Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie stanu surowego i mam rozplanować urządzenia w łazience na parterze. Łazienka ma 2,6m długości i 1,8m szerokości. Na tym krótszym boku właśnie chciałam postawić wannę 1,7m i problem jest w tym, że nad wanną byłoby okno. Mam pytanie do osób, które mają okno nad wanną: jakiego wymiaru zrobić to okienko? Czy jak się siedzi w wannie to nie jest przy oknie za zimno? Czy może przestawić wannę na tą dłuższą ścianę, żeby wanna nie był bezpośrednio przy oknie.

https://forum.murator.pl/topic/91988-w-kwestii-okna-w-w%C4%85skiej-%C5%82azience-okno-nad-wann%C4%85/

Witam,

jestem na etapie stanu surowego i mam rozplanować urządzenia w łazience na parterze. Łazienka ma 2,6m długości i 1,8m szerokości. Na tym krótszym boku właśnie chciałam postawić wannę 1,7m i problem jest w tym, że nad wanną byłoby okno. Mam pytanie do osób, które mają okno nad wanną: jakiego wymiaru zrobić to okienko? Czy jak się siedzi w wannie to nie jest przy oknie za zimno? Czy może przestawić wannę na tą dłuższą ścianę, żeby wanna nie był bezpośrednio przy oknie.

Ciepłe powietrze będzie raczej wędrować do góry (w stronę okna) co raczej grozi tylko zaparowaniem szyby, a nie odczuwaniem zimna dla kąpiącego się.

Powinno być dość wysoko, wówczas nie będzie odczucia zimna dla osoby kąpiącej się, no i nie bedzie niepotrzebnych widoków i zachlapania wodą. Co do parowania, to koneczna dobra wentylacja i nawiew nie tylko otworami w drzwiach, ale też wskazany nawiewnik okienny, aby nie trzeba było uchylać okna w trakcie kąpieli.
a może wklej rysunek swojej łazienki z naniesionymi "dopływami i odpływami". może inne rozmieszczenie da się zrobić. może pomyśl o samym przysznicu albo o b. małej wanience w zasadzie służącej do płukania prania i mycia dzieci. ja od prawie roku mieszkam na swoim i mam wannę na 1/3 łazienki a jeszcze się w niej nie kąpałem (tylko prysznic). nawet jej nie używamy tylko co jakiś czas myjemy z kurzu. pranie i płukanie wykonuje pralka. gdybym nie miał wanny to i potańczyć by można w łazience 8) . kurcze gdybym wtedy wiedział to co wiem dziś...

jeszcze nie mam pionów porobionych,więc jeszcze mam dowolność ustawiania :) a zdjęć nie umiem wklejać jeszcze :oops:

ja z kolei lubię wannę, sama mam teraz tylko prysznic... więc mam zamiar kupić wannę i zamontować ściankę, żeby można też było brać prysznic.

nasza lazienka ma 4 m2 wiec do duzych nie nalezy na dodatek jest w skosach co bardzo ogranicza, zdecydowalismy sie na wanne i tez mamy okno nad wanna, miejmy nadzieje ze bedzie dobrze i zimno nie bedzie