Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchenka, płyta w rogu kuchni, w narożniku

Aga - Żona Facia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mamy tak ustawione w mieszkaniu- moim zdaniem więcej wad-

1.-brudna ściana, wiecznie zachlapana od tłuszczu,

2.-trudny dostęp do dalszych palników, zwłaszcza, jak druga osoba chce też coś na kuchence postawić lub zrobić,

3.-brak miejsca na bliskie przygotowanie składników i odstawienie garnków

teraz tak nie chcę i kuchenkę postawimy bliżej środka ciągu szafek

A ja mam kuchenkę w rogu i jestem bardzo zadowolona. Właściwie nie wyobrażam sobie lepszego dla niej miejsca u mnie w kuchni.

Z zarzutów Joanny i Janusza zgodzić mogę się tylko z nr 1, ale zachlapana ściana to rzecz nieunikniona przy każdej kuchence - czy to przyściennej czy narożnej.

Co do nr 2 - możliwe, że mowa jest o węższej kuchence - moja ma 70 cm i dostęp do palników jest bezproblemowy.

Nr 3 - min. 50 cm przy brzegu blatu po obu stronach kuchenki - co daje prawie metr przy samej scianie. A za kuchenką, na postumencie, powstaje idealne miejsce na przyprawy, oliwę itp.

Dzięki temu, że kuchenka jest w rogu, zaoszczędziłam mnóstwo miejsca na dłuugachny blat roboczy, na którym mieści się... wszystko... Co ma swoje dobre i złe strony 8)

Ja tak mam i nawet już się wypowiedziałam na ten temat:

Otóż - w praktyce okazało się, że przy takim układzie:

1. Pichcić może tylko jedna osoba. Druga - choćby chciała tylko pomóc - nawet nie ma jak! Chodzi mi głównie o sytuacje, w których potrzebna jest trzecia ręka: wlewamy powoli olej i śmietanę ucierając sos. Gdyby przywierał - unosimy naczynie.

2. Kompletnie nie można zajrzeć do garnka w rogu (po przekątnej). Za daleko.

3. Trudniej wykonać okap. W zasadzie tylko samodzielnie.

Ale za to:

1. Róg jest 100% wykorzystany. Blat w rogu nie jest bowiem blatem roboczym tylko blatem magazynowym.

Mówię oczywiście o takiej zwykłej chamskiej kuchence w rogu a nie designerskich rozwiązaniach ścinających róg.

A ja mam kuchenkę w rogu i jestem bardzo zadowolona. Właściwie nie wyobrażam sobie lepszego dla niej miejsca u mnie w kuchni.

Z zarzutów Joanny i Janusza zgodzić mogę się tylko z nr 1, ale zachlapana ściana to rzecz nieunikniona przy każdej kuchence - czy to przyściennej czy narożnej.

Co do nr 2 - możliwe, że mowa jest o węższej kuchence - moja ma 70 cm i dostęp do palników jest bezproblemowy.

Nr 3 - min. 50 cm przy brzegu blatu po obu stronach kuchenki - co daje prawie metr przy samej scianie. A za kuchenką, na postumencie, powstaje idealne miejsce na przyprawy, oliwę itp.

Dzięki temu, że kuchenka jest w rogu, zaoszczędziłam mnóstwo miejsca na dłuugachny blat roboczy, na którym mieści się... wszystko... Co ma swoje dobre i złe strony 8)

Mam gorącą prośbę, czy możesz pokazać tutaj swoją kuchenkę? Baardzo proszę!

Mój kolega ma taką właśnie kuchenkę:

http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/elewacje/e550bfcc.jpg

Bardzo ładne i funkcjonalne. Kolega bardzo zadowolony. Tylko trzeba ściąć róg oczywiście.

Ja tez mam w planach kuchenkę w rogu, ale planuję taki pomysł:

http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/elewacje/e3959bd8.jpg

No może to nie jest rzeczywiście w rogu - ale za to okap będzie narożny ;-)

Proszę bardzo :)

http://img152.imageshack.us/img152/246/kuchnia7ag.jpg

Jedna uwaga - dostęp do rzeczy na postumencie mają tylko osoby wysokiego wzrostu (jak my z mężem 8) ). Moja babcia (150 cm) ma trudności z sięgnięciem rzeczy położonych w głębi postumentu. Mama (163 cm) radzi sobie już duzo lepiej :D

Jeszcze jedno: okap nie jest narożny - kosztują majątek, nie mam pojęcia dlaczego :roll: a do tego jest bardzo mały wybór. To zwykły okap przyścienny, przymocowany do ścianki g-k, kupiony za pół ceny w studiu kuchennym przy okazji zmiany wystawy. Warto pochodzić po studiach, popytać, kiedy zmieniają dekoracje - można znaleźć naprawdę świetne okazje.

Proszę bardzo :)

http://img152.imageshack.us/img152/246/kuchnia7ag.jpg

Jedna uwaga - dostęp do rzeczy na postumencie mają tylko osoby wysokiego wzrostu (jak my z mężem 8) ). Moja babcia (150 cm) ma trudności z sięgnięciem rzeczy położonych w głębi postumentu. Mama (163 cm) radzi sobie już duzo lepiej :D

aceria dziekuję bardzo za zdjęcie. Mam pytania:

1. ta ścianka od narożnika do okna ile wynosi?

2. ta szafka pod kuchenką jaką ma szerokość (chodzi mi o to ścięcie)

3. okap jest zwykły a tam za nim jest zrobiona ścianka tak? jakgdyby zakryty był róg ściany?

4. piekarnik gdzie masz?