Mka2004 23.09.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Tak wyglada nowa kpw teraz na niej niema bialego nalotu tylko granatowy niewiem czy dobrze.Spalanie 1kg na godzine. Buwersuje mnie trochę komin dym nie idzie do gory tylko kotluje sie ale ciag dobry ma12x24 Czy bezpieczne bedzie takie umiejscowienie kpw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mka2004 24.09.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Zobaczymy moze jeszcze ktos odpowie na temat tego mojego kpw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 24.09.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Ogrzewam dom piecem na eko i tak wygląda popiół. Czy można coś poprawić, czy węgiel się nie marnuje? Z lewej strony są jakby drobne spieki i białe kamyki - z prawej szary pył jak z papierosa. Retorta uszczelniona i wyczyszczona przed sezonem. Palnik Ekoenergia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 25.09.2017 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Popiół ok. Teraz pokarz wymiennik to powiem ci czy węgiel się marnuje czy nie. Jak wrócę wieczorem z pracy to postaram się wrzucić zdjęcia. Na twoich strasznie wszystko rozmazane, słabo to widać. Generalnie u mnie temperatura spalin, 70-90C. Jak kocioł w mrozy -20C się rozkręci na max to dochodzi nawet do 140C. Ale ja mam kocioł z podajnikiem (bezklasowy), więc to trochę inaczej wygląda. OK. Oto zdjęcie wymiennika: Kocioł uruchomiony 14 dni temu. Wymiennik nie czyszczony od tego czasu. Edytowane 25 Września 2017 przez jojoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 25.09.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Nie zauważyłem kopcenia. Ale kocioł w tym momencie praktycznie nie wchodzi w podtrzymanie. Moduluje sobie od 1-10% mocy.Jest to Kocioł firmy Konstal 24KW jak na moje potrzeby przewymiarowany spokojnie ze 30%. Dodatkowo ma ruszt wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mka2004 28.09.2017 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Ufff przeczytałem cały wątek zastosowlem wszystkie porady czyli uszczelnilem zmniejszona komora szamotem i kpw pale prawie bezdymnie troche na początku dymku jest spalanie 1 kg na godzine.Proszę tylko Last Ricko o ocene kpw i czy jest bezpieczna w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 30.09.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Posiadacze kotłów podajnikowych narzekają na spieki żużlowe... A co ja mam powiedzieć? [ATTACH=CONFIG]397567[/ATTACH] Były nawet takie 3/4 rusztu co trzeba było kruszyć by wyciągnąć z kotła. No tak, ale w takich kotłach jak ty masz to jednak trochę więcej się na raz węgla pali niż w podajnikowcach. Spieki mogą się zrobić mega, jednak to nie przeszkadza tak jak w kotłach z retortą. Jakby u mnie na retorcie zrobił się taki spiek to potem ślimak go wypchnie i zostaje dół bez węgla. No i albo kocioł wygaśnie, albo żar się cofnie do podajnika i jest niefajnie. A u ciebie to najwyżej popiół przez ruszt się nie przesypie i czyszczenie będzie upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mka2004 01.10.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Dotarł unister stalopalnosc wydluzyla sie o okolo 2h takze 5kg wegla pali sie 7 godzin czas liczony od wlaczenia pompy do wylaczenia. Zamieszcze kilka zdjęć z montazu sterownika moze komus sie przyda bo jest troche nietypowy. Edytowane 1 Października 2017 przez Mka2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raflo87 05.10.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 WitamNiedługo zabieram się za montowanie kotłowni.Ogrzewanie domu jest w całości podłogowe.Upatrzyłem sobie piec górnego spalania ze Specstal choć opinii nie ma za wiele.Zbiornik buforowy 1000l będzie na razie jeden Austria Email PSM 1000 0w.Zbiornik do wody bitnej będzie z wężownicą podłączoną do bufora.Korzystając z Waszego doświadczenia zasugerujcie jakaś ewentualną zmianę i opinię.Bo nie wiem czy kupować kocioł z nadmuchem i sterowaniem , czy ręcznym ustawianiem.Bufora nie znalazłem sensownego z nierdzewki choć byłbym skłonny dopłacić.Dom ma 160m2 ogrzania podłogówki więc 1 zbiornik 1000l będzie minimum , ale na pewno na parę lat wystarczy ponieważ będziemy mieszkać póki co na samym dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raflo87 06.10.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Hmm myślałem że to będzie dobry piec , bo ma wysoką sprawność, lecz niestety nie mogę mu zaufać gdy jest za mało opinii.Palił będę głównie drewnem + jakiś miał ,węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.10.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Jak planujesz bufor to pomyśl o moim kotle defro optima komfort 20kw spali wszystko i diabelnie oszczędny ja będę chyba wymieniał niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raflo87 07.10.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Ten Defro wydaje się KOKS , aczkolwiek ma blachę 6mm a Specstal 8mm.No ale Defro ma renomę.Z tego co czytam to też jest kocioł górnego spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.10.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Nie przeginaj z tym kopceniem , normalnie użytkowany górniak nie kopci kropka ale ma też przewagę nad dolniakiem z praktycznie bezobsługowością bo wystarczy zasypać dodać papieru drewna rozpalić powiesić łańcuszek miarkownika i zapomnieć na 10-20 ponad godzin zależnie ile damy opału i to byle jakiego węgla nie ma to kompletnie znaczenia , pokaż mi węgiel do dolniaka , kup taki i gdzie kupisz węgiel płomienny ? w górniaku co nie dasz to spali do cna , też kombinowałem z moim kotłem palić jako dolniak i okazało się że on palił dwa razy więcej opału a ciepła też dawał ale dwa razy mniej , odszedłem od pomysłu bo jak poczytałem co i ile razy trzeba zaglądać do kotła dolniaka typu przerusztować co kilka godzin a to smoli całą komorę załadowczą a to znów to a to tamto , wystarczy poczytać forum i wysnuć wniosek czy forumowicze zadowoleni z spalania piszą o problemach nie oni palą i tyle a piszą ci co coś im nie wychodzi w spalaniu , można się kłócić o byle co ale fakt faktem kotlarze to chyba najbardziej zacofana dziedzina a tak bardzo potrzebna , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.10.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ale popatrz na górniaka z prawdziwego zdarzenia , Litewska STROPUVA aż się myśli cisną dlaczego nasi kotlarze siedzą w ubiegłym stuleciu jeszcze w rozwiązaniach kotłów i jeden kopiuje zdurniały kocioł a po nim stu innych kopiuje ten bubel od tego pierwszego , żadnych nowinek nie widać , Za to powinni zabrać się chyba naukowcy bo nie doczekamy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.10.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Jestem laikiem ale moim skromnym zdaniem 95% producentom kotłów powinno się zabronić ich produkcji bo to szkoda tyle blach zużywać na tak proste utylizatory , być może lepiej kupić licencję na jakiś porządny kocioł od eskimosów czy tam innych aborygenów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raflo87 10.10.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Wydaje mi się ,że zaryzykuję i kupię tego Specstala 20KW bez elektroniki , tylko z miarkownikiem.Ale dzięki za sugestie , ten Defro jest naprawdę ładny, choć kupiłem swego czasu betoniarkę z Defro i było kilka oszczędności.Wiadomo , że to teraz powszechne.Najwyżej będę żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mka2004 12.10.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Panowie mam problem po montażu unistera zaczelo mi fukac wszystkie sposoby wyczerpalem napisane w tym poscie co mozna jeszcze zrobic widze ze autor chyba juz nie zagląda a moze spowodowane jest to ze komin ma przekroj 12x24 za duzyjak na moją piecokuchnie moze napisze ktos kto ma unistera i poradzil sobie z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 13.10.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Witam, panowie takie pytanko, kolega zainstalował kocioł z Kotremu z sterownikiem.Pytanie do znawców jak najlepiej ustawić na sterowniku wszystkie opcje, tzn. ?1. Obroty dmuchawy przy rozruchu, (rozpalaniu), 2. Obroty dmuchawy przy pracy już rozpalonego kociołka,3. Przedmuchy, co ile minut i jak długo,4. Obroty pompki ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 14.10.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Wystrzelić dmuchawę.Za duża moc paleniska i unster zamyka PG=kiszenie potem unister otwiera PG i jest pier***nięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mka2004 15.10.2017 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Ale u mnie dzieje sie to po zamknieciu klapki takie lekkie fu i dymek z fajerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts