeszcze zamiar wywiercić skośne otwory w pełnej cegle szamotowej i położę ją na otwór lub w połówce paski na szerokość tarczy. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
attex 05.01.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dzięki Mario1969/1 Muszę spróbować zrobić taką osłonęZakładasz tą osłonę przed ,czy po rozpaleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spray 05.01.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dzień dobry wszystkim! Postanowiłem napisać na forum ponieważ mam ogromny problem z kotłem Malejka WAMET. Wyczytałem już jest jest to bubel i bez zastosowania przeróbek będę się musiał z nim męczyć.W kotle jest palone od dołu. Próbowałem również spalania kroczącego ale efekt jest ten sam.Kocioł dymi jak wściekły, jak rozpalimy w kotle i zamkniemy drzwiczki z popielnika to temperatura spada mimo, że klapka PG jest otwarta, spala naprawdę dużo węgla i zasypując kocioł ok. godziny 22, o 5 rano kaloryfery są już całkiem zimne...I tutaj moja pytanie: Jakie przeróbki mogę zastosować w kotle, żeby nie spędzać całych dni w kotłowni? Rysunek kotła z DTR:http://images.tinypic.pl/i/00742/e9a7naftilrb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 05.01.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dzięki Mario1969/1 Muszę spróbować zrobić taką osłonę Zakładasz tą osłonę przed ,czy po rozpaleniu? Zakładam przed - to waży kilka kilo, a rozpalam za pomocą peletu (1litr) i paliwka do bio-kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 05.01.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Wyczytałem już jest jest to bubel Nie jest tak zle to całkiem dobra konstrukcja pozwala na modyfikacje To jak go przerobic zalezy miedzy innym od tego czym chcesz palic jakim rodzajem opału jaki typ wegla bo kociol mozna ten akurat przerobic na dolnego spalania albo górnego jezeli ta szczelina nad przegroda pionowa ma odpowiedni przelot nie np 2cm . spala naprawdę dużo węgla i zasypując kocioł ok. godziny 22, o 5 rano kaloryfery są już całkiem zimne... To ile spala zalezy tez od termicznosci budynku ,pewne procesy palenia mozna poprawic zeby przyniosły tam jakas ekonomie i wygode obsługi ale straty ciepła przez budynek i tak trzeba uzupełnic Edytowane 5 Stycznia 2016 przez marcus312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 05.01.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dzień dobry wszystkim! Postanowiłem napisać na forum ponieważ mam ogromny problem z kotłem Malejka WAMET. Wyczytałem już jest jest to bubel i bez zastosowania przeróbek będę się musiał z nim męczyć. W kotle jest palone od dołu. Próbowałem również spalania kroczącego ale efekt jest ten sam. Kocioł dymi jak wściekły, jak rozpalimy w kotle i zamkniemy drzwiczki z popielnika to temperatura spada mimo, że klapka PG jest otwarta, spala naprawdę dużo węgla i zasypując kocioł ok. godziny 22, o 5 rano kaloryfery są już całkiem zimne... I tutaj moja pytanie: Jakie przeróbki mogę zastosować w kotle, żeby nie spędzać całych dni w kotłowni? Rysunek kotła z DTR: http://images.tinypic.pl/i/00742/e9a7naftilrb.jpg Bardzo dobra baza do przeróbki na dolniaka. Dla Ciebie proponuję zapoznać się z tym tematem. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych. Zaślepisz górę, wykonasz palnik, dostarczysz powietrze, jak wszystko dobrze się zgra - będziesz zadowolony lub bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 05.01.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 koledzy mają racje świetna baza do przeróbki czy ten wlot na tylnej ściance , na wysokości dolnej krawędzi wymiennika pionowego to dolot powietrza wtórnego , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spray 05.01.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Ufff, pocieszyliście mnie tymi odpowiedziami. Co do spalanego materialu to węgiel, w tym roku typ 33, orzech z knurowa. Bede staral sie go przerobic na dolniaka bo dziadek cale zycie byl przyzwyczajony do palenia od dolu.W zwiazku z tym mam Pytanie: jak i z czego zrobic palnik? Tematu ktory wcześniej zostal podany nie zdazylem jeszcze sprawdzic dlatego pytam. Tak, otwor z tylu to wlot powoetrza wtornego ale ma taki jakby wizjer i jego faktyczna wielkosc to +- fi 2cm Edytowane 5 Stycznia 2016 przez spray Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 05.01.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Zapoznaj się z postami tego Usera http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=14390631 najlepiej opisany palnik i prawdopodobnie najlepszy - mnóstwo osób korzysta. Jest przy tym trochę pracy i eksperymentów. Krócej się nie da. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spray 05.01.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Coś nie tak z linkiem który podales - brak wyników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 05.01.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 U mnie działa, To zrób tak wejdź na link http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=7023999#post7023999 chodzi o użytkownika Dikij.Petia potem lewo-klikiem na tym userze , kursorem najedź na "zobacz posty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 05.01.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Czystepowietrze to forum o GS-ach nie DS-ach. Odpowiem są tacy co palą nawet bez mieszanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spray 06.01.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Dziękuje wszystkim za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno pytanie, pompa w instalacji co to watts hp 43 i jest ustawiona na 3 biegu, czy to nie za wysoko? Do ogrzania jest dom ok. 210m, bez izolacji, najwyzszy punkt to zbiornk wyrównwaczy na +- 7m Edytowane 6 Stycznia 2016 przez spray Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts