Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuje ratunku od specjalistów ds sprzedaży itp

d5620s

Recommended Posts

Witam!

Prośba nietypowa-piszę pracę mgr na temat systemów eksperckich wspomagających dział sprzedaży. Muszę napisać program komputerowy i mam do Was pytanie:

Jakie fakty są istotne podczas analizy i przetwarzania zamówienia klienta i analizy okresowych wyników sprzedaży np:

Jeżeli dane zamówienie jest pierwszym zamówieniem danego klienta i wartość zamówienia przekracza 30 proc. wartości kapitału zakładowego klienta to jedyną akceptowalną metodą płatności będzie przedpłąta na konto.

Mam już ok 25 takich reguł i skończyła mi sie koncepcja- jestem prosty informatyk a nie ekonomista:( Może wymyślicie dla mnie jakieś regułki-bo promotor zarządał ... 100@ masakra!

Weź pod uwagę dane typowo księgowe - jak klient płaci, czy są opóźnienia, jak długie, kwestię rabatów, racjonalizacji zamówień (wielkosciowej np), artykuły komplementarne i ew. dodatkowe, które można klientowi zaproponować przy realizacji zamówienia, zapewnienie wykonalności dostawy, kwestię opłat za dostawy, racjonalizację dostaw (np ładujemy tira dla Katowic ;))...

Do tego jaka to sprzedaż - czy jednostkowa, czy FMCG, czy jakieś artykuły gabarytowe, czy spożywcze, farmaceutyki...

Ojojoj, temat rzeka, powiedz z której bardziej strony cię temat interesuje i do jakich danych miałbyś dostęp ;) i czy dla typowej firmy sprzedażowej, czy z dystrybucją własną, czy...

Spróbuj sobie jednak jakiś model założyć - wielkość firmy, profil działalności, rodzaj sprzedawanych artykułów - będzie dużo łatwiej z zestawieniem tych "reguł" i praca będzie ciekawsza. Będziesz mógł wrzucić troszkę makulatury o specyfice branżowej ;). Też oczywiście zależy od danych czy artykułów do jakich masz dostęp albo od branży, w której się najlepiej tematycznie czujesz.

Witam!

Prośba nietypowa-piszę pracę mgr na temat systemów eksperckich wspomagających dział sprzedaży. Muszę napisać program komputerowy i mam do Was pytanie:

Jakie fakty są istotne podczas analizy i przetwarzania zamówienia klienta i analizy okresowych wyników sprzedaży np:

Jeżeli dane zamówienie jest pierwszym zamówieniem danego klienta i wartość zamówienia przekracza 30 proc. wartości kapitału zakładowego klienta to jedyną akceptowalną metodą płatności będzie przedpłąta na konto.

Mam już ok 25 takich reguł i skończyła mi sie koncepcja- jestem prosty informatyk a nie ekonomista:( Może wymyślicie dla mnie jakieś regułki-bo promotor zarządał ... 100@ masakra!

...ubezpieczanie transakcji przez KUKE i itp firmy. Na podstawie dokumentów finasowych Klienta ubezpieczyciel ustala tzw limit kredytowy.

...faktoring