mariusz112 13.01.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 * dym wylatywał oczywiście z komina, nie pieca. przepraszam za pomyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 13.01.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 WitamKol. jacet100 Kocioł Ogniwo S6WC-20, czyli 20kW, profil KPW - 40x40x3mm, dł.120mm przed ukosowaniem pod kątem 45. Profil spawany do płytki stalowej 80x80x8 z otworem 3/4", w otwór płytki na wcisk zamocowany kawałek rurki, która z kolei jest wciśnięta do otworu w drzwiczkach. Postanowiłem, iż zanim wywiercę i nagwintuję ze dwa otwory do mocowania płytki z KPW bezpośrednio do drzwiczek, najpierw wykonam próby. Żeby nie przynudzać zamieszczę kilka zdjęć, które być może lepiej objaśnią, o co chodzi. Jakiś czas temu na rozetkę PW wykonałem element z ruchomą klapką, która samoczynnie reaguje na zmiany ciśnienia w kotle, powstające przy zamykaniu mojej klapki PG, wtedy automatycznie podnosi się klapka PW. Ten element widać na zdjęciu, ponieważ to „coś” ma wewnątrz wylot właśnie 3/4" to mogłem do prób w nim mocować KPW. Przy załadunku węgla łopatą KPW nie stanowi żadnej przeszkody.Ty możesz przykręcić płytkę bezpośrednio do nagwintowanych otworów wykonanych w blasze osłonowej drzwiczek. Ja liczę na Twoje doswiadczenia z eksploatacji, sam element wykonasz w godzinę. Jeżeli bedę jeszcze mógł coś wyjaśnić to oczywiście odpowiem.Pozdrawiam http://images38.fotosik.pl/244/14615ac931fb3e50m.jpghttp://images41.fotosik.pl/243/8a1f0228d2690c92m.jpghttp://images37.fotosik.pl/243/7a120fbed1ebbd1am.jpghttp://images36.fotosik.pl/134/ee163f4f48b74f36m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz112 13.01.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Miarkownik nastawiłem zgodnie z zaleceniami producenta. To samo dzieje się przy nastawieniach temperatury 50, 60 i 70 stopni, a maksymalne uchylenie klapki przy kotle zimnym wynosi ok 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 13.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam broker termometry pokojowe z casto , na jednym jest czujnik temperatury na przewodzie który wepchnołem pod izolację na rurze . Wcześniej dotykałem grzejników ciepłe czy zimne a teraz rzut oka na termometr kocioł GS Z dmuchawką pali się dobrze , kocioł trzyma temperature ale stałopalność spadła o kilka godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szatanisko 13.01.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 mariusz112 To, że miarkownik zostawia szparę wydaje się być normalne, bo przecież musi utrzymać zadaną temp., a jak zamknie klapkę to temp. spadnie. Pytanie teraz czy ta szpara jest duża czy mała. Jak duża to coś nie tak. Ale żeby utrzymać zadaną temp. na poziomie klapka musi być lekko otwarta, bo kocioł przecież musi pobrać paliwo do jej utrzymania, potrzebuje też powietrza do spalania. Należy pamiętać, że miarkownik jest urządzeniem analogowym i będzie reagował ciągle kiedy będą się zmieniały parametry, nie ustawiasz też histerezy. To nie jest układ zero jedynkowy - tzn albo otwarte albo zamknięte. Jest więcej stanów w zależności od temperatury. Tak przynajmniej ja tłumaczę pracę swojego miarkownika no i kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 13.01.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Tob, dzięki za opis. Poproszę sąsiada o pomoc by mi pospawał i stworzymy KWP z wymiennymi końcówkami jak radzi Marmark. Co to za długa rura poniżej KPW? Jakiś czas temu na rozetkę PW wykonałem element z ruchomą klapką, która samoczynnie reaguje na zmiany ciśnienia w kotle, powstające przy zamykaniu mojej klapki PG, wtedy automatycznie podnosi się klapka PW. Od jakiegoś czasu myślę o sterowaniu klapką PW ale myślałem, że ma działać odwrotnie. Gdy klapka PG się zamyka to klapka PW też powinna się nieco przymknąć. Gdy kocioł "przysypia" bez PG to potrzebuje mniej PW a i tak cały ciąg kominowy zasysa powietrze przez KPW (wtedy jedyna szczelina w kotle) więc klapka powinna zmniejszyć prześwit. Gdy klapa PG się podniesie to nad paleniskiem potrzeba więcej PW więc klapka PW również powinna się podnieść. Nie namieszałem? Opisz dokładniej zasadę działania tej klapki. Co to za kabelki