Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak poproawić ciąg kominowy ?

hugh_h

Recommended Posts

no tak jezeli masz dopływ a powiedz jak rozpalasz to masz uchylony dopływ powietrza do piecyka i powiedz czy jak uchylisz lekko drzwiczki czy powstaje ciąg jeżeli tak to musisz zainstalować szyber ponieważ zbyt zimny komin nie wspomaga ciągu lecz go osłabia - a regulacją szybra powstanie większy strumień ciągu

zjawisko przeciągu = zasysaniu zrób tak otwórz drzwi w mieszkaniu otwórz okno na oścież zapal kartkę papieru lub kadzidełko a zrób otworz drzwi i uchyl lekko okno tak aby był prześwit 5mm i zapal kadzidełko zobaczysz jak powstaje zjawisko zasysania i różnica:bye: Edytowane przez ANSE72

Gość Konto usunięte_12*
jest czerpnia specjalnie obok pieca :(

Posiadam w swoim pomieszczeniu gospodarczym piecyk-kozę (z allegro). Aby uniknąć kłopotów, jakie masz ty, mam zamiar doprowadzić oddzielną rurą (z szybrem) powietrze do spalania Z ZEWNĄTRZ (tak, jak mają współczesne kominki) i uszczelnić całość tak, aby ta koza nie miała ŻADNEGO połączenia z pomieszczeniem. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie się sprawdzi. Myślę, że u ciebie głównym problemem jest NIEDOGRZANY komin i (chyba) niedostateczny dopływ powietrza do spalania.

Pozdr.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
jak już pisałem mam przy samym piecu rurę z zewnątrz która doprowadza powietrze, rura ma dorobioną przepustnicę, aktualnie nie jest podłączona bezpośrednio do pieca ale jest blisko miejsca gdzie zasysa powietrze.

Może gdyby był podłączony BEZPOŚREDNIO to przynajmniej by nie kopcił (oczywiście przy pełnym doszczelnieniu)