mastnacek 01.03.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Jeśli spojrzeć na palniku w automatycznym kotłem a TLUD przekonasz się, że to jest to samo. Tylko różnica ilości paliwa, która spala się w prawo. Dlatego TLUD nie działać dla węgla kamiennego. Ponadto, po odgazowaniu niepotrzebnie nieszczelności wokół paliwa. Te próby za mną. Węgiel z kopalni Bobrek. Wynik sadzy. Spalanie zbyt dużo paliwa w jednym punkcie, zbyt gwałtowne odgazowanie.Za wypalanie chce zrobić go od góry palnika z wlotem powietrza od góry, jak to ma Stropuva. Ale kształt pochodni jako rosyjskiego bubafonya. Powietrze i płomień musi iść w bok, a nie w dół na paliwo. Następnie ogień w jednym punkcie mało paliwa. Mam po prostu rozwinął go przez. VIADRUS U26. http://clubpechnikov.ru/wp-content/uploads/2014/05/54686864684.jpg http://pechnoedelo.com/wp-content/uploads/2016/03/Bubafonya_gazoviy_ballon6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.03.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) A co to za problem spalić dużo gazu na raz nie załować PW i mieć palnik ceramiczny oraz długi dopalacz.Masz przykład piec rakietowy.Mój dolniak przy rozpalaniu to istny piec rakietowy,bardzo gwałtowe odgazywywanie opału ogień emituje oślepiające białe światło.Płomień szaleje w kanale dopalania.Temperatura spalin 400-450 stopni.Wieć da się spalić dużo gazu na raz tylko jest duża strata kominowa.TLUD działa na węglu kamiennym Juzef może to potwierdzić,zrobił TLUDA w swoim Camino i spalał bez sadzy węgiel typu 32.2.MastnacekJak dmuchasz od góry w tą rurę to część ognia pójdzie w dół a dopiero później w bok więc znowu ci się jara za dużo paliwa i sadza. Edytowane 1 Marca 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mastnacek 02.03.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Człowieku, nie wiem, nie jest czymś ungrammatical polsku? Tłumacz Google wyrzuca mi kompletny nonsens, kiedy to przetłumaczyć. Jest to problem spalić dużo gazu w czasie. Mam termohlavice. Drowning stale. Kocioł stanąć do godziny kiedy wypalić. Więc trzeba w danym momencie spalił trochę węgla. I to nie zapewni ani TLUD lub kocioł z dolnym spalaniem. Raz na tluda pójdzie dużo powietrza od dołu, a więc w godzinę lub dwie będzie trudno gazu. Nie trzeba iść do stosu 500 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 02.03.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) Da się spalić dużo gazu na raz w kotle dolnego spalania. U mnie w kotle jarać się może cały zasyp i będzie się spalać bez dymu i sadzy,krótkim oślepiająco biało,fioletowo żółtym płomieniem. Chodzi o to aby sadze i ciężkie węglowodory uległy utlenieniu do CO i rozpadły się na CO oraz H2 w strefie redukcji CO2 i H2O i tak powstała mieszanka CH4,C2H2,H2,CO,HCOOH,węglowodorów oraz sadzy (małe ilości) uległa spalaniu i dopalaniu w palniku oraz kanale dopalającym. Aby uzyskać czyste i zupełne spalanie gazy muszą zap***dalać z prędkością światła przez wąski otwór (dysze) zmieszać się z PW i spalić w wysokiej temperaturze w otoczeniu szamotu.Musi być szybki przepływ gazów aby uzyskać dobre wymieszanie z PW i zwiększyć szybkość reakcji spalania. Dlatego palenie od góry dobrze działa w kozach palonych na max mocy z szamotową izolacją blachy a w kotle zasypowym już tak dobrze nie działa KOPCI. Edytowane 2 Marca 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maracz11 05.03.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Podejmę jeszcze jedną próbę usprawnienia kotła pod palenie drewnem i wyłożę go szamotem(boki+tył+daszek) i jeżeli to nie przyniesie satysfakcjonujących mnie efektów to od przyszłej zimy przechodzę na węgiel. Mam jeszcze pytanie odnośnie tego szamotu, otóż chciałby zastosować płyty jak najcieńsze żeby jak najmniej zmniejszyć komorę załadunkową, czy płyty o grubości 1.5cm nie będą za cienkie? Jak powiedziałem tak zrobiłem, wczoraj założyłem( na razie na sucho) płyty szamotowe wewnątrz kotła, tył+boki+daszek i powiem wam że po próbnym spaleniu drewna nie ma sadzy szklistej w kotle, jest natomiast na wymienniku białawy nalot(jak po "sadpalu"). Idę chyba w dobrym kierunku, muszę jeszcze jakoś chyba uszczelnić ten szamot żeby między nim a ściankami kotła nie przedostawało się "lewe" powietrze. do tego muszę zamontować jeszcze jakąś klapkę w drzwiczkach zasypowych żeby móc dostarczać powietrze wtórne nad zasyp. Oczywiście są też minusy zastosowanie owych płyt szamotowych, kocioł dłużej się nagrzewa no i komora spalania jest mniejsza, dam radę jednak to jakoś przełknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 05.03.2017 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 taki biały nalot na wymienniku mam non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 07.03.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Stasiu wapno ty sypiesz do węgla.BO jakoś mi nie pasuje biały wymiennik i GS,bardzie czarny mi pasuje.Przemo1 dzięki za podesłanie linków TLUDA.A jak tam nasza dyskusja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi251 08.03.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Witam czy w tym kończącym się sezonie dowiemy się jeszcze czegoś nowego od LR odn. Jejo "nowości"?Koledzy zbliża mi się wymiana kociołka co kupićPotrzebuję coś ok.10kw i ok 1m2 płaszcza i nie wiem na co się zdecydować. Mam na okuOgniwoDefro optima kSetlansPer ekoOscyluję na Ogniwo ale trochę mały ten wymiennik. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.03.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Wszystkie to utylizatory do smrodliwej utylizacji hurtowej ilości paliwa.Kup sobie MPM 8-10KW lub jakiegoś od P2Ar a najlepiej to sobie zbuduj piec DS z szamotu i dostaw do niego wymiennik ciepła.Skąd wież że 10KW.Jaki masz dom?Raczej nic się nie dowiemy,ponieważ obecnie w większości nie ma nic za darmo.A tak na poważnie górniaki i tam mają czas pracy do 2022. Edytowane 8 Marca 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi251 08.03.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Tak myślałem nad DSem i to właśnie nad mpm i śledziłem sąsiednie forum i z czasem czytając opinie użytkownikòw i ich problemòw odeszła mnie chęć zmiany na DSa. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego i owego myślę że z ds dałbym sobie radę to GS wydaje mi się wygodniejszy przewinięcie kociołka mam dopracowane na ok. 15minutek potem godzinka tak na doglądnięcie tematu i 12-14 godz spokoju. W kotłowni czyściutko bez dymu smrodu bez rusztowania i doglądania czy aby opał się nie zawiesił. Pewnie zaraz się znajdą tacy co i z tym sobie radzą no ale... Odn. 2022roczku to się zobaczy... Obecnie palę w samoròbcę na wzòr ognia 17 clasic ale jest sporo za duży i trudno go na 100% uszczelnić. Moc z obliczeń na ciepełko właściwe wychodzi 7-8 kw dom kostka 70lata nie ocieplony nowe okna do ogrzewania piętro ok.80m + zb.cwu 140 l i ok.25m podłogòwki. Tak to mniej więcej wygląda. Myślę że taki np Ogniwo 13ka dałby sobie lepiej radę niż ten obecny. Pozdrawiam wszystkie kobiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.03.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Aby nie dymiło na kotłownie to musi być odpowiednio dobrana wielkość paleniska do dyszy.To ci wystarczy kocioł 7kw.Są sposoby na to aby i w dolniaku nie rusztować ale wszyści uparcie rusztują.Jak będzie odpowiedni kształt komory to nic mi się nie będzie wieszać.Palenisko o rozmiarach 10 na 10 osiągnie moc 10kw.Czyli raczej tylko węgiel wióra trociny,zrembka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr_pl 08.03.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Tak myślałem nad DSem i to właśnie nad mpm i śledziłem sąsiednie forum i z czasem czytając opinie użytkownikòw i ich problemòw odeszła mnie chęć zmiany na DSa. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego i owego myślę że z ds dałbym sobie radę to GS wydaje mi się wygodniejszy przewinięcie kociołka mam dopracowane na ok. 15minutek potem godzinka tak na doglądnięcie tematu i 12-14 godz spokoju. W kotłowni czyściutko bez dymu smrodu bez rusztowania i doglądania czy aby opał się nie zawiesił. Pewnie zaraz się znajdą tacy co i z tym sobie radzą no ale... Odn. 2022roczku to się zobaczy... Obecnie palę w samoròbcę na wzòr ognia 17 clasic ale jest sporo za duży i trudno go na 100% uszczelnić. Moc z obliczeń na ciepełko właściwe wychodzi 7-8 kw dom kostka 70lata nie ocieplony nowe okna do ogrzewania piętro ok.80m + zb.cwu 140 l i ok.25m podłogòwki. Tak to mniej więcej wygląda. Myślę że taki np Ogniwo 13ka dałby sobie lepiej radę niż ten obecny. Pozdrawiam wszystkie kobiety Otóż to... Święte słowa - nic dodać, nic ująć. Dopracowane górne palenie w GS-ach jest całkiem wygodne i czyste. A zmiana wsadu na nowy w 20-25 minut jest do zrobienia w 15 min. Jak pisze kolega Robi251 da się to zrobić i w 15 minut. Temperatura wody w instalacji (zwłaszcza starej i pojemnej) nie powinna spaść zanadto. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.03.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Aha trzeba wyjąć żar nawalić węgla drewna i podpalić a żar najlepiej w wode bo zimny i już węgla nie zapali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.03.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Ja mam rasowego górniaka defro optima komfort , fajny kocioł oszczędny i ogarnięty ale dlaczego mam nie sprawdzić jak on pracuje jako dolniak ? muszę bo mam tak durną naturę hehe , mam jeszcze z tym jedno pytanie , obecnie mam ruszt wodny czy w dolniaku ten ruszt jest tak samo czy trzeba go przykryć szamotem czy nic z tym nie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.03.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 W moim dolniaku to ruszt żeliwny by szlak trafił,popłynoł by. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.03.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 W moim dolniaku to ruszt żeliwny by szlak trafił,popłynoł by. czyli wodny może być tak jak jest ? no i dodatkowa powierzchnia grzewcza hm tylko po co mój kocioł ma powierzchnię grzewczą 3,6m2 to chyba rekord świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi251 08.03.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Koledzy który kociołek coś ok 10kw ma najwyższy zasyp narazie najwyższy (zasyp) znalazłem ogniwo 13tka 46cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi251 08.03.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Rasowy dolniak to chyba tylko z ròwnie rasowym rusztem żeliwnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr_pl 08.03.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Aha trzeba wyjąć żar nawalić węgla drewna i podpalić a żar najlepiej w wode bo zimny i już węgla nie zapali. Kiedyś już to pokazywałem: Bez problemu przekładasz gorący żar, choć oczywiście parę drewek na wierzchu przyspiesza rozpalenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.03.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Rozpal żar do białości na tym ruszcie żeliwnym i nic z niego nie zostanie.Rasowy dolniak to ma ruszt z szamotu.Coś ty się tak uczepił na górnego utylizatora.Zbuduj sobie piec DS.Berthold61To rób kocioł kondensacyjny.Tylko co robić z kwaśnym SOx NOx HCl popiołem. Edytowane 8 Marca 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts