drew_do 06.12.2007 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Po pierwsze. Jak pisze hydrol kocioł pracuje najbardziej efektywnie gdy pracuje non stop. Każdy postój to strata kominowa, kocioł stygnie a ciepło wali w komin. Aby uniknąć takiego efektu stosuje się automatykę pogodową i kotły z modulacja mocy. Po drugie już na samym starcie widać że instalator był niedouczony i wykonał instalację niezgodnie z polskim prawem. Kotły o mocy powyżej 20kW muszą mieć czopuch o średnicy 130 mm w związku z tym komin nie może być o mniejszej średnicy. Oznacza to że najprawdopodobniej inwestor pożałował na dobry projekt i to rodzi kolejne problemy. Do ubezpieczenia domu należy mieć opinię kominiarską, przy takim wykonaniu kominiarz nie powinien jej podpisać. Jeżeli nawet podpisze ( w końcu wszyscy znamy polskie realia) i wykupimy polisę to w razie pożaru właściciel domu może zapomnieć o jakimkolwiek odszkodowaniu. Gwarantuje, że wtedy się dopatrzą że instalacja jest do du...py.] Pragnę Cię uprzejmie poinformować , iż : - zapłaciłem za projekt więcej niż 2000 zł - czopuch ma średnicę 130 mm - zachowanych jest odcinek 250 mm w pionie od wyjścia z pieca do wejścia do komina - komin ma średnicę 120 mm () albowiem większy nie wszedł do kanału 14x14 - przy tej średnicy komina nie widziałem jeszcze ani kropli kondesatu ( co jak mi się wydaje oznacza , że komin "pracuje " nawet zbyt efektywnie co stwierdził kominarz podpisując opinię kominiarską dla Waszmości informacji plazmy czy LCD nie posiadam i nie przewiduję zakupu w najbliższej przyszłości ( z tej prostej przyczyny ,że mało ogladam TV) ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.12.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 nom jak obniżyłeś tę moc? Powiedz, bo ja ciemna masa w tym temacie jestem Nie wiem jaki masz kocioł, ja mam vitopend 100 ze sterownikiem stałotemperaturowym vitotronic 100. Trzeba nacisnąć dwa przyciski jednocześnie i wtedy wyskakuje aktualna moc (w %, czyli 100% dla maksymalnej) i można regulować (szczególy w serwisówce, bo nie pamietam). Oczywiście jest to elektroniczne ograniczenie mocy, czyli ogranicza się na modulacji, teraz kocioł moduluje tylko w zakresie od 10-16kW. Jak pożyczę od kumpla manometr to pobawię się z ograniczeniem mocy na śrubkach (ustawiając ciśnienie na dyszach), podobno można zredukować moc maksymalną tego kotła do 16kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.12.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 - przy tej średnicy komina nie widziałem jeszcze ani kropli kondesatu ( co jak mi się wydaje oznacza , że komin "pracuje " nawet zbyt efektywnie co stwierdził kominarz podpisując opinię kominiarską U mnie przez rok zebrało się jakieś 0,15l (litra) kondensatu w butelce. Komin ma 15m wysokości, srednica 120mm, kotłownia ma powierzchnię 80m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drew_do 06.12.2007 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 drew_do czy to co napisałeś o spadku mocy grzejnika w funkcji temp. otoczenia tyczy się tylko Convectora czy Regulusa również? To się tyczy wszystkich grzejników i wynika nie z ich konstrukcji, ale z fizyki. Po prostu oddawany strumień ciepła jest proporcjonalny do różnicy temperatur. Na logikę: jeśli w pomieszczeniu masz 40st.C i przez grzejnik puścisz wodę o temp. 40st.C (czyli różnica 0st.C), żaden grzejnik nie pomoże - i tak woda nie będzie oddawała ciepła, prawda? Czyli moc grzewcza każdego grzejnika w takich warunkach wyniesie 0 (nie ważne, czy W, czy kW - zero to zero ). Wydaje mi się , że tylko po części masz rację Grzejniki Convector jak sama nazwa wskazuje , działają konwekcyjnie. Jak wiadomo konwekcja zalezy od różnicy temperatur warstw czynnika ogrzewanego ( tutaj powietrza ) między dolną warstwą a górną warstwą Jeżeli więc rozpoczywamy nagrzewanie pomieszczeń od temp. otoczenia powiedzmy 16C to konwekcja będzie silniejsza bowiem różnica temp między 16 a temp grzejnika będzie wyższa niż gdy temp otoczenia wyniesie 20C Szybsze prądy konwekcyjne ( wstępujące ) Grzejniki panelowe działają głównie przez promieniowanie gdzie czynnikiem promieniującym jest powierzchnia grzejnika i to ona wydaje mi się przesądza w większej mierze o intensywności promieniowania ciepła a w miniejszym stopniu róznica temp ( otoczenia ) i powierzchni grzejniej Z tego co wiem Regulus na swojej stronie pisze wyraźnie , że ich grzejniki nie są grzejnikami konwekcyjnymi !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 06.12.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 nom a nie masz w kotle pokrętła, w mojej instrukcji nazywa to się opóźnienie zapłonu (dziwne) Reguluje się tym moc z jaką kocioł ma wystartować i tak na min. startuje z mocą minimalną i po 2 sekundach ustawia sobie moc a na max. startuje z mocą maksymalną i wtedy startuje z max.płomieniem i po 2 sekundach go zmniejsza.Co do manometru to ja ustawiałem bez a dlatego że serwisant ustawił mi ciśnienie minimalne książkowo 067 a to przy propanie daje 12kw i taka była minimalna moc kotła. Dlatego je obniżyłem tak aby płomień nie zgasł. Dzięki temu zabiegowi przy histeryzie 03C kocioł nagrzewa mi w jednym cyklu a wcześniej robił to przynajmniej w 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.12.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 nom a nie masz w kotle pokrętła, w mojej instrukcji nazywa to się opóźnienie zapłonu (dziwne) Nie mam w sterowniku żadnych pokręteł, sterownik jest elektroniczny, same przyciski i wyświetlacz, wszystkie parametry wprowadza się w trybie serwisowym. Co do manometru to ja ustawiałem bez a dlatego że serwisant ustawił mi ciśnienie minimalne książkowo 067 a to przy propanie daje 12kw. Mi po wczorajszych zabiegach udało się zejść ze spalaniem z 9,8m3 do 8,3m3 (a w nocy było -1*C, poprzedniej nocy było +4*C), tak więc całkiem sporo. Ilość włączeń kotła niestety wzrosła z 20 do 30 na dobę. Zaznaczę położenia śrubek i też spróbuje zjechać trochę z mocą minimalną i maksymalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts