Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchenka, płyta w rogu kuchni, w narożniku

Aga - Żona Facia

Recommended Posts

U nas też kuchenka będzie w rogu. Tyle, że piekarnik planuję dać nie pod płytą, ale wyżej.

Obecnie kuchenkę mam zamontowaną klasycznie i niestety listwa maskująca łączenie blatu i płytek ściennych jest strasznie zniszczona. Kiedy gotuję w dużych garnkach na tylnych palnikach ( a tylko tych w zasadzie używam) to garnki dotykają tej listwy. Przy położeniu narożnym nie będzie tego problemu. Poza tym akurat w rogu kuchni mamy komin.

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
No dobra, mąż nie wprost powiedział, że pojęcia nie ma jak ma zabudować ten róg...mam sobie na internecie "coś" poszukać na ten temat, więc pytanie i prośba do tych którzy mają to już za sobą albo mają o tym pojęcie; jak to zrobić?? Jeśli ktoś mógłby udzielić dokładnych wskazówek, byłabym wdzięczna.

• 1 month później...

Witam,

u nas również płyta w rogu znalazła swoje miejsce. Jeszcze jej nie użytkujemy ale już widzę, że będę miała sporo miejsca wokół. Dla mnie to zbawienne

http://lh3.ggpht.com/_Gx-ECcR_FCw/S_9WH1OgeUI/AAAAAAAACQo/WLtQ84F2jkI/s640/Picture%20396.jpg

Edytowane przez margola_g

Podpinam się pod temat i będę go pilnie obserwować :p Płyta i piekarnik w rogu marzył mi sie od dawna i w domu nie wyobrażałam sobie innego rozwiązania. Kuchnia Fagerland w stylu "wiejskim" ;) na razie róg nie zrobiony, okap http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001764&categoria=CA-0000004&idioma=pl&backto=Okapy%20kuchenne&nameProd=ILENA%2090&nameCat=Okapy%20kuchenne też na razie w kartonie leży, mąż nie może się zabrać do zabudowy :( Tak więc zdjęć nie wrzucam bo nie ma czym się chwalić, planuję półeczkę za płytą, róg ścięty odrobinę żeby zawiesić pod okapem listwę a na niej najbardziej potrzebne do gotowania "sprzęty" :) Już bym chciała mieć kuchnię kompletną ehhh....

Możesz zdradzić ile kosztował Cię ten okap? Dokładnie taki chcemy mieć w kuchni i do tej pory zakladaliśmy zrobic go samemu z płyt k-g, ale może tak gotowiec to lepsze rozwiązanie?

ja takze mam kuchenkę w rogu, jeszcze nie mieszkam, ale ja widzę same plusy

mam podobnie jak Zuzzy kolega tzn. między oknami

po prawej od kuchenki mam kawałeczek blatu i zlew pod oknem (wiec moge sobie cos szybko umyc i wrzucic do garnka..

po drugiej stronie mam dlugi blat roboczy, na ktorym mozna robic wszystko,,

stojac w miejscu przygotowywania posilkow (blat roboczy - kuchenka - zlew) mam wszystko pod reka

to jest jeden duzy plus

dodatkowo wszystko pod kontrolą, bo wszystko widze - moge zerkac i na ogrod w jedno okno i na kawalek "uliczki" skad beda wracac na obiad i goscie będą nadjezdzac.. to drugi plus

trzecie jest taki, ze kuchnie mam podzielona "dla dzieci" i "dla doroslych", dzieciaki maja dostep do lady, przy ktorej beda mogly siedziec spokojnie (albo i niespokojnie) a dorosli moga gotowac w glębi kuchni i robic kawe.. uzywac zmywarki itp. poza tym mozna zastawic krzeslem kuchenke, zeby dziecki sie nie zagapily i nie dotknely (kolezanka tak robi tylko ze ma normalna podstawia krzeslo i dziecko nie dotknie, chociaz nie ma naroznej a przy naroznej to jeszcze latwiej tak zrobic) to trzeci dla mnie duzy plus

kolejny plus jest taki ze jest wygoda z dostepem, tylko oczywiscie musi byc w odpowiednim miejscu czyli blisko poczatku.. plyte indukcyjna mam na poczatku (tyle ile mozna, zeby to odpowiednio bylo w szafce i ladnie jeszcze wygladalo) a za nia mam duzo miejsca na przyprawki i przyrzady kuchenne, a i z boku cos mozna polozyc... dostep jest latwy.. w dwojke tez.. ja nie widze problemu..

no i piaty jakby jeszcze watpliwosci byly to jest sliczna taka narozna kuchenka i okap w starym stylu, dla mnie cudo... zdobi cala kuchnie z salonu widac od razu centralna czesc przeciez..

ja bym nie wymienila tego na nic innego, a ciesze sie strasznie, bo sama sobie tak zaprojektowalam, bo w projekcie oryginalnym mialam zupelnie cos innego, a ze moja polowka to budowlaniec to zmienil w projekcie i mam moje cudenko...

pozdrawiam

oczywiscie nie narzucam... wybor nalezy do Ciebie

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Mam nadzieję, że uda mi się odświeżyć wątek ;)

Stoję właśnie przed dylematem ostatecznego zaplanowania naszej kuchni.

Wszystko zaczęło się od wątku z projektami, gdzie wrzuciłam moją pierwszą koncepcję...

Projekt%2520kuchni.jpg

Na moje szczęście ten układ został skrytykowany ze względu na umieszczenie kuchenki i zlewu...

Przez kilka dni rysowałam, kombinowałam i w końcu wczoraj stanęliśmy z M w naszej kuchni i wybraliśmy opcję tak jak na rysunku

kuchnia%2520%2520z%2520kuchenka%2520w%2520rogu.jpg

Oczywiście projekt bardzo wstępny, pozostało rozplanowanie szafek, szerokości, przeznaczenie...

Kuchnię planujemy "murowaną" w opcji połączenie klasyki z nowoczesnością. Coś tam się kołata po głowie, a jakiego kształtu nabierze to zobaczymy.

Zanim ostatecznie rozplanujemy szafki, może macie jakieś sugestie na co zwrócić uwagę przy takim układzie. A może jakieś aktualne zdjęcia... Tosia125 obiecałaś jakieś dwa lata temu :)

Edytowane przez efka3

mój też jest duży i wygląda ładnie.. nie moge jeszcze zdjecia przesłac bo chwilowo nie wisi.. ale mi sie podoba bardzo :)
może uda się wrzucić jakieś zdjęcia

Wrzucę, zaraz na projekty. Watek mi się wyszukał w poszukiwaniu "inspiracji", być może ktoś ma coś ciekawego do pokazania.

Edytowane przez joliska