Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

decyzja o warunkach zabudowy dla dzialki rolnej?

Piotrek_28

Recommended Posts

Witam Szanwnych Forumowiczow,

Mam ogromy problem, z którym niestety nie moge sobie poradzic, dlatego tez prosze Was o pomoc. Ale po kolei:

- 5 lat temu kupilem dzialke rolna (2 ha)

- gmina rok temu uchwalila plan zagospodarowania na mocy ktorego moja dzialka wraz z okalajacym terenem zostala zakwalifikowana pod zabudowe mieszkaniowa (MN) - czyli wszystko OK jesli chodzi o budowe domu,

- podzielilem dzialke na dzialki mniejsze (ok 2000 m2), ma decyzje o podziale,

i....

nowy plan zagospodarowania przestal obowiazywac - zostal zaskarzony i sad go uchylil. Znowu nie ma zadnego planu...

W zwiazku z tym mam pytanie. Do dzisiaj myslalem, ze jeszcze nic straconego, chcialem wystapic o decyzje o warunkach zabudowy. Wszystkie punkty Ustawy spelniam (sasiednie dzialki sa budowlane, zabudowane, obowiazuje na nich lokalny (sporzadzony dawniej dla kilku dzialek) plan zagospodarowania przestrzennego, dostep do tej samej drogi publicznej jest, media sa.

Do dzis myslalem, ze wszystko jest na dobrej drodze, ale niestety gminny urbanista (ktory wydaje projekt decyzji) poinformowal mnie, ze nie mam szans na pozytywne warunki zabudowy!

Stwierdzil bowiem, ze dla dzialek rolnych NIE MOZNA otrzymac decyzji o warunkach zabudowy, ani w konsekwencji nic wybudowac (za wyjatkiem siedliska, ale wymagana jest duza powierzhnia - srednia wielkosci dzialek w danej gminie, tak wiec to odpada).

Jak to w koncu jest, czy decyzje o warunkach zabudowy mozna otrzymac dla dzialki rolnej jesli spelnione sa warunki ustawy czy tez nie?

Nie wiem juz co mam o tym wszystkim myslec, bardzo prosze Was o rady i o pomoc,

pozdrawiam,

Piotrek

Jeśli nie trzeba "odralniać" - czyli tz. słaba ziemia IV klasy to dostaniesz WZ. Jesli ziemia jest wyzszej klasy - trzeba poczekac na MPZP lub "odrolnić"

dzieki za odpowiedz. Ziemia jest az VI klasy! VI klasy nie trzeba odralniac? ten urbanista wiedzial, ze ta ziemia jest takiej klasy :(

Tak słabej ziemi nie trzeba "odrolniać"- czyli dzialka spełnia jeden z wymaganych warunków aby otrzymać WZ.

Natomiast aby dostac WZ działka musi spełnić jeszcze nastepujace warunki:

- dostep do drogi

- uzbrojenie lub umowe o "dociagnieciu" mediów do dzialki,

- bezposrednio sasiadujaca dzialka jest zabudowana lub posiada pozwolenie na budowe (to ostatnie uznaniowo).

Ale w Twoim przypadku może byc tak, że nie otrzymasz WZ, bo teren na którym lezy Twoja dzialka, podlega obowiązekowi (tak wynika z Twojej wypowiedzi) sporządzenia planu miejscowego. Postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunków zabudowy dla tej dzialki, zostanie zawieszone do czasu uchwalenia planu.

Siwy nie żebym za Tobą łaziła :D ale

Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

Art. 7. 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o zagospodarowaniu przestrzennym.

albo siedlisko

No tak, ale tam nie ma MPZP (ściślej nie obowiazuje) a wiec:

Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

.......

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze......

Za nierolny i nieleśny uznaje się teren, który:

• jest oznaczony w ewidencji gruntów jako grunt zabudowany lub zurbanizowany (np. B, Ba, Bi, Bp itd.), nieużytek (N), tereny różne (Tr) itd.,

• ma wprawdzie charakter rolny lub leśny (np. R, Ł, Ls), ale:

– realizacja inwestycji nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntu na cele nierolnicze lub nieleśne zgodnie z ustawą z 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych, albo

– taka zgoda została już uprzednio uzyskana na etapie sporządzania starego miejscowego planu zagospodarowania, który następnie utracił moc.

Wspomniana ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych (art. 7 ust. 2) przewiduje, że uzyskanie zgody na zmianę przeznaczenia gruntu na cele nierolnicze lub nieleśne nie jest wymagane w przypadku:

• gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-IV oraz gruntów rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego i torfowisk stanowiących użytki rolne klas V-VI, o ile ich zwarty obszar, którego ma dotyczyć zmiana, nie przekracza 0,5 ha w przypadku użytków rolnych klas I-III, a 1 ha w przypadku użytków rolnych klas IV-VI,

• gruntów rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia mineralnego stanowiących użytki rolne klas V-VI (niezależnie od obszaru).

słusznie zauważyłeś

nie jest wymagane w przypadku:

• gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-IV oraz gruntów rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego i torfowisk stanowiących użytki rolne klas V-VI, o ile ich zwarty obszar, którego ma dotyczyć zmiana, nie przekracza 0,5 ha w przypadku użytków rolnych klas I-III, a 1 ha w przypadku użytków rolnych klas IV-VI,

wg Ciebie zmiana na podstawie decyzji czy planu?

Moim zdaniem :oops:

Zmiana przeznaczenia charakteru gruntu "z automatu" inaczej "odrolnienie" - czyli zmiana na nierolny i nieleśny charakter użytków, albo użytki rolne, które ze względu na swój obszar i klasę nie wymagają zgody na zmianę przeznaczenia.

W pozostałych przypadkach zgode na zmiane przeznaczenia tj. "odrolnienie" wydaja "wyzsze urzedy" - przy zachowaniu dośc skomplikowanej (i czasochłonnej) procedury i za okreslona opłata - dotyczy to zarówno gmin przy uchwalaniu MPZP jak i pojedyńczych inwestorów (przychład "leperowski")- jest to decyzja administracy6jna.

Dusia, Siwy

Bardzo Wam dziekuje za odpowiedz. Najgorsze z tego wszystkiego jest to, ze tak wypowiedzial sie urbanista, ktory bedzie wydawal ta decyzje. Stwierdzil, ze zgody nie moze wydac bo to jest rola i koniec. Dodal jeszcze, ze moge ewentualnie sprobowac odrolnic, ale skoro piszecie, ze VI klasy nie trzeba odralniac to znaczy, ze facet sie nie zna...

Aby podsumowac pozwolilem sobie skrocic przytoczone fragmenty ustawy do moich warunkow:

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze......

Za nierolny i nieleśny uznaje się teren, który:

(...)

• ma wprawdzie charakter rolny lub leśny (np. R, Ł, Ls), ale:

(...)

Wspomniana ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych (art. 7 ust. 2) przewiduje, że uzyskanie zgody na zmianę przeznaczenia gruntu na cele nierolnicze lub nieleśne nie jest wymagane w przypadku:

• (...) gruntów rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego (...)stanowiących użytki rolne klas V-VI, o ile ich zwarty obszar, którego ma dotyczyć zmiana, nie przekracza (...) 1 ha (...)

• gruntów rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia mineralnego stanowiących użytki rolne klas V-VI (niezależnie od obszaru).

Teraz jeszcze kwestia taka. Skad moge sie dowiedziec jakiego pochodzenia sa grunty? Sam moge jedynie powiedziec, ze gleba jest dosc jasna (wydaje sie byc troche piaszczysta), natomiast na glebokosci wbitej lopaty zaczyna sie zolciotki piaseczek... wiec... chyba jest pochodzenia mineralnego?

Co w takim przypadku proponujecie, wszystkie warunki spelniam (zabudowa sasiednich dzialek, dostep do tej samej drogi, uzgodnienia mediow), teraz dodatkowo dzieki Wam widze, ze prawo jest po mojej stronie - nie trzeba takiej ziemi odralniac. Czy powinienem do wniosku o wydanie decyzji o waunkach zabudowy dolaczyc jakies pismo, w ktorym powolam sie na powyzej zacytowane przepisy?

Jeszcze raz dziekuje Wam za pomoc,

Piotrek

Co do gruntu to, spełnienie warunku wykazuje się:

• wypisem i wyrysem z ewidencji gruntów (nierolny i nieleśny charakter użytków albo użytki rolne, które ze względu na swój obszar i klasę nie wymagają zgody na zmianę przeznaczenia),

• zaświadczeniem z wydziału ochrony środowiska właściwego urzędu o mineralnym pochodzeniu gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas V-VI,

Powodzenia

Ps. Moim zdaniem spełniasz oba wymagania

Co do gruntu to, spełnienie warunku wykazuje się:

• wypisem i wyrysem z ewidencji gruntów (nierolny i nieleśny charakter użytków albo użytki rolne, które ze względu na swój obszar i klasę nie wymagają zgody na zmianę przeznaczenia),

• zaświadczeniem z wydziału ochrony środowiska właściwego urzędu o mineralnym pochodzeniu gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas V-VI,

Powodzenia

Ps. Moim zdaniem spełniasz oba wymagania

Dzieki, mam jeszcze prosbe do Ciebie. Mam problem ze znalezieniem w

ustawie o ochronie gruntów rolnych i leśnych (art. 7 ust. 2) tekstu ktory zacytowales (w szczegolnosci punktu "gruntów rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia mineralnego stanowiących użytki rolne klas V-VI (niezależnie od obszaru)".

Ustawe z wniesionymi aktualnymi poprawkami mozna sciagnac stad:

http://www.budnet.pl/pliki/D19950078Lj.pdf

Wyglada na to, ze ta ustawa ma jakis inny ten art. 7 ust. 2. Wymienione sa tam grunty pochodzenia organicznego i jest stwierdzenie, ze wymagaja zgody

marszalka wojewodztwa i izby rolniczej. Przypadki niewymienione (np moj) nie wymagaja zgody, dobrze rozumiem?

Piotrek

Piotrek ja niestety uważam, że można zmienić użytkowanie tylko planem, inna kwestia czyjej zgody wymaga

grunty klasy V i VI może gmina

O ile dobrze pamiętam to o zgodę na na zmianę użytkowania występuje się po uzgodnieniach planu /przed jego uchwaleniem,

ale się nie upieram :D :D i życzę Ci powodzenia

i jako ciekawostkę gazetową korupcjocośtam

Odrolnienie danej działki musi zaakceptować rada gminy, poprzez zmianę miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Taką zmianę trzeba dobrze uzasadnić, a gmina do prośby przychyli się, albo i nie. W przypadku najsłabszych terenów potrzeba jeszcze zgody samego wójta (odpowiednio burmistrza lub prezydenta miasta). Ci się zgodzą lub nie. Im lepsza ziemia, tym bardziej łańcuszek się wydłuża. Przy gruntach najwyższych klas o zgodę trzeba też poprosić Ministra Rolnictwa. Przy gruntach słabszych decyzję wyda marszałek województwa. Jeśli część działki porasta las, zgodę musi dodatkowo wydać Minister Ochrony Środowiska. W Ministerstwie Rolnictwa papier przechodzi przez kilka biurek w departamencie gospodarki ziemią. Decyzje w sprawie działek do 10 ha akceptuje wiceminister, po wcześniejszym rozpatrzeniu przez urzędników. Grunty większej powierzchni - takie jak sławna działka CBA - stają na zebraniu kierownictwa resortu

Czyli piszac odpowiednie pismo powinienem po pierwsze:

1. powolac sie na Ustawe o Planowaniu i Zagospodarowaniu Przestrzennym Art. 61, Ust. 1, punkt. 4:

"teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze"

2. powolac sie na Ustawe o Ochronie Gruntow Rolnych i Lesnych - Art. 7, Ust. 2, punkty 1 - 5 mnie nie dotycza, a NIE dotycza w sumie dwoch przypadkow:

Tylko teraz taka kwestia. W Ustawie o Planowaniu i Zagospodarowaniu Przestrzennym Art. 61, Ust. 1, punkt. 4 wymieniono przypadki, w których wymagane sa zgody odpowiednich resortow na zmiane przeznaczenia gruntow. Mojej sytuacji w/w punkt nie obejmuje. W zwiazku z tym nie wiem jak cos takiego udokumentowac... Czy napisac poprostu, ze zgoda nie jest wymagana, gdyz zaden z wymienionych w Ustawie przypadkow nie dotyczy mojej dzialki? cos w tym stylu?

Czy faktycznie ta moja sytuacja jest oczywista? Moze powinienem jednak skorzystac z uslug jakiegos radcy prawnego?

pozdrawiam,

Piotrek

Piotrek ja niestety uważam, że można zmienić użytkowanie tylko planem, inna kwestia czyjej zgody wymaga

grunty klasy V i VI może gmina

O ile dobrze pamiętam to o zgodę na na zmianę użytkowania występuje się po uzgodnieniach planu /przed jego uchwaleniem,

no wlasnie wedlug ustawy o ochronie gruntow VI klasa ziemi o pochodzeniu mineralnym nie wymaga niczyjej zgody. Tak to rozumiem...

Faktycznie plan upadl miesiac temu, nastepny bedzie za 2 lata (moze...)

dzieki za odpowiedz,

Piotrek

Posiadam działkę rolną 980m2. Kupując, na tym terenie nie było planu zagospodarowania terenu. Dostałam decyzje WZiZT w której jesno było napisane, że należy odrolnić. Klasa gruntu IIIB, czyli chroniona. Odrolniałam miesiąc temu. U mnie w powiecie wygląda to tak, iż odralnia się tą część na której będzie dom + podjazdy. Jesli odralnia się grunt chroniony, uprawniony geodeta robi wykaz zmian ewidencyjnych gruntu na podsawie planu zagospodarowania działki. Identycznie wygląda to jeśli klasa ziemi jest wyższa, z tym że wystarczy tylko plan zagospodarowania działki. Tak czy inaczej jaka to klasa nie jest to i tak należy "odrolnić". Różnica w tym, iż wykaz zman u geodety = dodatkowy koszt (u mnie 500 zł).