Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam nadzieję że już nieługo będę mogła korzystać z waszych rad w sprawie wykańczania łazienki.

A teraz mam pytanie do agatah ;) bardzo mi sie podoba Twoja łazienka, jest prosta i ponadczasowa ( to samo z kuchnia;-)) chciałabym się dowiedzieć jakiej firmy masz miskę ustępową, wanne i umywalkę bo bardzo mi się podobają ;)

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z lustrem w ramie dobry pomysł, muszę poszukać czegoś co będzie pasowało do reszty.

A w kwestii prysznica chodziło mi o samo użytkowanie, czy woda nie wylew się poza prysznic, czy połączenie szyby z podłoga jest szczelne?

I jeszcze grzejnik, myslałam, żeby umieścić koło lustra ale już w strefie prysznica i pytanie czy biały czy chrom, bo taka będzie armatura.

Jesli będzie biały to po prostu nie będzie się rzucał w oczy, jeśli dam chrom np. taki jak w załączeniu, może być elementem ozdobnym tylko nie chce przesadzić :-)

[ATTACH=CONFIG]240142[/ATTACH]

Ja będę mieć grafitowy grzejnik Retto:

http://images61.fotosik.pl/613/80609101c23cb92bmed.jpg

na tle takich płytek Max Home Ceramic:

http://images62.fotosik.pl/616/7c2e97bac9663c19med.jpg

Nie chciałam, aby grzejnik rzucał się w oczy.

Witam wszystkich

Mam nadzieję że już nieługo będę mogła korzystać z waszych rad w sprawie wykańczania łazienki.

A teraz mam pytanie do agatah ;) bardzo mi sie podoba Twoja łazienka, jest prosta i ponadczasowa ( to samo z kuchnia;-)) chciałabym się dowiedzieć jakiej firmy masz miskę ustępową, wanne i umywalkę bo bardzo mi się podobają ;)

:)

Sedes Roca Gap

Wanna Cersanit Intro

Umywalka Cersanit Caspia Square

Mimo, że wszystko blisko siebie to nie widać ew. różnic w odcieniach :)

Aga2183, Tak w ogóle to mam identyczny układ i rozmieszczenie rzeczy w łazience jak Ty. Nawet okno w tym samym miejscu. Kiedy zaczynasz? Bo ja jutro o 7 rano, aaaaaaaaaa :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Zazdroszczę, też chciałabym jutro zaczynać :-) ale u nas dopiero tynki w planach, ale z racji tego, że nie mogę się już doczekać dalszych etapów, a mam troszkę luźniejszy okres w życiu (macierzyński) zajmuje się projektami głównych elementów domu, żeby później tylko wykonać :-)

W takim razie liczę na zdjęcia z realizacji.

Zazdroszczę, też chciałabym jutro zaczynać :-) ale u nas dopiero tynki w planach, ale z racji tego, że nie mogę się już doczekać dalszych etapów, a mam troszkę luźniejszy okres w życiu (macierzyński) zajmuje się projektami głównych elementów domu, żeby później tylko wykonać :-)

W takim razie liczę na zdjęcia z realizacji.

Zdjęcia będą, jak łazienka będzie gotowa :wiggle:. Ja, w miejscu gdzie Ty masz szklaną ściankę przysznicową, będę mieć normalną ściankę, która ma zapewniać intymność osobie, która bierze prysznic, a np. ktoś musi pilnie do toalety. Drzwi prysznicowe mają być pomiędzy tą ścianką a tą, na której jest okno. Choć zastanawiam się, czy będzie się chlapać z deszczownicy, jakby tych drzwi nie było, jak myślisz? Brodzik będzie ten:

http://images63.fotosik.pl/616/20db6a8464b3286amed.jpg

:)

Sedes Roca Gap

Wanna Cersanit Intro

Umywalka Cersanit Caspia Square

Mimo, że wszystko blisko siebie to nie widać ew. różnic w odcieniach :)

Dziekuje bardzo. Ten sedes widzialam ostatnio w jakims sklepie. Bardzo mi sie podoba

I nawet byl na promocji. Ale wachalam sie bo umywalka do kompletu jest nie bardzo w moim guscie. Ale tak jak piszesz roznicy kolorow nie widac, wiec moze sie na niego zdecyduje.

Pyt do wszystkich. Co myslicie o zwyklym sedesie kompakcie? (Nie geberit) myslLam zeby wstawic taki w lazience dole.

A dlaczego?

wszystko zalezy jaki budynek. Chciałam taki u mamy ( blok z lat 50 w centrum miasta)żeby nie miała problemów z wchodzeniem. Jednakże przy kuciu pod inne rurki okazało sie że pod warstwą wylewki ( już nie pamietam ile ale niezbyt dużo 10-15 cm ) jest przestrzeń na około pół metra, przy jakimkolwiek problemie/niestarannej izolacji mogło by być małe zalanie. Była taka przestrzeń ze śmiałam sie ze można by tam kogoś zamurowac i było by jeszcze sporo miejsca :-) Został zwykły brodzik Podsumowując w bloku tak. pytanie tylko jaka jest wylewka i czy sie da tak zrobić :-)

Ale jeśli da się zrobić brodzik zlicowany z podłogą, to i odpływ liniowy powinno się dać :)

Podejrzewam, że to jakieś przekonanie, że "się nie robi" ;)

Starsze budownictwo to inna sprawa.

Ale w nowym budynku, gdzie na etapie wylewek można zostawić miejsce pod prysznicem bez wylewki. Raczej nie powinno być problemów :)

Ale jeśli da się zrobić brodzik zlicowany z podłogą, to i odpływ liniowy powinno się dać :)

Podejrzewam, że to jakieś przekonanie, że "się nie robi" ;)

Starsze budownictwo to inna sprawa.

Ale w nowym budynku, gdzie na etapie wylewek można zostawić miejsce pod prysznicem bez wylewki. Raczej nie powinno być problemów :)

w nowym oczywiście dużo łatwiej bo można zaplanowac to. Myślę, ze to przekonanie wynika z tego ze przy odrobinie nieuwagi wykonawcy czy zle zrobionej robocie dużo łatwiej zalac sąsaida niż przy brodziku, we własnym domu najwyżej ucierpi nasz salon czy kuchnia na dole :rolleyes:

Witam wszystkich,

Potrzebuję porady w kwestii szafki podumywalkowej. W łazience ma być szara podłoga połysk i białe płytki matowe. Jaki kolor powinna mieć szafka podumywalkowa, szary, biały a może czarny? Czy szafka powinna być w połysku czy macie?

płytki.jpg

plan.jpg

Edytowane przez _olka_

wszystko zależy, od efektu, który chcesz uzyskać. każda z wersji zrobi inne wrażenie.

szara szafka w połysku będzie fajnie nawiązywać do podłogi. trochę to wymusza kolorystykę pozostałych dodatków, ale to wcale nie musi być wada. decydując się na taką opcję - zadbałabym o to, aby odcienie szarości były jak najbardziej zbliżone.

biała szafka stopi się ze ścianą (mat czy poler - nie wiem, czy mat jest praktyczny ze względu na utrzymanie czystości, połysk jednak ukrywa te najdrobniejsze "kurzki". dla efektu to już nie ma większego znaczenia). ta opcja mi się podoba najbardziej, ale od razu mówię, że wyobrażam sobie albo interesującą umywalkę na tej szafce, albo jakąś bardzo ładną wlewkę umywalkową. taki total-white eksponuje dodatki - czyli muszą go uzupełniać porządne, eleganckie dodatki.

czarna szafka też nie musi źle wyglądać (choć mi się ta opcja najmniej podoba), ale na to bym się zdecydowała tylko, gdy pozostałe pomieszczenia w domu są czarno-biało-szare.