Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam prośbę czy wiecie kto może zrobić takie meble łazienkowe? Chodzi mi o kolor przede wszystkim, może ktoś z Was interesował się lub ma? Marzy mi się szafka podumywalkowa z dwoma szufladami w takim kolorze... Najlepiej Warszawa Łódź ale jeśli faktycznie taki kolor jest gdzieś dostępny to w zasadzie wszystko jedno gdzie...[ATTACH=CONFIG]177091[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177092[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177093[/ATTACH]

Skontaktuj się z firmą For Płyt http://www.forplyt.pl/ - mają siedzibę w Warszawie. To firma zajmująca się sprzedażą płyt laminowanych, blatów kuchennych i tego typu akcesoriów dla meblarstwa różnych producentów, np. Pfleiderera, więc mają naprawdę duży wybór dekorów i z pewnością pomogą Ci zidentyfikować ten wybrany przez Ciebie. For Płyt z racji tego czym się zajmuje współpracuje także ze sprawdzonymi stolarzami i pracowniami projektowymi, więc mogą polecić Ci także dobrego fachowca.

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sylwia, to się rozumie samo przez się. Znajdź mi szklarza który zgodzi się pociać szkło na własne ryzyko po hartowaniu - pijany musiałbybyć żeby siezgodzić :D

sheenaz - no właśnie! :), dlatego też nie rozumiem w czym problem z wycięciem?

Beata&Sławek - a czy szklarze jakoś argumentowali to, że poprzez wycięcie szkło ma być mnie wytrzymałe?

Czyli rozumiem, że z docięciem szyby powinno się udać. A jak z dosunięciem szyby do ścianki i jej uszczelnieniem? (post 11396)

bpestka - tu nie pomogę, może niech się wypowiedzą dziewczyny, które mają szybę prysznica dosuniętą do zabudowy WC. U mnie nie będą one względem siebie tak blisko, ale ja gdybym tak robiła to chyba odsunęłabym tę ściankę żeby móc włożyć rękę między nie w celach porządkowych :)

Hej! Czy wannę obudować gresem który będzie na podłodze, czy lepiej takimi samymi płytkami jak na ścianie? A może zupełnie inaczej...

Łazienka (4 metry kw.) jest w trakcie robót, jeszcze nie ma glazury na całości, tylko to co widać (ma być do wysokości drzwi, wszędzie białe). Nie mam też nic na podłogę, ale planuję jasne szare płytki, na uwadze mam lappato, mniej więcej w takim odcieniu jak na próbce którą załączam.

Wydaje mi się że biała wanna to może już trochę za mdło... ?

_IGP8700l.jpg

LASSELSBERGER-concept-plus-daa44602-szary-gres-45x45(1).jpg

Edytowane przez Mariba

Hej! Czy wannę obudować gresem który będzie na podłodze, czy lepiej takimi samymi płytkami jak na ścianie? A może zupełnie inaczej...

Łazienka (4 metry kw.) jest w trakcie robót, jeszcze nie ma glazury na całości, tylko to co widać (ma być do wysokości drzwi, wszędzie białe). Nie mam też nic na podłogę, ale planuję jasne szare płytki, na uwadze mam lappato, mniej więcej w takim odcieniu jak na próbce którą załączam.

Wydaje mi się że biała wanna to może już trochę za mdło... ?

[ATTACH=CONFIG]180413[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]180414[/ATTACH]

Też jestem za obudowaniem płytkami ściennymi. Podłoga może być w jednym z kolorów mozaiki (tak jak zasugerowała Venus)

Mam zdjęcie swojej starej łazienki. Wklejam dla zobrazowania.

Wanna obudowana mniejszym formatem, bo obła, a kolor fug pozostawiam bez komentarza ;)

łazie.jpg

Edytowane przez Kamila_len

wiem ze wątek do pokazywania gotowych łazienek ale mam problem i moze mi doradzicie.

geberit oraz część ściany została zabudowana do 1,20 G-K, ma to byc obłozone płytkami 30x60. Miało byc troche inaczej, wskutek innych rzeczy się poprzesuwało, zabudowa wyszła dłuzsza niz miała być, a niestety wykończeniowieć nie sprawdził jak bedą pasować płytki. W efekcie zabudowa stoi, baterie podtynkowe i geberit są zamontowane a scianka jest 2 cm za długa, tzn. tyle zostaje jak wymierzyc z płytkami. Co można z tym zrobic poza rozebraniem całości?

wklejam fotkę dla zobrazowania ścianki g-k.

20130404_170916_resized.jpg

czuszko, może zacząć od niepełnej płytki? Wtedy wszystko się przesunie. Tylko wtedy kafle mogą być niesymetrycznie względem przycisku do geberitu i baterii. Nie wiem jak sobie to rozplanowałaś:(

Magda, dzięki, to jest jakaś mysl. geberit miał wyjśc na fudze, to teraz mozna płytki tak przesunąć aby wyszedł na środku. Z tym że czy to będzie głupio wygladało-cieta kafla z obu stron?

można tez coś wstawić na gebrit - wszystko się przesunie i cięta będzie tylko z jednej strony. mozna też ciąć wszystkie kafle ale to kaflekarz chyba się zapłacze bo to gres. twardy jak pieron.

Czuszka a jesli polozysz na bocznych sciana plytki na grubszym kleju to nie zgubi sie tych 2 cm ?(po 1 cm na kazdej stronie) Jeśli nie to tez zastanowilabym sie nad takimi ozdobnymi listwami po obu stronach zabudowy a93f968319a9efb0.jpg (zdjecie z łazienki uzytkowanika Mytka )

Jakie planujesz dac płytki do tej łazienki bo widze ze chyba cos w szarosciach a rowniez szukam fajnych płytek :-)))

wiem ze wątek do pokazywania gotowych łazienek ale mam problem i moze mi doradzicie.

geberit oraz część ściany została zabudowana do 1,20 G-K, ma to byc obłozone płytkami 30x60. Miało byc troche inaczej, wskutek innych rzeczy się poprzesuwało, zabudowa wyszła dłuzsza niz miała być, a niestety wykończeniowieć nie sprawdził jak bedą pasować płytki. W efekcie zabudowa stoi, baterie podtynkowe i geberit są zamontowane a scianka jest 2 cm za długa, tzn. tyle zostaje jak wymierzyc z płytkami. Co można z tym zrobic poza rozebraniem całości?

wklejam fotkę dla zobrazowania ścianki g-k.

To się na budowie nazywa potocznie, że "inwestor strzela z kielni".

Każdy glazurnik Ci powie, że płytki układa się od środka ściany na boki, po to żeby jednakowe "docinki" wychodziły na brzegach . Przy płytce 30x60 i długości ponad wymiar ok 2cm , wychodzi,że docinki powinny mieć po ok 1cm na płytce skrajnej. Nikt tego bez linijki nie zauważy, zwłaszcza jeśli płytka będzie układana po długości.

Ale!

Pytanie czy chodzi o długość ścianki, 2cm większą , bo tak napisałaś, czy też o wysokość? Czy płytki zabraknie czy wręcz przeciwnie ? Bo to nie to samo.

W przypadku wysokości, glazurnik rozmierza płytki od góry zostawiając sobie "docinkę" przy podłodze. W tej sytuacji musi oszukać oko na ostatnich płytkach górnych, lub na płytce dolnej.

Też tego nikt nie zauważy , ale trochę precyzyjnej roboty będzie, skoro fugi w narożnikach muszą się koniecznie zgadzać.

Można oszukać te 2cm fugą i akrylem( wychodzi ok 2mm na fugę ,nikt też nie wie do jakiej wysokości będą układane płytki ,jaki typ płytki stosujesz , wyszło manko czy superata itp, zostaw to więc majstrowi, powinien dać sobie z tym radę) .

PS Nie "wykończeniowiec nie sprawdził", tylko projektujący nie przewidział.