dominikams 05.12.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 i przy okapie kominka przy suficie wentylator wyciągowy w kominie wentylacyjnym z ruchomą zastawką. Niestety, w pomieszczeniu, w którym pracuje kominek, nie wolno stosować wentylacji mechanicznej. Będziesz miał kłopoty przy odbiorze technicznym domu (kominiarz), no i możesz mieć spore problemy z użytkowaniem takiego rozwiązania (było o tym już na forum). No to wszyscy z rekuperacją i kominkiem: siąść i płakać! BTW. Odbiór kominiarski bywa przeprowadzany lornetką z sąsiedniej wsi, więc wszystko jest względne... Zaraz, zaraz, przecież nie wolno mieć wentylatora (wyciągającego powietrze), a nie nawiewu z reku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 05.12.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Zaraz, zaraz, przecież nie wolno mieć wentylatora (wyciągającego powietrze), a nie nawiewu z reku!!! Jasne. Ale wentylacja mechaniczna musi miec też wywiewy. Nawet chyba jest rozporządzenie w temacie nie łączenia wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. Czyli wywiewy muszą być. A chętnie nawet z okolic kominka. Bigben Czytanie ze zrozumieniem, patrzenie w serce i takie tam. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 05.12.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Niestety, w pomieszczeniu, w którym pracuje kominek, nie wolno stosować wentylacji mechanicznej. Będziesz miał kłopoty przy odbiorze technicznym domu (kominiarz), no i możesz mieć spore problemy z użytkowaniem takiego rozwiązania (było o tym już na forum). no, ciekawostka, tzn że wszyscy z rekuperatorami maja kominki na lewo ? kuchenki gazowe pewnie też ? i zapewne nawet papierosa w domu zapalić nie można? nie popadajmy w paranoję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 05.12.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Niestety, w pomieszczeniu, w którym pracuje kominek, nie wolno stosować wentylacji mechanicznej. Będziesz miał kłopoty przy odbiorze technicznym domu (kominiarz), no i możesz mieć spore problemy z użytkowaniem takiego rozwiązania (było o tym już na forum). no, ciekawostka, tzn że wszyscy z rekuperatorami maja kominki na lewo ? kuchenki gazowe pewnie też ? i zapewne nawet papierosa w domu zapalić nie można? No, wreszcie... A kolacja przy świecach to jest absolutnie już wykluczona! Chyba że żarowe... na 24 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groobcio 07.12.2007 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Tak popatrzyłem i mam szanse dorobić wentylację pod kominek ale mam pytanko bo nie będzie to wentylacja poza kominkiem. Mam możliwosć wjechania rurą pod wkład położony na pustakach. Rura wchodziłaby w komorę między obudową kominka a wkładem, a więc powietrze wychodziło by górnymi kratkami jako juz ogrzane powietrze. Czy takie rozwiązanie będzie OK ? Nie mam możliwości wyjscia rurą pozakominkiem. Wydaje mi się że wtedy powinno być OK tymbardziej że w momencie kiedy wkład będzie grzał to sam zassa powietrze z rury zamiast z kratek doprowadzających powietrze w dolnej części kominka. Jak myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts