Senser 11.08.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Jestem przed zakupem działki. Co powinienen sobie najpierw wybrać działkę czy projekt? A może po prostu działkę o okreslonych wymiarach tak aby większość projektów (tych normalnych....) zmieściła się na tej działce....Chodzi mi o rady poza tymi typu "sprawdź czy nie zadłużona..., plan zagospodarowania w gminie itp...". Czasami tak jest, że niby o wszystkim się pamiętało a co do czego po zakupie nachodzą (może?) takie refleksje, a jeszcze to, jeszcze tamto....a gdybym wiedział(a)... Chodzi mi o wszystko co jest ważne, może nawet błache na początku ale później ważne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 11.08.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Na pewno najpierw kupujesz działkę a projekt dopiero potem dopasowujesz do warunków zabudowy jakie dostaniesz z gminy. Musisz o nie wystąpić w pierwszej kolejności, będziesz wtedy wiedział co i jak z tą działką jest. Przeglądając Forum trafiłam kilkakrotnie na problemy pt: prąd w drodze,20m od działki, nie ma problemu a potem okazywało się że za mały transformator i prąd za dwa lata. Albo droga dojazdowa gminna, niby OK ale potem okazuje się że gmina nie ma pieniędzy i drogi nie będzie (choć jest w planach i mapach). Pogadaj z sąsiadami, może są jakieś uciążliwości o których właściciel Ci nie powie.... W gminie sprawdź co planują budować w Twojej okolicy...Życzę udanego "polowania" na działeczke....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.08.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Najpierw warunki zabudowy (WZiZT) - to zrób PRZED!!!!! zakupem działki.Przy okazji wywiad np. w Urzędzie Gminy na temat tej działki i okolicznych terenów (dzięki temu uniknąłem dużej wpadki, choć było to zupełnie niechcący) Potem działka. Na koniec projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 11.08.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 I przezornie sprawdziłabym porócz tego co powyżej czy nie jest obciążona hipoteką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 11.08.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Zerknij też na to co stoi/powstaje na działkach sąsiednich.Jeżeli masz zamiar kupować z dala od miasta sprawdź możliwości komunikacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 11.08.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Myślę, że dobrze byłoby pooglądać trochę projektów, żeby wiedzieć o co Ci chodzi, jaki mniej więcej dom chcesz i pod tym kątem szukać działki. Poza tym myślę, że warto zwrócić uwagę na strony świata. Tzn. np. od której strony chcesz mieć kuchnię (mi np. odpowiada północ - nie lubię mieć upału w kuchni), od której salon, sypialnie itp. i czy da się to zrobić na wybranej działce. Zeby się nie okazało, że np. wjazd jest od zachodu, a taras wypoczynkowy chcesz mieć też od zachodu, a nie odpowiada Ci taras koło podjazdu, czy coś takiego... Trochę chyba namieszałam, może to drobiazg, ale dla mnie to jest bardzo istotna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 11.08.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Podłączam się pod pytanie Sensera. Właśnie „prześwietlam” działkę i nie chciałabym przeoczyć czegoś, co w przyszłości może mi zatruć życie, choć by drobiazgi, na które się nie wpadło a ktoś z Was z doświadczenia może podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 11.08.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Najpierw warunki zabudowy (WZiZT) - to zrób PRZED!!!!! zakupem działki. A co zrobić jak mi właśnie dziś w Urzędzie Gminy powiedziano, że dla terenów na których jest interesująca mnie działka nie wydają WZiZT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Przy kupnie działki warto pogadać z sąsiadami. Może się okazać np. że piękną droga wyłożona kostką to wspólna inwestycja mieszkańców ulicy w której nie chciał partycypować sprzedawca działki.To może dotyczyć również innych inwestycji np rurociąg. Jak kupisz taką działkę to aby mieć święty spokój z sąsiadami trzeba będzie zapłacić. I jeszcze jedna rada przy szukaniu działki. Warto w wybranej miejscowości rozwiesić ogłoszenia. Ja tak robiłam i wielu ludzi się zgłaszało. Nawet takich którym pomysł na sprzedanie działki przyszedł właśnie poprzez moje ogłoszenie. I naprawdę warto wcześniej się zastanowić i wszystko sprawdzić zanim się kupi.Ja szukałam działki rok. Obejrzałam ponad 30. I kupiłam idealną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kaazik 11.08.2003 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Ważna jest wielkość działki, jeśli kupisz za małą to masz do wyboru tylko dom piętrowy-drogi w budowie i sąsiadkę za oknem, na dużej działce stawiasz parterowy z dużym tarasem i odgradzasz się zielonym murem od sąsiadki (chyba że sąsiadka jest bardzo seksi...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.08.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Najpierw warunki zabudowy (WZiZT) - to zrób PRZED!!!!! zakupem działki. A co zrobić jak mi właśnie dziś w Urzędzie Gminy powiedziano, że dla terenów na których jest interesująca mnie działka nie wydają WZiZT ? WZiZT są niezbędne do wykonania projektu. Zawierają linię zabudowy, określenie jaki budynek może stanąć na działce.. bez tego nie ruszysz. Podejrzewam, że pozwolenia na budowę też nie wydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 11.08.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 WZiZT są niezbędne do wykonania projektu. Zawierają linię zabudowy, określenie jaki budynek może stanąć na działce.. bez tego nie ruszysz. Podejrzewam, że pozwolenia na budowę też nie wydadzą. Nie prawda, powiedzieli, że bez problemu i bez WZiZT dostaje pozwolenie na budowę. Według nowych przepisów i nowego planu zagospodarowania przestrzennego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 11.08.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Jak juz wyda Ci sie ze wszystko masz przed zakupem i wszystko wiesz dokladnie jak zalatwic pozwolenie na budowe to zostaw na jeden dzien te biurokratyczne choc potrzebne porady i poszukaj czlowieka ktory za pomoca kija brzozowego sprawdzi czy nie ma w miejscu twojej przyszlej budowli w miejscu gdzie tylko twoj kot domowy wytrzyma tzn. wod podziemnych. O tym wszyscy zapominaja a jest to problem dosc duzy juz polscy krolowie wysylali w podroz przed soba magow ktorzy slali im poslania na skorach niedzwiedzich jako odpromienniki. Koszt maly ale pomaga w przyszlosci spac spokojnie gdy nie boli glowa i stawy sa na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.08.2003 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Właśnie słyszałem, że wyszły podobno nowe przepisy, które umożliwiają niewydanie przez gminę tego dokumentu.... Tylko co to może oznaczać? Niespodziankę przy ew. nowym planie zagosp. przestrz. ?Coś na ten temat było podobno namazane w Rzeczpospolitej...Trochę to dziwne....taka mała kwadratura koła...O co chodzi i dlaczego tak jest nie wiem, pojęcia nie mam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.08.2003 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 No ciekawa wskazówka z tymi ciekami wodnymi.... Tyle tylko, że pozostawia pewien margines na dywagacje typu: "A może Magik się pomylił..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.08.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 WZiZT nie trzeba posiadać dla terenów z planem zagospodarowania przestrzennego. Jek go nie ma to i tak trzeba wystąpić o WZiZT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bajzi 12.08.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 katko:przed zakupem występujesz o "zaświadczenie o przeznaczeniu parceli" czyli wyrys z planu ogólnego. a tam masz czarno na białym: jaka minimalna wielkość działki (wsp. intensywn. zabudowy %) i przede wszystkim co może stanąć kolo ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 12.08.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Bajzi dzięki , jutro idę po urzędach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 13.08.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Właśnie wróciłam i się dowiedziałam, że na tej działce nic sobie nie mogę postawić, bo nigdy nie dostanę pozwolenia na budowę . Wkurza mnie tylko, za co biorą pieniądze biura nieruchomości, oferują działkę jako budowlaną (jeszcze mnie o tym zapewniali), która nie jest budowlana, nawet im się nie chciało sprawdzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 13.08.2003 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Nie no.... Katka popędź im Kota!Ja to bym ich solidnie opier...ł !!!Powiedz im żeby się wzieli za sprzedaż waty cukrowej!! Wprowadzili koncesje na obrót nieruchomościami! A bajzel jaki był taki został.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts