ukke 28.11.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Witam, interesuje mnie temat biokominków ( kominki, które można umieszczać w mieszkaniach, gdyż nie potrzebują instalacji kominowych i wentylacyjnych) odwiedziłem stronę producenta firmy Planika i okazało się, iż jest salon biokominków w Warszawie. Czy może już ktoś był i wie coś na ten temat? Będę wdzięczny za odpowiedź. Oczywiście, jeżeli sam się wybiorę i ktoś będzie chętny to również napisze o swoich wrażeniach.Podaje link do informacji o salonie dla zainteresowanych http://www.planika.pl/?pg=96&pr=180 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 01.12.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 biokominek ładna ozdoba mieszkania ale mam kilka zastrzeżeń: 1. cena. za tego typu urządzenie kosmiczna.2. użytkowanie tego w mieszkaniach nie przystosowanych do tego może być szkodliwe. budując tradycyjny kominek planujesz doprowadzenie powietrza, system odprowadzania spalin, tu niestety partyzantka. na stronie nie ma informacji o ilości zużywanego tleny na godzinę, ilości CO2 itp co do tych szklanych wazonów na stół to już przegięcie maxymalne. kawałek szkła hartowanego za 2500 plnów. lepiej zabawić się w adama s. i można mieć coś takiego taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukke 02.12.2007 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 co do ceny to powiem tak. z jednej strony sporo, jednak z drugiej, tradycyjny kominek kosztuje o wiele wiele wiecej. z tego co czytalem na stronie to poziom co2 ksztaltuje sie na poziomy podobnym do tego w wydychanym przez czlowieka powietrzu. natomiast wlasnie to jest w biokominkach ok, ze wlasnie nie trzeba zadnych instalacji. bo nie jest to potrzebne ze wzgledu na bezpieczenstwo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 03.12.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 co do emisji co2 powinna być in formacja dokładna i poparta protokołem pomiaru. napisać można wszystko. informacja na temat składu spalin jest lakoniczna. a cena?? mój kominek tradycyjny łącznie z systemem GPD kosztował 8 tys. więc raczej w normie. po za tym mam wrażenie że jest to próba kryptoreklamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 03.12.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 co do emisji co2 powinna być in formacja dokładna i poparta protokołem pomiaru. napisać można wszystko. informacja na temat składu spalin jest lakoniczna. a cena?? mój kominek tradycyjny łącznie z systemem GPD kosztował 8 tys. więc raczej w normie. po za tym mam wrażenie że jest to próba kryptoreklamy nie tylko ty masz takie wrażenie - ta osoba oba swoje posty-tematy założyła o biokominkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 03.12.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 hehe. możliwe widziałem biokominki na targach wyposarzeni wnetrz. gadałem ze sprzedawcą i okazało się że nie jest on biegły w zagadnieniach technicznych. gadkę miał , lekcje z technik sprzedaży też odrobił. ale nie potrafił udowodnić tego że produkty spalania nie szkodzą. żadnej opinii technicznej nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukke 09.12.2007 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 dla spostrzegawczego czytelnika. otoz tak, napisalem dwa posty. bo wlasnie temat biokominkow mnie interesuje i chcialbym odnalezc jak najwiecej opinii. mam nadzieje, ze to nie przeszkadza. co do braku szczegolowych informacji to rzeczywiscie, kiepsko. sprobuje wyslac im maila i zobacze co odpowiedza. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 14.12.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 nie przekonało mnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukke 15.12.2007 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 no coz trudno panie Holmes. Jade odwiedzic salon w poniedzialek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukke 10.01.2008 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witam, otoz bylem w tym salonie. Oto moje wrazenia:salon posiada 9 biokominkow, wiec jest juz co zobaczyc. Mozna zobaczyczarowno wkomponowane w meble( stoliki, bardzo mi sie podoabaly) jaki do zabudow, a takze wolnostojace. pani, ktora tam pracowala wydawala sie kompetentna. na koniec dali mi materialy zdokladna specyfikacja techniczna. minusem, choc nie do konca jest polozenie. otoz salon miesci sie naulicy Kordeckiego 49. Troszke daleko od centrum( w okolicach placuszembeka, przy grochowskiej) Otwarte maja od 9-16, ale zaznaczyli,ze istnieje mozliwosc indywidualnego umowienia sie o dowolnej porze. tyle z mojej strony. no i chyba sie zdecyduje. na razie na takimniejszy. pozytywne jest, ze ceny maja mniejsze niz w internetowymsklepie Planiki. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 11.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 a co ze spalinami??? jaki skład chemiczny spalin??? ilość CO2 na godzinę itp??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.01.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Hmmm, piszą, że podczas spalania powstaje tylko H2O i CO2. To co to, do licha się spala? C2H5OH? Zgroza...A tak poważnie- skład jak w wydychanym powietrzu.. dobra, a w jakich ilościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 12.01.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 własnie ciekawi mnie dokładny skład chemiczny tego paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukke 15.01.2008 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 niby jesta tam glownie alkohol. a co do skladu to nie wiem, ale jezeli z tego co wyczytalem posiada atest pzh, a nie wydaje mi sie by chcieli truc swoich klientow i musi byc to bezpieczne. niedlugo sam bede wlascicielem, wiec opowiem czy sie dusze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 17.01.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 atest możliwe że ma ale czy podają informację jakie wymagania ma kominek odnośnie wentylacji, dopływu powietrza, ilości spalin i ich składzie chemicznym, minimalej kubaturze itp. za mało informac ji by wydać kilka tys pln na urządzenie które może mnie zabić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 13.06.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 wyglada mi na to, ze kominki te to innego rodzaju "grzejniki olejowe"- kominki te sie rozgrzewają,a wewnętrz spala sie biopaliwo. Wydziela sie para wodna i CO2. Ja też sie zastanawiam nad biokominkiem albo elektrycznym- chcialabym miec kominek w sypialni ale trochę sie obawiam czy mnie czad nie zabije ? w salonie bede miec tradycyjny kominek, ale w sypialni marzy mi sie tez "kominek" dla klimatu moze ktoś jednak użytkuje kominki na biopaliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdmisiek 18.06.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam,Na wstepie chciałbym rozwiac watpliwosci co do bezpieczeństwa uzytkowania biokominka. W kazym salonie mozna na miejscu dostac do przegladniecia sprawozdanie z przeprowadzonych badań , jest tam zawarte co jak sie spala , w jakiej temp...itd Prawda jest ze pan ukka strasznie reklamuje ten salon i ze super jest wszystko , nawet napisał jak tam sie dostac chociaz mało kogo to interesowało . Ja osobiscie uwazam ze jest to produkt pierwszej jakosci, i nierozumiem dlaczego u nas tak sie martwia ludzie o uzytkowanie tego typu kominków skoro jest to uzywane na całym swiecie i jeszcze nie słyszałem aby sie ktos tym zaczadził jak tu ktos głupkowato zasugerował. Chyba bardzie szkodliwe i niebezpiecznie jest palenie świeczki w pokoju. Ja swoj kielich szklany testowałem w łazience i nie było absolutnie nic czuc , był co prawda włączony wentylatorek ale naprawde mało wydajny:)) Naprawde robi sie super klimat , a jak są olejki aromaterapeutyczne to juz jest totalnie bomba jezeli ktos oczywiscie lubi ogień . Aha jeszcze jedna ciekawostka, w restauracjach nie mozna uzywac palenisk z otwartym ogniem , a biokominki mozna własnie dzieki ich super hiper bezpiecznej konstrukcji. Naprawde świetny produkt . Warto zakupić - nie koniecznie w Salonie w Warszawie.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 18.06.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam, Na wstepie chciałbym rozwiac watpliwosci co do bezpieczeństwa uzytkowania biokominka. W kazym salonie mozna na miejscu dostac do przegladniecia sprawozdanie z przeprowadzonych badań , jest tam zawarte co jak sie spala , w jakiej temp...itd Prawda jest ze pan ukka strasznie reklamuje ten salon i ze super jest wszystko , nawet napisał jak tam sie dostac chociaz mało kogo to interesowało . Ja osobiscie uwazam ze jest to produkt pierwszej jakosci, i nierozumiem dlaczego u nas tak sie martwia ludzie o uzytkowanie tego typu kominków skoro jest to uzywane na całym swiecie i jeszcze nie słyszałem aby sie ktos tym zaczadził jak tu ktos głupkowato zasugerował. Chyba bardzie szkodliwe i niebezpiecznie jest palenie świeczki w pokoju. Ja swoj kielich szklany testowałem w łazience i nie było absolutnie nic czuc , był co prawda włączony wentylatorek ale naprawde mało wydajny:)) Naprawde robi sie super klimat , a jak są olejki aromaterapeutyczne to juz jest totalnie bomba jezeli ktos oczywiscie lubi ogień . Aha jeszcze jedna ciekawostka, w restauracjach nie mozna uzywac palenisk z otwartym ogniem , a biokominki mozna własnie dzieki ich super hiper bezpiecznej konstrukcji. Naprawde świetny produkt . Warto zakupić - nie koniecznie w Salonie w Warszawie. Pozdro mdmisiek, naprawde nie trzeba nikogo obrazac swoimi postami- poczulam sie dotknieta tekstem "...jak tu ktoś głupkowato zasugerował." Gdyż dotyczyło to mojego postu.Zas komentowana kwestia dotyczyla zaczadzenia- na marginesie, w swoim poscie sam wskazujesz na swoją kompletną ignorancje w kwestii czadu i zaczadzenia wyjaśniając (cyt)" ja swój kielich szklany testowałem w łazience i nie było absolutnie nic czuc..." Gdy tymczasem- CZAD JEST BEZWONNY! W zasadzie jest to prawda powszechnie wiadoma i na tym polega całe niebezpieczenstwo. Pozdrawiam i polecam wiecej kultury na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdmisiek 18.06.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam,Bardzo przepraszam jezeli Panią uraziłem . Czad owszem jest bezwonny i gdyby istniała choc 0,01% ze w trakcie spalania biopaliwa produktem bedzie czad to nie otrzymali by zadnych atestów które zezwalałyby na powszechne uzytkowanie (bardzo czesto w miejscach publicznych) . I nie jest to atest tylko PZH(Polskiego Zakładu Higieny ) poniewaz przy sprzedazy w innych krajach równiez musieli otrzymać zgode tamtejszych instytucji . Podam link do strony gdzie jest o tym napisane http://www.decofire.com.pl/informacje-techniczne/ Produkty tak znanej marki jaką jest Palnika ( wystawiali sie na targach milonerów w Amsterdamie jako jedyny Polski producent) bardzo popularne na zachodzie i w Stanach są naprawde pierwszej jakości. Szkoda tylko ze nie potrafimy uwierzyc w jakość wyrobów polskich tylko zachwycamy sie zagranicznymi markami które i tak wszystko robią w Chinach. To jest polski patent sprzedawany za granicami naszego kraju a powinien byc rozpowszechniony przede wszystkim w Polsce. A tymczasem ( przynajmniej mi sie tak wydawało na początku) ze jest to producent Niemiecki. Jeszcze raz prosze mi wybaczyc jezeli moje stwierdzenie było niemiłe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_p72 15.11.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 zgodze sie planika jest bardzo dobrym producentem, natomiast uwazam ze jednak troche za drogim. Juz niemieckie marki jak chocby Blomus sa duzo tansze, natomiast faktycznie widzialem jak to sie sprawuje. Tylko to paliwo tez nie za bardzo tanie, no ale coz to produkt tylko do dekoracji w koncu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts