m.d 31.12.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Dokładnie. Nieraz tak wychodzi, że pięknie układają się całe płytki po sufit i docinanie ich na siłę może popsuć efekt bo albo będzie na nisko albo ucięta drastycznie w połowie płytka zgubi wzór, motyw. Wtedy to dopiero śmiesznie wygląda. Co do wykończenia pasa nad płytkami malowanego farbą to jeśli to będzie dobra farba przeznaczona do łazienek i w pomieszczeniu jest wentylacja to nie ma problemu z grzybem czy zaciekami, nawet w kabinie prysznicowej. Witam, forum czytam od dobrych kilku miesięcy, niniejszy wątek znam cały. Jednak dopiero teraz pisze pierwszego posta. Wykańczalismy z Żoną nasze mieszkanie 5 lat temu. Obecnie walczymy z wykończeniowką w domu. Tak więc troche doswiadczen wlasnych posiadamy. A wracając do tematu. W obecnej lazience mamy plytki do wys. 210cm, pomieszczenie 260cm, wentylacja jest mechaniczna. Podczas kąpieli prysznicowej wszystko jest w porządku jesli chodzi o poziom wilgotnosci scian, etc. Jednakze warunkiem tego stanu jest wlasnie sprawna wentylacja, bo gdy jakis czas temu wysiadł glowny wentylator na dachu i na wymiane czekalismy 2 tygodnie, to kazdy prysznic kończyl sie strugami wody płynącymi ze scian. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 31.12.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Pamaria, no własnie uogólnienia nie mają sensu. O to mi chodziło. a odcinać można np. tak jak ja zrobiłam u siebie, i teraz tego żałuję, http://picasaweb.google.com/lh/photo/GA1C5I3BTT12izM97GTS66M4t0zSTPDHbcQQ1hdZQYQ?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.12.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 m.d ja mam wentylację grawitacyjną o juz 3 rok mieszkamy. Nie mam nic na ścianach malowanych farbą choc po dłuższej kąpieli widzę pare na lustrze przy umywalce. Ale ściany są jak nowe. Oczywiscie farba łazienkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pamaria 31.12.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 No właśnie, pod skosami to coś innego jednak, ale łazienka i tak ładna, jasna, spokojna;-). Przy takich prostych i delikatnych płytkach można trochę 'poszaleć' z kończeniem wcześniej;P chociaż pod skosami jest to ryzykowne;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pamaria 31.12.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Tak jak obiecałam przesyłam zdjęcie łazienki. Nie jest idealne, bo robione na szybko, ale ukazuje mniej więcej wysokość wnętrza. P.S. Jeszcze tam nie mieszkam więc proszę nie krytykować braku szafki pod umywalką (którą nota bene zamierzam zmienić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 31.12.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 tak tak, to sie zgadza, ale przy pomieszczeniu o wys pow. 270cm. przy 'standardowym' 245-250 nie koniecznie to dobrze wyglada...zwlaszcza jak plytki sa na wszystkich scianach. czy moja lazienka wyglada jak studnia? nie chcialabym miec zadnych kilkucentymetrowych docinek pod sufitem. ja mam u siebie 2.75 wysokości i nawet mój wc (2m x 1,20m) wyłożony po sam sufit brązowymi snake'ami nie wygląda jak studnia. "duża" łazienka też nie (biel i szarość plus lustro o wymiarach 2,20 x 1.30) co wnętrze to teoria. tak naprawdę o efekcie decydują kafle. bo koncepcji układania jest tyle ile koncepcji malowania (niektórzy malują ściany w ten sposób, że zostawiają na szczycie ściany 2-3 cm biały pas, który się zlewa z białym sufitem - bardzo mi się to nie podoba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 31.12.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 (edytowane) pamaria Ja z typowymi pytaniami: Co to za lampki? I jakie to płytki? Edytowane 31 Grudnia 2010 przez MarynaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pamaria 31.12.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 (edytowane) lampki to Kartell è, glazura to Cerim Bianco Light, terakota to Tubądzin Natura di Terra Lido Crema Wklejam dodatkowe zdjęcia, na których lepiej widać glazurę i lampki Pozdrawiam, P. Edytowane 31 Grudnia 2010 przez pamaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 31.12.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Za kafelki w imieniu Współpracowników, a za światełka we własnym Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pamaria 31.12.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Polecam się na przyszłość. Tyle, że o ile chodzi o Cerim to nie wiem czy on jest jeszcze produkowany, bo kupowałam ponad rok temu i zamawiałam przez Bartico, które już nie istnieje, a nigdzie indziej nie mogłam znaleźć dystrybutorów. Lampki zamawiałam w salonie firmowym Kartella przy Kruczej i czekałam sto lat, ale to było rok temu w okresie przedświątecznym;-). Na pewno z Tubądzinem nie będzie problemów, sprowadzili w dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 31.12.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 pamaria na te Twoje kartell'e to mi ślinka leci do wiadra;)Irma-no o cóż Ci chodzi z tym odcięciem, przecie dobrze jest, a łazienka i te kafle sa bajkowe!Co do farby w łazience to powiem tyle, ze u mnie nie ma łazienkowej farby i płytek mało, a nic się nie dzieje od roku. Rok bez wentylacji przetrwały, teraz juz jest reku. Może to kwestia wielkości pomieszczeń i otwartości-bo drzwi też nie było, ale ja na swoim lustrze jeszcze nigdy pary nie widziałam, a kąpię się w wrzątku;)tu moje "nadwannie":http://img403.imageshack.us/img403/8910/lazienkav.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 31.12.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 anNS2 piękna łazienka dziekuje to stare zdjecie - sprzed miesiaca zrobie nowe, jak W KONCU zamowie szklo na parawan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pamaria 31.12.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 (edytowane) Fajne są. Mnie się jeszcze podobają czarne i białe pełne. Tylko nie wiem czy nie kupiłam ich za dużo... ale cóż, najwyżej kinkiet nad wc zdejmę Glazura tylko tuż nad wanną też fajnie wygląda. Edytowane 31 Grudnia 2010 przez pamaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 31.12.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 (edytowane) czy ma ktoś prysznic bez brodzika (nawet murowanego) - chodzi mi o sam odpływ w posadzce - coś takiego http://www.e-lazienki.pl/a/742,odwodnienia-lazienkowe jak to się sprawdza w praktyce - faktycznie woda nie rozlewa się po całej łazience? I czy to jest szczelne - woda nie przecieka do pomieszczań pod łazienką ? Oczywiście wiem o izolacji, ale w brodziku ta woda spływa tylko do jednego wąskiego kanału , a tu leci wprost na podłogę .. tyle, że samo rozwiązanie mi się podoba, dlatego pytam. Edytowane 31 Grudnia 2010 przez una Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 01.01.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 una, przejrzyj prosze ponizsze watki: Prysznic "bez brodzika" - jak sie sprawdza?Prysznic bez brodzika ???Murowany prysznic - co na "podłogę" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 01.01.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 o, dzięki (wyszukiwarka się kłania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 02.01.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Proszę o pomoc bo już sama nie wiem co mam myśleć. Dałam kafelkarzowi projekt do wykonania. Jest tam cokół na którym będą dwie umywalki. Okazuje sie że dla kafelkarza kafelkowanie tego cokołu jest problemem bo twierdzi że jak zacznie kafelkować brzegi które mają 80mm to mu nie wyjdą kąty proste..a róg będzie haczył. Chce dawać listwę metalową. Ja jednak widzę na różnych zdjęciach (również tutaj) że kąty proste są kafelkowane bez żadnych listew i wychodzi to bardzo ładnie. Nie znam sie na tym ale intuicja mi podpowiada że wcale żadnych listew do tego nie potrzeba. To samo tyczy sie innych kątów prostych w łazience, m.in. okno. Jeżeli coś niejasno napisałam to wklejam zdjęcie: http://img217.imageshack.us/img217/6008/18564557.jpg Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 02.01.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 laurap, masz oczywiscie racje.Oplytkowanie w ten sposob pokazanego przez Ciebie podestu jest na pewno berdziej pracochlonne (przycinanie plytek pod katem 45° w rzucie poprzecznym) i wymaga duzej starannosci. Ale poza tym nie widze przeszkod, zeby dobry plytkarz nie mogl czegos takiego zrobic.Ja przynajmniej mialem takiego plytkarza i nie bylo zadnych problemow. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi-li 02.01.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Intuicja dobrze Ci odpowiada, da się to zrobić bez żadnych listew. Twój kafelkarz po prostu nie potrafi ciąć płytek pod kątem 45 st. i sugeruje Ci listwy, żeby mieć łatwą robotę.Sugestia: Zmień kafelkarza, nawet jeżeli kolejny zawoła więcej, to warto dopłacić za docinanie płytek do kąta. Listwy? Tak, ale w garażu, pomieszczeniu gospodarczym (narażenie na uszkodzenia, itp.) a nie w łazience.Dlaczego mówił o tych kątach? Nie wiem, może właśnie myślał o swoich możliwościach i dlatego mówił, że nie wyjdą. Z tym haczącym rogiem - takie samo ryzyko przy docinanych płytkach jak i przy listwach, jeżeli się właciświe nie przyłoży do wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pamaria 02.01.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 oczywiście, że dobry kafelkarz umie doszlifować płytki. Bierze za to ekstra kasę, ale wygląda to o niebo lepiej od metalowych lub silikonowych narożników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts