Raton 30.11.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Czy ktoś z Was stosował przy zalewaniu stropów łate wibracyjną ? Zastanawiam się czy jest sens wynająć np. 2 takie łaty i jak przyjedzie gruszka to kazać wygładzać zaprawę taką łatą. Chodzi mi o efekt końcowy powierzchni oraz uzyskany poziom całego stropu.Z tego co się pytałem to koszt wynajecia łaty na dobę to ok 90 zł.http://www.superfoto.pl//zdjecia/foto/n/1/1/6/29422598_m.jpgZ góry dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 02.12.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Łatą wibracyjną nie uzyskasz idealnie równej powierzchni. Ale jej zastosowanie jest jak najbardziej uzasadnione. Chodzi o dobrze zagęszczoną górną warstwę stropu ale wibrator wgłębny też musisz mieć do zagęszczenia betonu w podciągach i wieńcach. Wystarczy jedna łata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 02.12.2007 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Wielkie dzieki za odpowiedz Juz sie balem ze nikt takich o tym nawet nie slyszal.O wibratorze wglebnym tez slyszalem i tewz sie nad nim zastanawiam.Nie wiem tylko czy przy laniu betonu bedzie czas by to wszystko dokladnie zawibrowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 03.12.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Bez wibratora wgłębnego nie zaczynaj robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rat31 17.02.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czy może mi ktoś powiedzieć czy ł atą wibracyjną można mimo wszystko zastąpić inne maszyny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.02.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 ...przy rozkładaniu betonu jego zawibrowanie jest konieczne.... to znaczy tak jak już ktoś napisał bez wibratora nie powinieneś w ogóle zabierać się za betonowanie.... nawet w karcie techniecznej mieszanki betonowej jest zapis, że aby uzyskała ona swoje optymalne parametry musi być zawibrowana.... czas na wibrowanie musi się znaleźć podczas betonowania bo jest to jeden z etapów wykonania tej pracy.... łatą wibracyjną można dokładnie i równo rozprowadzić beton, jednak wymaga to dość dużej wprawy, dając w "łapę" majstrowi łatę z poleceniem aby nią pracował pewnie nie uzyskasz zadowalających efektów jak będzie to robił po raz pierwszy... łata zawibruje beton o grubości max 10-15 cm w zależności od modelu łaty, beton głębszy, belki, podciągi, słupy, fundamenty, stopy, itp - tylko wibrator wgłębny.... przy wibrowaniu wibratorem wgłębnym elementów zazbrojonych trzeba pamiętać, że nie można dotykać wibratorem do zbrojenia.... miłego betonowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.02.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Czy może mi ktoś powiedzieć czy ł atą wibracyjną można mimo wszystko zastąpić inne maszyny ? ...łatą wibracyjną nie zastąpisz innych maszyn ... tak samo działa to w drugą stronę, tzn innymi maszynami nie zastąpisz łaty wibracyjnej łatą możesz jednocześnie wibrować i wyrównywać warstwę betonu... samo wibrowanie możesz wykonać wibratorem wgłębnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts