tomek 1980 14.01.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Witam, mtdeusz , ale po co zaraz spalać węgiel 34,2, jak można słabsze? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 15.01.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (....)W GS w nie da się czysto spalać niezależnie od metody palenia. Opał trzeba zgazwować gazy wymieszać z powietrzem przecisnąć przez wąski otwór,zapalić i spalić w szamotowej otulinie. Jakbym siebie czytał; mam pilnego ucznia: Nie da się palić bezdymnie (i bez sadzy) w palenisku górnego spalania, Trzeba : podgrzać paliwo, wydzielić gazy, zmieszać skutecznie (czytaj- energicznie) z powietrzem, dopalić w szamotowej otulinie, najlepiej w dość wąskim kanale- tunelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gacek1972 15.01.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Tak,jest twoim uczniem doświadczony forumowiczu hes bo też tylko psioczy na kotły GS.Nie o to chodzi w tych dwóch forach,ja i inni przychodzimy tu po pomoc,a że mamy w kotłowniach wielkie g... to wiemy.Ani nad Ds ani nad GS nie zawiesisz większej ilości plusów i minusow,więc pomagajcie mając wiedzę i w tych wątkach nie przerabiajcie kotłów "tylko dla siebie" w imię jedynej słusznej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gacek1972 15.01.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ale super spala ponoć drewno!....przepraszam,ale nie zrozumiałeś mojego ostatniego wpisu.-...+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gacek1972 15.01.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Dosyć już tu nasmiecilem ,życzę wszystkim sukcesów w paleniu w kotlach Ds i Gs oraz różnych hybrydach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 16.01.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) WYZYWANIE DLA PALACZY GORNYCH (JAM MYŚLAŁEM ŻE GÓRNYCH ALE NIE BĘDĘ SIĘ KŁÓCIŁ) KOPCIUCHÓW SPALIĆ BEZ DYMU I SADZY WĘGIEL 33 (GAZOWY). Węgiel 33 kiszony wydziela żółty słodko śmierdzący dym.(U mnie w dolniaku taki dym lata po komorze zasypowej i jak raz za szybko otworzyłem drzwiczki zasypowe to organoleptycznie zbadałem jego skład chemiczny) Węgiel 33 źle spalany pewnie kopci ostro czarnym dymem (dużo ciężkich gazów) Nagrajcie film,pokażcie dym z komina i stan wymiennika. W czym problem? Tak przecisnąć z pyłem i węglowodorami.Spal z swoim GS węgiel 34.2 bez dymu smrodu.Nie da się co???(...). Da się. Mówisz i masz. Ja już bezdymne górne spalanie opanowałem dawno. Tutaj pali się węgiel 34.2 i się nie dymi. https://www.youtube.com/watch?v=ekqMUf5IDPs Cieszę się że pomogłem. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 16.01.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 W zwykłym górniaku się nie da. W palenisku zgazowującym gs się da.Pokaż jeszcze wymiennik. Daję filmik na który to się dzieje, a ty mi dalej że się nie da, to nie wiem już jak to przekazać. Wymiennik sfotografuję jak pójdę palić, to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 17.01.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Jedyna wada DS to możliwość zadymienia kotłowni przy podkładaniu. Dlaczego miałoby sie cos zadymiac przy podkładaniu znaczy to ze masz jeszcze cos do poprawienia w swojej konstrukcji pomysl nad przewietrzaniem komory zasypowej przed załadunkiem chyba wiesz jak to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 17.01.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Ja spalam taki towar (drewno iglaste polakierowane) i płomieneń ma taki jak w kuchence gazowej .Ja spalam sosne lakierowną i mam bezdymne spalanie od razu od rozpalania mogę to spalać na 55 stopniach bez sadzy i dymu. Tak wiemy, jesteś super!! Weź sobie to wpisz w stopkę jak byś zapomniał dopisać do następnego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlos68 17.01.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 ... węgiel 34.2 bez dymu smrodu.Nie da się co??? A ja go sypie do swojego DS-a wiadrami,sadzy dymu i smrodu nie ma. Jak spalasz ten węgiel? Mieszasz ze słabszym? W jakim piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus2 17.01.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Masz rację, robię tak samo paląc od góry i idę do kotłowni RAZ na 24godz. Kociołek czysty, tylko biały nalot, spalam około 20 kg węgla grubego na dobę. Dom ocieplony jedna ściana bilżniak około 150m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlos68 17.01.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Z niczym nie mieszam jak będzie odpowiedni kształt komory zasypowej to nic się nie zawiesi nawet rozcapirzona biomasa. . A jaki ma być kształt komory? Zwężająca się do dołu z każdej strony, lub tylko z dwóch bocznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygar 18.01.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Masz rację, robię tak samo paląc od góry . Tak samo , to znaczy jak? opisz dokładniej . Mtdeusz pali śmieci ,papę ,opony, lakiery zatruwając okoliczne środowisko ( on przekonany jest że nie ) ale w piecu dolnego spalania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekr 19.01.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam Serdecznie Madre Glowy jak i ludzi ktorzy pisza tutaj jakies porady. Chcialem na poczatku napisac ze zaczelo mnie interesowac ''ulepszanie'' kotlow od kad przeprowadzilem sie do Tescia. Posiada on taki piec http://rolnikbis.pl/sklep/galerie/k/kociol-defro-optima-plus_1850.jpg Szukajac informacji na temat tegoz pieca natknalem sie na pochlebne opinie o malej ilosc opalu ktorego ten piec potrzebuje. Analizujac ilosc wsypywanego u Nas wegla, doszedlem do wniosku ze duzo za duzo spalamy. Zachalem kombinowac jak dokladac i jak poustawiac nadmuchy zeby bylo lepiej. I na chwile obecna zauwazylem ze: - Przepychanie zaru pod wiszacy wymiennik i dolozenie z przodu jednej lopatki znacznie zmniejsza zuzycie opalu. To znaczy ze przez 12h w dzien wrzucam 4 lopaty ( takie jak lopata do przewalania piasku ) Czyli nie duze moim zdaniem. Kiedys to bylo do 8 lopat... - Wegiel dobry do takiego palenia to orzech ( chodzi mi o gradacje a nie MJ..) , o czym tez Tescia przekonalem. - Na piecu temperatura jaka jest zadana to do -5 na zewnatrz pali sie do 50 st. zawsze. Przy - 15-20 jak bylo ostatnio nie bylo przekraczane 62 st. W domu cieplo I teraz co zrobilem jeszcze z piecem. Z racji ze jest to piec gorno-dolny ...... To zatkalem szamotem gorna szczeline. Przez co nie zapala sie tak szybko reszta wsadu. Co moge jeszcze poprawic w tym piecu ? I pytanie. Ten piec nadaje sie bardziej jako DS czy GS ? Przepraszam za malo szczegolowe tlumaczenie ale stycznosc z technika takiego spalania mam od 2 tygodni. Wczesniej w domu rodzinnym byl smieciuch i palilem jak kazdy. Czyli, nawal, popusc klapke i przydus szybrem. Ucze sie dopiero. Wiec przepraszam z gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekr 19.01.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Czy chodzi o takie cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 20.01.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam,posiadam S-111 20kW mam pytanie jak w tym kotle wyregulować miarkownik (Regulus) żeby prześwit klapy PG miał 5mm. Potrzebuję zmniejszyć prześwit ponieważ orginalnie otwiera się na ok. 2,5 cm i gotuje wodę w kotle. Palę węglem 24MJ granulacja 25-50mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 20.01.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Tofek założyć łańcuszek np w połowie ramienia regulusa. Regulację można zrobić z sprężyny założonej na ramię miarkownika. Im bliżej miarkownika jest łańcuszek tym mniejszy uchył klapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 20.01.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Tofek założyć łańcuszek np w połowie ramienia regulusa. Regulację można zrobić z sprężyny założonej na ramię miarkownika. Im bliżej miarkownika jest łańcuszek tym mniejszy uchył klapki. Obecnie przedłużyłem ramię dolne ok. 10 cm przy klapie PP u góry pozostawiłem orginal. Myślałem, że są inne sposoby wyregulowania, ale chyba pozostanę przy tym co mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 20.01.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Tofek spróbuj jeszcze ramie miarkownika skierować w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 20.01.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Tofek spróbuj jeszcze ramie miarkownika skierować w dół Sugerujesz usunąć przedłużkę przy dolnej klapie i zmienić położenie pręta od miarkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts