baciar 03.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 a to mój dom z 1936 r. zastanawiam się nad wzmocnieniem pękniętych fundamentów, remont w środku zakończony, pozostało ratować 2 ganki, zrobić podsibitkę...teraz odżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asksecret 03.02.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) A z czego masz fundamenty? W mojej chatce mam fundamenty z kamienia i według mnie wyglądały dobrze, dopóki Pan Grzegorz , który remontował mi ściany zewnętrzne (przy okazji odkrywając podłogi od wewnątrz i odkopujac piwnicę), powiedział, że z jednej strony domu "się wybrzuszyły na zewnątrz i trzeba je wzmocnić", więc na wiosnę będzie je "wzmacniał". Polegam na jego opinii i mam nadzieję, że zrobi to "jak dla siebie", bo tak się umówiliśmy. Jeszcze nie wiem, w jaki sposób Pan Grzegorz będzi to robił, ale jak przyjdzie wiosna, to na pewno się dowiem Moje fundamenty teraz są łatane (chyba) jakimś betonem, a wyglądają tak: Edytowane 3 Lutego 2012 przez asksecret nie dołączyło zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogalxxx 04.09.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam Moi rodzice maja dom wybudowany w następującej technologii: pół domu jest z bala a drugie pół jest w szkielecie ponieważ podobno dostało mu sie bombą lotnicza w czasie wojny. Poprzedni właściciel nową cześć szkieletowa ocieplił kawałkami styropianu powrzucanymi w ścianę :/. Całość jest obita szalówka na zakładkę (nie na wpusty) która jest w stanie dobrym (możne nie estetycznym ale lepsze to niż siding ). Generalnie dom należałoby docieplić bo narożniki (szczególnie w nowej części) . I teraz pytanie do forumowiczów: Jak? Zastanawiam sie nad przymocowaniem do istniejącej szalówki stelaża drewnianego (2x4"?) i oblozenie welna mineralna + wiatroizolacyjna a na to znów nowa szalówka. Styropianu pod obecna szalówka (na czesci domu) bym nie ruszal-punkt rosy powinien sie odsunąć od wnętrza budynku. pozdrawiam i dziękuje z gory za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaani 26.04.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam serdecznie, jestem całkowicie nowa na forum, a wzięłam się tu dlatego bo mój przyjaciel Google nie chce mi wogóle pomóc. I w was jedyna nadzieja... Poszukuję usilnie firmy zajmującej się remontem starych domów oraz fachowca , który by mógłby ocenić na początek stan domu ( bo jakieś mam wrażenie że może być niespodzianka). Może jest tu ktoś kto zmagał się już z takim domem i chciałby się podzielić ze mną wrażeniami ( drewnianą Pasją). A teraz krótko- dom jest 100-letni albo i starszy bo nie miał do ubiegłego roku ksiąg, został przywieziony (z? no właśnie i tu znak zapytania). Napewno zanim został przywieziony służył jako szkoła. Zamieszkiwany jest cały czas niestety moja mama remontowala go na własną rekę zapominając o uroku starych domów. Teraz chciałabym to naprawić... tylko kompletnie nie wiem jak zacząć... a a a dom jest wpisany na listę obiektów zabytkowych. Dom jest naprawdę cudny przygarnę kazdą informację poradę albo może ktoś poprostu pochwali się swoim cudem przed i po żebymi dodać więcej zapałujak nie tu to plis [email protected] Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez martaani błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts