Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimno na poddaszu

marcioszek

Recommended Posts

A jak by była folia paroprzepuszczalna to jaka kolejność?

A czy możesz mi powiedzieć jak tę folię w sklepie odróżnić?

Bo jest beżowa i szara :roll: I nie wiem która jest która.

A ostatnio mąż pojechał po folę licząc na fachową poradę w sklepie a pan sklepowy zrobił takie :o oczy, że na ściany się kładzie jakąkolwiek folię.

Więc sam rozumiesz. Porada jest niezbędna.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Folia paroprzepuszczalna jest od zewnątrz. Paroizolacyjna od wewnątrz.

Może pytanie sprzedawcy było źle zadane. Jeżeli Twój mąż spytał się po prostu o folię na ścianę, to sam bym się zdziwił. Gdyby się spytał o folię na skosy na poddaszu użytkowym, to myślę, że jest większe prawdopodobieństwo uzyskania odpowiedzi. Jeżeli mimo tego sprzedawca by nie wiedział, to znaczy chyba tylko tyle, że należy zmienić sklep.

Nie jestem fachowcem, żeby powiedzieć czym różnią się poszczególne typy folii. Oprócz wspominanych beżowych i szarych są również żółte, czarne, etc. Sprzedawca powinien być od tego, aby wiedzieć co ma na sklepie. Jeżeli nie wie, to należy zmienić sklep. Polecam składy budowlane ;).

Co do technologii i sposobu kładzenia poszczególnych składowych dachu, polecam inne wątki na tym forum lub strony producentów materiałów. Chociażby tutaj http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/03_poddasza/

A pytanie chyba decydujące...

Jak ogrzewasz?? Czy masz stałe źródło zasilania??

Muszę ci powiedzieć, że ja mam identyczną sytuację....

W zimie chłodniej (jak nie palę w kominku z PW), a w lecie cieplej.

Ciepło się robi razem z ogrzewaniem...

Zimniej, mam tu na myśli spadek do tych 17-18 st. przy ok -5 na zew. z wiatrem..

W lecie jest cieplej bo....okna!!

No i przechodzi łatwiej temp. przez nagrzanych dach.

Nie wiem w jakim zakresie jest to u ciebie, ale to są normalne zjawiska.

Wszyscy ci, co mają stałe źródło zasilaniu, po jego wyłączeniu, będą mieli identyczne zjawisko!!

Jest tu forumowicz, który ma 30 cm wełny i identyczne zjawisko!!!

Bez przesady z tym "zsówaniem"....chłop by musiał mieć przekrój belki wysokości chyba z metr, żeby miała się gdzie "zrolować" ta wełna...nad gk a pod dachem, to ona się obsunie bez sznurka....albo i nie..a nawet jeśli to chyba z 10 cm....jeśli wogóle.

Ja mam wełny 15 + 5 w poprzek o podwyższonej wartości.

I w sensie merytorycznym mam dokładnie takie same historie jak autor wątku...

Kamera termowizyjna...hmmm fajna zabawka...ale czy potrzebna??

U mnie za kamerę termowizyjną już po ponad dwóch latach mieszkania robi albo nieroztapiający się lód bądź śnieg na połaciach...

W żadnym miejscu, nie zauważyłem dziwnie szybko rozmarzającej się zmarźliny w stosunku do całej reszty...

Nie znam szczegółów, więc trudno coś powiedzieć....ale interesuje mnie jak ogrzewasz...czy w sposób ciągły, czy z dobową cyklicznością??

Czy na dole masz podłogówkę??

Jaka jest różnica temp. góra/dół??

• 10 months później...

Witam wszystkich

mam ten sam problem z poddaszem latem ciepło w zime nie moge dogrzać . wata 15cm isover niestety ułożona jako jedna warstwa między krokwiami to jest zasadniczy błąd według mnie . Za bardzo nie wiem co zrobić z tym fantem pruć regipsy i dokładać następna warstwe 5 cm w poprzek .Małotego w skosach mam porobione chalogeny i jak go uchyle to wieje nim jak cholercia np. co jest grane

krokwie to mostek termiczny,

niedbale docinana wełna może dać luki/ubytki pomiędzy pasm wełny i krokwią,

halogeny to kolejny potężny mostek termiczny,

jesli chcesz mieć dobrze, a zamierzasz użytkować ten dom dłużej, to nie masz wyjścia. Dałbym jednak 10 cm, a nie 5. Sprawdziłbym dokładnie tę już ułożoną i ewentualnie poprawił. Z halogenów zrezygnowałbym - potrzebują przestrzeni z powodu grzania się, a w wełnie nie bardzo może to ciepło być odprowadzane = szybciej kończą swoją żywotność. Możesz dać diody, albo pogódź się z mostkami, choć w drugiej warstwie to już mniejszy kłopot.

tak tez myslałem .najbardziej wkurzające jest to że robili mi to jak to się mówi fachowcy i człowiek był uśpiony bo wierzy takiemu jednemu i drugiemu a teraz ,szkoda gadac ,może jest cos mniej inwazyjnego jakas pianka wstrzykiwana obiła mi sie o uszy ,kurcze mieszkam dopiero drugi sezon i juz mam na nowo wszystko robic między regipsem a krokwia jest przerwa 5cm która wypełnia stelarz może tam cos wstrzyknąc tylko co z folią

pianka odpada, ale są inne "ocieplacze" w tym wełna luzem wdmuchiwana, poszukaj firm w internecie.

Jak masz 5 cm przestrzeni, to w pewnym stopniu załatwi to Twój problem, ponadto dobrze wykonana usługa "wdmuchiwania" dobrze wypełni wszelkie zakamarki.

Jednak gdyby to był mój problem, odkręciłbym te płyty, ponumerował jakoś, a następnie użył ponownie i założył 10 cm wełny w poprzek tej w krokwiach.

musiałbyś tylko zmienić/kupić wieszaki.

Pozostaje jeszcze pytanie o folię ? Jak masz zrobione teraz ?

Decyzja zależy do Ciebie w zależności jak masz teraz.

Trzeba to zrobić jak najmniej boleśnie, ale też w taki sposób aby nie wracać do tematu, bo za trzecim razem będzie bolało 3x tyle.

P.S.

jesli masz rachunki i/lub umowę i/lub projekt ( zakładam poprawnie wykonany ) to możesz od okipy domagać się poprawienia niedoróbek.

Z braku wolnedo czasu nie mogłem cały czas przebywać na budowie i kontrolować całości prac związanych z ociepleniem. Jak tylko się pojawiłem to nie zauważyłem nic przerażającego. Wełna była w rolkach więc przycinali ją troszeczkę szerzej niż rozstaw belek i do tego pdwiązywali sznurkiem, Nawet to nieźle wyglądało. Później jak przyjechałem to była już położona folia, tak że więcej nic nie widziałem. Moim zdaniem wina leży po stronie wełny, ponieważ dali tylko między krokwie 20 cm a nie ma nic w poprzek.

Wg mnie problem jest w kilku punktach. O jednym sam pisałeś - wełna w jednej warstwie między krokwiami.

Drugi problem to pewnie mało dokładne jej położenie. I wcale nie musi to być skopane na całym dachu. wystarczy kilka miejsc gdzie wełna nie zakrywa całej przestrzeni i problem murowany.

Trzecia sprawa to względność odczuć. Na poddaszu zawsze będzie cieplej latem i zimniej zimą niż na parterze (poza wyjątkami). Odczucia "za zimno' i "za ciepło" są względne.

Ważną sprawą są też okna. Z dośwaidczenia wiem, ze bardzo kłopotliwe jest izolowanie wokół okien. Nie jest to trudne, ale wymaga cierpliwości, której brak obecnym fachowcom.

Może być też problem na styku ścian i dachu, ale tam trudniej popełnić błąd nieświadomie dlatego zakładam, że go tam nie ma.

Ja bym zaryzykował w usługę kamery termowizyjnej lub od razu planował rozbiórkę. Kamera pokaże dugi problem, a to nie załatwi i tak pierwszego. Jeśli chcesz dogłębnie rozwiązać sprawę musisz dołożyć drugą warstwę wełny. Wtedy nie warto angażować kamery bo i tak zobaczysz gdzie masz problem.

Chyba, że poczekasz na zimę i obraz topniejącego śniegu pokaże słabe punkty dachu.

• 11 months później...

witam wszystkich

Mam ten sam problem tzn. jesli sie pali w piecu to jest ok najgorzej jest na rano gdy temperatura spada mi do 12stopni w pomieszczeniu!

wata 15cm tylko miedzy krokwiami bo tyle miało wystarczyc w zupełnosci tak zapewniał niby fahowiec! Fakt mam halogeny i tam wieje,mam tez okna dachowe i wokół nich tez wiało to uszczelniłem silikonem akrylowym, najgorsza sytuacja jest w tym jednym pokoju gdzie to jeszcze jest sypialnia!!!

Moze poprostu zainwestowac tylko w piec miałowy lub na eko-groszek zeby sie paliło24h??? co wy na to??

a ile kosztuje wynajecie takiej kamery termowizyjnej i czy da mi to konkretna odpowiedz na moje pytania???[/code]

witam wszystkich

Mam ten sam problem tzn. jesli sie pali w piecu to jest ok najgorzej jest na rano gdy temperatura spada mi do 12stopni w pomieszczeniu!

wata 15cm tylko miedzy krokwiami bo tyle miało wystarczyc w zupełnosci tak zapewniał niby fahowiec! Fakt mam halogeny i tam wieje,mam tez okna dachowe i wokół nich tez wiało to uszczelniłem silikonem akrylowym, najgorsza sytuacja jest w tym jednym pokoju gdzie to jeszcze jest sypialnia!!!

Moze poprostu zainwestowac tylko w piec miałowy lub na eko-groszek zeby sie paliło24h??? co wy na to??

a ile kosztuje wynajecie takiej kamery termowizyjnej i czy da mi to konkretna odpowiedz na moje pytania???[/code]

W twoim przypadku wynajęcie kamery to strata pieniędzy podobnie jak zakup nowego kotła. jedyne sensowne wyjście (jeśli jest to technicznie możliwe do wykonania) to dołożyć drugą warstwę ocieplenia.

wszystko fajnie pieknie bym dołozyl sam nawet ale jak??

najlepiej zeby było jak najtaniej i bez bałaganu w domu!? to moje pierwsze chłody w tym domu i mam dosc!!!

dom był cały remontowany i zrobilismy podasze uzytkowe i tu sie takie cos okazuje ze bład fachowca,i słuchac sie ludzi byle zeby kase wziasc i isc w cholere!!!

a dodam jeszcze ze mam tak dachówka-folia taka szara i gruba z takimi włuknami w srodku-wata 15cm podpinana sznurkami grubymi-folia zółta -płyta gk

miedzy płyta gk a folia jest przerwa jakies 5cm interesuje mnie wdmuchiwanie tej waty czy ktos juz sie z tym spotkał i jakie to efekty daje???

witam wszystkich

Moze poprostu zainwestowac tylko w piec miałowy lub na eko-groszek zeby sie paliło24h??? co wy na to??[/code]

Witam

Pieniądze które wydasz na nowy piec i 24 -godzinne grzanie (masa pieniedzy) lepiej oddaj solidnej ekipie która pokój za pokojem zerwie ci płyty poprawi ocieplenie i doda kolejną warstwę wełny - wtedy nie bedziesz potrzebował nowego pieca ani tym bardziej grzania non stop przez 24 godziny . To jedyne sensowne rozwiązanie .

a dodam jeszcze ze mam tak dachówka-folia taka szara i gruba z takimi włuknami w srodku-wata 15cm podpinana sznurkami grubymi-folia zółta -płyta gk

miedzy płyta gk a folia jest przerwa jakies 5cm interesuje mnie wdmuchiwanie tej waty czy ktos juz sie z tym spotkał i jakie to efekty daje???

jezeli jestesmy pewni dokladnosci wykonania zasadniczej izolacji miedzy krokwiami i prawidlowo wykonanej paroizolacji to, alternatywnie mozemy wykonac wdmuchanie granulatu pod plyty. w tym jednak przypadku (15cm izolacji) jednak wykonal bym termograf przegrody i zaleznie co ujawni opracowal plan dzialania.

lub w kilku miejsach wykonal otwory rewizyjne w celu okreslenia stanu izolacji, paroizolacji i kondycji kontrukcji wiezby.

bo skoro przegroda "przemarza" to material izolacyjny moze byc zle wylozony badz juz w wyniku roznych czynnikow nie spelniac przeznaczenia. szczegolnie, ze folia paroizolacyjna mocowana jest do czola krokwi.