atika 27.09.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Aba-m - jakie msza płytki - te "kropelkowe" na ścianie ?? ja cały czas zbieram inspiracje do dzieciowej łazienki.. a te płytki są bardzo fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 27.09.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Aba-m - jakie msza płytki - te "kropelkowe" na ścianie ?? ja cały czas zbieram inspiracje do dzieciowej łazienki.. a te płytki są bardzo fajne Mam pytanie właśnie co do "dzieciowych łazienek" czy jest sens robić je na typowo dziecięce? Przecież po kilku latach dziecku wygląd takiej łazienki bedzie "za dziecinny" co jest rownoznaczne z kolejnym remontem? A moze sie myle? Jak to jest? W prawdzie nie mam dzieci, ale planujem wiec tez kombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 27.09.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Proszę Was o pomoc w kwestii łazienkowej. Od tego pomieszczenia zaczyna się remont. Rozmieściłam urzadzenia łazienkowe. Prysznic bezbrodzikowy, tafla szklana (obie rzeczy na etapie poszukiwań), umywalka Koło Twist, prostokątna 60, miska Wc Roca Meridian N Compakto dł. 48 cm., stelarz Geberit, zabudowa pralki. Naniosłam na rzut rysunek płytek. Płytki wielkości 60x30 chcę położyć z 1 mm fugą. Rozrysowałam widok ścian. Płytki na ścianie z miską Wc do wys. 1.20, na ścianie z umywalką i prysznicem do wys. 2.10 (czyli wys. drzwi) Od dołu zaczynam od pełnej płytki, a nad 3 płytką listwa chromowa, okalająca całą łazienkę. Macie już doświadczenie, zerknijcie proszę, czy wszystko dobrze zagra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aba-m 27.09.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Aba-m - jakie msza płytki - te "kropelkowe" na ścianie ?? ja cały czas zbieram inspiracje do dzieciowej łazienki.. a te płytki są bardzo fajne plytki jajka;) to fap pura avana BOLLE INSERTO MIX2, sa rozne kolory pozwole sobie wkleic link do stronki, ktora pieknie pokazuje kolorowe plytki fap, warto obejrzec:D http://www.kvadrat-m.ru/fap-pura.html# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 27.09.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Podpisuje sie pod markoto, ale przyznaje, ze dobierajac plytki drewnopodobne nie kierowalam sie kolorem drzwi (wenge), jestem jedna z tych smiesznych osob, ktore lacza kolory nie bardzo dbajac o jednolitosc;) http://lh4.ggpht.com/_V0jR4J2RdXQ/S_Q3A0MQuHI/AAAAAAAAA3k/5SgAHraX_eQ/lazienka%20rodzicow%206.jpg Aba-m, piekna lazienka !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aba-m 27.09.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Hello Maju, dziekuje fajnie, ze Ci sie podoba, mam nadzieje, ze u Ciebie pogoda lepsza niz w Polsce;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kal el 27.09.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witajcie, za sześć miesięcy będę wykańczał mieszkanie zastanawiam się nad aranżacją łazienki. Łazienka ma 3,58m2, więc raczej mikro. Zerknijcie proszę na zrzuty ze Sketchup'a i jeśli macie jakieś uwagi lub pomysły to będę wdzięczny. Jeśli znacie jakieś ciekawe, co ważniejsze niedrogie (max 50zł) kafle w pokazanych kolorach proszę o sugestie. Mam pytanie: czy poziomy pas pomniejszy wizualnie łazienkę? http://img822.imageshack.us/img822/3486/e19photo.jpg http://img541.imageshack.us/img541/2787/e19photo1.jpg http://img571.imageshack.us/img571/986/e19photo2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 28.09.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witam, ponieważ przede mna wykańczanie domu, w tym łazienek potrzebuję pomocy osob, ktore w tym "siedza". Znalazłam projekt łazienki, ktora mi sie bardzo podoba i teraz mam problem, bo nie mam pojecia z jakiej kolekcji sa plytki (i czy w ogole dostepne w Polsce). Może komuś rzuciły sie w oczy, a może potraficie wskazac inne plytki, ktore mozna zaaranzowac w podobny sposob. Moja łazienka(układ troche inny niz w aranzacji, ktora znalazlam): http://albumik.pl/albumy/igaigi/budowlane-przygody/4076320155873.jpg Płytki, ktorych szukam: http://www.architektura-wnetrze.pl/grafika/C1_laz_o_2.jpg http://www.architektura-wnetrze.pl/grafika/C2_laz_o_8.jpg Bede bardzo wdzieczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 28.09.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 @margaryt kibelek wchodzi w światło umywalki. te 2 sprzęty są dość blisko, więc obawiam się, że może być nie wygodnie. zrobiłaś gigantyczny prysznic. fajnie, ale chyba wolałabym nieco tej przestrzeni spożytkować na swobodniejsze rozmieszczenie tego, co w łazience się znajduje. Duś, kibelek umieszczony symetrycznie, szerokość prysznica 85 cm, mniej będzie chyba wąsko Dlatego wybór padł na miske Meridian N compacto o długości 47 cm. Umywalka też symetrycznie w stosunku do lustra. Sugerujesz przesunięcie jej? Bo z kibelkiem bedzie krucho. Wnęka na zabudowę pralki sporo zajmuje, zyskam jakieś 2 cm jeśli zastosuje inne pustaki do jej postawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwomoj6 28.09.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witam wszystkich, wbijam się w wątek, obserwuję go od jakiegoś czasu i pewnie niebawem też będę potrzebowała porady, właśnie wykańczamy dom kal el też uważam że umywalka powinna być na środku lub przynajmniej o szuflady odsunięta od ściany, po co ją ochlapywać myjąc buźkę, a poza tym stojąc w drzwiach blokuje się przejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 28.09.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 duś ten gigantyczny prysznic to chyba tylko na wizualce pokazujacej plytki a nie na projekcie lazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kal el 28.09.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 (edytowane) Hi, Dzięki za odpowiedzi/podpowiedzi. Jeśli idzie o geberit z boku, to jest to mój "patent", z klasycznym układem geberitu przy otwartych drzwiach widoczna była muszla klozetowa (6cm), ....gebeit z boku, muszla będzie ukryta przy otwartych drzwiach jeśli chodzi o umywalkę, no to wiem, ...porażka, architekt nie zgodził się na umywalkę obok pralki (ponoć zbyt mała odległość źródła wody od pralki, co mnie bardzo dziwi ponieważ, najbliżej od pralki to jest ten kranik od podłączenia wody do pralki, z tym że zlew ma mówiąc kolokwialnie "otwarte źródło wody" i stąd chyba ten zapis) w każdym razie zastanaiwam się nad odstępstewm od projektu, obawiam się tylko czy z takim odstępstwem przejdzie mieszkanie przez odbiór? Z drugiej strony pralka będzie pod blatem, więc woda z kranu nie będzie chlapać na pralkę bezpośrednio. Mam pytanie do moriam Kto jest producentem zlewu, który jest pokazany na zdjęciach? Jak został wykonany blat pod zlew? Na płycie GK? Z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź. Edytowane 28 Września 2010 przez kal el Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 28.09.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Bardzo mi się podoba ta łazienka. Płytki na ścianie są matowe czy też z połyskiem? Sama zastanawiam się jakie dać u siebie. Jak myślicie? Dzięki Fefka. Płytki są matowe, bez żadnych wzorków, nadruków itp. Przyznam, że przy pierwszym sprzątaniu po zrobieniu łazienki trochę się napociłam, żeby je wyczyścić (włącznie z wycieraniem do sucha), ale teraz jest ok. Więc polecam jeśli szukasz czegoś prostego. Może niedługo zrobię aktualniejsze zdjęcia. Wnętrze już zostało trochę "udomowione". Brakuje jeszcze szafek pod blat (muszą nabrać "mocy urzędowej" ), w związku z czym mam "wystawki" gdzie się da i ogólnie łazienka nie nadaje się jeszcze do pokazywania. Mam pytanie: czy poziomy pas pomniejszy wizualnie łazienkę? http://img822.imageshack.us/img822/3486/e19photo.jpg http://img541.imageshack.us/img541/2787/e19photo1.jpg http://img571.imageshack.us/img571/986/e19photo2.jpg U mnie poziome paski bardzo optycznie powiększyły łazienkę, ale są węższe niż w Twoim projekcie. Dobrym pomysłem jest też lustro na całą ścianę. Ale wybacz ... nadal nie rozumiem jak zamierzasz zamontować kibelek na tym gebericie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 28.09.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witam,szukam łazienki która na jednej ścianie ma grafitowy kamień-łupek /lub imitacja kamienia/ dostępny również castoramie.widziałam ją jakis czas temu na forum i tylko zapamiętałam tę ścianę,a nie mogę sobie przypomnieć gresu ,który jest na innych ścianach/z połyskiem czy mat? ,z wzorem czy bez?/czy może ją pamiętacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kal el 28.09.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 @helism słabą stroną mojego rozwiązania geberitu z boku jet to , że trzeba muszlę klozetową zawiesić na innej pod-konstrukcji lub zakupić muszlę stojącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 28.09.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Kal el, to po co Ci w tym miejscu geberit? Nie lepiej byłoby zrobić jakieś półki np. z g-k na podręczne drobiazgi? Doprowadzenie wody ze spłuczki do kibelka w tej sytuacji nie będzie takie proste, komina nie wykujesz (przypuszczam że to jest komin), jakąś konstrukcję do podwieszenia zrobić tam musisz, albo kompakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.09.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 miałam na myśli fakt, że jest długi - o ile dobrze widzę, zajmuje de facto całą długość wnęki - 216 cm. okay, tam na końcu jest grzejnik, ale na mój gust to kwadrat ok 1m x 85 cm jest de facto zmarnowany na komunikację. mi też się podobają prysznice typu walk-in, ale w momencie kiedy kibelek + umywalka są tak naściubione (odnoszę wrażenie, że tam jest ciasnawo) - pokombinowałabym z przeorganizowaniem tego układu na rzecz czegoś lepiej wykorzystującego przestrzeń. . Chyba patrzymy na inne projekty w projekcie jest kabina narozna te wizualki z kabina na cala sciana to wizualka pokazujaca tylko i wylacznie kafle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 29.09.2010 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 miałam na myśli fakt, że jest długi - o ile dobrze widzę, zajmuje de facto całą długość wnęki - 216 cm. okay, tam na końcu jest grzejnik, ale na mój gust to kwadrat ok 1m x 85 cm jest de facto zmarnowany na komunikację. mi też się podobają prysznice typu walk-in, ale w momencie kiedy kibelek + umywalka są tak naściubione (odnoszę wrażenie, że tam jest ciasnawo) - pokombinowałabym z przeorganizowaniem tego układu na rzecz czegoś lepiej wykorzystującego przestrzeń. nie mam czasu, żeby coś narysować, ale w skrócie można np. zrobić blat przez całą ścianę (tam gdzie obecnie umywalka), pod blatem schować pralkę (nawet jeśli fragment blatu trzeba by podnieść - takie rozwiązanie jest w czyjejś łazience prezentowanej w tym wątku). w rogu po prawej stronie wejścia zrobić kwadratową kabinkę bezbrodzikową, a kibelek odsunąć ze 20 cm bliżej drzwi. w miejscu, gdzie obecnie jest pralka - grzejnik, tak by wygodnie było sięgać ręcznik po wyjściu z prysznica. Dziękuję za sugestie Twoja koncepcja jest pomysłowa, ale wiązałoby się z ze sporą inwazją w hydraulikę. Rozmieściłam urządzenia w miejscu ich podłączeń. Szkoda że wcześniej nie zapytałam na forum o radę, pewnie dałoby się cos pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 29.09.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 (edytowane) Mam pytanie właśnie co do "dzieciowych łazienek" czy jest sens robić je na typowo dziecięce? Przecież po kilku latach dziecku wygląd takiej łazienki bedzie "za dziecinny" co jest rownoznaczne z kolejnym remontem? A moze sie myle? Jak to jest? W prawdzie nie mam dzieci, ale planujem wiec tez kombinuje Ja uważam, że tak, ale jest ..ALE.. Na pewno nie będę kupować płytek typowo dziecięcych, jakieś kaczuszki, itp... zresztą chyba nie ma więc problem z głowy Płytki chciałabym kupić w miarę stonowane, a jedynie np. malunkiem na ścianie zaakcentować że to łazienka dziecięca. Dzieci mam w wieku 5 lat i 1,5 roku, trzecie w najbliższych planach. Łazienka taka więc będzie dla nich na ok. 8 lat - po tym czasie i tak remont łazienki - przynajmniej malowanie niezbędne wtedy planuję zmienić malunki. Płytek szukam więc stonowanych, które będa pasować i dla dzieci i dla młodzieży... choć kto wie czy za 8-10 lat rowniez plytki nie będa zmieniane.... Jak na razie skłaniałabym się do: 1. łazienki w stylu marynarskim. Dużo fajnych dodatków, płytki w bieli, granacie, itp nie tak trudno wyszukać....mam nadzieję że coś fajnego da sie zrobić.... i ta może być i dla młodszych i dla nieco starszych. Drugi pomysł taki bardziej dziecięcy to płytki białe, jasne.... a jedna ściana ta na której będzie najmniej "sprzętów" pomalowana na niebiesko,granatowo, jakieś fale morskie i na niej naklejki rybek z bajki "Rybki, NEMO"... Edytowane 29 Września 2010 przez atika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwomoj6 29.09.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 @helism słabą stroną mojego rozwiązania geberitu z boku jet to , że trzeba muszlę klozetową zawiesić na innej pod-konstrukcji lub zakupić muszlę stojącą. bardzo innowacyjne rozwiazanie, mam rozumieć że chodzi o oszczędność miejsca, nie wien czy słyszałeś o rozwiązaniu elektrycznym. Moi rodzice takie mają. Naciskasz zwykły pstryczek elektryczek umieszczony w dowolnym miejscu na ścianie, przy toalecie trzeba zamontowaś jakies specjalne urządzenie (mogę podpytać) i woda się leje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts