urszwal 19.12.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam, czy jest może ktoś, kto buduje lub budował dom "OKAZAŁY"? Jakie są realne koszty budowy i czy jest coś co wartoby w tym projekcie przerobić? Jestem nowa na forum i będę wdzięczna za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxthon 01.11.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Witamy Od dłuższego czasu nosimy się z zamiarem wybudowania domu. Chyba zdecydujemy się na projekt z pracowni MG Projekt o nazwie "Okazały". http://mgprojekt.com.pl/domki/okazaly/index.php Ciekawi jesteśmy, czy ktoś z forumowiczów już budował lub buduje taki dom? Wszystkie komentarze i spostrzeżenia mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.11.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 ogromny, drogi dom. trzeba miec dobre powody zeby budowac taka droga chatke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxthon 02.11.2007 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Mam powody Duża działka 80x80, rozwojowa rodzinka A czy taki ogromny? Rzecz gustu i potrzeb. Nam taki potrzebny. Z budową nam się tak strasznie nie śpieszy... damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.11.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 mnie sie ten projekt bardzo podoba uklad jest funkcjonalny i daje przestrzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Słomka 29.11.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Witam wszystkich. Jestem nowa na tym Forum i proszę o informację czy jest ktoś kto rozpoczął lub planuje budowę domu OKAZAŁY wg projektu pracowni MG PROJEKT. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/okazaly/index.php Kupujemy działkę i na razie ten dom wydaje się spełnieniem naszych marzeń Z chęcią posłucham rad ) Pozdrawiam i czekam na odzew ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 29.11.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Ten dom to rezydencja będzie droga w budowie, ale o tym pewnie zdajesz sobie sprawę z której strony masz wjazd na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Słomka 29.11.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Jest czymś na kształt spełnienia marzeń - szczególnie tych o przestrzeni Jesteśmy rodziną "rozwojową" - pierwsze dziecię w drodze, a myślimy jeszcze o kolejnych. Wiem, że duży dom może być drogi - ale co to tak naprawdę znaczy? Jak oceniasz jego koszt? (Na stronie podają średnią 600 tys. zł - oczywiście zależy to też od materiałów użytych do wykończenia) Od roku szukaliśmy domu, który chcieliśmy wyremontować (ceny nas poraziły)- na koniec już wiedzieliśmy, że aby mieć to, czego chcemy, musimy wybudować nasze marzenie. I na dodatek wyjdzie nam to taniej, niż kupno mniejszego domu w centrum miasta. Kuzynka architektka zaproponowała, że zrobi nam koncepcję domu - taką tylko dla nas (a potem ew. projekt). Nie wiem tylko, czy korzystać z tej oferty, skoro znalazłam coś, co po drobnych poprawkach i wprowadzeniu elementów oszczędzających energię może być naszym domkiem... Działka ma 2000 m2, z wjazdem od zachodu, od wschodu osłaniają ją drzewa, a z ogrodu (na południu) będziemy mieć kawałek widoku na jeziorko (a do centrum ok. 20 min). Będę wdzięczna za wszystkie uwagi, krytykę i porady ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karola777 29.11.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Zgadzam się z przedmówczynią,to duży i drogi w budowie dom więc jeśli masz duże możliwości finansowe to buduj.Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Słomka 30.11.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Co to znaczy "drogi w budowie"? Jak bardzo poza oficjalne dane projektanta (ok. 600 tys. zł) możemy wystrzelić - wg Waszej wiedzy i doświadczenia? Nie znając odpowiedzi na te wątpliwości szukam ludzi, którzy mogli ten dom budować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 30.11.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 ja co prawda nie buduję tego domu za duży i jednak drogi, jak dla mnie oczywiście.. ale bardzo bardzo mi się spodobał , jest rzeczywiście okazały!! Dodatkowo Okazały ma pełnowymiarowe pokoje na pietrze , bez skosów! Jedno rzuciło mi się w oczy, a mianowicie schody - chyba będą przeszkadzać w komunikacji, wydają mi sie za bardzo wystawione na hol Niestety na pewno nie wybuduje się go za 350 - 400 ( ) tys, a ja poruszam się tylko w takich projektach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 11.12.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Jeżeli jest to dom Twoich marzeń to go buduj. "za drogi" to rzecz względna. Ja też mam zamiar budować "duży" dom, który jest spełnieniem moich marzeń. Trzymaj się ciepło i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Słomka 12.12.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Dzięki ) Po przejrzeniu "miliona" projektów ten jako jedyny (aż dziwne w tym gąszczu propozycji) spełnia nasze wymagania co do liczby i rozmieszczenia pomieszczeń, nie będąc jednocześnie zbyt dużym pod względem kubatury - podobny projekt z innej pracowni miał kubaturę o 50% większą! Przesuniemy jedynie kilka ścianek na górze - reszta zostanie bez zmian. No, chyba że technologie energooszczędne, które chcemy zastosować coś wymuszą Obserwując wymianę zdań i pomysłów dotyczącą innych projektów bardzo bym chciała "posłuchać", co mają do powiedzenia także ci, którzy zmierzyli się już z budową "Okazałego" Pozdrawiam wszystkich Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 12.12.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Zauważyłam, że na forum mało jest "dużych" domów. Większość budowanych domów jest do 200 m2. Nawet swego czasu się zastanawiałam czy nie przesadzam, ale to ma być MÓJ dom. Nawet zastanawiałam się co mogłabym w nim zmniejszyć i ... nic się nie da. Dlatego zbuduję taki jaki chcę, nawet jeżeli większość uważa go za dużego W związku z tym podejrzewam, że trudno będzie Ci znaleźć wiele osób, które budują OKAZAŁY dom. Myślałam nawet, że może warto byłoby założyć wątek dla tych, którzy budują "duże" domy. pozdrawiam serdecznie Elka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Słomka 27.12.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam! Ja też zastanawiam się nad tym projektem - i także szukam ludzi, którzy go wybrali.Niestety, nie znalazłam ich do tej pory.Może Pan miał więcej szczęścia? Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszynista 30.01.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam, wobec tego, że mieszkam w Niemczech, jest mi bardzo trudno osobiście szukać tego domu w Polsce. Kto wybudował/buduje dom "Okazały" z pracowni MG Projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/okazaly/index.php Proszę o pomoc: może koło Was stoi (buduje się) ten domek i mógłby skontaktować mnie z właścicielami lub inwestorami. Proszę także o ocenę, co Wam się podoba, co byście zmienili. My mamy pomysł: na piwnice pod domem (niestety, te ściany konstrukcyjne z parteru muszą zostać także w piwnicy- skosy przy wejściu do domu ), wyrównanie salonu od strony tarasu do kąta prostego, przeznaczenie garderoby z prawej strony na potrzeby drugiego dziecka (patrząc na rzut odrazu się taka symetria narzuca) wyprostować wejscie na schody, zmienić ich wejście od strony holu, a nie ściany i tym samym utworzyć wejście do piwnicy. Za cenne uwagi i pomoc w wyszukiwaniu tego domu w "realu" dziekuję serdecznie. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajorCarter 03.02.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witajcie, Widzę, że grono osób budujących OKAZAŁY z MG Projekt się poszerza. To fajnie, bo będziemy mogli się nawzajem wspierać i wymieniać pomysłami. Ja też przejrzałam "milion" projektów i właśnie ten idealnie pasuje do moich wyobrażeń o rodzinnym domu w którym dla każdego znajdzie się miejsce. Podjęliśmy już pierwsze kroki: projekt jest na etapie adaptacji, znaleźliśmy murarza, który nam to cudo wybuduje i myslimy o zakupie podstawowych materiaów, bo latem może być trudno. Uważam że dom jest świetnie rozplanowany, więc nie wprowadzamy większych zmian. Będziemy budowac odbicie lustrzane. Mam nadzieję, że pozostaniemy w kontakcie, by wymieniać się cennymi spostrzeżeniami podczas budowy. Pozdrawiam serdecznieAneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszynista 04.03.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Dostałem dwa kosztorysy. Jeden za SSO z piwnicą pod całym domem, bez garażu za 120 tys. robocizny i 340 tys. materiały. Drugi jako dom energooszczędny z thermomuru za 800 tys. SSZ, 1,1 mln za stan devoloperskii 1,,3 mln za stan "pod klucz". Woj. lulubskie. Chyba powiariowali. Wiecie może,gdzie mogę znaleźć kogos, kto mi wyliczy jakie materiały najlepsze są do budowy domu energooszczędnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajorCarter 04.03.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Te wyceny które dostałeś faktycznie powalają. Ja liczę na to, że zmieścimy się w połowie tego co napisałeś. Podobno piwnice są drogie, ale żeby aż tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmuha 22.07.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Witam,My też zdecydowaliśmy się na "Okazały". Na razie wybieramy architekta na adaptację i będziemy zamawiać projekt. Napiszcie czy zaczęliście już budowę i czy robiliście realne przymiarki do zweryfikowania kosztorysu. Czy jest ktoś z Wrocławia i okolic, kto buduje "Okazały"? Acha, czy mógłby ktoś napisać w którym miejscu jest zaprojektowane przyłącze kanalizacyjne? Czy gdzieś w okolicach garażu - muszę podać projektantowi który robi kanalizację. I jeszcze jedno pytanie - jak daleko postawiliście dom od frontu działki? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts