palacz60 30.01.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Tak pisało na stronie czysteogrzewanie.pl A lekki czarny dymek i sadzę mam w fazie spalania gazów.Myślałem nad jakimś palnikiem może taki jaki ma czystopowietrze hym ? A może wy znacie jakieś palniki do kotła gs ? I czy one działają ? Bardzo przepraszam pisałem telefonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 30.01.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 [quote name=" amade"]Zobaczyłem u znajomej na wsi piec,też z kafli tylko w konstrukcji z kątownika. Taki zamierzam zrobić, po rozebraniu obecnego. Nawet nie będe pisał jak grzeje. Chciałem zasięgnąć rady, skoro temat o efektywnym paleniu, czy ktoś ma jakieś doświadczenia lub patenty z takimi piecami. Witam, może to w czymś pomoże?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-CeramicznePozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol881119 31.01.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Dzięki Zastanawiam się nad kupnem wersji Air (z kierownicą PW),jak możesz napisz jaka masz stałopalność Pelnego kotła nigdy nie pakowałem, mam sporo koksu sprzed lat i troche mialu, wegiel tez mialem gorszej jakosci z rosji, dopiero teraz sie pozbylem. Robilem mieszanke wegla ok 8kg, koks i miał.Temp na piecu 51-53 stopnie,Trzyma mi to ok 10 godz. Tak narazie pale. Teraz dopiero bede palil weglem naszym polskim z Katowickiego Holdingu i mysle ze wytrzyma dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juraz 31.01.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam praktyków. Za mną już chyba kilkaset stron forum, a im więcej, tym więcej wątpliwości, a kilka (dla Was prostych) odp. potrzebuję.Region płn-wsch (IVstrefa). Dom lata 70-te, 110 m kw, cegła+siporeks, okna wymienione, strop - beton+10 cm trociny z wapnem, strych zimny, posadzka/ściana- mostki termiczne, fundament – „pije wodę”, bojler 140l – przewymiarowany min. 2x, zabudowa terenu luźna- brak przewyższeń w promieniu 100 m, komin – wys. 10,5m z rurą 130mm (nie pytajcie dlaczego- tak być musi), wyjście komina na czopuch fi 150 mm, nawiew – fi 150 mm, wyciąg -fi 100 mm. Drastyczne zmiany w budynku (komin) nie wchodzą w grę ale przymierzam się do nowego kotła dlatego pytam.- jaki? GS czy DS.- który lepiej chodzi na niższym ciągu (wiosna /jesień palę sezonowanym drzewem, zimą na okrągło –węgiel /”ruski”/).-jaka min/max moc kotła-konkretne sprawdzone typy (producentów) z max średniej półki cenowejDzięki, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 31.01.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam praktyków. Za mną już chyba kilkaset stron forum, a im więcej, tym więcej wątpliwości, a kilka (dla Was prostych) odp. potrzebuję. Region płn-wsch (IVstrefa). Dom lata 70-te, 110 m kw, cegła+siporeks, okna wymienione, strop - beton+10 cm trociny z wapnem, strych zimny, posadzka/ściana- mostki termiczne, fundament – „pije wodę”, bojler 140l – przewymiarowany min. 2x, zabudowa terenu luźna- brak przewyższeń w promieniu 100 m, komin – wys. 10,5m z rurą 130mm (nie pytajcie dlaczego- tak być musi), wyjście komina na czopuch fi 150 mm, nawiew – fi 150 mm, wyciąg -fi 100 mm. Drastyczne zmiany w budynku (komin) nie wchodzą w grę ale przymierzam się do nowego kotła dlatego pytam. - jaki? GS czy DS.- który lepiej chodzi na niższym ciągu (wiosna /jesień palę sezonowanym drzewem, zimą na okrągło –węgiel /”ruski”/). -jaka min/max moc kotła -konkretne sprawdzone typy (producentów) z max średniej półki cenowej Dzięki, pozdr. jest taka storna ciepłowłaściwe.pl tam obliczysz moc kotła do drewno to lepszy ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus2 31.01.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witaj kawonTo kiedy można się spodziewać od Ciebie wiadomości na temat tego "cudeńka"? Czekamy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 31.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 A co konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioleks 01.02.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Pomylony kawon z Last Rico... Co nie znaczy że nie oczekujemy niecierpliwie na tego "PRO GS by Last Rico" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 01.02.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Pomylony kawon z Last Rico... Co nie znaczy że nie oczekujemy niecierpliwie na tego "PRO GS by Last Rico" Doczekam się tu odpowiedzi czy nie????????:evil::evil::evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 02.02.2016 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Doczekam się tu odpowiedzi czy nie????????:evil::evil::evil: Kolego Czystepowietrze vel Palacz60, chciałbym cię łagodnie zachęcić do istniejącego w tym wątku zwyczaju. Nie jest on skomplikowany - więc łatwo pojmiesz o co chodzi. Wszyscy tu kierujemy się rozumem, a nie emocjami. Jeśli więc chcesz być w jakimś sensie wyjątkowy - i ten zwyczaj złamać, to obawiam się że taka komunikacja się nie uda... Zadajesz pytanie i czekasz. Jeśli ktoś zna odpowiedź i będzie chętny jej udzielić, to ją dostaniesz. Jeśli nie, to będziesz musiał sam trochę poczytać. Dobra wiadomość jest taka, że od czytania jeszcze nikt nie umarł. ------------------- ------------ ---- Teraz w sprawie nowej konstrukcji kotła GS. Mam dwie informacje, jedną dobrą i jedną złą. Zacznę od tej złej. Otóż nic nie narysowałem i nic nie opisałem, no zwyczajnie nie mam kiedy. Gdybym wiedział że tak będzie, to może powstrzymałbym się od zamieszczania ostatniego posta. Po prostu nie przewidziałem wszystkiego i tyle. Dobra wiadomość jest taka, że obietnicę spełnię na pewno - już chciałem napisać że w tym tygodniu, ale tak nie napiszę - bo nie chcę się tłumaczyć gdyby mi znowu coś przeszkodziło. Konstrukcja wymaga zamieszczenia przemyślanego i czytelnego rysunku albo dwóch - oraz wyczerpującego opisu tekstowego, tak aby wszystko było jasne od początku do końca, ale to kosztuje trochę pracy, parę kresek tu nie wystarczy. Proszę więc wszystkich o jeszcze trochę cierpliwości i pozdrawiam! P.S. Do kolegi Okta. Witaj w naszym wątku, niestety nie jestem w stanie "obsługiwać" skrzynki prywatnych wiadomości. Bardzo żałuję i przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babilon 03.02.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Kraków walczy ze smogiem a wystarczy walczyć z niewiedzą(nieświadomością) użytkowników kotłów węglowych, którzy "palą oddolnie". Gdyby tak pomyśleć logicznie, to przydałyby się broszury(opracowania, książki) finansowane przez budżet lokalny a może nawet w ramach akcji rządowej (jakiś patronat) - napisane przez Last Rico mającego czas i motywację, także finansową. Znając jednak żywot, zaraz ktoś będzie chciał na tym zarobić i w ramach przetargu wybiorą jakiegoś pseudo znawcę o wysokich zdolnościach lobbingowych Istnieje jeszcze coś takiego jak lobbing negatywny. Polega on na celowym blokowaniu racjonalnych rozwiązań(decyzyjnych, prawnych) tylko po to ażeby dana branża (producenci kotłów, polskie kopalnie) nie straciła na rentowności. Chyba ten drugi argument jest najbliższy prawdzie, bo im klient kopalni mniej spali węgla, tym gorzej dla kopalni i - w rozważaniach systemowych państwowości - gorzej dla rządu. Ale lepiej dla środowiska i zdrowia. "Po owocach ich poznacie". Mimo wszystko dziwię się, że jeszcze na rynku nie pojawiła się przystępnie napisana książka (trochę łopatologii na wstępie i bardziej szczegółowych opisów w jej środku oraz wnioski na końcu) traktująca o optymalnej metodzie spalania węgla, w tym doborze kotłów. Mam tu na myśli prace popularne a nie podręczniki akademickie - pełne wzorów całkowych, równań różniczkowych. Takiej książki oczekuję. Piszę o tym dlatego, ponieważ sam jestem w trakcie pisania książki (typu podręcznik) - z innej branży. Edytowane 3 Lutego 2016 przez babilon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 03.02.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Proszę wszystkich palących od góry i nie tylko,o poparcie inicjatywy naszego kol. @Juzefa http://zmienmy.to/petycja/chcemy-by-polacy-dowiedzieli-sie-jak-palic-w-piecach-bez-dymu/ Liczę na szeroki odzew:)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hamous 03.02.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Podpisałem się wszystkimi kończynami. Nie trzeba mieć konta na FujZbuku. Niestety nie mogę za żonę i rodziców bo z jednego kompa można tylko raz:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 03.02.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Podpisałem, skomentowałem i liczę na spore poparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 03.02.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Podpisane i puszczone w obieg na miejscowym portalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patryk1999 03.02.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Z pełną odpowiedzialnością podpisalem jako BYŁY zatruwacz środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz60 03.02.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Wymyśliłem sposób na dokładanie pod ruszt. Ja też podpisałem. No nic nie chcą odpowiedzieć to nie trochę strużki czarnej nadal będzie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 03.02.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam, jeśli nie mam konta na facebooku, to jak zagłosować, bo mi nie wychodzi?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejegon 03.02.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam Panów!!!Również podpisałem,i moja żona i brat,jutro namówie tesciową ,i szwagra niech wysyłają niech się wiesci rozchodzą!!!A jak!!:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 03.02.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam, jeśli nie mam konta na facebooku, to jak zagłosować, bo mi nie wychodzi? Pozdrawiam. Już ogarnąłem. Przepraszam, za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts