Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*
Rozpal żar do białości na tym ruszcie żeliwnym i nic z niego nie zostanie.Rasowy dolniak to ma ruszt z szamotu.Coś ty się tak uczepił na górnego utylizatora.

Zbuduj sobie piec DS.

Berthold61

To rób kocioł kondensacyjny.

Tylko co robić z kwaśnym SOx NOx HCl popiołem.

No jeszcze mi wbijasz jakiś kocioł kondensacyjny a ja już i tak mam mętlik:D a co to takiego ? może się skuszę jak by było lepsze i oszczędniejsze :yes:

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam rasowego górniaka defro optima komfort , fajny kocioł oszczędny i ogarnięty ale dlaczego mam nie sprawdzić jak on pracuje jako dolniak ? muszę bo mam tak durną naturę hehe ,

mam jeszcze z tym jedno pytanie , obecnie mam ruszt wodny czy w dolniaku ten ruszt jest tak samo czy trzeba go przykryć szamotem czy nic z tym nie robić

Mam ten sam piec przerobiony na dolniaka, przerób go a nie pozałujesz.

Pozdrawiam

Koledzy jest jakiś ciekawy kociołek DS z wymiennikiem poziomym o małej mocy?

Jest np. o mocy 8kW,wystarczy dorobić szamotowy palnik do swoich potrzeb,po za tym ma wszystko co trzeba (wersja oczywiście bez dmuchawy,bo wtedy nie ma możliwości podawania pow. dopalającego z boku kotła)

http://piecykowo.com.pl/pl/p/Kociol-weglowy-dolnego-spalania-typu-KSGW-ZGODA-8-kW-/798

ciekawe rozwiązanie z tym przezucaniem żaru , szkoda że nie znalazłem tego jak paliłem w górniaku. Zgodzę się z opinią że dobry górniak jest zdecydowanie lepszy od dolniaka, mniej kłopotów z zapopielaniem ,mniej wrażliwy na jakość węgla a dobrze prowadzony pozwala na dużo większą stałopalność . Potrafi także spalać tak czysto jak dolniak. Przy paleniu dolniakiem brak rusztu ruchomego to porażka ,koledzy mogą pisać o cudownych kotłach które się same odpopielają, ale z moich doświadczeń wynika że popiół bardzo miałki wymaga przegarnięcia aby mógł przelecieć przez ruszt, a zdarzają się węglu i kamienie .Dysze w dolniakach to ciągłe utrapienie szybko się wypalają , trudno dobrać odpowiednią moc do potrzeb bo przecież dolniak musi cały czas pracować.Mam doświadczenia z obydwoma typami kotłów , obydwa spalały równie czysto, górniak osiągał stałopalność do 36godzin , dolniak do 24, ale obsługa górniaka o niebo mniej kłopotliwa Edytowane przez dadi321

Mi się nic nie wiesza ani nic się nie zapopiela pomimo braku rusztu.

Moge palić czym chce i się nie dymi.

A w GS z węgla koksującego tony sadzy i smród.

to widzę że Kolega ma jakieś perpetum , ja nie znalazłem sposobu do zmuszenia popiołu i kamieni żeby się same przecisnęły przez ruszt, a w górniaku paliłem Wesołą a więc jednym z najmocniejszych węgli bez dymu i smoły. Tona szamotu w piecu i komora zasypowa na 10kg węgla to nie jest panaceum na wszelkie problemy tego świata, do mnie bardziej niż palenie oponami przemawia czas pomiędzy zasypem kotła (taka praca) a przy komorze wypełnionej szamotem możemy uzyskać stałopalność na poziomie kilku godzin.pozdrawiam

Gość Konto usunięte_1*
Ja jeszcze mam górniaka defro i po tygodniowym paleniu , dziennie 1 wiadro węgla ok 10kg to w sobotę mam tylko niespełna 1/4 wiaderka popiołu , nigdy nie wybieram tylko kopnę dwa razy w ruszt ruchomy aby z tyłu pokazały się ruszta , ale po tygodniu jak to wybieram to nie jest popiół tylko szkło , kocioł bedzie przerabiany na dolniaka zobaczymy co osiągnę

czyli palisz od dołu ??

Ja palę 20 kg węgla dziennie od góry "Wieczorek" (to są te same pokłady węgla co Staszic , Wujek, Wesoła) to po 80 kg węgla mam tak wiaderko popiołu , takiego sypkiego , bo węglika zawsze wędrują na górę zasypu , wymiennik czyszczę co dwa tygodnie i jest tego 1/4 wiaderka)

Edytowane przez Stasiu

Gość Konto usunięte_1*
czyli palisz od dołu ??

Ja palę 20 kg węgla dziennie od góry "Wieczorek" (to są te same pokłady węgla co Staszic , Wujek, Wesoła) to po 80 kg węgla mam tak wiaderko popiołu , takiego sypkiego , bo węglika zawsze wędrują na górę zasypu , wymiennik czyszczę co dwa tygodnie i jest tego 1/4 wiaderka)

Nie od góry , tylko nie wybieram dziennie chasioka tylko rusztami chlapnę i na to sypię węgiel i rozpalam od góry i tak cały tydzień w piątek jak już połowa spalona to wybieram z popielnika i walę to do pieca a dopiero w sobotę wszystko wybieram ale to w zasadzie ćwiartka wiaderka samego szkła , no trzeba wycisnąć co się da :lol2::lol2:

a to ja inaczej: na samym początku wybieram popiół później jak mam tak 5 cm żaru wrzucam go do popielnika , czyszczę ruszt , wsypuję węgiel i na niego żar z popielnika , szlakę staram się wybierać z żaru na bieżąco , a raz w tygodniu jak rozpalam to już do pieca lądują nie dopalone "węgielki"

U mnie na wsi totalna zadym na dworze istne zakopcenie z komina podłączonego do turbo kopciucha GS.:mad:

dolniakiem też można zrobić niezłą zadymę ,to naprawdę nie ma znaczenia jaki to typ kotła tylko jaki palacz, a kamień się nie pali i nie rozpada nawet w bardzo wysokich temperaturach , chyba że mowa o przerostach w węglu. A tak z ciekawości co się dzieje z tym popiołem skoro nie zostaje na rusztach . bo u mnie to podstawowy kłopot trzeba grzebać pogrzebaczem żeby go zrzucić, a mam też tylko trochę miałkiego popiołu i od czasu do czasu jakiś kamień

Podaj mi wszystkie znane ci sposoby możliwości zrobienia zadymy w dobrym kotle DS.:D[/QU

nie czyść kotła , albo wywal z niego wszystkie wynalazki to się dowiesz , napisałem chyba wyraźnie jest potrzebny dobry palacz , zwykli ludzie nie ładują do kotła różnych wynalazków i nie spędzaja tam całych dni żeby palić czysto,palą w kotłach standardowych , od razu zaznaczam że ja swoje kotły uwielbiam przerabiać i podtrzymuję swoje zdanie dobry górniak pali równie czysto jak dolniak. Mam jeszcze w garażu zdemontowanego rok temu górniaka na wymiennikach nie ma śladu sadzy, a spalał 20kg na 24godz, na dolniaku nie zyskałem nic poza dodatkową robotą bo nie ma ruchomego rusztu.