Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spartherm - wątek zbiorczy na temat wkładów

skrysztofik

Recommended Posts

Byłem ostatnio w firmie która handluje wkładami kominkowymi Spartherm. Sprzedawca bardzo się starał przedstawić same zalety tego producenta i ostro pojechał po "francuzach".Efekt jest taki ,że sam już nie wiem co jest lepsze i czy muszę wydać tyle kasy na sam wkład(1000Euro).

Pozdrawiam Staszek

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popatrz na kominki Hajduk. To jest to samo tylko pod polską nazwą (nawet podobno ten sam wykonawca) tylko sporo taniej. Dokładnie takie same wzory tylko ciut gorsze wykończenie. Podobno Hajduk jest podwykonawcą Spartherma, wykonane przez niego kominki są wysyłane do niemiec i tam wykańczane i ładnie pakowane. Mam taki i mam trochę uwag. Kupiłam go ze względu na zaciąg powietrza szczelnie podłączany.

Uwagi:

1.Szamoty bardzo szybko popękały.

2.Szyba zadymia się po jednej nocy nawet na suchym drewnie.

3.Po miesiącu już zacina się mechanizm podnoszenia szyby a obciąznik wygląda na zardzewiały.

4.Szyber na wylocie spalin zacina się po całkowitym zamknięciu i ponownym otwarciu szyby.

5.Spalanie jest bardzo wysokie - pełna taczka drewna na noc (komin średnica 20cm).

6.Grzeje znakomicie - jak jest porządnie rozpalony to nie mogę otworzyć drzwiczek taki żar.

7.Żar utrzymuje 4-5 godzin.

8.Nie mam porównania z innymi kominkami

Gość Karol N.
Popatrz na kominki Hajduk. To jest to samo tylko pod polską nazwą (nawet podobno ten sam wykonawca) tylko sporo taniej. Dokładnie takie same wzory tylko ciut gorsze wykończenie. Podobno Hajduk jest podwykonawcą Spartherma, wykonane przez niego kominki są wysyłane do niemiec i tam wykańczane i ładnie pakowane. Mam taki i mam trochę uwag. Kupiłam go ze względu na zaciąg powietrza szczelnie podłączany.

To nie jest to samo. Drogi tych firm sie rozeszly przed ponoc 10 laty. Wystarczy tez porownac rysunki techniczne (na stronach internetowych)odpowiednich modeli. Sa roznice. Innymi slowy Hajduk to jest spolszczony Sparthem z przed paru lat.

Karol N.

Nie wiem jak jest na prawdę, ale jak kupowałam w 2003 roku w lato kominek to mi sprzedawca powiedział, że hajduk robi dla spartherma i jednocześnie pod swoją nazwą na polski rynek bo ma większe moce przerobowe. Oczywiście mógł mnie oszukać.

Staszek - na oko hajduk i spartherm to to samo, być może tylko hajduk przepuszcza większą ilość wad produkcyjnych. Jedną różnicę jaką znalazłam to, że w sparthermie gdzie indziej jest dopływ powietrza i obciążniki są połączone tak, że nie dzwonią.

Korzystam teraz z dwóch różnych kominków hajduka. Jeden z nich z zamykaną szybą sprawuje się dobrze tylko ma tą wadę, że pękły dwa szamoty. Nie wiem jednak czy to nie moja wina. Może z kominkami z szamotem trzeba obchodzić się jak z jajkiem? Słyszałam, że szamoty pękają. Ma także za szybkie spalanie. Więcej wad ma ten z podnoszoną szybą bo jak więcej elementów ruchomych to więcej można s...popsuć

Pamiętaj tylko, że na forum najczęściej wypowiadają się ci, którym coś nie działa.

Nie wydaje mi się, żeby istniała jedynie słuszna firma kominkowa. Każde kominki mają zady i walety :wink:

1.żeliwne czasem pękają

2.w stalowych pęka szamot

3.zaciąg powietrza z pokoju - tracisz tlen

4.zbliżeniowy zaciąg powietrza - ciągnie zimnem gdy nie palisz

5.Kominek z dużą szybą ma mniejszą moc

6.kominek z dużą mocą jest większy i zazwyczaj ma zamykane dźwiczki

Był cały watek na temat Spartherma i Hajduka - robiłem swego czasu moje małe prywatne dochodzenie i każdy mówił co innego. Niektórzy że to jedna firma, inni, że firma podizelona jest tylko płotem. Że do 16.00 pracuje się dla Spartherma, po 16.00 dla Hajduka, że jakis polak ich wydymał i robi Sparthermy pod nazwą Hajduk, itp. Prawdą jest że Hajduk sporo śle do Niemiec, prawda jest że są to kominki surowe i wypełnione szamotem.

Co do uwag Szpulki:

Mam Hajduka Volcano 1V - drzwiczki tradycyjne - wkład zamontowany w czerwcu 2003, palony non stop od początku października;

1. szamot cały - mimo, że uderzyłem w nego kawałkiem drewna dość solidnie

2. owszem szyba robi się czarna. Są co prawda nawietzrnik na szybę, ale nie wiele to daje. Mam drzewo z wiosny, więc suche nie jest i palę na stłumionym dopływie powietrza.

3. mam zwykłe otwieranie więc nic się nie zacina.

4. szyber działa prawidłowo - otwiera się automatycznie przy otwieraniu drzwiczek.

5. spalanie myślę, że w normie. Pisałem to wcześniej, ale przez 3,5miesiąca spaliłem gdzieś z 7 - 7,5mp. Zima była łagodna to fakt. Pełna taczka drewna na noc to co najmniej na 1 dobą a może i dłużej, nigdy tak nie mierzyłem.

6. grzeje owszem. Na dowód tego nie włączyłem jeszcze CO. Palę samym kominkiem, nawet przy -16stoipniach. Dom 110m2, dobrze ocieplony i 350m3 kubatury do ogrzania.

7. Żar na spalaniu stłumionym spokojnie wytrzymuje całą noc - dobre 10 godzin. Przy powietrzu na maksa jest to oczywiście niemożliwe.

Generalnie jestem zadowolony. Nie wiem może Spartherm jest lepszy, moze Jotul jest lepszy, ja wiem jedno mam wkład za 2800zł i ogrzewa mi cały dom - to mi wystarcza jako dowód na to że kominek jest cool. A czarną szybą się nie przejmuję i nie czyszczę jej wogólę. Jak się dobrze popali to robi się nawet dość przejrzysta. Zresztą zawsze traktowałem to jaką maszynę do grzania a nie do oglądania, bo i tak fotele mam tyłem do kominka.

Pozdrawiam

szanelka - czy twój kominek reaguje na zamknięcia powietrza. U mnie było tak na początku. Jak montowali kominek to odłączyli połączenie dzwigni z zamknieciem powitrza i dopływa ciągle był otwarty. Jak to podłaczyli to bez porówniania.

czy twój kominek reaguje na zamknięcia powietrza. U mnie było tak na początku. Jak montowali kominek to odłączyli połączenie dzwigni z zamknieciem powitrza i dopływa ciągle był otwarty. Jak to podłaczyli to bez porówniania.

Przyznam się szczerze, że nie przyglądałam się jak montowali i nie wiem co tam można inaczej podłączyć. Może rzeczywiście coś jest źle założone. Z obserwacji wiem tylko, że jak ruszam w prawo taką dźwigienką u dołu szyby to płomyczki robią się stanowczo większe a jak w lewo to się zmniejszają, więc chyba działa. Chyba, że piszesz o jakimś innym zamykaniu zaciągu?

Mój kominek to volcano 2lh (narożny podnoszona szyba) a drugi prisma E

To ja się też wypowiem, żeby nie było, że Hajduk robi wyłącznie buble :)

Mój kominek to Prisma K. Palę w nim niestety raczej okazjonalnie (najdłuższe okresy ciągłego palenia to piątek wieczór - niedziela) od

jesieni tego roku. Kominek jest (na razie) "karmiony" resztkami po budowie tak więc brudna szyba mnie w ogóle nie dziwi. Jednak gdy porządnie się nałoży, to z reguły osad na szybie się wypala (na pl.misc.budowanie ktoś wrzucił małą modyfikację, która dosyć skutecznie redukuje brudzenie szyby Hajduka - jak znajdę czas to postaram się to przetestować). Kominek z DGP potrzebuje ok 50 minut, by podnieść temperaturę w domu o 2 stopnie (a mam otwarte przestrzenie na dole i poddasze bez drzwi wewn.). Podczas palenia kocioł gazowy jest praktycznie bezrobotny, a gdy dorzuci się około 24:00 to ok 6:30 są b. duże szanse na dalsze palenie (nigdy nie było załadowane więcej niż pół wkładu). Wkład jest szczelny - nawet jak wewnątrz są kłęby dymu, to na zewnątrz nic nie czuć.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Jak zacznę palić "normalnym" drewnem liczę, że efekty będą jeszcze lepsze.

Ja za swój kominek Szpartherma zapłaciłem 2300 Euro. Model speedy RDR/h i są to największe pieniądze jakie wyrzuciłem w błoto. Po miesiącu grzania szyba zaczęła ciężko podnosić się do góry i się przekrzywiłą tak, że z jednej strony nie domyka się na jakiś 1 cm. Ogólnie mówiąc do podniesienia szyby muszę użyc sporo siły i szyba zamyka mi się pod kątem. Zareklamowałem. Przyszedł fachowiec od Szpartherma i powiedział że przegrzałem kominek i że jakieś prowadnice się powykrzywiały !!! Odpowiedziałem że mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz, DGP i dwa otwory nawiewowe u dołu kominka o powierzchni ok 60 cm2 i nie widzę powodu dlaczego ten kominek mógłby mi się pokrzywić. Obudowa z karton gipsu nie popękała a kominek się pokrzywił to czegoś nie rozumiem. On na to że może naprawić ale to będzie kosztowało 500 PLN i sobie poszedł i do tej pory się nie odezwał. Zgroza !!!. Druga sprawa to kominki z podnoszoną szybą do góry mają tą wadę że nie można podczas palenia jej podnieść nawet na 5 cm, ponieważ podczas uchylenia szyby dym dostaję się do komory, przechodzi nad szybą i wydostaję się na zewnątrz. Kominek szczelny jest tylko przy całkowitym zamknieciu szybby. Użytkuję go dwa miesiące, na dobę łąduję dwie taczki brzozy i tylko wyczekuję wiosny kiedy tylko przestanę go użytkować. Osobiście jestem bardzo niezadowolony z tego wkładu jak i z serwisu Szpartherma. Następny domek wybuduję bez kominka.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników Szpartherma i życzę cierpliwości

Mam nadzieje że takie problemy jak u Jubba nie dotyczą wszystkich użytkowników Spartherma. :cry:

Kupiłem wkład za jakieś 6500 bo bardzo mi się podobał (szyba w formie litery L tyle że zaokrąglona, a nie kanciasta). Hajduk tego rodzaju wkładów nie robi.

Podczas wyboru kominka ujęło mnie to że szyba Spartherm otwiera się do góry bardzo delikatnie (dosłownie jednym palcem). W porównaniu z Hajdukiem wydaje się być to wkład lepiej wykonany. Fachowiec który zakłada mi kominek pracował kiedyś w Sparthermie i mówił że w tej chwili to (Hajduk i Sparth.) to dwa konkurencyjne zakłady.

Oglądałem jak otwierana jest szyba u znajomych. Może to uczynić jedynie Pan domu ponieważ wymaga to olbrzymiej siły, kunsztu techniki oraz doświadczenia. Siłowanie sie z wkładem zawsze trwa kilka minut. Pani domu, podczas nieobecności męża nie może nawet podłożyć jednej szczapy do ognia.

Witajcie ze spostrzeżeń Forumowiczów wynika, że wkłady z podnoszoną szybą to lipa. Dobrze że mnie było stać tylko na DOVRE za 2 tyś z groszami jednak i ja z powodu brudzącej się szyby nie jestem zadowolony. I tu moje spostrzeżenie, jeżeli chodzi o brudzącą się szybę to podstawowa rzecz im dalej od szyby drewno, czyli im głębszy kominek tym szyba mniej się brudzi.

A i jeszcze jedno dla tych, co mają parę złotych w zanadrzu na kominek widziałem u mojego dystrybutora kominków wg. mnie mercedesa wśród kominków firma Bodart&Gonay belgijskie wkłady stalowe, w niedługim czasie zobaczę go jak pracuje dla zainteresowanych podaję link http://www.bodartetgonay.be.

Kupiłam Hajduka ze względu na zaciąg powietrza szczelnie podłączany.

Nie do końca jest to szczelne podłączenie. Oprócz głównego wlotu powietrza przystosowanego do zewnętrznego podłączenia kominki te posiadają jeszcze wloty w "przednich nogach". Są one ponoć do opływu powietrza na szybę.

Spalanie jest bardzo wysokie - pełna taczka drewna na noc (komin średnica 20cm).

Mam małego Smarta i miałem ten sam problem, regulacja spalania prawie żadna a po nałożeniu żar trzymał 3 max 4 godziny. Skutecznym lekarstwem okazało się zatkanie w/w wlotów.

Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden plus Hajduka. Jest nim automatyczne otwieranie szybra w momencie otwierania drzwiczek. Mam drugi kominek bez takiej funkcji i zapominając najpierw otworzyć szyber niestety nieraz nasmrodziłem w pokoju.

Minusem natomiast jest większa trudność w rozpalaniu, szczególnie mokrym drewnem. Myślę że jest to spowodowane faktem że szamot wolniej się nagrzewa.

Mam małego Smarta i miałem ten sam problem, regulacja spalania prawie żadna a po nałożeniu żar trzymał 3 max 4 godziny. Skutecznym lekarstwem okazało się zatkanie w/w wlotów.

A czy nie są to otworki, które służą do owiewania szyby żeby się nie brudziła? (co prawda i tak się brudzi)

Poza tym niepokoi mnie jeszcze fakt: ktoś kiedyś chyba na onecie pisał o wybuchu w kominku po znacznym ograniczeniu zasilania w powietrze i twierdził, że to była właśnie przyczyna. Zupełnie się na tym nie znam ale boję się coraz bardziej.

A czy nie są to otworki, które służą do owiewania szyby żeby się nie brudziła? (co prawda i tak się brudzi)

Poza tym niepokoi mnie jeszcze fakt: ktoś kiedyś chyba na onecie pisał o wybuchu w kominku po znacznym ograniczeniu zasilania w powietrze i twierdził, że to była właśnie przyczyna. Zupełnie się na tym nie znam ale boję się coraz bardziej.

Nie zauważyłem żeby po zatkaniu tych wlotów szyba mi się bardziej brudziła. Przy otwartym wlocie mój kominek i bez tych dodatkowych otworów ma wystarczająco duży ciąg powietrza na szybę.

Odnośnie wybuchu w kominku, wydaje mi się to mało realne. Do wybuchu potrzeba wzrostu temperatury i dopływu odpowiednio dużej ilości tlenu. Ograniczając dopływ powietrza stwarzam wręcz odwrotne warunki. Wylot z komory spalania jest natomiast cały czas drożny i nie ma powodu żeby tworzyło mi się jakieś niebezpieczne nadciśnienie palnych gazów.

Zresztą w moim drugim kominku zamykając wlot powietrza mogę zupełnie zadusić ogień i uważam że nie ma przy tym żadnego niebezpieczeństwa wybuchu.

Witam.

A są takie wybuchy! Nie cyganię bo widziałem je juz kilkakrotnie, nawet sam robiłem na próbę.

Najczęściej mogą wystąpić jeśli palimy drewnem zawierającym dużo garbników (dąb) lub terpenów (sosna) i w przypadku jeśli nagromadzone gazy (substancje te utleniają się pod wpływem temp.) nie mają gdzie uciec z komory paleniskowej (zamknięty szyber i brak "ciągu" w przewodzie kominowym). Rozprężenie po takim wybuchu "idzie" na zewnątrz wkładu przez szybkę i drzwiczki (widać jak nagle, wybuchowo właśnie, dum z wkładu wydostaje się ramką przez uszczelnienie drzwiczek, są też "efekty" dźwiękowe, ale mało "efektowne").

Podstawowym błędem popełnianym przez "kominkowców" składających swe kominki samodzielnie jest wykonywanie bądź zakładanie szyberków z całkowitym zakryciem przewodu kominowego. Zawsze musi być w takim szyberku co najmniej 1/4 przekroju pozostawiona otwartym!

Dzięki temu zapobiega się takim sytuacjom.

Pozdrawiam.

Szpulka z tego zo piszesz to reaguje on ilość doprowadzonego powietrza. Samu już nie wiem. Może po prostu te podnoszone do góry mają jakiś feler.

Co do wybuchów to miałem taki przypadek. Trochę drzewa, jakieś płyty wiórowe z mebli itp. i tak się zagrzał do tego masa dymu w środku i zrobił cos takiego że dymek przez dosałownie sekundę przeszedł między szybą a uszczelką w drzwiach. Oczywiście szyber zamknięty stąd pewnie problem w opuszczeniu gazów. Otworzyłem drzwiczki i poczekałem aż się wypali - wtedy też był szyber otwarty więc wszystko szło na zewnątrz. Prawda jest taka - palić drzewem, nie sklejkami nawet w małych ilościach, otwarty choć trochę szyber - to co pisze Forest_Natura.

Pozdrawiam