podłączone do kostki? Marzy mi się jednak klapka ze szkłem, podobna do tej której zdjęcie zamieścił Mały Mariusz. Bez szkła nie będzie widać jakie są płomienie i jak wtedy wyregulować szczeliny klapek? termometry pokojowe z casto , na jednym jest czujnik temperatury na przewodzie który wepchnołem pod izolację na rurze .Kupiłem tam termometr i musiałem oddać-na szczęście tam wszystko można oddać Nie dość, że na czujniku z kabelkiem mierzył do 50 zamiast 70 deklarowanych stopni to jeszcze pomiar był odświeżany co 20 sek. W C.O. (jeśli ktoś nie szaleje z temp.) czy za oknem to nie problem ale ja to chciałem założyć do gazowego, przepływowego podgrzewacza wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorr 14.01.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 co do termometrów...ja je zawsze kalibruję np wg.kotła lub wg. lodu i wrzątku - zależy co chcę... większość przylgowych - kalibracja z tyłu,jest nacięcie i się przekręca lub przekręca się cały trzpień. Niektóre przylgowe i z kapilarami - kalibracja po zdjęciu szkiełka(pokrywki)...delikatnie ściągamy wskazówkę i przestawiamy w odpowiednie miejsce ...do wszelkich wzierników i podglądów bardzo dobre jest szkło kominkowe,bardzo drogie bo za 1m2 około 1000pln ale na nasze potrzeby wychodzi grosze ,bo potrzebne kilka cm2. Niektórzy montują na stałe ale potem problemem może być jego czyszczenie....ja mam rozwierconą dziurę i szkło przyklejone taśmą aluminiową - znosi dzielnie wszelkie temperatury i mocno trzyma szkło - o dziwo prze ponad 2 miechy szkło musiałem tylko raz czyścić. Jeżeli spalanie będziemy mieć ok - to potrzeba czyszczenia szkła sporadyczna pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 14.01.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Od Nowego Roku palę po nowemu czyli z góry i jest super - poszkukuję użytkowników pieca Neptun Witkowski 4 m2 z 2005roku uzbrojony w pompe, dmuchawę i sterownik Sigma celem wymiany doświadczeń - mam do opalenia nim docelowo 250 m2 - teraz 180m2 - czy da rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 14.01.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 A co można zrobić w przypadku,gdy jest za ciężka klapka dla miarkownika? Skutki tego są takie,że temp.musi spaść np.o 10 stopni,żeby miarkownik podniósł się bardziej i uniósł klapkę,bo jak tylko troszeczkę się podniesie,to klapka ani drgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szatanisko 14.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Możesz albo pobawić się długością ramienia miarkownika (mniejsze ramię oznacza krótszy skok klapki, ale większy ciężar jaki miarkownik podniesie), możesz też zrobić przeciwwagę dla klapki - było nawet zdjęcie w tym wątku, lub założyć gdzieś wielokrążek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorier 14.01.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Miarkownik nastawiłem zgodnie z zaleceniami producenta. To samo dzieje się przy nastawieniach temperatury 50, 60 i 70 stopni, a maksymalne uchylenie klapki przy kotle zimnym wynosi ok 1 cm. 1cm uchylenia na zimnym kotle i miarkowniku ustawionym na 50st.C to zbyt mało. Miarkownik nie jest w stanie podnieść klapki bo pewnie jest za ciężka. Spróbuj na zimnym kotle pomóc klapce sie otworzyć. Jeżeli łańcuszek się nie zluzuje, a ramie miarkownika podniesie się do góry, to będzie oznaczało ze klapka jest za ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 14.01.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 A co można zrobić w przypadku,gdy jest za ciężka klapka dla miarkownika? Skutki tego są takie,że temp.musi spaść np.o 10 stopni,żeby miarkownik podniósł się bardziej i uniósł klapkę,bo jak tylko troszeczkę się podniesie,to klapka ani drgnie Poczytaj ten temat kilka stron wstecz. Wszystko jest dokładnie opisane ===== Jaki stosujecie węgiel do palenia od góry? Lepiej groszek czy orzech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 14.01.