Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Przyszedł i czas na mnie, aby palić w piecu po śmierci teścia +ŚP. Józef.

Teraz i sam zacząłem czytać co i jak i palić.

Strach bucha i cuda...

Posiadam taki oto piec stalowy OSIEK http://www.kotlyosiek.pl z sterownikiem i wentylatorem nadmuchu + pompka do CO.

Foto:

kociol01.jpg

kociol02.jpg

kociol-uniwersalny-mm.jpg

Wiem, że teściu paliw na żywił od dołu że czarno i dymu wokół domu i okolicy. I dodatkowo przy załadunku do górnej krawędzi to czas palenia 6-7 h.

Ja zacząłem palić od góry i po załadowaniu po dolną krawędź węglem i na górę drewno paliło się z nadmuchem wentylatora ( niskie obroty - stopień 3,2,1) ok. 12h przy temp. zadanej 55C.

Może by było do przyjęcia ALE piec niekiedy przy uruchomieniu nadmuchu dostaje "czkawkę" i następuje zapłon gazów, że aż wyczystkę na piecu podrzuci. Czkawka też się zdarza jak wentylator nie działa.

Strach - aż ciarczki na plechach chodzą.

Co mam zrobić po kolei ?

Proszę Panowie o zrozumienie, bo nie paliłem wcześniej w piecu od góry . Wiem że tą metodą oszczędzę węgiel a tym samym pieniądze, za które sam utrzymuję rodzinę.

Czytając, piszecie, aby:

1. zamknąć przegrodę miedzy 1 a 2 - u mnie szer. na 7 cm. Czy wystarczy ustawić cegłę szamotową tak aby przysłonić cześć tylną 7x15 cm zmniejszając tym samym komorę spalania ?

2. czy to ma być szczelne ? czy wystarczy same ułożenie ? może położyć blachę na ruszt i położyć cegłę szamotową ?

3. czy żeby nie było tych "wybuchów" wystarczy w drzwiach górnych usunąć uszczelnienie z sznura ? Proszę zwrócić uwagę, że w górnej części z lewej strony jest do środka paleniska poziomo wspawana rura o śr. wew, ok. 2,5 cm - ? Nie wiem jakie ma to zadanie?

4. Co z dmuchawą ? - nie ma jak zamocować miarkownika ?

Będę wdzięczny za każde wskazówki.

Pozdrowienia dla Was i Waszych Rodzin.

Marek

Aha czyli po prostu się nie da zrobić takich kłębów dymu jak w GS.:)

No właśnie wszystkiego nie wiem jak bym wiedział to bym się nie pytał.

Dobra dam trochę sposobów jak można by było zrobić zadymę w dobrym DS,mam nadzieje,że dacie więcej:

Ubijać mokry opał (nie działa)

Wepchać cały kubeł śmieci (eee efekt zerowy)

nawalić zrembek suchych lub mokrych na żar (coś się dymić nie chce)

naładować kocioł oponami (eee d**pa znowu brak dymu)

może papa pomoże (nic nie daje :mad:)

Gumoleum:confused::lol2: (eeeeeeeee efekt zerowy)

No to co :confused:

Może stare buty (coś nie działa)

Choinka (dymu brak)

Mokre tuje (znowu nic)

Mokre zrębki iglaste (tona smoły w komorze zasypowej ale wymiennik suchy i coś zadymy nie ma)

No to może mokre zrębki i gumofilce eeeeeeee znowu brak efektów :mad::mad:

To dawać teraz czym tu można tak nadymić na 50 metrów :confused::wtf::)

To, zdaje się, jest wątek o tym, jak nie dymić. A nie, jak dymić.

Oczywiście, mogę się mylić...

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Przyszedł i czas na mnie, aby palić w piecu po śmierci teścia +ŚP. Józef.

Teraz i sam zacząłem czytać co i jak i palić.

Strach bucha i cuda...

Posiadam taki oto piec stalowy OSIEK http://www.kotlyosiek.pl z sterownikiem i wentylatorem nadmuchu + pompka do CO.

Foto:

[ATTACH=CONFIG]383901[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]383902[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]383903[/ATTACH]

Wiem, że teściu paliw na żywił od dołu że czarno i dymu wokół domu i okolicy. I dodatkowo przy załadunku do górnej krawędzi to czas palenia 6-7 h.

Ja zacząłem palić od góry i po załadowaniu po dolną krawędź węglem i na górę drewno paliło się z nadmuchem wentylatora ( niskie obroty - stopień 3,2,1) ok. 12h przy temp. zadanej 55C.

Może by było do przyjęcia ALE piec niekiedy przy uruchomieniu nadmuchu dostaje "czkawkę" i następuje zapłon gazów, że aż wyczystkę na piecu podrzuci. Czkawka też się zdarza jak wentylator nie działa.

Strach - aż ciarczki na plechach chodzą.

Co mam zrobić po kolei ?

Proszę Panowie o zrozumienie, bo nie paliłem wcześniej w piecu od góry . Wiem że tą metodą oszczędzę węgiel a tym samym pieniądze, za które sam utrzymuję rodzinę.

Czytając, piszecie, aby:

1. zamknąć przegrodę miedzy 1 a 2 - u mnie szer. na 7 cm. Czy wystarczy ustawić cegłę szamotową tak aby przysłonić cześć tylną 7x15 cm zmniejszając tym samym komorę spalania ?

2. czy to ma być szczelne ? czy wystarczy same ułożenie ? może położyć blachę na ruszt i położyć cegłę szamotową ?

3. czy żeby nie było tych "wybuchów" wystarczy w drzwiach górnych usunąć uszczelnienie z sznura ? Proszę zwrócić uwagę, że w górnej części z lewej strony jest do środka paleniska poziomo wspawana rura o śr. wew, ok. 2,5 cm - ? Nie wiem jakie ma to zadanie?

4. Co z dmuchawą ? - nie ma jak zamocować miarkownika ?

Będę wdzięczny za każde wskazówki.

Pozdrowienia dla Was i Waszych Rodzin.

Marek

To jest piec górno-dolny. Chyba w takim, jak jest teraz nie bardzo da się palić od góry. Ale tu na pewno są ludzie z doświadczeniem, to pomogą. Na miarkownik jest na obudowie kotła (górna pokrywa). A ta rurka to ciekawe jest:)

To jest piec górno-dolny. Chyba w takim, jak jest teraz nie bardzo da się palić od góry. Ale tu na pewno są ludzie z doświadczeniem, to pomogą. Na miarkownik jest na obudowie kotła (górna pokrywa). A ta rurka to ciekawe jest:)

Jeśli górno- dolny to można palić od góry bez problemów ? Tylko w tym przypadku są właśnie czkawki pieca - wrr...

Jeśli zaślepię kanał miedzy 1-2 od dołu

kociol-uniwersalny-mm 01.jpg

to będzie się tu z czasem zbierała sadza bez możliwości wymiecenia - tylko trzeba by znowu rozebrać "zaślepkę"

Na górnej części kotła jest zawór bezpieczeństwa.

Jeśli górno- dolny to można palić od góry bez problemów ? Tylko w tym przypadku są właśnie czkawki pieca - wrr...

Jeśli zaślepię kanał miedzy 1-2 od dołu

[ATTACH=CONFIG]384040[/ATTACH]

to będzie się tu z czasem zbierała sadza bez możliwości wymiecenia - tylko trzeba by znowu rozebrać "zaślepkę"

Na górnej części kotła jest zawór bezpieczeństwa.

Co do przeróbek, to poczekaj na tych, co przerabiali. Na pewno będą zwolennicy obu szkół. Czkawka pieca zapewne od takiego mieszanego górno dolnego palenia. W komorze masz sporo gazów z odgazowania opału; gdy dmuchawa dmuchnie tlenem, to dzieje się właśnie to, co się dzieje. Kocioł GS może spalać całkiem czysto i bez ekscesów, ale:

- lepszy miarkownik zamiast dmuchawy. chyba są sterowane elektronicznie; wtedy można jakoś sobie poradzić

- nie masz doprowadzonego powietrza wtórnego (nad palenisko); chyba że ta tajemnicza rurka ma coś z tym wspólnego.

- może by tak podpytać sąsiadów, których teść znał - może ktoś znać tajemnicę owej rurki

- idzie wiosna, więc masz sporo czasu:)

Pozdrawiam

Bykmark początkowo spróbuj zaślepić jak wskazałeś. Kanał który zaślepisz nie będzie pracował tym się nie przejmuj nawet zasyp go popiołem , aby był szczelny.

Aby nie było pier...cia z kotła, musi być ciągły przepływ powietrza od strony popielnika i dążyć do takiej pracy kotła, aby nigdy nie przysypiał może palić się leniwie ale z ognikami, więc :

1.przejść na pracę z miarkownikiem i dorobioną Kierownicą Powietrza Wtórnego (TZW. KPW każdy zakład ślusarski da radę zrobić), wg mnie najlepsze najtańsze rozwiązanie. Klapka przy zadanej minimalnie zawsze rozszczelniona. Droższe sterownik PID + odpowiednia dmuchawa .

2. praca na obecnej dmuchawie: -minimalnie musi być rozszczelniony kocioł od strony popielnika - np klapka dmuchawy nigdy nie opada do końca jest uchylona, lub uchylenie klapki popielnika (jednak dmuchawa może wymiatać popiół ). Dmuchawa na minimalne obroty lub przesłonięcie czerpni dmuchawy do 5-20% np płytą CD.

Dmuchawa najczęściej początkowo wystudza zasyp, potem za bardzo go rozpala, skutkiem czego po odcięciu powietrza rozgrzany zasyp za bardzo oddaje gazy palne i po dostarczeniu powietrza ma pierdut.

Kolega mmr mnie uprzedził

Edytowane przez Mario1969/1

Ciekawa rurka z lewej strony to rura o śr. wew. 30 mm wspawana w bok pieca na wysokości drzwiczek zasypowych.

Foto wszystko pokazują:

DSC01495.jpgDSC01496.jpg

DSC01499.jpgDSC01500.jpg

Edytowane przez bykmark
błąd konsrukcji

Bykmark początkowo spróbuj zaślepić jak wskazałeś. Kanał który zaślepisz nie będzie pracował tym się nie przejmuj nawet zasyp go popiołem , aby był szczelny.

Aby nie było pier...cia z kotła, musi być ciągły przepływ powietrza od strony popielnika i dążyć do takiej pracy kotła, aby nigdy nie przysypiał może palić się leniwie ale z ognikami, więc :

1.przejść na pracę z miarkownikiem i dorobioną Kierownicą Powietrza Wtórnego (TZW. KPW każdy zakład ślusarski da radę zrobić), wg mnie najlepsze najtańsze rozwiązanie. Klapka przy zadanej minimalnie zawsze rozszczelniona. Droższe sterownik PID + odpowiednia dmuchawa .

2. praca na obecnej dmuchawie: -minimalnie musi być rozszczelniony kocioł od strony popielnika - np klapka dmuchawy nigdy nie opada do końca jest uchylona, lub uchylenie klapki popielnika (jednak dmuchawa może wymiatać popiół ). Dmuchawa na minimalne obroty lub przesłonięcie czerpni dmuchawy do 5-20% np płytą CD.

Dmuchawa najczęściej początkowo wystudza zasyp, potem za bardzo go rozpala, skutkiem czego po odcięciu powietrza rozgrzany zasyp za bardzo oddaje gazy palne i po dostarczeniu powietrza ma pierdut.

Kolega mmr mnie uprzedził

1. Czy wystarczy jako doprowadzenie powietrza wtórnego przy zapalaniu od góry rurka z lewej strony w boku pieca na wysokości środka drzwiczek zasypowych jak na zdjęciach wyżej

2. Czy ten dopływ powietrza wtórnego ma być ciągle otwarty ?

3. Dmuchawa - ma 10 stopni. Ale widzę, że na najmniejszych obrotach to nie podnosi nawet klapki ?

cytat "Dmuchawa na minimalne obroty lub przesłonięcie czerpni dmuchawy do 5-20% np płytą CD" - otwór w płycie to 15 mm - czy to nie za mało ?

4. Czy przy dmuchawie też trzeba zapewnić ciągły dopływ powietrza do popielnika np. przez usunięcie dolnej części uszczelnienia drzwiczek popielnika ?

5. Dmuchawa ma swój kanał w części bocznej lewej na 2/3 głębokości popielnika - foto

DSC01501.jpg

uzupełnienie inf: wysokość komina ok. 13 m, ciąg wg mnie "drze jak coś"

Edytowane przez bykmark

Gość Konto usunięte_1*
Ciekawa rurka z lewej strony to rura o śr. wew. 30 mm wspawana w płaszcz boczny pieca na wysokości drzwiczek zasypowych.

Foto wszystko pokazują:

[ATTACH=CONFIG]384537[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]384538[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]384539[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]384540[/ATTACH]

Ciekawi mnie czy wszystkie kotły w tym akurat miejscu nie mają płaszcza wodnego , ja mam defro i bardzo by mi ułatwiło to sprawę jak by tam była sama blacha bez płaszcza wodnego

Prawda - mój błąd.

Z boku nie ma płaszcza wodnego - sama blacha.

Jeszcze jedno co mnie zastanawia. Powierzchnia do ogrzania domu to: 130 m2 ( bez klatki schodowej która ma ok. 15 m2).

Mając na uwadze wymiar komory spalania:

na ruszcie : szer. 385 x gł. 360 /mm/

zasypuje do wys. od poziomu rusztu do ok. 350.

Czy to nie za duży piec ? Piec nie ma zaworu czterodrożnego.

Temperatura na piecu po nagrzaniu do danej temp. 60 C spada o 5 C przez ok. 10 minut/

Czy to wszystko ok ?

Czy może zmniejszyć komorę spalania przez umieszczenie cegieł szamotowych z boku ?

Wówczas wymiar na ruszcie to szer. 255 x gł. 295 /mm/ ?

Proszę o dalsze wskazówki.

Pozdrawiam

Edytowane przez bykmark

Ciekawi mnie czy wszystkie kotły w tym akurat miejscu nie mają płaszcza wodnego , ja mam defro i bardzo by mi ułatwiło to sprawę jak by tam była sama blacha bez płaszcza wodnego

Ciekawa rurka, to oczywiście doprowadzenie powietrza wtórnego PW. Otwarte przy rozpalaniu; podczas dalszej pracy przymknięte tak, by koks się dopalał do CO2 (kwestia obserwacji i poznania przebiegu procesu w czasie:)

Czuwaj:)

I dziękuję za rozwiązanie zagadki z rurką:)

Zapomniałbym o zmniejszeniu paleniska. Wg mnie to przy obecnej aurze z pewnością jest za duże. U mnie od paru tygodni piec pracuje z paleniskiem zmniejszonym o ok. 25% przez ustawienie przy tylnej ścianie kilku cegieł szamotowych. Chciałem to sprawdzić na sucho, potem wstawić na zaprawę, ale po paru paleniach cegły uszczelniły się popiołem, więc zostawiłem jak były. czas palenia się nie skrócił, a wsad mniejszy. Zatem na pewno warto spróbować.

Edytowane przez mmr_pl

1. Czy wystarczy jako doprowadzenie powietrza wtórnego przy zapalaniu od góry rurka z lewej strony w boku pieca na wysokości środka drzwiczek zasypowych jak na zdjęciach wyżej

2. Czy ten dopływ powietrza wtórnego ma być ciągle otwarty ?

3. Dmuchawa - ma 10 stopni. Ale widzę, że na najmniejszych obrotach to nie podnosi nawet klapki ?

cytat "Dmuchawa na minimalne obroty lub przesłonięcie czerpni dmuchawy do 5-20% np płytą CD" - otwór w płycie to 15 mm - czy to nie za mało ?

4. Czy przy dmuchawie też trzeba zapewnić ciągły dopływ powietrza do popielnika np. przez usunięcie dolnej części uszczelnienia drzwiczek popielnika ?

5. Dmuchawa ma swój kanał w części bocznej lewej na 2/3 głębokości popielnika - foto

[ATTACH=CONFIG]384574[/ATTACH]

uzupełnienie inf: wysokość komina ok. 13 m, ciąg wg mnie "drze jak coś"

Ad.1 rurka to PW i jakoś będzie działać ( nie wolno używać przy pracy dmuchawy pod karą zejścia z tego świata)

Ad 2 wg mnie powietrze wtórne powinno być zamknięte po odgazowaniu węgla (koks). Powietrze powinno już wpadać wyłącznie od spodu .

testuj aż dojdziesz jak bedzie ekologicznie i ekonomicznie.

Ad.1 rurka to PW i jakoś będzie działać ( nie wolno używać przy pracy dmuchawy pod karą zejścia z tego świata)

Ad 2 wg mnie powietrze wtórne powinno być zamknięte po odgazowaniu węgla (koks). Powietrze powinno już wpadać wyłącznie od spodu .

testuj aż dojdziesz jak bedzie ekologicznie i ekonomicznie.

czyli doświadczenia, doświadczenia aż do wiedzy:)

u mnie aqrat jest lepiej, gdy PW od odgazowaniu jest leciutko otwarte, ale to nie musi być regułą:)