bartekr 20.01.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Bartekr tak tylko brakuje szamotu na tylnej ściance.Podaj prześwit kanału. No wlasnie z szerokoscia tej szczeliny w wymienniku problem jest. Bo ma okolo 4-5 cm. Nie wiem jak mam tam niby upchnac jaka kolwiek cegle :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekr 20.01.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) No to ja mam 5 cm z cegłami. Hym?? To nie upcha nawet na jedną ściankę. Trzeba by pociąć płytke 3cm na 1.5 cm i wepcać na tylną ściankę. Jutro z rana kociol bedzie wygaszony, wezme sie za jego czyszczenie to moze w koncu pomierze jaki on dokladnie jest. I narysuje moze jeszcze dzisiaj jak bym dal ten szamot po mojej mysli. Ps. czy dodanie szamotu zmniejsza zuzycie opalu ? Czy ma tylko na celu dopalenie ( syfu ) ? Na szybko zmierzylem szczeline miedzy wymiennikami przez gorna wyczystke.. Jest jak byk 6 - 6.5 cm. Wiec akurat na 2 cegielki i na powietrze nie zostaje juz nic....... Edytowane 20 Stycznia 2017 przez bartekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokos0 20.01.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Jutro z rana kociol bedzie wygaszony, wezme sie za jego czyszczenie to moze w koncu pomierze jaki on dokladnie jest. I narysuje moze jeszcze dzisiaj jak bym dal ten szamot po mojej mysli. Ps. czy dodanie szamotu zmniejsza zuzycie opalu ? Czy ma tylko na celu dopalenie ( syfu ) ? Na szybko zmierzylem szczeline miedzy wymiennikami przez gorna wyczystke.. Jest jak byk 6 - 6.5 cm. Wiec akurat na 2 cegielki i na powietrze nie zostaje juz nic....... Tu masz fotki z palnikiem do twego pieca http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13621-defro-standardprzerobka-na-dolniaka/page-2#entry140169 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilupawel 24.01.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Powietrze wtórne pod dysze a nie nad tam tylko rozrzedza spalini gówno daje.Daj PW pod dyszę i to powinno rozwiązać problem. Nie testuj z blacho bo to nic nie da trzeba pw dać pod dysze. zrobiłem tak na to płytki szamotowe niestety nie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilupawel 24.01.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 wydłużałem kierownice powietrza tak aby dokładnie trafiała w pierwsza szczelinę pod zasyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilupawel 24.01.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Nie wspominając o trudnościach załadowania pieca i odpalenia, całość uszczelniona wokół popiołem, próbowałem na różnych proporcjach pg i pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilupawel 24.01.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 U mnie w kotle SAS UWT zadziałało coś takiego Na tylnej ściance położone cegły szamotowe ( piec jest przewymiarowany ) na nich spiera się blacha około 2mm, jest lekko wygięta bo to była rura rozprostowana i nie udało mi się jej w całości rozprostować, drutem jest zahaczona o pierwszy okrągły wymienik Mam teraz sporo mniej sadzy i łatwość załadunku Czy 16kg węgla to dużo na 7 do 8 godzin na dworze około -2 do 0 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 26.01.2017 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Palenie gumy. https://m.youtube.com/watch?v=bCNioQF5-Pc Zrobimy tak. Ty skasujesz wszystkie swoje posty - o spalaniu odpadów w instalacjach do tego nieprzystosowanych, a ja dam ci szansę na to, byś przemyślał co robisz i nie wykonam przykrych dla ciebie ruchów. Może nikt do tej pory ci tego nie powiedział, ale jesteś na widelcu, tylko 6 letnie dziecko może myśleć że w sieci jest anonimowe. Nie żartuję, bierz się do roboty bo dla takich jak ty - mało cierpliwy jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 27.01.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Posty skazowałem. 1Skąd Pan wie ile tej gumy spalam??Może tylko dla przetestowania skuteczności spalania. 2Skąd Pan wie,że to nie jest instlalcja do tego nieprzystosowana.??? 3Czy ja się w konco to jasnej (ceznura) dowiem co powstaje przy czystym spalaniu ldpadów,bo jak narazie wszysczy straszą ale nie wiem czym. Ten post równierz skasuje po uzuskaniu odpowiedzi. Napisz dokładnie co spalasz i podaj adres,tylko napisz bez błędów ortograficznych żeby się mogli doczytać.Zdziwisz się kto Ciebie odwiedzi i dlaczego to będzie takie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.01.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Posty skazowałem. 1Skąd Pan wie ile tej gumy spalam??Może tylko dla przetestowania skuteczności spalania. 2Skąd Pan wie,że to nie jest instlalcja do tego nieprzystosowana.??? 3Czy ja się w konco to jasnej (ceznura) dowiem co powstaje przy czystym spalaniu ldpadów,bo jak narazie wszysczy straszą ale nie wiem czym. Ten post równierz skasuje po uzuskaniu odpowiedzi. Zanim Last Rico (który, moim zdaniem, włożył dużo serca i czasu w przekazanie w swoim wątku - i nie tylko- wszystkim zainteresowanym swoich propozycji czystego i efektywnego spalania węgla w kotłach domowych) Ci odpisze, to ja jeszcze raz Ci podpowiem: ...1Skąd Pan wie ile tej gumy spalam??Może tylko dla przetestowania skuteczności spalania... ...2Skąd Pan wie,że to nie jest instlalcja do tego nieprzystosowana.???... Nie ważne ile palisz tej gumy, każda ilość jest zła. Kilka razy pytałem Cię, czy wiesz co się dzieje w Twoim kotle i jak to monitorujesz - zawsze opierasz się tylko na swoich obserwacjach. Popatrz, poczytaj w necie jak wygląda instalacja do spalania odpadów - i nie chodzi o wielkość tych urządzeń - główną różnicą jest MONITOROWANIE procesu ( czujniki temp. paleniska, spalin, ilości podawanego powietrza+ precyzyjna jego regulacja, monitoring czystości spalania - skład dymu, filtracja w zależności od rodzaju odpadów) + odpowiednie DOZOWANIE: podawanie paliwa towarzyszącego, podawanie w odpowiedniej ilości odpadów, odpopielanie. Zastanów się sam, ile z tego robisz w swoim kociołku - nie na oko, nie po kolorze płomienia i wyglądzie komory - bo to jest tylko obserwacja, nie żadne testy. Ile z w/w elementów procesu możesz prowadzić w swojej kotłowni? Twoje pytania typu: 3Czy ja się w konco to jasnej (ceznura) dowiem co powstaje przy czystym spalaniu ldpadów,bo jak narazie wszysczy straszą ale nie wiem czym. świadczą tylko o tym, że sam nie wiesz co się w kociołku dzieje. Nazywasz spalanie odpadów czystym tylko dlatego, że masz po zakończeniu palenia czyste (?) palenisko i nie widzisz dymu - w wypadku śmieci wszelakich to nie oznacza spalania bezemisyjnego (nie masz zupełnie wiedzy, co się dzieje w trakcie ani wpływu na to). Tym się kieruj jedynie przy paleniu węglem, ponieważ jego skład jest ogólnie znany. O składzie opon też Ci pisałem - przeciętnie opona ma ok 200 składników chemicznych - nikt Ci nie powie co leci z Twojego komina - może nic, a może trucizna, i właśnie ten brak wiedzy o procesie (wynikający z braku monitorowania i różnic konstrukcyjnych) powoduje zakaz palenia odpadów w domowych kotłach. Nie rozróżniasz też rodzaju śmieci - i to kolejny temat. Pytasz o emisję przy czystym spalaniu odpadów - czyli wrzucasz wszystko do jednego worka a to błąd - różne odpady wymagają różnych warunków spalania. Pomijając to wszystko, pisanie w wątku "ekonomiczne spalanie węgla kamiennego" o spalaniu odpadów jest zupełnie nie na temat. To tak moim zdaniem. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.01.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 To dlaczego co poniektórzy mogą spalać opony. Kupie sobie Kocioł Wery i będę miał stałopalność 15h na śmieciach i będę mogł palić gume.(Temat Jak uzyskać duże oszczędności na ogrzewaniu na infoogrzewanie) Ja prowadze obserwacje,odpopielanie i podawanie paliwa. Ja wystawiam śmieci ale gumy i opon nie biorą bo im się sprzęd ( śmieciraka) zapcha. Jak to nie mam wpływu na to co sie dzieje w palenisku??? ... Ja w tym temacie napisałem Ci wszystko kilka razy i nie mam już nic do dodania - jak nie rozumiesz to poczytaj jeszcze raz albo poproś kogoś, niech Ci wytłumaczy "swoimi" słowami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygar 27.01.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Zrobimy tak. ja dam ci szansę na to, byś przemyślał co robisz i nie wykonam przykrych dla ciebie ruchów. Może nikt do tej pory ci tego nie powiedział, ale jesteś na widelcu, . Witam Last Rico dobrze , że czuwasz. Uparty , założył nowy wątek o zatruwaniu środowiska , widać że powinien być odsunięty od kociołka , aż się nie dokształci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 27.01.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Witam, hes napisał, że raz zapalił, o ile dobrze przeczytałem, a ty co chwila chwalisz się, jak to gumę jarasz. Teraz jeszcze udajesz, że nie wiesz o dochodzi. No mi już ręce opadają i zapewne nie tylko mi. Nie tak dawno pisałeś, że załatwiłeś w końcu odbiór opon, a wczoraj znów chwalisz się, jak to jarasz oponę. Teraz rozumiem, dlaczego dawniej za kradzież np. ucinali palec lub rękę! Ponieważ wytłumaczyć nie dało się. Taki jeden z drugim spojrzał, że coś ma obcięte i odrazy przypominało się typowi co zbroił. Posty skasowałeś, czyli się wystraszyłeś, ale dalej drzesz japę. Czyli musiał by cię odwiedzić koleś w mundurze wręczyć pięcio cyfrowy kwit do zapłaty, wtedy byś może coś pojął, piszę może, bo sam w to niewierzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 27.01.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 W internecie pod amerykanśkim filmie gasyfication boiler tire burning,że opony należy spalać czysto i jest to ich najkorzystniejsza metoda utylizacji. Tam jest kocioł zgazowujący i opony się palą bez żadnego monitorowania.Amerykanie mogą to ja też mogę. Jak wyjedziesz do Ameryki to będziesz palił opony dzień i noc.Napisz też do elektrociepłowni,że są debilami,bo instalowali kosztowne elektrofiltry żeby opalać kotły zamiast kupić kociołek Wery.Jak sąsiada masz kretyna to uważasz że musisz go pobić i być większym kretynem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.01.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Eh, z tobą widać tak samo jak z tym od profesjonalnego kiszenia opału. Wiesz swoje, bo w to wierzysz. Elektrownia właśnie po to stosuje filtry, bo pomimo że ma czystsze spalanie niż u ciebie, to i tak syfy generuje. Chyba proste i logiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 27.01.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Panowie, nie dyskutujcie z idiotą, bo najpierw sprowadzi was do swojego poziomu, a potem załatwi doświadczeniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 27.01.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 I tak upada większość ciekawych tematów na tym, czy innym forum. Jest kilku "pasjonatów inaczej", co potrafią zatruć /nomen omen/ i sprowadzić na fałszywe tory dyskusję na ważne tematy. To można podciągnąć śmiało pod trollowanie.Wiele ciekawych rzeczy dowiedziałem się z tego tematu, który niebawem będzie miał 1000 stron i nie potrzeba, żeby jeden uczestnik tego forum, nie wnosząc nic ciekawego, nabijał tylko posty i koło Macieju to samo. Nie pomoże prośba o wyhamowanie to admin tego forum sprawę załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwusik 28.01.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Witaj Last Rico , czy mógłbyś się wypowiedzieć na temat ataków " Alarmów smogowych " na metodę , jak byś miał ochotę na wyjście ze strefy anonimowości i wsparcia https://www.facebook.com/groups/ambasadorzyczystegoogrzewania/ , to byłoby fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenapawel 28.01.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Koledzy, teraz tylko na chwilę. Wymyśliłem SUPER GS. Precyzyjne sterowanie, małe spalanie i bardzo wysoka elastyczność mocy! Kocioł ma właściwie same zalety. Niestety jest wymagający technologicznie. Oczywiście Wy pierwsi poznacie jego konstrukcję, tylko wcześniej - muszę złapać trochę czasu by malunek wykonać - bo jak ktoś wcześniej zauważył - jeden obraz zastępuje tysiąc słów. Tak będzie łatwiej. Pozdrowienia! Witaj Last Rico. mam pytanie . Jak z Twoim nowym kotłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus2 28.01.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Witaj "zygar" , to znaczy że nakładam węgiel od góry do kotła i na to kawałki drewna i papier a następnie zapalam. Mam dmuchawę przysłoniętą ma połowie i tak palę cały czas. I nie chcę na razie innego palenia. Komorę zasypową mam pomniejszoną cegłami szamotowymi do 25cm X 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts