Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki dziewczyny za Wasze opinie, no właśnie też mi się nie wszystko podoba co z jednej serii i tu jest problem, albo nie ma takich wymiarów jak potrzebuję i też pójdę chyba w takim razie w tym kierunku żeby mi się podobały poszczególne elementy, ale niekoniecznie żelazna konsekwencja jednej linii, wc planuje okrągłe a łazienkę duzą właśnie bardziej kanty

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawidłowy montaż umywalki Roca Urbi. Nie wiem czemu Wasi fachowcy montują je odwrotnie.

[ATTACH=CONFIG]228468[/ATTACH]

niekoniecznie, można tak i tak

http://image.ceneo.pl/data/products/1879741/de2b22d9-c26b-496b-af5d-7f4d787ec505_i-roca-urbi-45-a327225.jpg

ja bym chciała model classik duo

no tak ale kształtu tej wanny nie umiem określić bo z zewnątrz kwadrat w środku okrągła

http://www.lazienkaplus.pl/images/empty.gif

i co do tego pasuje, jaką serię proponujecie?

umywalka nablatowa duża

architekt który robi projekt dobiera każdy sprzęt z innej bajki innej firmy i właśnie się zaczełam zastanawiać że to chyba nie jest dobry pomysł

Jeśli dobrze dobierze odcienie bieli, to jak najbardziej można mieszać firmy. Osobiście nie chciałabym kanciastych kibelków, a baterie o obłych kształtach łatwiej się czyści

http://www.grupapsb.com.pl/porady/porady/baterie-lazienkowe-jakie-wybrac-aby-ich-czyszczenie-nie-sprawialo-trudnosci.html

Ta nieszczęsna umywalka Roca zdecydowanie lepiej wygląda zamontowana jak pokazał Flutebox.

Johana, moim zdaniem umywalka nie pasuje do wanny. Kiedy zastanawiałam się nad wanną, szukałam takiej, żeby miała zbliżony kształt do umywalki. Mam jednak brodzik, ale też dopasowywałam mniej więcej kształt do umywalki (różne firmy). Baterię podobnie dobierałam do umywalki. Wszystkie sprzęty są dość kanciaste, ale mam też kilka detali okrągłych (przyciski do wc, lustro), żeby przełamać te kanciastości.

Jak pisze Piu, zwracaj uwagę na odcień bieli, bo potrafią się różnić znacznie. Mam małą łazienkę, więc kibelek i umywalkę mam z jednej serii. Ale naszukałam się długo, żeby znaleźć pasujący mi komplet.

Jeśli chodzi o baterie, mniej niż kształt przy czyszczeniu istotny jest jeden szczegół, a mianowicie jej podstawa:

To niewielkie "podwyższenie" u podstawy jest najbardziej upierdliwe przy myciu (niestety mam). Tam ścieka woda i gromadzi się kamień, więc trzeba poświęcić tym zakamarkom więcej czasu niż w przypadku baterii na drugim ze zdjęć:

http://www.kreocen.pl/img/z/0/p/45825/1/TRES-CUADRO-bateria-umywalkowa-z-wylewka-typu-kaskada-i-korkiem-automatycznym-chrom-10710302DA.jpg

http://www.kreocen.pl/img/z/0/p/832979/1/SENSEA-Bateria-umywalkowa-BARI.jpg

Edytowane przez AniaS79

Kobietki szybkie pytanie. Na tej stronie na samej górze, wkleiłem jeszcze niedokończoną łazienkę. Czy wszędzie dać jasną fugę, czy tam gdzie drewno ciemną ? Kafelkarz mówi, że tam gdzie mozaika brązowa najlepiej dać jasną żeby ją podkreślic co o tym myślicie ? A co zabudowami Geberita i półką ? Pilnie potrzebuje pomocy ponieważ po pracy muszę kupić fugę, czyli za parę godzin.

Kobietki szybkie pytanie. Na tej stronie na samej górze, wkleiłem jeszcze niedokończoną łazienkę. Czy wszędzie dać jasną fugę, czy tam gdzie drewno ciemną ? Kafelkarz mówi, że tam gdzie mozaika brązowa najlepiej dać jasną żeby ją podkreślic co o tym myślicie ? A co zabudowami Geberita i półką ? Pilnie potrzebuje pomocy ponieważ po pracy muszę kupić fugę, czyli za parę godzin.

Tam gdzie jasne płytki - daj jasną fugę. Tam gdzie ciemna mozaika i ciemne płytkę daj fugę ciemną. Moim zdaniem brzydko wygląda fuga kontrastowa. Mozaikę i tak będzie widać, nie trzeba jej dodatkowo podkreślać innym kolorem.

Do jasnych dałabym jasne, a te drewnopodobne mam chyba u siebie (to noce naturale?) i dałam do nich ciemnobrązową fugę (ciemny odcień na płytkach) - po prostu moim zdaniem wygląda to naturalniej. Jednak problem jest taki, że one mają taki jasny rancik i trzeba go dokładnie zafugować, bo inaczej będzie widoczny (taka jasna kreska na brzegu, jakby frez). Trudny wybór, już tu nieraz rozpatrywany na forum :)

Edytowane przez eveee

Czytam ten wątek i czytam. Wrzucam więc zdjęcia, chociaż więcej w tej łazience nieskończonych rzeczy niż bym chciała, ale zmiany przyjdą w swoim czasie.

Spieszyliśmy się przed przeprowadzką więc wiele jest prowizorki, od razu zaznaczam ;) to nasza łazienka na dole. Górna jest jeszcze w surowym betonie ;) Proszę, bądźcie dla mnie łaskawi :rolleyes:

Założenie było takie - zmieścić się w mikroskopijnym budżecie. Jedynym "szaleństwem" był odpływ liniowy przyścienny za okrągłą sumkę, reszta okazyjnie lub po rabacie. Wykonanie własne, przez co są jakieś tam niedociągnięcia.

1280870_654748237879323_1286997800_n.jpg

Lustro tymczasowe ze starego mieszkania (zasłania włącznik od światła, wiem, docelowo zawiśnie tu lustro o szerokości 120 cm)

1379311_654748244545989_1916595191_n.jpg

Tutaj nasz pomocnik prysznicowy na kosmetyki. Oparcie bambusowego krzesełka służy także za wieszak na ręczniki.

1459335_654748304545983_1295440179_n.jpg

1452264_654748321212648_1906751494_n.jpg

W miejsce niespecjalnie urodziwego drążka rozporowego z zasłonką docelowo wstawiona zostanie szyba przesuwana, robiona na wymiar. Jak widzicie płytki pod prysznicem nie są zlicowane ze ścianą, ale po wstawieniu przeszklenia na ramkach srebrnych będzie to niewidoczne. Od razu tak było planowane a teść, który kładł płytki i tak się napracował, głupio nam już było marudzić o licowanie ze ścianą, skoro to i tak za jakiś czas "zniknie".

1452091_654748331212647_2089842958_n.jpg

1393726_654748364545977_880884113_n.jpg

644347_654748387879308_642527624_n.jpg

Nie ma jeszcze ręcznikowca, będzie biały b. prosty w kształcie, niezbyt wysoki.

1426658_654748401212640_302245909_n.jpg

Lampa nad lustro:

1459803_654748451212635_1994176121_n.jpg

I sufitowa:

1426280_654748497879297_1316898454_n.jpg

Pięknie! To jest to co chciałabym u siebie. No może bez zasłonki choć ładna ale teraz mam zasłonkę w mieszkaniu i nie cierpię jak mi się przykleja do mojej szanownej. (wiem że u ciebie zasłonka tylko tymczasowo). Mój małżonek niestety ma awersję do białych płytek ale walczę i może coś wywalczę.

Ciekawi mnie ten mikroskopijny budżet bo nasz też mikro i zaczynam załamywać ręce oglądając płytki i łazienkowe sprzęty. Czy mogłabyś zdradzić co to za płytki?

edit:

Zajrzałam do dziennika i wiem :)

Jak z jakością glazury? Jak na żywo te drewnopodobne wyglądają? Można się nabrać że podłoga drewniana czy na pierwszy rzut oka widać że płytka.

Edytowane przez Doriko

Doriko płytkami jesteśmy zachwyceni. Podłogowe są świetne, wiadomo, że z deską nie będą konkurowały ale świetnie imitują. Fajnie się po nich chodzi na boso, pod prysznicem się nie ślizgamy na nich. Są matowe, gresowe, moim zdaniem praktyczne. Nie widać na nich każdego włosa (a leci ich z mojej czupryny mnóstwo).

Glazura też jest ok. Jest z lekkim połyskiem. Całkiem biała bez żadnej faktury jest o tyle trudna, że jeśli dojdzie do jakiegoś uszkodzenia, zarysowania itd. to wszystko widać. Jest to b. upierdliwe przy kładzeniu glazury. Wiadomo, że nie jest to czysta robota. Byle ziarenko piasku, okruszek może zarysować płytkę więc trzeba b. uważać żeby potem nie skuwać... mimo to nie zmieniłabym ich na inne. Z fakturą czy wzorem to już nie to samo ;)

Płytki ogólnie kupowałam w dużej promocji, ponad kilkanaście zł taniej za metr niż w sklepach. Po odbiór kawałek musieliśmy podjechać ale opłaciło się. Warto przekopać internet. Można sporo oszczędzić.

edit:

A jak małżonek ma awersję do białych to może popiel? Też super wygląda z drewnopodobnymi płytkami (moim zdaniem).

Edytowane przez Princesa

Wczoraj widziałam na żywo płytki kwadro stacatto bianco

stacattobianco.jpgstacatto.jpg

One są troszkę jakby przybrudzone i mają lekką fakturę i nawet mąż stwierdził że mogły by być. Ale koniecznie z dekorami :)

stacattobiancodecor.jpg

Dekor nawet ładny ale mi do wizji jakoś nie pasuje.

Czy ktoś użytkuje te płytki? Jak się je czyści?

Mamy bardzo wąską łazienkę 250X150 na ściankach 150 są drzwi i na przeciw okno a więc wszystko będzie na jednej ścianie. W kolejności od drzwi: umywalka, kabina prysznicowa i kibelek. Płytki chce dać na tej właśnie ścianie i tylko na niej, na wysokość kabiny. Reszta ścian malowana. No może jeszcze ten mały kawałek ściany z drzwiami gdzie będzie umywalka.

Czy te płytki wyglądały by dobrze z drewnopodobnymi?

Edytowane przez Doriko

Nie widziałam ich na żywo, a zdjęcie to tylko zdjęcie. Sama bazowa fajna. Ja jestem anty-dekor więc na temat dekorów się nie wypowiadam. ;)

Co do spasowania z drewnem... najlepiej w sklepie złapać drewnopodobne płytki i przymierzyć do tych ;)

A w tej kolekcji nie ma podłogowych? Czy chcecie koniecznie "drewniane"?

Drewnopodobne niekoniecznie choć mi się bardzo podobają. W kuchni chciałabym woodentic ochra ale muszę znaleźć jakąś super promocję albo coś podobnego

Na podłogę pasowały by mi takie beżowe jak te z kolekcji

stacattobeige.jpg

ale niestety podłogowe są tylko białe

stacattopodlogowe.jpg

Co do dekorów to nie mam nic przeciwko a wręcz przeciwnie ale to pod warunkiem że są dobrze wkomponowane i nie jest napstrokacone. Co niektóre dekory to chętnie użyłabym na całości ale są zdecydowanie zbyt drogie tak jak mozaiki.

Hej, poszukuje płytek bałych gładkich, które mają w kolekcji listwy i cokoły, coś jak w tej kolekcji zienia (tylko niestety tam wymiary mi trochę nie pasują):

http://ocdn.eu/images/pulscms/ZmM7MDMsMjA4LDAsMCwx/5bd39553073b449d1324abcf3c3b6314.jpg

Dół ma być w takiej białej "boazerii" a na góre idzie wzorzysta płytka, która ma dokładne wymiary 30x60 i chciałabym jakoś ładnie zgrać fugi... Dodatkowo dolna biała część ma być dokładnie na wymiar zabudowy stelaza wc, najlepiej niższego, najlepiej koło 94cm

Z góry dziękuję za wszelkie namiary!

PS. Cisa ceramiche znam, ale niestety nie jest biała tylko raczej taka śmietanka