marcioszek 01.12.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Witam. Mam taki problem. Otóż na poddaszu mam strasznie w zimie zimno a w lecie gorąco. Mam zrobione ocieplenie z wełny 20 cm ale widzę że nie zdaje to egzaminu. Na skosach mam położone płyty GK i teraz się zastanawiam czy można na te płyty położyć panele? Wydaje mi się, że zawsze to jakoś zwiększy szerokość ściany i powinno być trochę cieplej. Co prawda zastanowiałem się też nad rozebraniem całości i dołożenia jeszcze wełny ale to bardzo duży koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.12.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 A jaka to wełna? Jakie ma magiczne lambda?Sam wykonywałeś ocieplenie czy ekipa - może jest niedokładnie położona i skądyś wieje chłodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.12.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Sprawdziłabym wełnę przy oknach dachowych jeśli masz. A może kamera termowizyjna by się przydała, zanim zaczniesz wszystko rozwalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcioszek 02.12.2007 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Wełnę mam isover 20 cm rozprężną, niestety nie pamiętam wszystkich parametrów ale napewno przy zakupie były brane dość dobre współczynniki . Fakt kładła ją ekipa i chyba położyła ją bardzo niedbale ale teraz za wszystko ja muszę cierpieć.Kamera termowizyjna fajna rzecz tylko zkąd ją wziąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.12.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Wełnę mam isover 20 cm rozprężną, niestety nie pamiętam wszystkich parametrów ale napewno przy zakupie były brane dość dobre współczynniki . Fakt kładła ją ekipa i chyba położyła ją bardzo niedbale ale teraz za wszystko ja muszę cierpieć. Kamera termowizyjna fajna rzecz tylko zkąd ją wziąść. Zatrudnić razem z obsługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 03.12.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 sprawdz ocieplenie na styku skosu i ścianki kolankowej a szczególnie ocieplenie murłaty Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 04.12.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Fakt kładła ją ekipa i chyba położyła ją bardzo niedbale ale teraz za wszystko ja muszę cierpieć. Jeśli kładła ją ekipa i to niedbale, to jest prawdopodobne, że wełna nie była odpowiednio mocowana i obsunęła się. Teraz masz doskonale ocieploną ścianę do połowy wysokości, a powyżej nie masz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcioszek 04.12.2007 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Z braku wolnedo czasu nie mogłem cały czas przebywać na budowie i kontrolować całości prac związanych z ociepleniem. Jak tylko się pojawiłem to nie zauważyłem nic przerażającego. Wełna była w rolkach więc przycinali ją troszeczkę szerzej niż rozstaw belek i do tego pdwiązywali sznurkiem, Nawet to nieźle wyglądało. Później jak przyjechałem to była już położona folia, tak że więcej nic nie widziałem. Moim zdaniem wina leży po stronie wełny, ponieważ dali tylko między krokwie 20 cm a nie ma nic w poprzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 04.12.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Z braku wolnedo czasu nie mogłem cały czas przebywać na budowie i kontrolować całości prac związanych z ociepleniem. Jak tylko się pojawiłem to nie zauważyłem nic przerażającego. Wełna była w rolkach więc przycinali ją troszeczkę szerzej niż rozstaw belek i do tego pdwiązywali sznurkiem, Nawet to nieźle wyglądało. Później jak przyjechałem to była już położona folia, tak że więcej nic nie widziałem. Moim zdaniem wina leży po stronie wełny, ponieważ dali tylko między krokwie 20 cm a nie ma nic w poprzek. ja mam 15 cm i nie jest zimno zimą, a latem nie jest gorąco... więc 20 cm to wcale nie tak mało (zimą mam niskie rachunki za ogrzewanie, żeby nie było niedomówień) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcioszek 04.12.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 sprawdz ocieplenie na styku skosu i ścianki kolankowej a szczególnie ocieplenie murłaty Leszek A jak to mogę zobaczyć skoro wszystko jest zabudowane? Od zewnętrznej strony mam podbitkę wię wydaje mi się że z tej strony nic nie powinno zawiewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcioszek 04.12.2007 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Z braku wolnedo czasu nie mogłem cały czas przebywać na budowie i kontrolować całości prac związanych z ociepleniem. Jak tylko się pojawiłem to nie zauważyłem nic przerażającego. Wełna była w rolkach więc przycinali ją troszeczkę szerzej niż rozstaw belek i do tego pdwiązywali sznurkiem, Nawet to nieźle wyglądało. Później jak przyjechałem to była już położona folia, tak że więcej nic nie widziałem. Moim zdaniem wina leży po stronie wełny, ponieważ dali tylko między krokwie 20 cm a nie ma nic w poprzek. ja mam 15 cm i nie jest zimno zimą, a latem nie jest gorąco... więc 20 cm to wcale nie tak mało (zimą mam niskie rachunki za ogrzewanie, żeby nie było niedomówień) Zazdroszczę Ci. Też jeden z ekspertów muratora potwierdził mi, że 20 cm wełny to nie jest wcale mało i powinno być dobrze, ale życie pokazuje całkiem coś innego. Cały czas zastanawiam się gdzie jest przyczyna. Chyba dojdędo takiego stanu, że zdemontuje całe płyty GK razem ze stelarzem i zaczne od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.12.