Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mogę palić na każdej temp , ale mam ustawione 65*C , 20 kg węgla pali się przez 24 h , przez to pytam ile trzeba powietrza żeby zredukować te "doloty" tylko do jakiego stopnia .

Faktycznie masz za dużą różnicę między kuchnią a resztą pomieszczeń.Możesz przysłonić otwór nawiewny na tyle żeby nie zachwiać wentylacji grawitacyjnej.Inaczej mówiąc z otworu wyciągowego zawsze musi powietrze wywiewać a nie wciągać.Oczywiście gdy mrozy ustaną należy otwór nawiewny bardziej otworzyć a przynajmniej skontrolować ponownie działanie grawitacji i oczywiście pełna ostrożność.

Dzień Dobry wszystkim użytkownikom tego forum.

Mam problem. Naczytałem się strony czyste ogrzewanie i mam mętlik w głowie.

DOM

Odziedziczyłem dom po rodzicach z 90lat 140m2 powierzchni grzewczej + baaardzo wysoki strych 70m2 z nieocieplonym dachem. Strop od strychu ocieplony styropianem 8cm w dodatku okna stare drewniane szyba podwójna. Dom wykonany z cegły białej dziurawki grube ściany 60 cm z dylatacją. Straty ciepła sa duze. jak się odkuje finansowo wymienie okna oceiple dach itd. po kolei.

INSTALACJA

Piec krzaczek chyba 11KW z dmuchawa spalanie górno-dolne - nieszczelny jego sprawność o d#!pe potłuc nie chce go używać! chce się go pozbyć. Instalacja CO na grubych rurach grawitacyjna przerobiona na pompkę, robiona z początkiem lat 90 początkowo kaloryfery były żeliwne teraz są aluminiowe. Problem jest taki że piec wymaga ciągłej obsługi nie mozna go spuścić z oka. Zarzucić za dużo nie mozna i za mało tez nie przez co w domu jest zimno bo nie mam stałego niewolnika wybierajacego co chwila popiół i dokładającego węgla. Napale o godz 16-18 "ciepło" robi się po 2 godzinach. Wstaje rano jest zimno. Wracam z pracy koło godz 15-17 przy -11 na zewnątrz w domu mam około 12 stopni więc dość chłodno. Idzie około 6 ton węgla/sezon i jest zimno i bezustannie trzeba walczyć z krzaczkiem

PROBLEMY

Chce zakupić piec dolniak MPM DS o mocy 18 kw i palić bardziej drewnem niż węglem(węgiel przy niższych temperaturach) mam dostęp do taniego drewna. Czy takie rozwiązanie zda egzamin bez większej ingerencji w instalacje CO ? Czy 18 kw to odpowiednia moc ? jeśli ocieplę dom i wymienię okna i moc okaże za duża to bufor ciepła załatwi sprawę ?

Edytowane przez wojtek1910

Do MPM-a wstaw bufor bo będziesz go przerabiał, kombinował, wstawiał przeróżne palniki i tak będziesz miał kłopoty. Przede wszystkim sprawdź komin czy nadaje się do kotła dolnego spalania.

Poczytaj:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18681-kocio%C5%82-ds-mpm/

Edytowane przez gersik

Oto linki do ciepło właściwe stąd też 18 kw to był to pierwszy wybór

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/20nb

Widziałem ten temat ale nie przewertowałem go jeszcze całego.

To jak z tym buforem ciepła ????? Konieczny ? czy po prostu uwzględnić go przy wymianie pieca i ewentualnie zainstalować w następnym sezonie. Instalacja jest dość duża nie cieknie.

mi też na ciepło właściwe pokazywało 17kW , a mam wstawione 10 kW Defro Optima Komfort i wystarcza , a nie myślałeś o piecu z podajnikiem ?? , wiem drewnem się tam nie da palić ,

no to kolego jeszcze ci podsunę kocioł z którego powinieneś być zadowolony

załadujesz i od 30 h do max 7 dni spokoju spokoju

Edytowane przez Stasiu

wilupawel Masz abyś nie musiał się zbytnio wysilać.Co za naród chcą wszystko na tacy.Na węglu połuż blach/szamot tak aby na środku była dysza 10cm na 10cm i podaj pod nią PW ma to być szczelne aby gazy wymieszały się z pw i spaliły w Dyszy.Jak wszystko pujdzie dobrze zapomnjsz o sadzy i dymie.

Niestety kilka dni prób i testów na płytkach szamotowych nie przyniosły efektów

Będę próbował z blachą tylko muszę odwiedzić jakiś skład złomu

Płytki szamotowe położone na węglu lub drzewie po pewnym czasie zaczynają się przechylać i nie ma juz szczelności

Zrobiłem konstrukcje z płaskowników pospawaną coś na kształt szachownicy

W otwory boczne napowietrzające włożyłem śruby na tym zawiesiłem konstrukcje z płaskowników na nich płytki szamotowe bokami uszczelniając popiołem pozostał na środku otwór 10cm na 15cm , ciężko było od góry rozpalić ale się udało

Komora paleniskowa ma kształt sześcianu, może gdyby była na kształt budki ? daszek spadzisty na dwie strony ?

PW podane nad otwór około 10cm, płomnień ciemny czerwony tak jakby miał ptoblem wydostać się z sześcianu krążył po ściankach, sadza czarna na sciankach wymiennika, dym z komina bez zmian czarny tak jakby rozrzedzony prze powietrze wtórne,dymiło do puki cały wsad się nie zgazował

No to masz odpowiedź drzwiczki uchylone na full.

Połóż blachę z otworem 10 na 10 na wunglu i powinno przestać kopcić.

Jak dasz dużo powietrza a gazy są źle zmieszane to takie są efekty czorny dym z...

Powietrze wtórne pod dysze a nie nad tam tylko rozrzedza spalini gówno daje.Daj PW pod dyszę i to powinno rozwiązać problem.

Nie testuj z blacho bo to nic nie da trzeba pw dać pod dysze.

mtdeusz to są Twoje porady

Nowi forumowicze naprawdę wystarczy przeczytać trochę stron początkowych tego forum,streszczenie Yeti z 26 strony,Józefa który "wyszedł" z tego forum by szerzyć dalej czyste i ekonomiczne spalanie oraz konkretne i rzeczowe rady Last Rico bez jadu by dobrze przerobić nasze kociolki i odpowiednio w nich spalać.Zachecam też do wejścia na bliźniacze forum "drugiej słusznej linii" założonej przez "buntownika"