Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosztorys w banku odrzucił i kłody pod nogi

Domka

Recommended Posts

Witam,

staram się o kredyt na wykończenie domu, niezbędnym dokumentem dla banku jest między innymi kosztorys wykonanych prac,

kosztosztorys wykonał mi inspektor

pan urzędnik z banku po oględzinach domu - kosztorys odrzucił i rząda faktur lub zmiany kosztorysu, na co nie chce się zgodzić inspektorek

nie wszystkie faktury braliśmy, a szczególnie na robociznę

jak mam temu człowieczynie udowodnić że to co w kosztorysie tyle kosztowało ?

to raz

dwa

urzedniczynie nie wystarczą PITy on rząda KPIR (ABSURD !)

ps

np. podważył koszt dachu, a na to akurat mam f-ry na większą kwotę niż w kosztorysie

na moje pytanie o ile to przedłuży oczekiwanie na kredyt bo właśnie zaliczkowaliśmy bramę garażową wartą 9 000 zł pan rzeczoznawca z banku bardzo zdziwiony zapytał jaką to bramę mieć będziemy za tyle pieniędzy? bramy garażowe można kupić taniej

od kiedy to banki wskazują nam co i za ile mamy kupować ?

dodam, że zdolność kredytową wykazujemy dobrą, konto w banku ponad 5 lat

a kwota kredytu jest znacznie mniejsza niż aktualna wartość domu i działki

czy to wszystko ma tak wyglądać ?

brak mi słów i sił aby rozpisywać się ile czasu zajęło mi zdobycie dok o niezaleganiu ufff

pozdrawiam, Domka

• 3 weeks później...

Gość ma rację, zmień bank!!! W czasach kiedy to bank powinien walczyć o klienta i ułatwiać mu i tak skomplikowane procedury to skandal. Taka zmiana banku trochę kosztuje ale warto, ja miałem kredyt w PKO BP i zmieniłem na HypoVereins Bank, ani w jednym ani w drugim nie miałem ŻADNYCH problemów z kosztorysami, a niektóre robiłem sam "na pałę" i tylko mi je podbijał inspektor.

...ostatnio w HypoVereins Banku 3,35% w CHF i 7,03% w PLN

Popieram przedmówców - zorientuj się w innych ofertach (polecam Expandera) i idź do tego pana z pytaniem czy na bazie tego co już wie udzieli Wam jednak kredytu. Jeśli nie to powiedz, że masz już lepszą ofertę i dziękujesz za "rynkowe podejście" do klienta :lol: .

Proponuję dodać na odchodnym, że rzeczoznawca bramę garażową to sobie może kupić do swojego domu nawet za 100 zł a Ty chciałaś mieć taką za 9000zł i to nie jego interes.

3maj się i nie daj się bo naprawdę sensownych ofert jest już dużo!

Będzie dobrze!

Az sam sie boje jak to z moim kredytem bedzie. Mam tylko nadzieje ze wraz z unia wejda jakies bardziej cywilizowane standardy obslugi klienta.

Zmieniaj bank. Czytalem (nie wiem na ile to prawda) ze kredyt z kredyt banku mozna w 50% rozliczyc na podstawie oswiadczenia o poniesionych kosztach bez pokazywania kwitow.

Ja mam kredyt w PKO BP (oprocentowanie ok 6,8% PLN). Kosztorys zrobiłam sama (nie podpisywał go żaden urzędnik). A i z rozliczeniem kredytu nie było żadnych kłopotów (udokumentowane rachunkami miałam ok. 60% wykorzystania kredytu). Przed podpisaniem umowy kredytowej przyjechali obejrzeć stan zaawansowania budowy i przyjęli bez uwag wartość na jaką sama wyszacowałam koszty poniesione do tego momentu (nie przedstwiałam żadnych faktur)l. Pozdrawiam. Małgośka

Ja co prawda dopiero mam zamiar się budować za rok, ale już wiemy że będziemy brać kredyt więc poszłam do PKO BP ( miałam tam już wcześniej kredyt i byłam zadowolona ) zapytać czy muszę mieć faktury na 20 % kosztów budowy jakie są wymagane i powiedziano mi,że kosztorys ma być wykonany na ich druku podpisany przez inspektora i 20 % kosztów wykonanych z kosztorysu więcej nic ich nie obchodzi. Więc jeśli ten bank nie da Ci kredytu poprostu zmień na inny,w którym będziesz traktowany jak klient,z którego oni żyją. A to za ile kupujesz bramę to tylko Twoja sprawa. :)

• 4 weeks później...
Ja kosztorys robiłem sam (w nocy, przed złożeniem wniosku) więc zrobiłem go trochę na łapu-capu. I w umowie kredytowej mam teraz, że w kolejnej transzy (listopad-grudzień) będę robił ogrzewanie. :D Cóż, dałem ciała, ale na przykładzie mojego banku widać, że niektóre banki ufają (w końcu), że inwestor wie co robi. Moja w tym głowa, że w momencie rozliczenia będę musiał się wykazać o rzeczywistym wykorzystaniu pieniędzy (co czynię).