Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czytam wypowiedzi na temat bialych fug i powiem dziewczyny, ze jestescie wielkimi optymistkami. ja mam biale fugi w obu lazienkach na podlodze i juz na nie patrzec nie moge. to nawet nie jest kwestia sprzatania ale fugi biale sie po prostu strasznie brudza a i ten brud/kurz zostaje w fudze. raz uzylam renowatora fug , tylko sie narobilam, bo po paru tygodniach fugi znowu zszarzaly zwlaszcza w tzw. ciagach dreptania. za to na scianach nie ma problemu. radze dobrze przemyslec biale fugi na podłogach.

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziewczyny podziwiam Was w sprawie białych vel jasnych fug.

niestety popieram TAR jesli chodzi o czyszczenie:(

Jak to niektórzy mówią Bog mnie opuścił kiedy wybierałam gres do kuchni , holu i salonu.

Mam gres zwany złamaną bielą i jaśminowe fugi. był impregnowany i różne czary mary były z nim robione aby zabezpieczyć sam gres i fugii.........powiem Wam ,że nie ma siły.

Nawet przy codziennym lataniu z mopem i szorowaniu fug szczoteczką do zębów nie da się utzymać ich pierwotnego koloru, przynajmniej u mnie się nie da.

przetestowałam już chyba wszystkie preparaty do czyszczenia fug dostępne w casto, LM , obi itd, i nie sprawdzają się tak jak powinny:(

jednym z niewielu który przeszedł mój test jest W5 z Lidla w takim niebieskim opakowaniu( z chlorem), reszta się nie sprawdziła

pzdr

pohlanka

kurde mam teraz dylemat.

powiem tak:

w jednej lazience na podlodze mam plytki biale ze srebrno/szarymi dodatkami i tam wymienie fuge na szara (chociaz ona miejscami juz jest szara a uwierz czyscilam ja i szczoteczka i parownica) w drugiej lazience mam kafle czysto biale - PORAŻKA mojego wyboru, widac wszystko, najdrobniejszy wlosek, pylek, o fudze juz sie nie wypowiem - po prostu za rok lub dwa wymieniam na podloge na drewniana lub inne plytki. chce poczekac, bo maz by mnie chyba udusil, wymiana plytek po 2 latach :D

TAR

dokładnie to miałam na myśli :) I tak jest nie tylko z białymi płytkami, ale wszystkimi polerowanymi, jasnymi, jednokolorowymi. Dlatego żywica nic tu nie zmieni, bo co prawda nie będzie fug, ale nadal widać będzie każdy włosek i pyłek. Poza tym czy firmie od posadzek będzie się chciało przyjeżdżać dla takiej małej powierzchni? Wątpię.

Z mojej praktyki wiem, że nie ma to jak płytki lekko cieniowane, nakrapiane, półmatowe czy matowe. Niekoniecznie od razu "salcesony", ale odwzorowanie kamienia, drewna, stali corten itp. Nawet jasne są bardzo praktyczne.

Do tej serii dobrałabym płytki z innej kolekcji i firmy, na pewno coś się znajdzie pośród tysięcy serii z Polski, Włoch, Hiszpanii. Nie ma innej opcji :)

Mała tylko moja rada - seria ma wiele pięknych dekorów i bardzo kusi, by użyć je wszystkie naraz! Odradzam, można w ten sposób spieprzyć każdą łazienkę. Zalecam umiar i będzie na pewno pięknie, elegancko i szlachetnie.