Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[dach] rynna koszowa, jak powinno wygladac polaczenie i inne

kufcio

Recommended Posts

Witam

czy ktos z szanownych forumowiczow ma jakies foto gdzie jest pokazany sposob polaczenia rynien koszowych na wysokosci kalenicy?

Mecze sie z blacha ale widze ze bedzie ciezko... chyba bedzie potrzebna dodatkowo gieta blacha..

Druga sprawa: Jak to z obrobka komina..? flex czy blacha? jak blacha to naciecie w kominie? czy na styk z listwa i silikonem?

dziekuje za fotki

pozdrawiam

W gumofilcach na dach ? :roll: to pierwszy krok do niskich lotów, czego Ci oczywiście nie życzę, ale żeby dziadziusia do targania dachówy zagonić ! :lol: całkiem nieżle Wam to idzie :wink: te kosze to pikuś w porównaniu do tego co już zrobiłeś, dasz sobie radę, tylko grzebień z kratką mogłeś dać i dachówę więcej do rynny wpuścić, ale to na przyszłość, zrobisz jeszcze z dwa daszki i biorę Cię na podwykonawcę, niema to -tamto. Pozdrawiam i czekam na efekt końcowy :D

Witam

gumiaczki sa jedynym rozwiazaniem, na budowie jest ok 20cm masy glinistej.. do tego zakladamy po 3-4 pary skarpet zeby nie zamrozic nog a takich butow nie mamy:) rynna faktycznie jest za nisko, zobacze jak sie to spisze podczas deszczow, najwyzej poprawie... Mialem klopot z hakami,nigdy tego nie robilem a te dokrokwiowe nie lubia amatorki:)

Co do grzebienia to zastanawialem sie ale balem sie ze dachowka bedzie za bardzo zadarta.

dziadzius to moj tatko, praktycznie on sam wnosil wszystkie dachowki:) sprawny gosc.

Wracajac do tematu chetnie obejrze zdjecie laczenia koszowek.

Według mnie rynny nie masz za nisko, no może ciut, ale za to śnieg Ci ich nie oberwie i tak właśnie ma to działać, co do deszczu to na bank będzie się przelewać w koszu (na tym zdjęciu z tatulem) ale nie ma kosza tak usytuowanego aby się nie przelewało (normalka przy bardzo dużych opadach, przy standartowych nie będzie zjawiska ) chlupnie sobie za dużą ilość i tyle, ja bym nie podnosiła (chyba że estetyka cierpi) co do grzebienia troszki za dużo nabiłeś i ten z kratką faktycznie by zadarł pierwszy rząd, ten też spełni swoje zadanie (tylko wentylacja połaci trochę ucierpi, ale da radę), podziwiam Twojego tatula, ma chłop końskie zdrowie :wink: fotek nie mam , ale postaraj się zrobić tak jak napisałam. Pozdrawiam