Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć wszystkim! od dawna czytam forum, teraz zdecydowałam się coś napisać, bo potrzebuję porady :) urządzamy dolną łazienkę, która jest mała (1,5 m na 2,5) i bez okna. Zainspirowałam się tą łazienką 66c043b9d0ac4526fb8b1b8f3cc7c60f.jpg (zdj z internetu)

wyszło tak lazienka 3.jpg

czyli ciemno i ciężko..

może ktoś o lepszym guście niż mój mógłby mi coś doradzić? powinnam była już zamówić płytki, ale ciągle nie mogę się zdecydować.. Szafka nad kibelkiem na być gładka, bez szuflad, a lustro klejone do ściany. Dodam, że łazienka na górze będzie biała z podłogą imitującą drewno, Mąż się uparł, że dolna ma być inna, ale chyba przekombinowałam.. pomocy!

cześć wszystkim! od dawna czytam forum, teraz zdecydowałam się coś napisać, bo potrzebuję porady :) urządzamy dolną łazienkę, która jest mała (1,5 m na 2,5) i bez okna. Zainspirowałam się tą łazienką [ATTACH=CONFIG]310882[/ATTACH] (zdj z internetu)

wyszło tak [ATTACH=CONFIG]310883[/ATTACH]

czyli ciemno i ciężko..

może ktoś o lepszym guście niż mój mógłby mi coś doradzić? powinnam była już zamówić płytki, ale ciągle nie mogę się zdecydować.. Szafka nad kibelkiem na być gładka, bez szuflad, a lustro klejone do ściany. Dodam, że łazienka na górze będzie biała z podłogą imitującą drewno, Mąż się uparł, że dolna ma być inna, ale chyba przekombinowałam.. pomocy!

antje - wydaje mi się, że za dużo różnych rodzajów kafelków na ścianach - tu cegiełka, tu jaśniejsze, tu ciemniejsze. Idź w jedne - te jaśniejsze, jeśli koniecznie cegiełka, to lepiej już moim zdaniem biała. W tej chwili nieco od czapy jest ta biała szafka - jedna jedyna taka biała, samotna... ;)

A swoją drogą to z jakiego programu korzystasz? Fajnie Ci ta wizka wyszła. :)

Jeszcze tak pomyślałam, że w tej chwili ta drewniana podłoga spod prysznica też jest od czapy - powinno coś jej odpowiadać w reszcie pomieszczenia, tak jak na inspiracji którą wklejałaś, tam jest drewniany blat.

Jeśli bardzo chcesz to drewno pod prysznicem, to może wyłożyć drewnem tę wnękę nad umywalką i wtedy dać jasną ramę lustra?

Sheila dzięki za odpowiedź, masz rację, za dużo tam się działo.:bash: Niestety nie wiem jaki to program, projekt robił nam na szybko chłopak ze sklepu, w którym kupujemy kafelki. Mój mąż się załamał i powiedział: " a rób kobieto jak chcesz" a więc zmieniłam koncepcję i łazienka będzie biała :rolleyes: Chyba jednak łazienka jest za mała na takie ciemne kolory i źle bym się w niej czuła. Wybrałam Vives Mugat Blanco na sciany i Nową Galę Signum na podłogę, czyli coś bardzo popularnego. Zastanawiam się teraz tylko czy płytki pociągnąć po całości/ do połowy ścian+ pod prysznicem/ tylko pod prysznicem, za umywalką i na zabudowaniu kibelka, a prawą ścianę machnąć farbą? proszę o poradę :)

Sheila dzięki za odpowiedź, masz rację, za dużo tam się działo.:bash: Niestety nie wiem jaki to program, projekt robił nam na szybko chłopak ze sklepu, w którym kupujemy kafelki. Mój mąż się załamał i powiedział: " a rób kobieto jak chcesz" a więc zmieniłam koncepcję i łazienka będzie biała :rolleyes: Chyba jednak łazienka jest za mała na takie ciemne kolory i źle bym się w niej czuła. Wybrałam Vives Mugat Blanco na sciany i Nową Galę Signum na podłogę, czyli coś bardzo popularnego. Zastanawiam się teraz tylko czy płytki pociągnąć po całości/ do połowy ścian+ pod prysznicem/ tylko pod prysznicem, za umywalką i na zabudowaniu kibelka, a prawą ścianę machnąć farbą? proszę o poradę :)

Oj joj, to bardzo duża zmiana klimatu, ale jak ta biel Ci bardziej w duszy gra to luz. Ja zresztą sama wybrałam do dolnej łazienki płytki cegiełki więc to zdecydowanie mój klimat. Tylko, że po wielokrotnym porównywaniu zdecydowałam się na tamoe bianco Paradyża - one wyglądają łudząco podobnie do Vivesów, ciut mniej wypukły frez mają, ale to akurat dla mnie plus bo będę z nich robiła także taką półeczkę pod prysznicem. A cena w marketach budowlanych to jakieś 60 zł/m2 więc sporo taniej od Vivesów.

Co do obkładania kaflami ścian, to ja jestem z frakcji kłaść tylko tam gdzie trzeba - łazienki wyłożóne od podłogi po sufit kaflami kojarzą mi się z miejscami publicznymi i źle się w nich czuję, ale to oczywiście rzecz gustu. ;)

Sheila bardzo dziękuję za podpowiedź! :) zdecydowałam się na Tamoe, część łazienki w farbie, o tak : laz 3.jpg

Mąż marudzi.. ale jak nie chciał mi pomagać w wyborze, to ma za swoje :rolleyes: martwi się, że ściana na prawo od drzwi (która będzie pomalowana farbą) będzie cały czas mokra - będą na niej haczyki i kaloryfer do wieszania ręczników. Jakie macie z tym doświadczenia? Może ktoś poleci dobrą farbę do łazienki?

Sheila bardzo dziękuję za podpowiedź! :) zdecydowałam się na Tamoe, część łazienki w farbie, o tak : [ATTACH=CONFIG]312205[/ATTACH]

Mąż marudzi.. ale jak nie chciał mi pomagać w wyborze, to ma za swoje :rolleyes: martwi się, że ściana na prawo od drzwi (która będzie pomalowana farbą) będzie cały czas mokra - będą na niej haczyki i kaloryfer do wieszania ręczników. Jakie macie z tym doświadczenia? Może ktoś poleci dobrą farbę do łazienki?

A jednak Tamoe! Fajne są, co? Wiesz już jaką fugę dasz? Jakiej szerokości?

Bardzo ładnie. Troszkę przyciężko ta szafka nad wc ale rozumiem, że funkcjonalność przede wszystkim. ;)

Co do haczyków i kaloryfera, to ja bym się zupełnie nie martwiła - mamy w tej chwili w mikro łazieneczce 2 ściany w farbie, tym jedną tuż przy prysznicu i jest absolutny gites, nic się nie brudzi, nie niszczy. Mało tego - znam 2 domy gdzie w łazienkach w ogóle nie ma płytek, tylko farba zmywalna i to nie jakaś super hiper, tylko po prostu z oznaczeniem "do łazienek" i naprawdę nie ma tam ze ścianami żadnego problemu (ja co prawda mam mentalną potrzebę płytek w strefach mokrych, ale to tylko wewnętrzne opory ;)).

są boskie:D chciałam dać białą fugę, ale małżonek stanowczo obstaje przy ciemnej, musimy się jeszcze zastanowić co do grubości. Szafka jest przytłaczająca, wiem :( ale muszę mieć trochę miejsca do przechowywania, zwłaszcza, że na górze nie ma prysznica, więc raczej będę korzystać z tej łazienki. Btw.te białe kafelki miały być użyte w kuchni, teraz kombinuję co by tam dać, bo mąż nie wyobraża sobie tego samego w kuchni i łazience.. ah,te kompromisy :rolleyes:

są boskie:D chciałam dać białą fugę, ale małżonek stanowczo obstaje przy ciemnej, musimy się jeszcze zastanowić co do grubości. Szafka jest przytłaczająca, wiem :( ale muszę mieć trochę miejsca do przechowywania, zwłaszcza, że na górze nie ma prysznica, więc raczej będę korzystać z tej łazienki. Btw.te białe kafelki miały być użyte w kuchni, teraz kombinuję co by tam dać, bo mąż nie wyobraża sobie tego samego w kuchni i łazience.. ah,te kompromisy :rolleyes:

Jak to ciemną fugę chce? O nieee! Nie nie nie! ;) Użyj swoich mocy, bo zepsuje efekt. ;)

Co do szafki, to rozumiem absolutnie - sama mam w planach sporo takich kompromisów. Dom jest przede wszystkim do mieszkania, więc luzik - wygoda to priorytet.

A do kuchni - może też białe, ale heksagony np. equipe hexatile blanco mate (jedne z cenowo przystępnych, aktualnie w promocji):

http://www.planetadom.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_6ba0a853ae9f80cf11ca8278a09f7e16.jpg

na ścianie wyglądałyby mniej więcej tak:

http://3.bp.blogspot.com/-V1d7RNawJsw/VQWvb4m559I/AAAAAAAAXQM/gYDuZvEKOp0/s1600/dwa-lustra-o-r%C3%B3%C5%BCnych-wielko%C5%9Bciach-oryginalnej-ramie-i-zawieszeniu-tworz%C4%85-ozdob%C4%99-%C5%82azienki.jpg

albo oktagonalne z białymi kwadracikami pomiędzy (można pokombinować z Vivesów), wtedy efekt byłby taki:

http://jp6.r0tt.com/l_8894fb00-d2f6-11e1-9174-1101bd800006.jpg

Planuję zakup sanitariatów do dwóch łazienek, małego wc na parterze i większej łazienki na piętrze. Mam pytanie czy kwadratowe sedesy są wygodne czy lepiej kupić owalny? Chciałąm kupić roca gap bo pasuje mi też umywalka z tej serii ale zastanawiam się czy jednak meridian choć droższy ale owalny nie będzie lepszy. Mam dwoje małych dzieci 3,5 i 1,5 roku. Starszy na razie jeszcze korzysta z nakładki na sedes ale za jakiś rok, półtora będziemy chcieli przyzwyczajać go do korzystania bez nakładki. Zastanawiam się czy nie będzie wpadał do tego prostokątnego szerszego sedesu. Do meridiana znowu nie pasuje mi umywalka dedykowana tej serii. Inne bardziej owalne roci nie mają powłoki maxi clean na której mi zależy. znalazłam umywalkę z Koła, która by mi pasowała, jest z opcją powłoki reflex czyli mniej czyszczenia ale czy nie będzie się z to ze sobą gryzło. sedes roci a umywalka koła. Pani na infolini roci powiedziała mi, że koło ma podobny odcień bieli ale będzie widać logosy i każdy zauważy, że produkty są innych firm. WC jest małe umywalka jest tuż obok sedesu. Czy jest się czym przejmować, tymi logosami producentów, czy na to nie zwraca się uwagi?