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 broker Trochę poczytałem o spalaniu węgla, poprzyglądałem się jak wygląda palenie w kotle i moje obserwacje dotyczące granulacji węgla są następujące: Drobny węgiel ma wielokrotnie większą powierzchnię (sumę powierzchni bryłek) niż węgiel gruby (porównujemy takie same porcje) i w związku z tym ogrzany groszek będzie wydzielał więcej gazów. Do ich czystego spalenia potrzeba więcej powietrza (tlenu). Więcej gazów + więcej tlenu = większa moc = większa temperatura wody kotłowej. Jeśli temp. wzrośnie nadmiernie miarkownik zmniejszy PG i będzie zadyma (za mało tlenu żeby dopalić gazy, KPW tylko częściowo rozwiązuje sprawę). Żeby spalać czysto musielibyśmy prowadzić kocioł na wysokiej mocy (i temp., a przecież w e-spalaniu zależy nam na czymś odwrotnym) lub znacznie zmniejszyć powierzchnię paleniska (w celu ograniczenia mocy). Gruby węgiel też ma wady. Zauważyłem, że tworzą się w zasypie „kominy” (przestrzenie pomiędzy bryłami), w których zachodzi intensywne palenie. Pozostała część zasypu jest niedotleniona i lekko dymi. Być może należałoby komponować mieszankę węglową tak jak dobiera się kruszywo do betonu, czyli sort gruby (orzech) + groszek w takiej ilości, żeby wypełnić przestrzenie pomiędzy „orzechami”. Tak sprokurowana mieszanka powinna charakteryzować się określoną prędkością wydzielania gazów (w związku z oczekiwaną mocą paleniska) i odpowiednimi oporami (nie może zawierać zbyt drobnego miału bo zdławi ciąg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.01.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 http://www.grupa.owo.pl/impet/piec.jpg Tu wprowadziłem wymiary na rysunku który przedstawia bok.Całkowita szerokość kotła: 41 cmszerokość komory spalania: 31,5 cm Dziś kocioł przywróciłem do orginalnej wersji. Kocioł: 22 KW Last Rico Napisz czy teraz jest to czytelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 14.01.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dzięki Marmark, ale nie pocieszyłeś mnie, bo się chyba trochę pospieszyłem i jutro będę miał orzech. Na składzie mówią, że ich groszek ma niby 29MJ kaloryczności, a orzech 30MJ. Różnica w cenie 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 14.01.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 "broker" Orzech jest zwykle OK (jeśli chodzi o grubość ziarna). Pisząc "gruby sort" miałem na myśli bryły po 15 cm i więcej - takie mi się trafiają i te tworzą "kominy". A poza tym to co piszę niekoniecznie musi być prawdą, ja się jeszcze uczę 30MJ:D cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 14.01.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 700zł (w cenie dowóz 15 km). Zobaczymy jak będzie u mnie. Na razie paliłem od góry tylko 2 razy, bo miałem pół piwnicy brunatnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombelos 14.01.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Być może należałoby komponować mieszankę węglową tak jak dobiera się kruszywo do betonu, czyli sort gruby (orzech) + groszek w takiej ilości, żeby wypełnić przestrzenie pomiędzy „orzechami”. Tak sprokurowana mieszanka powinna charakteryzować się określoną prędkością wydzielania gazów (w związku z oczekiwaną mocą paleniska) i odpowiednimi oporami (nie może zawierać zbyt drobnego miału bo zdławi ciąg). Podaje przepis: Składniki: 1 wiadro grubego 1/2 wiadra gorszku 1/4 wiadra drobnego gorszku ale nie mialu Drewno grube, drobne, papier, szklanka popiolu, zapalka Mieszamy warstwami na przemian a na sama gore dajemy bardzo drobny na to szklanka popiolu, drewno grubsze, papier, drewno drobne, zapalamy i .... idziemy na piwko albo do zony co sie juz przez te 3 miesiace prawie obrazila za siedzenie w piwnicy i ogladanie komina ) Ja tak wlasnie robie od 3 dni i dymu prawie brak ino piekna para )) Wydluzylo sie palenie o ok 20% ) a i temeperatura nizsza na zewnatrz ) Wiec jest o co walczyc w bezdymnym spalaniu Jest pieknie:) Jeszcze raz DZIEKUJEMY DZIEKUJEMY DZIEKUJEMY Ci Ojcze Dyrektorze !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorier 14.01.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Na składzie mówią, że ich groszek ma niby 29MJ kaloryczności, a orzech 30MJ. Różnica w cenie 30zł. A z której kopalni ten "orzech" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 14.01.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Radlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts