Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziękuje, na prawdę niezmiernie mi miło słyszeć tyle dobrych opinii :p

A jak o mozna zle pisac o czyms co rzeczywiscie jest dobre? No poprostu nawet nie wypada.

Masz moze jakiegos linka do tego odplywu by poczytac troche na jego temat?

http://www.aco.pl/cps/rde/xchg/SID-3F5701DA-99137CF4/pl_aco_poland/hs.xsl/odwodnienia_lazienkowe.html

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O kurcze editta wymiary kabiny naprawdę imponujące.

Szyba jest z powłoką antycalc?( tak to się chyba nazywa).Użytkowałaś już ,jak się sprawuje,mocno widać plamy po wodzie?

Pozdrawiam :lol:

do szyby zakupiliśmy (też w dubiel) specjalny zestaw zabezpieczający szkło (notabene nadal jest w pudełku). mamy szczęście i u nas jest bardzo miękką woda. ale o plamach za wczesnie mówić, z łazienki jeszcze nie korzystamy

pozdr :wink:

No tak rzeczywiście w małopolsce miękka woda,u nas niestety bardzo twarda.Kabine masz chyba bez drzwi(tak mi się wydaje,może się mylę) czy możesz podać wymiar całej kabiny.Zaczynam się zastanawiać nad zmianą koncepcji w swojej łazience.Czy tafla jest jakoś mocowana u góry?

Nikoru

nizej wklejam moze pomocne rozwiazanie.

Jesli kabina to 80 i nie wieksza! Jednak znacznie dluzsza na obrazku ma 80x140cm.

Caly cwancyk w tym przypadku to drzwi otwierane do srodka. Prawde mowiac to gdy u inwestora robie wieksze natryski to automatyczne proponuje takie wlasnie rozwiazanie z drzwiami. Jest jeden haczyk, trzeba troche przerobic drzwi by pasowalo uszczelnienie. Ja robie to od kilku lat z jednym modelem drzwi. Jedna wielka zaleta - wychodzisz zawsze na suche plytki precz z wycieraniem podlogi po natrysku bo cala woda po otwarciu drzwi skapuje do brodzika a nie na zewnatrz. Jest jeden haczyk, trzeba troche przerobic drzwi by pasowalo uszczelnienie. Ja robie to od kilku lat z jednym modelem drzwi. W przypdaku takiek lazienki jak Twoja dochodzi kolejna zaleta - mianowicie jesli beda drzwi uchylone ani Ty ani dziecko nie wpadnie w nie po wejsciu do lazienki.

ot tyle.

http://img240.imageshack.us/img240/7384/rysunek2tz2.th.jpghttp://img240.imageshack.us/images/thpix.gif

wingerman jesteś boski :D

Projekt w zasadzie podobny do mojego (bo jak by inaczej :wink: ), ale widać, że lepiej przemyślany.

Czy ta kabina jest szklana, czy z płytek?

A czy mógłbyś jeszcze zdradzić, co to za model drzwi i o co chodzi z tymi przeróbkami?

Pomysł bardzo mi się podoba i na pewno go wykorzystam :D

Zainteresowalem sie tym wpustem bo do tej pory jedyne liniowe odplywy na jakich pracowalem, to odplywy liniowe firmy KESSEL.

http://www.kessel.pl/uploads/RTEmagicC_duschrinne.jpg.jpg

http://termicotychy.pl/admin/zdjecia/002258e9334faba595b1e3b7acb05386.jpg

czy moze znasz numer i model tego odplywu - ile toto kosztuje i gdzie moge to kupic - z gory dziekuje

Projekt w zasadzie podobny do mojego (bo jak by inaczej :wink: ), ale widać, że lepiej przemyślany.

A czy mógłbyś jeszcze zdradzić, co to za model drzwi i o co chodzi z tymi przeróbkami?

W zasadzie kabina dowolna, moze byc z plytek, moze byc ze szkla. Jesli planujesz postawic tam szklo to pamietaj o oknie (moze sasiad bedzie mial niezly widok : ) oraz o utrzymaniu jej w czystosci. Po dluzszym czasie uzutkowania kamien osadzi sie praktycznie na stale, no chyba, ze bedziesz kazda kropke wody zawsze wycierala ale chyba niefajnie jest byc niewolnikiem nawet swojej kochanej kabiny.

Z tego powodu ja osobiscie polecilbym wymurowanie scianek kabiny i zalozenie drzwi. Na rysunku drzwi sa zrobione szara kreska wraz z waskim paskiem szklanej scianki tak wiec murarka to ta czerwona linia.

Przy tej dlugosci brodzika wykozystaj jego boczna (prawa) scianke i zrob tam wneki na przyboory do kapieli. Prawa scianke na wneki poniewaz po wejsci do lazienki nie bedzie widac kolorowych odpustowych :) buteleczek z zelem, szamponem, odzywkami, balsamami itp. ktore tylko niepotrzebnie zaklucaja kolorystyke wnetrza.

Jesli bedziesz zakladala deszczownice to proponuje bys nie zakladala jej centralnie tylko przesun ja troche w bok (oddal ja od wnek z przyborami).

Juz spiesze z odpowiedzia dlaczego ta.... ano dlatego, ze irytujace jest mydlenie sie zelem pod lecaca nonstop woda ktora go splukuje i nie masz gdzie sie odsunac by spokojnie sie namydlic a zakrecanie wody za kazdym razem to porazka. Tak wiec jesli odsuniesz deszczownice w lewo (w str. drzwi kabiny) to po namoczeniu sie, dajesz kroczka w strone wnek z zelami i innym ustrojstwem mydlisz sie, nic Cie nie splukuje na sile a Ty cieszysz z przemyslanego natrysku ;)

Zdecydowanie zaloz batererie z termostatem najlepiej podtynk poniewaz masz szerokosc 80cm lub nieco mniej to kazda rzecz wystajaca z dlugiej sciany bedzie niemile widziana.

czy moze znasz numer i model tego odplywu - ile toto kosztuje i gdzie moge to kupic - z gory dziekuje

Odplywy sa roznej dlugoisci, rozpietosc cen od okolo 900 do 1600 w zaleznosci gdzie upolujesz :)

Poszukaj w necie, znajdziesz napewno. A tu na pocazatek.

W zasadzie kabina dowolna, moze byc z plytek, moze byc ze szkla. Jesli planujesz postawic tam szklo to pamietaj o oknie (moze sasiad bedzie mial niezly widok : ) oraz o utrzymaniu jej w czystosci. Po dluzszym czasie uzutkowania kamien osadzi sie praktycznie na stale, no chyba, ze bedziesz kazda kropke wody zawsze wycierala ale chyba niefajnie jest byc niewolnikiem nawet swojej kochanej kabiny.

Z tego powodu ja osobiscie polecilbym wymurowanie scianek kabiny i zalozenie drzwi. Na rysunku drzwi sa zrobione szara kreska wraz z waskim paskiem szklanej scianki tak wiec murarka to ta czerwona linia.

Przy tej dlugosci brodzika wykozystaj jego boczna (prawa) scianke i zrob tam wneki na przyboory do kapieli. Prawa scianke na wneki poniewaz po wejsci do lazienki nie bedzie widac kolorowych odpustowych :) buteleczek z zelem, szamponem, odzywkami, balsamami itp. ktore tylko niepotrzebnie zaklucaja kolorystyke wnetrza.

Jesli bedziesz zakladala deszczownice to proponuje bys nie zakladala jej centralnie tylko przesun ja troche w bok (oddal ja od wnek z przyborami).

Juz spiesze z odpowiedzia dlaczego ta.... ano dlatego, ze irytujace jest mydlenie sie zelem pod lecaca nonstop woda ktora go splukuje i nie masz gdzie sie odsunac by spokojnie sie namydlic a zakrecanie wody za kazdym razem to porazka. Tak wiec jesli odsuniesz deszczownice w lewo (w str. drzwi kabiny) to po namoczeniu sie, dajesz kroczka w strone wnek z zelami i innym ustrojstwem mydlisz sie, nic Cie nie splukuje na sile a Ty cieszysz z przemyslanego natrysku ;)

Zdecydowanie zaloz batererie z termostatem najlepiej podtynk poniewaz masz szerokosc 80cm lub nieco mniej to kazda rzecz wystajaca z dlugiej sciany bedzie niemile widziana.

I wszystko jasne :D Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

tez o tym myslalem - planuje lazienke z prysznicem lekko wpuszczonym w podloge.

z tylu wyglada duzo lepiej - ale z przodu bedzie lapac wode "uciekajaca" do mieszkania. sam nie wiem

http://www.quickdrainusa.com/photos/light_shower_detail.jpg

robi sie taki odplyw glownie ze wzgledow estetycznych - elimunuje sie okragla dziure po srodku podlogi. A jak ktos ma ladne kafle to najlepiej zeby tego odplywu nie bylo widac.

[wpis przeniesiony ze zbędnie założonego tematu]

Poema - co to za płytki w Twojej łazience?

Co to za płytki są na górnym zdjęciu i jakiej wielkości? Chodzi o tę łazienkę ze skosem i mozaiką na wannie, tę na piętrze.

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik66829.htm

Moderatorze! Celowo założyłam nowy wątek żeby zwrócic uwagę Poemy! Bo już jej ktoś zadał pytanie o te płytki ale chyba nie zauważyła.

Podłączę się pod temat, skoro technicznie się zrobiło - szukam drzwi do prysznica - mam wnękę o szerokości 112,5. Drzwi muszą być koniecznie ze ściankami stałymi po bokach i z dwuskrzydłowymi drzwiami otwieranymi do wewnątrz prysznica. Cena też jest ważna :wink: - chciałabym zmieścić się w 1500 zł. Widzieliście coś takiego?