Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego Zużywam tyle gazu ????

drew_do

Recommended Posts

Po pierwsze. Jak pisze hydrol kocioł pracuje najbardziej efektywnie gdy pracuje non stop. Każdy postój to strata kominowa, kocioł stygnie a ciepło wali w komin. Aby uniknąć takiego efektu stosuje się automatykę pogodową i kotły z modulacja mocy.

Po drugie już na samym starcie widać że instalator był niedouczony i wykonał instalację niezgodnie z polskim prawem. Kotły o mocy powyżej 20kW muszą mieć czopuch o średnicy 130 mm w związku z tym komin nie może być o mniejszej średnicy.

Oznacza to że najprawdopodobniej inwestor pożałował na dobry projekt i to rodzi kolejne problemy. Do ubezpieczenia domu należy mieć opinię kominiarską, przy takim wykonaniu kominiarz nie powinien jej podpisać. Jeżeli nawet podpisze ( w końcu wszyscy znamy polskie realia) i wykupimy polisę to w razie pożaru właściciel domu może zapomnieć o jakimkolwiek odszkodowaniu. Gwarantuje, że wtedy się dopatrzą że instalacja jest do du...py.]

Pragnę Cię uprzejmie poinformować , iż :

- zapłaciłem za projekt więcej niż 2000 zł

- czopuch ma średnicę 130 mm

- zachowanych jest odcinek 250 mm w pionie od wyjścia z pieca do wejścia do komina

- komin ma średnicę 120 mm () albowiem większy nie wszedł do kanału 14x14

- przy tej średnicy komina nie widziałem jeszcze ani kropli kondesatu

( co jak mi się wydaje oznacza , że komin "pracuje " nawet zbyt efektywnie

co stwierdził kominarz podpisując opinię kominiarską

dla Waszmości informacji plazmy czy LCD nie posiadam i nie przewiduję zakupu w najbliższej przyszłości ( z tej prostej przyczyny ,że mało ogladam TV)

]

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nom jak obniżyłeś tę moc? Powiedz, bo ja ciemna masa w tym temacie jestem

Nie wiem jaki masz kocioł, ja mam vitopend 100 ze sterownikiem stałotemperaturowym vitotronic 100. Trzeba nacisnąć dwa przyciski jednocześnie i wtedy wyskakuje aktualna moc (w %, czyli 100% dla maksymalnej) i można regulować (szczególy w serwisówce, bo nie pamietam). Oczywiście jest to elektroniczne ograniczenie mocy, czyli ogranicza się na modulacji, teraz kocioł moduluje tylko w zakresie od 10-16kW. Jak pożyczę od kumpla manometr to pobawię się z ograniczeniem mocy na śrubkach (ustawiając ciśnienie na dyszach), podobno można zredukować moc maksymalną tego kotła do 16kW. :-)

- przy tej średnicy komina nie widziałem jeszcze ani kropli kondesatu

( co jak mi się wydaje oznacza , że komin "pracuje " nawet zbyt efektywnie

co stwierdził kominarz podpisując opinię kominiarską

U mnie przez rok zebrało się jakieś 0,15l (litra) kondensatu w butelce. :-)

Komin ma 15m wysokości, srednica 120mm, kotłownia ma powierzchnię 80m2. :-)

drew_do czy to co napisałeś o spadku mocy grzejnika w funkcji temp. otoczenia tyczy się tylko Convectora czy Regulusa również?

To się tyczy wszystkich grzejników i wynika nie z ich konstrukcji, ale z fizyki.

Po prostu oddawany strumień ciepła jest proporcjonalny do różnicy temperatur.

Na logikę: jeśli w pomieszczeniu masz 40st.C i przez grzejnik puścisz wodę o temp. 40st.C (czyli różnica 0st.C), żaden grzejnik nie pomoże - i tak woda nie będzie oddawała ciepła, prawda? Czyli moc grzewcza każdego grzejnika w takich warunkach wyniesie 0 (nie ważne, czy W, czy kW - zero to zero ;) ).

Wydaje mi się , że tylko po części masz rację

Grzejniki Convector jak sama nazwa wskazuje , działają konwekcyjnie.

Jak wiadomo konwekcja zalezy od różnicy temperatur warstw czynnika ogrzewanego ( tutaj powietrza ) między dolną warstwą a górną warstwą

Jeżeli więc rozpoczywamy nagrzewanie pomieszczeń od temp. otoczenia powiedzmy 16C to konwekcja będzie silniejsza bowiem różnica temp między 16 a temp grzejnika będzie wyższa niż gdy temp otoczenia wyniesie 20C

Szybsze prądy konwekcyjne ( wstępujące )

Grzejniki panelowe działają głównie przez promieniowanie

gdzie czynnikiem promieniującym jest powierzchnia grzejnika i to ona wydaje mi się przesądza w większej mierze o intensywności promieniowania ciepła

a w miniejszym stopniu róznica temp ( otoczenia ) i powierzchni grzejniej

Z tego co wiem Regulus na swojej stronie pisze wyraźnie , że ich grzejniki nie są grzejnikami konwekcyjnymi !!!!

nom a nie masz w kotle pokrętła, w mojej instrukcji nazywa to się opóźnienie zapłonu (dziwne) Reguluje się tym moc z jaką kocioł ma wystartować i tak na min. startuje z mocą minimalną i po 2 sekundach ustawia sobie moc a na max. startuje z mocą maksymalną i wtedy startuje z max.płomieniem i po 2 sekundach go zmniejsza.

Co do manometru to ja ustawiałem bez a dlatego że serwisant ustawił mi ciśnienie minimalne książkowo 067 a to przy propanie daje 12kw i taka była minimalna moc kotła. Dlatego je obniżyłem tak aby płomień nie zgasł. Dzięki temu zabiegowi przy histeryzie 03C kocioł nagrzewa mi w jednym cyklu a wcześniej robił to przynajmniej w 10.

nom a nie masz w kotle pokrętła, w mojej instrukcji nazywa to się opóźnienie zapłonu (dziwne)

Nie mam w sterowniku żadnych pokręteł, sterownik jest elektroniczny, same przyciski i wyświetlacz, wszystkie parametry wprowadza się w trybie serwisowym.

Co do manometru to ja ustawiałem bez a dlatego że serwisant ustawił mi ciśnienie minimalne książkowo 067 a to przy propanie daje 12kw.

Mi po wczorajszych zabiegach udało się zejść ze spalaniem z 9,8m3 do 8,3m3 (a w nocy było -1*C, poprzedniej nocy było +4*C), tak więc całkiem sporo. Ilość włączeń kotła niestety wzrosła z 20 do 30 na dobę. Zaznaczę położenia śrubek i też spróbuje zjechać trochę z mocą minimalną i maksymalną.