Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt OKAZAŁY pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Witaj mmuha

Cieszę się że również zdecydowaliście się na ten projekt. My budowę rozpoczęliśmy w czerwcu. Obecnie jesteśmy na etapie stropu i schodów.

Jeżeli chodzi o adaptację robiliśmy ją w MG Projekcie, polecam, bardzo sympatyczni i otwarci na wszelkie propozycje zmian architekci. Musieliśmy wprawdzie poczekać jakieś 2 miesiące, ale było warto.

Jeżeli chodzi o kosztorys to ceny są OK, w niektórych przypadkach nawet przyjęto wyższe, natomiast gorzej jest z ilością materiałów przyjętych do kosztorysu. Bloczków fundamnetowych poszło nam na przykład dwa razy więcej niż w kosztorysie, betonu na ławy jakieś 10 m3 więcej :evil:

Przyłącze kanalizacyjne tak jak piszesz jest na wysokości garażu, tak w 1/3 odległości od ganku do końca garażu.

Jeżeli chodzi o odległość od frontu działki to u nas jest jakieś 23 metry.

Napisz czy planujesz wprowadzać jakieś zmiany i kiedy zaczęlibyście budowę.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, dzięki za odpowiedź :D

No to piękną przestrzeń będziecie mieć przed domem. Niestety w MG Projekt nie robią już adaptacji, bo mają za dużo pracy.

Jeżeli chodzi o przeróbki to muszę tylko przerobić dach bo mam w planie zagospodarowania, że ma być co najmniej 35 st, a jest w projekcie 32. Mam nadzieję, że to będzie niezauważalne (zdaje się, że podniesie kalenicę o ok. 15 cm).

Gratuluję tak zaawansowanego etapu :D Czy macie może zdjęcia z waszej budowy? Nigdzie nie widziałem go jeszcze "na żywo"?

Mam jeszcze pytanie o pomieszczenie na strychu: jaką ono ma powierzchnie i czy da się tam coś urządzić czy to tylko tradycyjny strych może być?

I jeszcze jedno: ajki system ogrzewania planujecie ?

My chcemy zacząć jesienią.

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :D

Gratuluję tak zaawansowanego etapu

To dopiero początek, jeszcze wiele przed nami. Właśnie ślęczeliśmy z mężem nad projektem, żeby poznać tajniki konstrukcji dachu, ale bez fachowej pomocy się chyba nie obejdzie :roll: Jeżeli chodzi więc o strych, to na pierwszy rzut oka wydaje się że będzie spory, ale na pewno to ci odpowiem po wybudowaniu :wink: Z ciekawostek dotyczących strychu to mogę powiedzieć, że strop nad poddaszem jest drewniany, a podłoga na strychu zaprojektowana z płyty OSB, więc zapewne jej wytrzymałość ograniczona, ale na graciarnię albo suszarnię powinno być w sam raz.

Ogrzewanie będziemy mieli na olej opałowy, bo gazu niestety u nas nie ma.

Zdjęcia z naszej budowy mogę ci przesłać mailem, wyślij mi na pw jakiś kontakt.

• 1 month później...

Hej, moim zdaniem ma wszystko co potrzeba - kuchnia blisko wejścia do domu - łatwo przenieść zakupy z samochodu; wypasiony wielki salon z dużymi oknami - super!; sypialnia rodziców z osobną łazienką i garderobą, gabinet, pokoje dla trójki dzieciaków i do tego jeszcze pokój rekreacyjny - jak dla mnie full-wypas! :D

I nie wymaga gigantycznej działki!

Gratuluję wyboru. :D

Dla mnie w większości projektów - również w tym - brak jest pralni przy sypialniach na górze. Skoro ciuchy na górze to czemu sobie nie ułatwić codziennej bieganiny z rzeczami do prania.W tym projekcie jest tyle pomieszczeń i miejsca , że można szaleć z pralnią gdzie się chce :D Poza tym baaardzo fajny dom :D

Szukam kogoś z Wawy lub okolic (architekt konstruktor) kto przerobi mi troszkę ten projekt za rozsądne pieniądze w rozsądnym terminie (znaczy dość szybko nie musi być dość tanio ale rozsądnie) :D

A sprawdzałaś na stronie MgProjektu? Na ich stronie w zakładce przedstawiciele regonalni są podane firmy i biura projektowe , które zajmują się sprzedażą ich projektów.Biura projektowe dokonują też chyba adaptacji.

Jeszcze niedawno myślalam,że będę budować dom z tej pracowni - wtedy rozmawiałam z nimi kilkakrotnie.Jeśli mogę coś doradzić - omijaj pracownię Ław-Bud z Grodziska Mazowieckiego.Kiedy szukałam kogoś do adaptacji projektu , natknęłam się na kilka osób dotkliwie doświadczonych przez tę ekipę.Jest nawet o nich cały wątek jak się ich wstuka w google.

Kiedyś specjalnie zadzwoniłam do MGProjektu,żeby im o tym powiedzieć.Podziękowali,ale pracownia dalej jest na ich stronie :-? :-? :-?

Ja to mam wrażenie że architekto-konstruktorzy to mają mnie w "d...ie" gdzie nie zadzwonię to oczywiście "zrobimy to Panu najlepiej i szybko z adaptacją problemów nie ma" ale jak mówię że "kcę" poprzestawiać ścianki konstrukcyjne to:wiem Pan najwcześniej w styczniu; konstruktor na urlopie; konstruktor chory ;taki salon Panu wystarczy itp...Wkurza mnie to ale w końcu kogos zmolestuję do przestawienia tych "ścianek konstrukcyjnych" :D