d5620s 30.11.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Witam! Prośba nietypowa-piszę pracę mgr na temat systemów eksperckich wspomagających dział sprzedaży. Muszę napisać program komputerowy i mam do Was pytanie: Jakie fakty są istotne podczas analizy i przetwarzania zamówienia klienta i analizy okresowych wyników sprzedaży np: Jeżeli dane zamówienie jest pierwszym zamówieniem danego klienta i wartość zamówienia przekracza 30 proc. wartości kapitału zakładowego klienta to jedyną akceptowalną metodą płatności będzie przedpłąta na konto. Mam już ok 25 takich reguł i skończyła mi sie koncepcja- jestem prosty informatyk a nie ekonomista:( Może wymyślicie dla mnie jakieś regułki-bo promotor zarządał ... 100@ masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 30.11.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Chodzi o rezlizacje otrzymanego zamówienia od klienta czy etap negocjacyjny - przygotowanie do ofertowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 01.12.2007 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 i jedno i drugie moge podczepić!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Weź pod uwagę dane typowo księgowe - jak klient płaci, czy są opóźnienia, jak długie, kwestię rabatów, racjonalizacji zamówień (wielkosciowej np), artykuły komplementarne i ew. dodatkowe, które można klientowi zaproponować przy realizacji zamówienia, zapewnienie wykonalności dostawy, kwestię opłat za dostawy, racjonalizację dostaw (np ładujemy tira dla Katowic )... Do tego jaka to sprzedaż - czy jednostkowa, czy FMCG, czy jakieś artykuły gabarytowe, czy spożywcze, farmaceutyki... Ojojoj, temat rzeka, powiedz z której bardziej strony cię temat interesuje i do jakich danych miałbyś dostęp i czy dla typowej firmy sprzedażowej, czy z dystrybucją własną, czy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 01.12.2007 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 dla firmy z dydtrybucja własnądane nie sa istotne bo to ma byc symulacja-dane sobie wykreuje bo raczej nikt mi ich nie udostępni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Spróbuj sobie jednak jakiś model założyć - wielkość firmy, profil działalności, rodzaj sprzedawanych artykułów - będzie dużo łatwiej z zestawieniem tych "reguł" i praca będzie ciekawsza. Będziesz mógł wrzucić troszkę makulatury o specyfice branżowej . Też oczywiście zależy od danych czy artykułów do jakich masz dostęp albo od branży, w której się najlepiej tematycznie czujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 01.12.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Witam! Prośba nietypowa-piszę pracę mgr na temat systemów eksperckich wspomagających dział sprzedaży. Muszę napisać program komputerowy i mam do Was pytanie: Jakie fakty są istotne podczas analizy i przetwarzania zamówienia klienta i analizy okresowych wyników sprzedaży np: Jeżeli dane zamówienie jest pierwszym zamówieniem danego klienta i wartość zamówienia przekracza 30 proc. wartości kapitału zakładowego klienta to jedyną akceptowalną metodą płatności będzie przedpłąta na konto. Mam już ok 25 takich reguł i skończyła mi sie koncepcja- jestem prosty informatyk a nie ekonomista:( Może wymyślicie dla mnie jakieś regułki-bo promotor zarządał ... 100@ masakra! ...ubezpieczanie transakcji przez KUKE i itp firmy. Na podstawie dokumentów finasowych Klienta ubezpieczyciel ustala tzw limit kredytowy. ...faktoring Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts