Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o podzielenie się doświadczeniami osoby, które posiadają ogrzewanie podłogowe a na podłogach mają coś innego niż gres. Mi konkretnie chodzi o drewno, parkiet, wykładziny podłogowe itp. Zbieram opinie, bo stoję przed problemem podjęcia decyzji co do wykończenia podłóg i drewno to jest to, co tygrysy lubią najbardziej ;-)))
https://forum.murator.pl/topic/91995-deski-na-pod%C5%82odze-a-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/

Proszę o podzielenie się doświadczeniami osoby, które posiadają ogrzewanie podłogowe a na podłogach mają coś innego niż gres. Mi konkretnie chodzi o drewno, parkiet, wykładziny podłogowe itp. Zbieram opinie, bo stoję przed problemem podjęcia decyzji co do wykończenia podłóg i drewno to jest to, co tygrysy lubią najbardziej ;-)))

Ja mam w pokojach parkiet, ściślej mówiąc lamparkiet (10mm grubości) z drewna egzotycznego doussie. Na razie się sprawdza, jest bardzo przyjemnie, posadzka wygląda bardzo dobrze, ale to dopiero pierwszy sezon grzania. Ogrzewanie mamy elektryczne akumulacyjne (tzn. kable grzejne w 9cm wylewce).

Z tego, co czytałem i się dowiadywałem, to jeśli chodzi o parkiet:

1. Posadzka z drewna najlepiej o możliwie najniższym współczynniku skurczu wynikającego ze zmian wilgotności (nie pamiętam, jak to się fachowo nazywa). Z krajowych to dąb, najlepsze (o ile dobrze pamiętam) są egzotyki - doussie i merbau (które są też b. twarde - dodatkowa zaleta).

2. Grubość posadzki maksymalnie chyba 15mm.

3. Parkiet najlepiej warstwowy (akurat takiego nie mamy).

4. Klej odpowiedni do podłóg ogrzewanych.

5. Konserwacja raczej olej, niż lakier - ale to wynika bardziej ze względów estetycznych: na skutek zmian objętości drewna powierznia lakieru może pęknąć na stykach płytek, przy oleju takiego efektu nie ma. Nam akurat i tak bardziej się podobała podłoga olejowana.

Zobaczymy po kilku sezonach, jak nasz parkiet będzie wyglądał. Tak jak pisałem, na razie jest super.

Pozdrawiam,

Bubu

https://forum.murator.pl/topic/91995-deski-na-pod%C5%82odze-a-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/#findComment-2156261