Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam panowie a jak rozwiazac powietrze wtorne w piecokuchni co będzie lepsze mam teraz wycieta dolna uszczelke w dzwiczkach i polozona blacha w otworze zasypowym wygieta na koncu w strone paleniska taka ala kierownica wymiary to5mm na14cm ale niestety jest to wartosc stala.

A moze lepiej by bylo wywiercic wiekszy otwor w fajerce i zrobic blaszke regulujaca doplyw powietrza wtornego

[ADSC_0002.jpgDSC_0003.jpgDSC_0004.jpgDSC_0006.jpgDSC_0006.jpg

Edytowane przez Mka2004

• 3 weeks później...
A teraz jest dobrze czy nie jak jest dobrze to zostaw.

Wywieje ci opał z pieca nadmiar PW?

Nie zabardzo dobrze bo niestety czarny dym komora czarna i pełna sadzy zrobilem na probe otwor na srodku fajerki 12mm i kawalek rurki celuje w srodek paleniska i jest lepiej bo po napaleniu jest bialy nalot tylko czy to bezpieczne ten otwor co byl z boku fajerki zaslepilem

Edytowane przez Mka2004

• 2 weeks później...
Gość Konto usunięte_1*
20 stopni to za zimno.

Ja nie mogę tego zrozumieć jak można tak przetrzymywać i siedzieć w 15 czy 18 stopniach.

Ci od pomp ciepła zawsze mają max 21 stopni i twierdzą że mają komfort , quwa a najgorsze że ja też do tego grona chyba niedługo dołączę , co to będzie co to będzie :o

Ci od pomp ciepła zawsze mają max 21 stopni i twierdzą że mają komfort , quwa a najgorsze że ja też do tego grona chyba niedługo dołączę , co to będzie co to będzie :o

Hymm ciekawe. W zeszłym roku u mnie średnio 23'C, dzisiaj mimo 24 rozpaliłem w kominku dla klimatu. Denerwuje mnie przypisywanie różnym grupom ("groszkowcom", "kablowcom", "pompowcom") takich niczym niepopartych pierdół.

Mam piecokuchnie dworek sporo przewymiarowana bo ma 12kw a ja ogrzewam tylko 40m2 plus bojler 80l szkoda ze wczesniej nie trafilem na ten temat to bym szukal cos mniejszego. Oblozylem komore wkolo szamotem 3cm palenisko 17x29 a bylo 33x24 ile to kw wyszlo niewiem proby robie na zasypie 4kg wegla jaki niewiem ale kaloryczny bo za tone 880zl

Pali sie to okolo 5 h klapka pg otwarta caly czas na 7mm potrafi osiagnac75 st chyba ze idzie do gory to zamykam calkiem i czekam az spadnie do 60 w planach unister strach zasypac go calego ale jak bedzie na minusie to tez inna bajka zrbilem kpw jednak z profila3x3 cm na poczatku jest troche dymu ale potem wcale ale zasyp niziutki i daleko od kpw