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Cały czas zastanawiam się gdzie jest przyczyna. Chyba dojdędo takiego stanu, że zdemontuje całe płyty GK razem ze stelarzem i zaczne od nowa Chyba jednak wezwanie ekipy z kamerą termowizyjną będzie tańsze. No chyba, że Ci wyjdzie, że właściwie masz wszystko zdemontować, ale w to wątpię. Pierwsza firma jaka mi się w wyszukiwarce wyświetliła (żeby nei było, że kogoś reklamuję) "Infratec Polska" Sp.z o.o. Specjaliści do Państwa dyspozycji w dziedzinie termografii i sensoryki Wrocław, al. Wiązowa 14, tel. 071 3721532 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 06.12.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Z braku wolnedo czasu nie mogłem cały czas przebywać na budowie i kontrolować całości prac związanych z ociepleniem. Jak tylko się pojawiłem to nie zauważyłem nic przerażającego. Wełna była w rolkach więc przycinali ją troszeczkę szerzej niż rozstaw belek i do tego pdwiązywali sznurkiem, Nawet to nieźle wyglądało. Później jak przyjechałem to była już położona folia, tak że więcej nic nie widziałem. Moim zdaniem wina leży po stronie wełny, ponieważ dali tylko między krokwie 20 cm a nie ma nic w poprzek. Coś mi się wydaje , że Twoja 20 cm wełna jest a i owszem zamontowana ale nie na Twoim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 07.12.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Witam. Mam taki problem. Otóż na poddaszu mam strasznie w zimie zimno a w lecie gorąco. Mam zrobione ocieplenie z wełny 20 cm ale widzę że nie zdaje to egzaminu. Na skosach mam położone płyty GK i teraz się zastanawiam czy można na te płyty położyć panele? Wydaje mi się, że zawsze to jakoś zwiększy szerokość ściany i powinno być trochę cieplej. Co prawda zastanowiałem się też nad rozebraniem całości i dołożenia jeszcze wełny ale to bardzo duży koszt. Zacząłbym od badania termowizyjnego. Jeśli okaże się, że trzeba rozebrać - będzie przynajmniej wiadomo gdzie rozbierać. Przyczyną takiego stanu może być duża ilość okien połaciowych - o tym nic nie napisałeś; to są niezłe dziury termiczne. Latem połaciówki mocno nagrzewają, a w zimie dużo ciepła ucieka: jeśli nie uwzględniono dodatkowej mocy na dużą ilość okien - będzie zimno. Przyczyną może być również niedokładne ułożenie folii i nawiewanie powietrza spod połaci dachowej - w lecie to bardzo gorące powietrze, w zimie zimne. Niewielka dziura naprawdę dużo potrafi... Tak więc niekoniecznie wina musi być po stronie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 08.12.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 to ze w zimie masz zimno a w lecie goraco swiadczy o wadliwie zrobionej izolacji,20 cm izolacji jest gruboscia do zaakceptowania.Izolacja na poddaszu powinna byc zrobiona z dwoch warstw. Pierwsza o grubosci np.14 cm kladzie sie pomiedzy krokwiami a druga w tym przypadku 6 cm rownolegle bezposrednio za stelazem (ta warstwa niejako uszczelnia isolacje 14cm i do niej przylega)wazna jest tez izolacja paroszczelna.Para wodna osadza sie zawsze na najzimniejszych elementach konstrukcji, przy braku izolacji paroszczelnej przenika przez plyte GK do welny mineralnej(bo tam jest chlodniej) i eliminuje jej wlasciwosci izolacyjne.Przy kazdym oknie potrzebujesz tez kaloryfer ktory wymusza cyrkulacje powietrza .Panele nie ociepla ci poddasza.Mozesz za rada kolegi zrobic badanie kamera termowizyjna,a potem zastanowic sie co dalej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Zadziwiające jest, jak bardzo upierdliwie tropicie tu przewodnictwo cieplne!!! Postaw tam hygrometr. Jak pokaże małe wartości, to odpal świecę dymną i patrz którędy Ci wywiewa! Podejrzewam, ze masz tam sito i wszystko wywiewa/nawiewa. Ciepło przepływa przez przewodzenie, unoszenie i promieniowanie. Przewodzenie zabiłeś tą wełną. Promieniowanie to śladowe ilości, jak nie ma okiem na całej połaci. Co zostaje? Odpal se tego kopciucha jak dobrze nahajcujesz w CO. Popatrz gdzie się dymi z tego dachu. Potem kup kilka butelek pianki PUR i znajdź jaki śrubokręt... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 08.01.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Podłączę się do ocieplania. Na ścianę z bali w pokoju kładzie się: folię paro, wełnę, k-g. Na starą podłogę z desek: folię paro, legary, pomiędzy nie wełnę, płyta osb, wykończenie. Na poddasze (krokwie a na nich "goła blacha": folia paro, wełna między krokwie, k-g. Może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Podłączę się do ocieplania. Na ścianę z bali w pokoju kładzie się: folię paro, wełnę, k-g. Na starą podłogę z desek: folię paro, legary, pomiędzy nie wełnę, płyta osb, wykończenie. Na poddasze (krokwie a na nich "goła blacha": folia paro, wełna między krokwie, k-g. Może tak być? Folia paro-co? -przepuszczalna czy izolacyjna? Bo od tego trochę zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 08.01.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Paroizolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 No to jeżeli masz - folia paroizolacyjna -> wełna -> płyta g-k, to możesz mieć lekki problem z wilgotnością wełny. Powinno być wełna -> folia -> płyta g-k. Inaczej to co nadmuchasz w środku pozostanie w środku w wełnie, gdyż folia skutecznie zablokuje drogę wilgoci na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts