Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 19,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tej zimy może czuć się bezpieczny. Jest przyzwolenie władz najwyższych do palenia wszystkim ( no może poza oponami )

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim postem. Czym i jak palę w moim kotle może Pan zobaczyć tutaj:

Na marginesie powiem, że moim zdaniem lepiej prawidłowo spalać węgiel w kotle górnego spalania niż palić pieluchami od dołu w piecu kaflowym. Moim zdaniem, to spalanie odpadów jest w Polsce problemem, a nie ludzie ogrzewający dom węglem.

Edytowane przez roccobarocco
Literówki

W pełni się zgodzę - to nieumiejętność spalania jest problemem - warto by trochę podnieść świadomość spalaczy propagując własnie lepsze sposoby palenia i usprawnienia w kotłach już istniejących. Bo to mistrzowie szybkiej rozpałki budują 90 proc smogu - wpada z pracy do zimnego mieszkania zasypuje kocioł bele czym i podpala od spodu i..... trzy godziny osiedla nie widać. Na koniec jeszcze skarga że mu dużo opału zeszło. Te ustawy anty może i wymuszają pewne rzeczy ale nic n nie zastąpi edukacji i zapewne temu służy film powyżej przywołany. Każda akcja w ta stronę ma sens. Osobiście mam za soba spalanie w górniaku węgla i drewna i naprawdę dało się palić bez zaciemniania słońca.

Witam, dawno tu nic nie pisałem, więc wtrącę swoje trzy grosze.

Właśnie, przez takich ludzi, jak kolega wyżej pisze, te głąby zabraniają palić węglem

Bo to mistrzowie szybkiej rozpałki budują 90 proc smogu - wpada z pracy do zimnego mieszkania zasypuje kocioł bele czym i podpala od spodu i..... trzy godziny osiedla nie widać. Na koniec jeszcze skarga że mu dużo opału zeszło.
.

Wystarczyło, by albo ludzi z edukować, albo po prostu robić lepsze kotły.

Te z podajnikiem, wcale nie są takie super. U znajomka czasem w jak dołoży opału podajnik, to na zewnątrz, takim czadem czuć, jak nie wiem. :no:

Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim postem.
Ten węgiel – nazwa kopalni nic nie mówi – typ i kaloryczność węgla podaj – proszę !!!

Coś zauważam, że niedopału masz trochę, to z powodu rusztu wodnego czy braku klinów na nim dookoła. Próbowałeś komorę paleniskową zmniejszać kiedy – taka ona trochę przepastna jak na obecne potrzeby.

Do przesiewania popiołu mam dwa plastikowe wiadra (po farbie emulsyjnej) w tym z wciskaną pokrywą jest dno wycięte i zamiast niego jest wstawiona siatka coś 4/4 mm oczka – jedno wiadro w drugie wkładam i zimy popiół wsypuję – pokrywą to zamykam i w czasie przesiewania nic mi się z tego nie kurzy.

RCK-a pokazujesz i opowiadasz o nim – cóż to masz za komin, że przy rozpalaniu tak tym targa a co się dzieje gdy nad kominem wiatr szaleje – RCK powinno tak się zachowywać w czasie wiatru szału anie rozpalania raczej chyba – po co ma to komin wychładzać i ciąg kominowy osłabiać w czasie wypalania koksu !!!

O kotłowni coś opowiesz – masz w niej jakieś napowietrzenie – czy kocioł do spalania o powietrze walczy z otoczeniem ???

Jak zauważyłem idea palnika w Gs-ie – rzecz ci znana i nie obca : Palnik

– coś opowiesz o tym ???

To tak dla przypomnienia jeszcze :

Najbardziej oszczędne rozpalanie i palenie od góry z dodatkiem popiołu. Zaoszczędziłem 3 tony. https://www.youtube.com/watch?v=mile6uFbUE0 - ja zamiast popiołu użył mym miału węglowego.

To ciekawostka taka :

Kocioł bez podajnika. Prace nad gazowaniem węgla - #gazowaniewegla

A tu jeszcze taki jeden o paleniu w kotle od góry :

Palenie od góry w kotle CO – RICHARD

Zapytam, czy to idzie na ciągu naturalnym, czy jest potrzebna dmuchawa, żeby się tak paliło ?
Na ciągu naturalnym tak to iść nie będzie – oni myśleli, że świat tym podbiją ale najpierw wywalili za to cenę droższą od pieniędzy a później nie wiem co się z tym stało – do tego tak jak to jest to raczej tak to być nie może i tu pewnie tego jest przyczyna, że tego ni ma.

Tu przykład jeszcze taki :

SAS NWT, palenie od góry wersja poprawiona, piroliza

Z tym smrodem z podajnikowego w opisywanym przypadku masz rację – nie który pojęcia o tym mieć nie chcą i przez to kopcą nawet podajnikowym a przez to ciągle jest o to draka.

Gs-a palonego od góry możemy porównać z palnikiem retortowym tylko, że w retorcie spala się trochę na powierzchni małej a w Gs-ie jak to wszędzie widać – dla tego tu temat ten nie jest zamknięty tylko otworzyć go trzeba i w ten czy inny sposób doprowadzić do sytuacji takiej by jak w retorcie się na początku jarało a jak już czarne zostanie na czerwone zamienione, to niech se idzie jak chce bo z koksu ani dymu ani smrodu ni ma.

• 4 weeks później...

Uszczelnić okna i drzwi, a później rozpalić 2 paleniska...

Co do kroczącego spalania, robiłem także kiedy mi się nie chciało rozpalać w kotle, albo czasu zabrakło.

Generalnie, to od góry lepsze i czystrze spalanie.

Viadrus u22 ze sterownikiem boleckiego.

Skończyłem tak palić ponad 6 lat temu.