samsu 20.02.2019 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 O widzicie jaki dziad opłaty się domaga. No ja ci mówie tak nawala na czarno,że całą administracje wytrułem dokładnie tak. A wiesz co pada sadzą i mamy czarnoziema a on jest bardzo żyżna. Jeszcze może podkłady olejowe się znaczy kolejowe dorzucim? Co??? Ten Brodkab to specjalista od produkcji sadzy w kopciuchu MPM. To gówno MPM to ledwo mieści się w 5klasie jak czysty kocioł,produkuje tony smoły,sadzy,zadyme w kotłowni zalycha się i ogólnie jest to GÓWNO. A niby dlaczego wiosna ma kraść płomień co? No w tych waszych mikropalnikach to możliwe. Panie aleś głupotów napyierdolił aż dziki się w lesie z ciebie śmieją :lol2: Spadłem z krzesła. Te moje zadymy dla ciebie to powstały wtedy gdy zapchałem palnik żarem tak tak napchałem do palnika żaru a według waszej logiki to dym po przejściu przez żar miał się spalić a się nie spalił.To coś z tą waszą logiką nie tak:lol2: A to trzecie to para wodna w -10stopni baranie. A ja mam o taki o i pale sobie drewnem od rana na 55-60 stopni na stałej szczelinie bez żadnych miarkowniaków rozciągu. https://drive.google.com/file/d/1-UI678yci7jaZ8xIhcLW-nvBIxTpb8oj/view?usp=drivesdk Tak wiem trochę sadzy jest. Samsunie. https://drive.google.com/file/d/1-CiOuWh9X3rmDrnE9OVdlXEa1zo007HU/view?usp=drivesdk https://drive.google.com/file/d/1-Cx_N_AV8bdk0uEQGQg3vk_ctD9EcKQn/view?usp=drivesdk Samsunie zrób takie coś do samego komina i napewno będzie ,,dobrze palić,, Tylko nie zapomnij założyć wentylatora wyciągowego na komin by się w ogóle paliło. Takie ciasne palniki to o kąt dupy potłóc same z nimi problemy i prawie nic nie dają a ,zazwyczaj jest tylko gorzej, oprócz potężnej zadymy w kotłowni.Nawet Dikij Petjia o tym mówił a wy dalej swoje. Czyżby zadyma Samsuna zburwersowała? I prawidło węgiel ma zniknąć i walnie się to tego przyczynię na wszelkie możliwe sposoby a wasze szamotówki i tak gówno dają bo to spalanie węgla nadal jest NIECAŁKOWITE. Sadza dla Samsu muwiłem że potężna. [ATTACH=CONFIG]426343[/ATTACH] Druga sadza z miału dla Samsu. https://drive.google.com/file/d/1-AiOX-yaWjL6PzQXSskhi7FOWLPDgyfz/view?usp=drivesdk Spokojnie i tak idzie wymiana kopciuchów na ekodebil i 5klasa, więc większości nie chcec się nic poprawiać w kotłowni bo i tak będą musieli wymieniać kocioł. Bo PW drzwiczkami zasypowymi sprawia,że jara się wszystko na raz. I nie chce mi się niczego psuć bo będzie tylko gorzej. A po co mam czytać twoją twórczość? I po co mam poznawać? Nie ma pytań nie ma odpowiedzi,proste. Nie tam zaraz tak dowale że będziesz z polski uciekał bo taką zadyme postawie xd. I mam dom i apoartomanotwiec czyli 2 a nie jedno. No co kiedyś miałem kocioł na paliwo stałe. Teraz mam na gaz i tyle.Kumasz czy nie? NIe wiem gdzie w kotle gazowym jest powietrze wtórne więc go nie zakryłem.:lol2: Ja nie muszę palić pali się automatycznie:lol2: Po za tym po co przesłaniać wlot powietrza jak bez powietrza się nie spali tylko zadymi??? A to to już bo - tam z tyłu musi martwa strefa być. :lol2: Po za tym u ciebie jest płomień żółto niebieski a nie niebieski. Spraw naśladowcy nie moja.Nie nie naśladuje:lol2: Czytaj komina jak w elektrowni. Jak się chce mieć duże palenisko to 99,9% domowych kominów jest za mała. Dobrze gadasz jak powstanie syf typu pajęczyny sadzy,strugi sadzy i czerwone płomienie w palenisku to jest totalny problem,żeby to spalić szczególnie sadze. A powstaje to wtedy gdy wszystko zaczyna się palić na raz jak szalone a wszystko na raz pali się wtedy gdy jest za mały ciąg (ssanie) i gorące gazy idą w góre zasypu grzejąc rozpalając wszystko po drodze. A jak nam się nie pali w palenisku tylko gazuje to jest dobrze,bo palnik spala gazy. To z żaru czy dymu takie płomienie??? Opony,meble i inne substancje palne w ruch. Zrozum to wreszczie węgiel wcześniej czy puźniej pujdzie w piz.... W Krakowie zakaz,wzorem Krakowa zaraz pujdą inne miasta w Polsce. Program czyste powietrze poszedł z dymem i dobrze,że UE nie zamierza finansować tej (tu wstaw stosowne epitety) branży kotlarskiej(raczej kopciuchowej). W takich kotłach nawet 5klasy spalanie jest nie pełne widać zółty płomień czyli sadze. Dopiero niebieski płomień nie emituje sadzy ale to wymaga całkiem innej konstrukcji kotła i podawania powietrza. Dym zapalić to nie problem,gorzej jest go spalić bez redukcji. A na infoogrzewanie to tacy udani jak mafia węglowa na ślasku,szczegulnie ten od MPM co gadał,że nie należy dażyć do niebieskiego płomienia i niebieski płomień to za dużo powietrza pierwotneg :lol2: za dużo powietrza pierwotnego jest wtedy gdy płomień jest żółty ponieważ opał pali się gwałtownie jest dużo gazów brakuje tlenu i powstaje sadza w strefach redukcji. Po za tym w górnym kopciuchu też da się spalać węgiel ,,czysto,, żółtym płomieniem bez żadnego dymu z komina czy lawiny sadzy. To ja taż mogę wkleić zdjęcia z kiedyś białego jak śniego, wysoka temperatura spalin dużo tlenu w spalinach i wszystko się wybiela. Tu przynajmniej raz o sobie prawdę jak na spowiedzi wyznał. Apartament. To cię oponami poszczuje i gumofilcami tyż jeszcze koksem bo on mocno sadze produkuje. Prawidłowo jak bydło kopci to trza bydłu zabrać narzędzia do kopcenia bo te narzędzia do kopcenia i tak będą kopcić. A ciebie która kopalnia sponsoruje???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 20.02.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 O widzicie jaki dziad opłaty się domaga. No dawaj dawaj dalej dawaj. Podaj mi adresy w Lublinie do administracji państwowej, organów ścigania oraz zajmujących się walką ze smogiem zgodnie z programem czyste powietrze - tego mi nie usuniesz - kumasz. Czy wolisz żebym sam sobie adresów poszukał do powyższych w Warszawie - kumasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 20.02.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 O widzicie jaki dziad opłaty się domaga. No dawaj dawaj dalej dawaj. Przecież ja w Lublinie mam gaz. To jak do kotła gazowego wsadziłem opony? Ale Samsu jak wiemy wepcha opone nawet do kotła gazowego bo to pip ... Na filmach, które nakręciłeś z tym procederem i które pousuwałeś - Lubelskiego Zamku i Ratusza nie widać ale tego coś tu na wypisywał propagując spalanie śmieci oraz występując otwarcie i oficjalnie przeciwko programowi czyste powietrze - na ciebie w zupełności wystarczy - Program Czyste Powietrze - wiesz pod czyim patronatem to jest - kumasz. Tu nie ma znaczenia ile wiorst czy za ile pacierzy wołami do centrum Lublina dojedziesz - kumasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zz292 24.02.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Witam wszystkich. Wiem że nie to forum ale chciałem powiedzieć że zmieniłem ogrzewanie na gazowe i co? Płacę niższe rachunki i mam spokój z czyszczeniem komina ,węglem,rozpalaniem i pilnowaniem żeby nie wygasło. Pozdrawiam wszystkich i nie wierzcie że gaz tak drogo wychodzi.Piece kondensacyjne to naprawdę rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 25.02.2019 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 "Piec węglowy z emisją pyłów jak z kotła olejowego. A gdyby nawet w praktyce był 10 razy brudniejszy, to dalej będzie dużo czystszy niż wymaga Ecodesign. To efekt dekady prac rozwojowych pod patronatem Banku Światowego. Raport z tych prac potwierdza, że nie ma przeszkód technicznych dla ultra-mało-emisyjnego spalania węgla w warunkach domowych, w tanich i prostych urządzeniach. Przeszkody są natury mentalnej." Polecam cały artykuł na http://www.czysteogrzewanie.pl. Można również ściągnąć w PDF cały raport w oryginale. http://czysteogrzewanie.pl/2019/02/czysty-i-tani-piec-weglowy-w-raporcie-banku-swiatowego/?fbclid=IwAR2Wm3zaBVev8fw_U3UMhU4pdIDLhwaWM-NkRLLK4X8x7t1Vtmk-ws3b5TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 24.03.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) Witam serdecznie. Tak jak w tytule – teraz do tego używam w rodzaju czegoś jak tu : https://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=421280&d=1541445265 – czyli mała zagródka – w kształcie litery „ L „ i blaszką z wierzchu trochę od tyłu nakrywam tak by przy palniku odkryta przestrzeń była - lub : https://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=421282&d=1541445312 – co też blaszką nakrywam a od frontu kawałek cegiełki by mini palenisko zamknięte było - #20065 Rozpalarki Jacka M samsu.pl - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=7731436&viewfull=1#post7731436 - to tak by drewno do rozpalanie po palenisku nie rozłaziło mi się – zwłaszcza że : na początku potrzebne są niewielkie ilości ale tyle by w późniejszym okresie palnik był cały zakryty. Przy zimnym starcie zaczynam dosłownie od garstki do której po trochu dokładam i obserwuję czy z komina wylatuje dym czy nie. Jak palnik i komora dopalenia oraz komin trochę zagrzeją się – co oceniam po - ZERO - z komina i że palnik drze – drewnem palnik zakrywam i rozpoczynam rozgrzewanie układu po przez sukcesywne dokładanie drewna oraz obserwację zegara na kotle. Gdy układ rozgrzany wstępnie już jest – co wiadomo po tym, że palnik bez jakichkolwiek problemów drze. 1.) W przypadku palenia z węglem : przy palniku drewna dokładam a od tyłu trochę węgla wkładam i tak węgiel rozpalam aż przestanie dymić się. Płonący węgiel pod palnik przegarniam i na wierzch zaś nową porcję drewna układam i trochę węgla na wierzch. Blachę albo ruszt dookoła węglem obsypuję, co po tym wyciągam i zasypuję resztę mieszanką węglową na ile mi trza. Na płonący już węgiel przed palnikiem jeszcze drewna i węgla dokładam i wszystko razem blachą nakrywam – jak tu : #20151 - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=7771428&viewfull=1#post7771428 . 2.) W przypadku palenia bio-paliwem ( obecnie palę suchutką zgrabką z pod drzew a wcześniej w okresie przejściowym zgrabkę po wierzchu zasypywałem suchym miałem węglowym ) - tak jak wyże tylko tu warstwy zasypu pogrzebaczem układam i pcham tyle by blachy na wierzch weszły mi – no i oczywiście przed palnikiem tylko drewno daję. ZERO z komina – po zagrzaniu j/w - przede wszystkim w przepływie strumienia płomienia ukryte jest – dalej w temperaturze palnika i tak po kolei – następną sprawą jest pogoda nad kominem – jak pogoda jest zła – trzeba układ rozpędzić do wyższej temperatury i dopiero palenisko załadować i tu czasami oprócz PP i PW muszę podawać. Dzięki takiemu podejściu nic nie ma nad kominem - od zapalenia po rozgrzaniu aż do wypalenia. Gdy jest konieczność dołożenia albo zawalenia dziury która się przed palnikiem wypaliła – to tak jak wyżej – najpierw drewno przed palnikiem zapalić co działa jak warstwa żaru a później reszta dookoła i na wierzch. Bardzo ważne jest tu aby paliwo było suche i nie brakło żaru oraz płomienia z tego – dzięki temu z utrzymaniem czystości spalin nie ma żadnego problemu - co dalej skutkuje zachowaniem prawidłowego ciągu kominowego. Mimo to, też tak zdarza się, że wszystko pięknie szło i coś zwaliło się – po mimo tego, że w palenisku ładnie pali się ale z komina wali dym, to z boku w paliwie do palnika robię kanał przez który w palnik podaję powietrze PW jeśli to nie pomoże, to – ja na tą okoliczność palenisko zamykam i przerywam proces spalania – klapą zasypową albo wyczystką komin wietrzę i po jakimś czasie zaczynam po kolei od nowa. Następną sprawą jest to, że po ostatnich moich osiągnięciach dopalacz już nie wiem który raz z rzędu przerobiłem dzięki czemu w końcu zyskałem stosowny przepływ a przy spalaniu bio-paliwa to niesamowicie ważna rzecz – po przez co mogłem zacząć podawać w większych ilościach PP. To z kolei skłoniło mnie do zrobienia czegoś w rodzaju przedpalnikowego PW, które u mnie za przedpalnikowym rusztem pionowym jest i tylko ten ruszt określa szczelinę tą. Do tego zawirowywacz płomienia ( mieszacz ) w kształcie litery „ X „ na wejściu w palnik włożyłem. Wszystko razem doprowadziło do tego, że przy spalaniu bio-paliwa : palenisko ustawione na pracę już nie potrzebuje PW – tylko PP z pod rusztu z którego jest i przedpalnikowe PW oraz powietrze PD z zewnątrz podawane do komory dopalenia, bo bez tego u mnie ani rusz – no po prostu kaplica i już, bo u mnie zasadniczo w komorze dopalenia jara się. W kwestii płomienia z tego układu jest tyle, że i niebieski też jest a po za niebieskim wszystkie inne też lecz bez czerwonego - przez ten mieszacz jakieś takie mętne one są. Do tego załączam foto mojego nowego słoneczka, które na wyjściu z palnika mam – niebieskiego nie mogę sfotografować za nic – zawsze co innego na zdjęciu wychodzi niż w rzeczywistości jest. Mi to oczywiście w niczym nie przeszkadza, bo to najlepiej widać na załączonych fotach i tak : deflektorów ( duża blach i te węższe paski dwa między innymi będące elementami nośnym tej blachy ), elementu z kanału płomieniowego ( blacha z podgięciem ) na którym widać na biało wyjarany ślad z okopceniem po bokach i na środku mieszacza X. Celowo, to tak pokazuję by zwrócić uwagę na to, że z analizy śladów bardzo wiele można wyczytać – tylko trzeba patrzeć na okopcenia, wypalenia, kolory elementów i jak popiół układa się – dzięki temu można wprowadzać stosowne poprawki albo nie. To co prezentuję to świeża sprawa – mieszacz przeżył palenia cztery a deflektory w nowym układzie palenia dwa. Poprawki zostały zrobione – co z tego będzie, to się dopiero okaże. Tak czy siak – nie ma czego w innowacjach i przeróbkach się bać – z reguły tylko lepiej może być – a jak nie, to zawsze można wrócić do tego co było, bo tu obowiązuje zasada - jak nie spróbujesz, to nie przekonasz się i nie ma takiego mądrego na świecie by radząc mógł gwarancję na to dać, że tak dobrze będzie. Samsu poleca i pozdrawia serdecznie. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez samsu Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyta123 29.05.2019 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 witam,mam pytanie,bo jest orzech z halemby wysokokaloryczny 29-32 mega po 720,czy nada się do pieca żeliwnego,dom nieocieplony,stolarka przewiewna?piast to mi szedł jak gazety,mocno kopci ta zdaje się 33 trójka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 29.05.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 W tym domu każdy rodzaj opału będzie szedł jak gazeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 29.05.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 witam,mam pytanie,bo jest orzech z halemby wysokokaloryczny 29-32 mega po 720,czy nada się do pieca żeliwnego,dom nieocieplony,stolarka przewiewna?piast to mi szedł jak gazety,mocno kopci ta zdaje się 33 trójka? A musi to być orzech ? przecież za 590 zł kupisz groszek na Halembie o tej samej mocy a kasa w kieszeni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyta123 29.05.2019 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Groszkiem będzie za mocno kopcił. proszę się nie naigrawać,nie każdy śpi na pieniądzach,owszem dopłaty były i będą jeszcze do tego całego eco-ALE-wszystko trzeba zrobić za swoje A POTEM zwrócą dopiero pieniądze,jak zwrócą,po drugie kiedy paliłem mułami:o:lol2: jeszcze w zębcu 28 kw to po zasypaniu tam tej przepastnej komory trzymało 24h,temperatura 70-80 stopni,piec tylko mruczał niczym kot,węgiel jak chodzi o stałopalność jest gorszy i to dużo gorszy,zadymienie zwłaszcza przy za dużym zasypie na raz spore.Myślę nad moderatorem spalania węgla tak aby przy pełnym zasypie piecyk hulał z kulturką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 29.05.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) Proponuje zacząć palić od góry.http://czysteogrzewanie.pl Edytowane 29 Maja 2019 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.05.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Witaj. @pyta123 – dziwnie piszesz – wiesz. Trudno coś wywnioskować z tego zwłaszcza, że porównujesz węgiel z mułem a gdzie były w obrocie muły, to był i folt. O spalaniu węgla źle się wyrażasz tak jak byś na mule czyste spalanie miał a na węglu nie. O zamiarze zmiany kotła wspominasz – za pewne podajnikowego masz ma myśli i po tym co napisałeś, to wychodzi na to, że to z Twojej strony nie jest pomysł zły a zanim się zdecydujesz może w okresie przejściowym po próbujesz metody palenia od góry ale sposobem bocznym kroczącym, natomiast na zimę może byś coś z tego dla siebie wykombinował : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=7817113&viewfull=1#post7817113 . Z tym, że ja nie optuje by załad po wierzchu popiołem zasypywać ale by popiół zastąpić miałem i blachami z których by coś w rodzaju palnika powstało. Tak z ciekawości zapytam o stratę kominową – ciekawi mnie ile stopni miałeś na czopuchu przy paleniu mułem a ile przy paleniu węglem, bo mi wychodzi, że muł tląc się oddawał temperaturę do wymiennika – z kolei węgiel, który za pewne by się palić mógł grzał by Ci komin, bo wymiennik nie był w stanie odebrać temperatury ze spalin zwłaszcza, że przy tym na kotle nie można było by utrzymać zadanej temperatury. Do tego o kotle żeliwnym piszesz a one z reguły do spalania koksu były i są. Teraz jak sobie to policzysz i porównasz, to może wyjść na to, że jak nie opanujesz spalania węgla w tym kotle, to Ci zostanie do wyboru spalanie tylko koksu, by ogrzewanie domu miało jakiś ekonomiczny wymiar – wszak w dostępnych legalnych paliwach już nie ma : mułu, flotu i miału z węgla. Pozdrawiam samsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyta123 30.05.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 muł zawsze wolałem jak flot z uwagi na to że długo się palił,dymienia praktycznie nie było po tym jak temperatura weszła na te 80 stopni na pełnej grawitacji,po około 30 minutach w duży mróz,dlatego jestem zawiedziony węglem i to ze względu tez na zadymienie,gdzie wszyscy teraz jadą na węglu,a poprawa powietrza w okolicy mało co,wina kotłów ?że nie w 5 klasie,ale głównie podajniki,wiem od gościa który to montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.05.2019 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Witaj. @123 nie mogę uwierzyć w to co przeczytałem. Z jednej strony piszesz o kotłach w 5 klasie a z drugiej o braku poprawy powietrza. Czyż byś nie wierzył w to, że to nie kotły dymią a tylko ich właściciele i że tu nie ma znaczenia czy kocioł z atestem czy bez. Z jednej strony opowiadasz jak świetnie Ci szło na mule a z drugiej, że z węglem Ci tak dobrze nie wychodzi. Cierpliwości jeszcze nic nie napisałeś odnośnie pytań które wcześniej Ci zadałem a z tego co do tej pory napisałeś wychodzi na to, że oczekujesz, iż węgiel sam Ci się spali bez dymu i sadzy do tego. Na marginesie węgiel byle jak palony szybciej się wydymi od mułu. Może jednak byś coś konkretniej napisał o swoich doświadczeniach związanych ze spalaniem tych tak różniących się między sobą paliw. Nie zaszkodziło by również jak byś i o kotle coś więcej nadmienił, bo jak wiesz za pewne - kotły z żeliwa są po dziś dzień produkowane i też mają 5 klasę.Co sądzisz na temat tego – co po otwarciu podanego linku znalazłeś. Pozdrawiam samsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.05.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Jak byś czytał ze zrozumieniem to byś przeczytał, że podajniki ale nie w 5 klasie. Jak byś rozumiał co wypisujesz, to Cipolajzą Mineli byś się nie nazywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyta123 05.06.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 i nabyłem promocyjnie przed sezonowo orzech piast-ziemowit na nie tym składzie co ostatnio brałem też piasta i jest to całkiem inny węgiel in plus,trudno go rozbić,w przekroju jednolicie czarny bez warstw,w piecu nie spala się jak drewno czy te gazety-ale świeci żarem puchnie i się rozpada potem na popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyta123 05.06.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Ilość sadzy +100% tego akurat nie wiem bo spaliłem trzy czy cztery łopatki,a i tak musiałem puścić grzanie na kaloryfery,ale z komina nie kopciło za bardzo,raczej tak w normie bym powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyta123 05.06.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 wraz z faktura dostałem tez świadectwo jakości paliw stałych z numerem i data 2019 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 09.06.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 wraz z faktura dostałem tez świadectwo jakości paliw stałych z numerem i data 2019 rok Katalizator do spalania węgla i drewna w kotłach CO. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356624-Katalizator-do-spalania-w%C4%99gla-i-drewna-w-kot%C5%82ach-CO Witam serdecznie. Pod tym adresem jest o tym :*https://forum.muratordom.pl/showthre...=1#post7825388*- a tu do tego : między innymi o wapnie budowlanym w procesie spalania węgla kamiennego oraz tym samym i drewna. Chcąc co nie którym przypomnieć a nie wiedzących o tym poinformować, że zwykłe wapno budowlane ma zbawienny wpływ na efekty procesu spalania, które objawiają się nie tylko w aspekcie ekonomicznym, bo węgiel zostaje w kotłowni a nie jest wywalany przez komin jak i ekologicznym, bo wapno nie tylko redukuje ale i neutralizuje w spalinach substancje szkodliwe.* Co jest między innymi w niżej dołączonych artykułach opisane.* https://esterownik.pl/forum/posty,35...postrzezenia,1.* https://forum.info-ogrzewanie.pl/top...lementy-do-co/. http://elektroenergetyka.pl/upload/f...r_10_11_e1.pdf. https://se.min-pan.krakow.pl/publikacje/05_02ul_sep.pdf. http://czysteogrzewanie.pl/opal/cudo...atki-do-wegla/.* Bardziej dociekliwym polecam Google wyszukiwarkę – wystarczy skopiować tytuł i w okienku wyszukiwarki wkleić – nacisnąć ENTER i już gotowe.* Samsu poleca i pozdrawia serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 09.06.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 A co to takie i po co to komu? Każdy węgiel jest dobry tylko większość kotłów jest zepsutych i nie nadających się do spalania węgla. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356469-Ciemny-zaciek-na-%C5%9Bcianie-z-kominem-po-ulewnym-deszczu&p=7825400&viewfull=1#post7825400 Grasz dalej czy już więcej z tego swojego bufora nie wyleziesz i na zawsze tam zostaniesz - TROLU MORDECHAJU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts