Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się podzielić działkę budowlaną 800m2 na połowę????

garuch

Recommended Posts

Witam

Rodzice żony mają działkę o powierzchni 800m2.

Jest to działka o wymiarach 20x40m, w jednej części stoi dom, dojazd jest po obydwóch stronach działki.

Chcieliśmy aby rodzice przepisali nam połowę działki, czyli 20x20 i tam chcieliśmy sie wybudować.

Ale w gminie powiedziano nam że niema możliwości... bo wydzielona działka musi mieć min 1000m2.

Czy jest możliwość obejścia tego przepisu... bo chcemy wziąć kredyt na budowę domu, a jeśli nie jesteśmy właścicielami gruntu to nie dostaniemy kredytu.

Nie chcemy być właścicielami całej działki i domu rodziców...dlatego nie wiemy co robić.

Pozdrawiam i dzięki za info

Jeżeli plan zagospodarowania przewiduje wielkość działki min. 1000 m to nic nie zrobisz. Chyba ,że wybudujecie drugi dom obok - jest to jakieś wyjście.My też mamy działkę o bardzo szerokim froncie i ewentualnie nasza córka będzie mogła budować dom na drugiej połówce działki.

No cóż. Wszystko zależy od rodziców. W moim przypadku była to działka 1700 m2, której nie dało się podzielić przed wybudowaniem domu. Tak więc najpierw był wybudowany dom. Rodzice byli współinwestorami i współkredytobiorcami. Do dnia podziału mieli hipotekę również na swoim domu. Hipoteka dotyczyła całości. Tak więc staruszkowie musieli podjąć trudną dla nich decyzję. Trzeba pamiętać, że po pierwsze bank później musiał wyrazić zgodę na zmianę zabezpieczenia - na szczęście mój nie robił problemu . Trzeba było podpisać aneks do umowy kredytowej (zmiana kredytobiorców). Za aneks trzeba było dodatkowo wybulić. Po drugie dom musiał być poźniej przekazany w formie darowizny - ja robiłam to wg starych przepisów więc wybuliłam niezły podatek. To tyle jeśli chodzi o moje doświadczenia.

Nie wiem, jak z kredytem, ale obejście tego przepisu jest możliwe: rodzice dopuszczają Was do współwłasności działki, budujecie dom, potem dzielicie działkę (bo są dwa budynki dwóch rodzin) i znosicie współwłasność.

nasprawdę to jest takie proste i da się w ten sposób obejść minimalną wielkość działki?!?

Minus jest taki, że zapewne także i rodzice musieliby "wejść" w takim rozwiązaniu w kredyt.

• 1 year później...

Porozmawiaj z geodetą jaka jest "praktyka" podziałowa. Jeśli jest szansa na realizację, to niech zrobi wstępny projekt podziału i złóż go do wójta.

Te 150 m kw. "pójdzie" na powiększenie działki sąsiedniej (czyli Twojej) - tu jest więc OK. Ale powierzchnia sąsiedniej zmaleje - i tu wszystko zależy od lokalnych uwarunkowań - gdzie jest ta działka, jakie są działki sąsiednie, jakie ma być jej przeznaczenie po podziale itp. Tego bez lokalnej wiedzy nie da się rozstrzygnąć.

A ile kosztuje? Głownie to wynagrodzenie geodety.