Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(....)W GS w nie da się czysto spalać niezależnie od metody palenia.

Opał trzeba zgazwować gazy wymieszać z powietrzem przecisnąć przez wąski otwór,zapalić i spalić w szamotowej otulinie.

Jakbym siebie czytał; mam pilnego ucznia:

Nie da się palić bezdymnie (i bez sadzy) w palenisku górnego spalania,

Trzeba : podgrzać paliwo, wydzielić gazy, zmieszać skutecznie (czytaj- energicznie) z powietrzem, dopalić w szamotowej otulinie, najlepiej w dość wąskim kanale- tunelu.

Pozdrawiam.

Tak,jest twoim uczniem doświadczony forumowiczu hes bo też tylko psioczy na kotły GS.Nie o to chodzi w tych dwóch forach,ja i inni przychodzimy tu po pomoc,a że mamy w kotłowniach wielkie g... to wiemy.Ani nad Ds ani nad GS nie zawiesisz większej ilości plusów i minusow,więc pomagajcie mając wiedzę i w tych wątkach nie przerabiajcie kotłów "tylko dla siebie" w imię jedynej słusznej drogi.

WYZYWANIE DLA PALACZY GORNYCH (JAM MYŚLAŁEM ŻE GÓRNYCH ALE NIE BĘDĘ SIĘ KŁÓCIŁ) KOPCIUCHÓW SPALIĆ BEZ DYMU I SADZY WĘGIEL 33 (GAZOWY).

Węgiel 33 kiszony wydziela żółty słodko śmierdzący dym.(U mnie w dolniaku taki dym lata po komorze zasypowej i jak raz za szybko otworzyłem drzwiczki zasypowe to organoleptycznie zbadałem jego skład chemiczny)

Węgiel 33 źle spalany pewnie kopci ostro czarnym dymem (dużo ciężkich gazów)

Nagrajcie film,pokażcie dym z komina i stan wymiennika.

W czym problem? Tak przecisnąć z pyłem i węglowodorami.Spal z swoim GS węgiel 34.2 bez dymu smrodu.Nie da się co???(...).

Da się. Mówisz i masz. Ja już bezdymne górne spalanie opanowałem dawno.

Tutaj pali się węgiel 34.2 i się nie dymi.

https://www.youtube.com/watch?v=ekqMUf5IDPs

Cieszę się że pomogłem.

Edytowane przez Tom1000k

Ja spalam taki towar (drewno iglaste polakierowane) i płomieneń ma taki jak w kuchence gazowej

.Ja spalam sosne lakierowną i mam bezdymne spalanie od razu od rozpalania mogę to spalać na 55 stopniach bez sadzy i dymu.

Tak wiemy, jesteś super!! Weź sobie to wpisz w stopkę jak byś zapomniał dopisać do następnego posta.:p

Witam Serdecznie Madre Glowy jak i ludzi ktorzy pisza tutaj jakies porady.

Chcialem na poczatku napisac ze zaczelo mnie interesowac ''ulepszanie'' kotlow od kad przeprowadzilem sie do Tescia.

Posiada on taki piec http://rolnikbis.pl/sklep/galerie/k/kociol-defro-optima-plus_1850.jpg

Szukajac informacji na temat tegoz pieca natknalem sie na pochlebne opinie o malej ilosc opalu ktorego ten piec potrzebuje.

Analizujac ilosc wsypywanego u Nas wegla, doszedlem do wniosku ze duzo za duzo spalamy.

Zachalem kombinowac jak dokladac i jak poustawiac nadmuchy zeby bylo lepiej.

I na chwile obecna zauwazylem ze:

- Przepychanie zaru pod wiszacy wymiennik i dolozenie z przodu jednej lopatki znacznie zmniejsza zuzycie opalu.

To znaczy ze przez 12h w dzien wrzucam 4 lopaty ( takie jak lopata do przewalania piasku ) Czyli nie duze moim zdaniem. Kiedys to bylo do 8 lopat...

- Wegiel dobry do takiego palenia to orzech ( chodzi mi o gradacje a nie MJ..) , o czym tez Tescia przekonalem.

- Na piecu temperatura jaka jest zadana to do -5 na zewnatrz pali sie do 50 st. zawsze. Przy - 15-20 jak bylo ostatnio nie bylo przekraczane 62 st.

W domu cieplo :)

I teraz co zrobilem jeszcze z piecem. Z racji ze jest to piec gorno-dolny ...... To zatkalem szamotem gorna szczeline. Przez co nie zapala sie tak szybko reszta wsadu.

Co moge jeszcze poprawic w tym piecu ?

I pytanie. Ten piec nadaje sie bardziej jako DS czy GS ?

Przepraszam za malo szczegolowe tlumaczenie ale stycznosc z technika takiego spalania mam od 2 tygodni. Wczesniej w domu rodzinnym byl smieciuch i palilem jak kazdy. Czyli, nawal, popusc klapke i przydus szybrem.

Ucze sie dopiero. Wiec przepraszam z gory.

Tofek założyć łańcuszek np w połowie ramienia regulusa. Regulację można zrobić z sprężyny założonej na ramię miarkownika. Im bliżej miarkownika jest łańcuszek tym mniejszy uchył klapki.

Obecnie przedłużyłem ramię dolne ok. 10 cm przy klapie PP u góry pozostawiłem orginal. Myślałem, że są inne sposoby wyregulowania, ale chyba pozostanę przy tym co mam.