Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja zamiawiałam opoczno flower gdzies online i wyszło mi 60% ceny z salonu płytkarskiego. poszperaj, warto :)

Nadmienię tylko uzupełniająco, że zamawianie on-line jest opłacalne przy dużych ilościach, bo ci sprzedawcy mają podpisane umowy na dostawy w systemach paletowych. Minusem jest to, że chcąc np. domówić kilka dekorów za dostawę liczą jak za całą paletę :( Natomiast gdy się kupuje hurtem na cały dom, to jak najbardziej warto :)

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czym wyczyscic fugi ktore sa pobrudzone od paluchow, ktore w rogach wciskaly silikon - te same spece upitolili mi fugi przy naroznikach :bash:

Czyszczenie z silikonu, czy z brudu? Jak to pierwsze, to mechanicznie + uzupełnienie wydrapanej fugi. Czyszczenie z brudu, to są specjalne środki do czyszczenia fug i glazury - poszukaj w jakimś markecie budowlanym środków np. SanProfi, lub coś w tym guście.

dzieki Martinezio - zastanawiam sie tylko czy nie uszkodzi to plytki

bo te fugi spore i jak narzekalam ze mialy byc waskie fugi i ze maja to pozmieniac to powiedzieli ze jak chce to moga na moja odpowiedzialnosc to zrobic ale poniszcza plytki :/

wiec wolalabym mozne nie wydrapywac tego brudnego silikonu

Są specjalne drapaki do fug - jak się robi to w miarę delikatnie, to nic się płytkom nie powinno stać, ale ryzyko zawsze istnieje. Ceramika niestety jest krucha, zwłaszcza w miejscu, gdzie kończy się szkliwo.

Jeśli się za bardzo w oczy nie rzuca, to ja bym zostawił. Chyba, że to wyraźnie widać i znacząco psuje efekt - wtedy bym próbował zaryzykować. W ostateczności można płytkę uszkodzoną wydłubać, przykleić nową i zafugować tą samą fugą - po wyschnięciu nie powinno być różnic, zwłaszcza jeśli łazienka jest nowa. Oczywiście powinni to zrobić fachowcy w ramach gwarancji - takie zabrudzenie u profesjonalistów nie wchodzi w grę i nie widzę podstaw do odbioru roboty, a tym bardziej do zapłaty ;)

Można fugą, można akrylem, można tynkiem, gipsem, czy nawet fajeczkami pod kolor płytek/dekorów/kontrastowych, lub listwami metalowymi... Do wyboru do koloru ;) Tylko silikonem nie polecam zabaw, bo raz - dużo go pójdzie, a dwa - strasznie wredny do wygładzania. Chyba najbezpieczniej akrylem - powierzchnia gładka, da się malować, dodatkowo uszczelni styk płytek z tynkiem.

Tyle, że będzie krawędź, na której będzie się zbierał kurz.

Nadmienię tylko uzupełniająco, że zamawianie on-line jest opłacalne przy dużych ilościach, bo ci sprzedawcy mają podpisane umowy na dostawy w systemach paletowych. Minusem jest to, że chcąc np. domówić kilka dekorów za dostawę liczą jak za całą paletę :( Natomiast gdy się kupuje hurtem na cały dom, to jak najbardziej warto :)

wiesz no nie wiem, czy paletowo, bo wszystko co zamawiałam, zamawiałam po prostu kartonami (a na jeden karton przypada w zależności od płytek 1-3 m2). przed zamówieniem rozrysowałam sobie ułożenie kafli na ścianach i dodałam taki zapas, żeby mieć gwarancję, że nie zabraknie nawet jeśli któraś przy cięciu po prostu pęknie. tyle, że we wszystkich znanych mi salonach i hurtowniach obowiązują te same zasady - sprzedają opakowaniami po ok. 10 płytek (oczywiście w zależności od modelu) i nie ma rozpakowywania na sztuki. opakowaniami, nie paletami. ostatecznie domówić musiałam dokładnie jeden dekor, ale ponieważ to był akurat dekor sprzedawany na sztuki - dostałam go od ręki w hurtowni na miejscu.

Witam wszystkich nasza łazienka wygląda właśnie tak

Płytki Paradyż seria Hanabi zrezygnowaliśmy z kilku płytek tej serii ale i tak efekt końcowy wyszedł całkiem niezły tak nam się wydaje

Kabina prysznicowa dobrej firmy http://www.glasskol.com/ może mało znanej, ale solidnej, zawiasy wyposażone w domykanie się drzwi kabiny są rewelacyjne, wykonanie perfekcyjne, grube hartowane szkło i co najważniejsze przyzwoita cena nawet przesyłkę mają gratis :)

http://img227.imageshack.us/img227/8076/dsc01577c.jpg

Odpływ liniowy firmy KESSEL

Na podłodze widać płytki gresowe polerowane "chińskie"

Baterie jakie widać na zdjęciach to firma KOHLMAN

http://img200.imageshack.us/img200/3218/dsc01661kq.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/996/dsc01613g.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/4489/dsc01586h.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/7602/dsc01579vz.jpg

O CHOLERKA!!!! ALE LAZIENKA!!! :jawdrop: jak się robi taką wannę wpuszczaną w podłogę? :) jestem pod wrażeniem!!

O CHOLERKA!!!! ALE LAZIENKA!!! :jawdrop: jak się robi taką wannę wpuszczaną w podłogę? :) jestem pod wrażeniem!!
Łazienka wygląda ciekawie ale to za sprawą odbijania się ściany w ściance prysznicowej i z drugiej strony w tej ciemnej płytce. Umówmy się, że to ładna i schludna łazienka niczym poza wpuszczoną wanną nie budząca emocji. Taką wannę zawsze chciałam mieć, jednak dam sobie z nią spokój bo jak pomyślę o klękaniu na stare lata by ją umyć, to mi się jej odechciewa.

Aż szkoda, że inwestor nie zrobił węższego grzejnika by nie wchodził w obrys wanny :( ten obecny niestety psuje cały efekt.

Łazienka wygląda ciekawie ale to za sprawą odbijania się ściany w ściance prysznicowej i z drugiej strony w tej ciemnej płytce. Umówmy się, że to ładna i schludna łazienka niczym poza wpuszczoną wanną nie budząca emocji. Taką wannę zawsze chciałam mieć, jednak dam sobie z nią spokój bo jak pomyślę o klękaniu na stare lata by ją umyć, to mi się jej odechciewa.

Aż szkoda, że inwestor nie zrobił węższego grzejnika by nie wchodził w obrys wanny :( ten obecny niestety psuje cały efekt.

gdyby nie to że jest napisane poprawnie, ze znakami przestankowymi, akapitami....to bym pomyslała że to kolejne wcielenie ANSE :D

łazienka baaardzo ładna

@duś: ale mnie idzie o tych sprzedawców on-line. Zamówić owszem, możesz nawet 1 płytkę. Ale za jej transport zapłacisz, jak za całą paletę ;) Ja tak szukałem 9-ciu dekorów i w końcu zamówiłem u lokalnego sprzedawcy, bo u tych on-line za 9 szt. fajek o wym. 2cmx20cm zapłaciłbym ponad 100 zł za sam transport (podczas gdy paczuszka z tymi dekorami zmieści się w kieszeni wewnętrznej marynarki i jeszcze będzie luz na portfel ;)).

Temat mojej łazienki był już wcześniej poruszany, ale ponieważ zapadła ostateczna decyzja co do wyboru płytek, ale mam jeszcze jedną prośbę o radę. Jak sądzicie, z której strony lepiej zamontować baterię - u góry wanny (tak jak na wizualizacji), czy z boku - na ścianie z panelem z kwiatkiem?

http://images37.fotosik.pl/333/ee9c2ccb2928cf66med.jpg

Chodzi o funkcjonalność rozwiązania. Obawiam się, że w tej wersji co jest teraz parawan może się 'obijać' o baterię, ale w wersji z baterią na drugiej ścianie może być kłopot z przewodem prysznicowym....

Co myślicie?