Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Białe drzwi wewnętrzne

bogusia

Recommended Posts

Moi rodzice mieszkają w starej kamienicy. Mają tam ogromne, podwójne stare drzwi i z tego co pamiętam, nawet klamka się uchowała. Te drzwi również mają całe mnóstwo warst farby na sobie. Muszę ich w końcu namówić na zdarcie tych warst, ponieważ drzwi są piękne.

Citizen girl - owocnego skrobania! Mam nadzieję, że pochwalisz się, jak już skończysz? Jestem baaardzo ciekawa, jak drzwi wypięknieją po tych zabiegach.

• Odpowiedzi 420
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

oficjalnie dołączam do klubu wielbicieli białych drzwi. Niestety z klub ten ma bardzo wysoke opłaty członkowskie ok 2.000-3.000 za sztukę.

Zrobiłam wyceny chyba we wszystkich polecanych tu firmach. Ale ceny Entry czy Drimsa nie mówiąc już o Klusiu i Lusłanskim są stanowczo za wysokie dla mojego budżetu.

Porty itp. gigantów trochę się boję, ze względu na konieczną dokładość wykoaninia i montażu.

Niektórzy producenci mają tylko jeden korol 9016, a inny RAL za bardzo dużą dopłatą.

Poszę poradźcie jeszczeo kogoś w okolicach Krakowa.

( Transport z Pomorza, raczej nie wchodzi w rachubę)

Swoją drogą, gdyby jakiś stolarz wyspecjalizował sie tylko w białych drzwiach i listwach, po przystępnych cenach , to zarobiłby fortunę.

Drzwi malowałam najzwyklejszą na świecie satynową farbą Duluxa do drewna. Nie malowałam ich jednak standardową białą farbą z połyskiem, jak to się najczęściej robi, użyłam matowej farby w kolorze kości słoniowej. Tutak link do strony z farbą: http://www.dulux.ie/products/info/dulux_easycare_satinwood.jsp

A tutaj (w mojej galerii) więcej info dotyczących samego malowania: Domek Rokoko

• 9 months później...

Chcielismy miec drzwi wewnetrzne drewniane biale.

Mam pytanie, jakie polecacie drewno na drzwi wewnetrzne: sosna czy jesion?

Drzwi sosnowe maja moi rodzice i narzekaja, ze sa strasznie miekkie, wszystko sie odgniata.

Jesion jest twardszy, ale moze nie warto doplacac skoro bedzie zamalowany na bialo.

Dodatkowo slyszalem, ze sosny nigdy nie uda sie dobrze pomalowac na bialo, to drzewo iglaste i zawiera zywice, natomiast jesion(lisciasty) raczej tak.

A moze miekkosc sosny nie przeszkadza w przypadku pomalowania na bialo,bo i tak wieksze znaczenie ma trwalosc bialej farby

Pozdrawiam

Pawel

• 3 weeks później...

Witam,

jeśli boi się Pan wgnieceń na drzwiach drewnianych, to polecałbym Panu płytowe. Są to całkiem przyzwoite drzwi, a ze kolor biały wraca do łask to i oferta jest coraz większa. Co do drzwi drewnianych to jeśli drzewo jest solidnie wysuszone to nie ma aż takiego problemu z jego twardością, niestety na rynku dobrego surowca prawie nie ma a jak jest to kosztuje solidnie.

Pozdrawiam

• 3 months później...

Ja mam doświadczenie w malowaniu drewna, malowałam na przykład ramę łóżka sosnowego i szafki, komplet sypialniany, który po kilku latach zaczął nabierać pomarańczowego/żółtawego odcienia. Całość przetarłam szlifierką by zedrzeć lakier, nawet niekoniecznie do żywego drewna, chodzi raczej o to, zeby zmatowić powierzchnię. Potem pędzel / wałek/ gąbka w ręke i do dzieła. Używałam farby akrylowej. Pięknie się nanosi, sama przyjemnosć malować. Farba np. Dekoral, śnieżnobiała.

Ja nie mam żadnych skrupułów, by malować drewno na biało. Teraz np. planuję zamówić na allegro sosnową, nielakierowaną bieliźniarkę sosnową i pomalować ją na biało. Farba już czeka:).

Dodam jeszcze, że kilka lat temu, gdy się wprowadzałam do domu, marzyły mi się grzwi do garderoby Klimek i Kluś. Cena mnie zniechęciła, ale tak łatwo się nie poddaję. Zaleciłam stolarzowi wykonanie podobnych (dębowe) i wyszły moim zdaniem cudnie. Jak chwycę aparat to wrzucę fotkę. Właściwie pod te drzwi domalowuję resztę mebli, garderoba połączona jest z sypialnią.

• 2 weeks później...

To simple pol-skone, sporo osób z forum już je ma u siebie, tańszych białych na rynku chyba nie znajdziesz lub niewiele mniej, cena jest zależna od kilku rzeczy, więc lepiej poproś o wycenę pod swoje potrzeby, ja za trzy sztuki z montażem zapłaciłam trochę poniżej 2500.

Następnym razem pytania kieruj lepiej albo na pw albo w dziennikach osób do których masz sprawę, przypadkiem tu zajrzałam.

• 2 weeks później...

Witam,

Jest to mój pierwszy post na forum a zdecydowałam się "ujawnić" właśnie w tym wątku, gdyż wybór drzwi był dla mnie najtrudniejszą decyzją w całym wykańczaniu (się). O ile uda mi się umieścić zdjęcia...

ps. proszę nie zwracać uwagi na budowlano-remontowe syfy.

http://images35.fotosik.pl/1027/2059e62ea2910576gen.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1763e9121cb0b5d.html

http://images45.fotosik.pl/1215/c1f02f0497272101gen.jpg

http://images39.fotosik.pl/1180/c1763e9121cb0b5dgen.jpg

Edytowane przez KOKiL