Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RANKING KOMINKOW-cena,jakosc,wydajnosc..

psm

Recommended Posts

Od dluzszego czasu szperam i nudzielam sie we wszelakich tematach o kominkach,zdecydowalem sie ogrzewac we ten sposob swoj dom poniewaz nie ma tam gazu ani miejsca na kotlownie,po dlugim studiowaniu wszelkich opinii zdecydowalem sie raczej na kominek z plaszczem wodnym ktory bedzie mial za zadanie ogrzac mi salon(20m,dwa(przyszle) pokoje na poddaszu i lazienke,a takze bedzie mial za zadanie dostarczac mi CWU !!!

Jakie macie kominki ???

Ile kosztowaly ??

jakiej mocy ???

ile kosztuje instalacja kominka z PW ???

POPROSTU WSZYSTKO !!!

na podstawie tego tematu wiele osob bedzie kiedys moglo bez problemow wybrac sobie rodzaj,marke i moc kominka,ZAPRASZAM !!!

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos ma kominki z PW Tarnava Aqua Eco lub Aqua Tar ???

Czym one sie roznia procz ceny? (Tar sa troche drozsze)

to link do oferty Tarnava i Lechma

http://www.tarnava.pl/index.php?grp=16

mnie osobiscie interesuje kominek o mocy 15-18 kW

Kto wie wiecej o kominkach Lechma? Czy ktos ogrzewa tym dom?

ZAPRASZAM !!!

Podłączam się pod ten wątek -też stoję przed wyborem wkładu z płaszczem -trzy zostały na placu boju: Tarnava, Lechma i Idro. Cena wszystkich zbliżona (tylko Idro troszkę tańszy) -interesuje mnie 15 lub 19kW -sam wkład to koszt 4-4,5tys, ale dochodzi prawie drugie tyle na "okoliczne podzespoły" :-? . Najbliżej nam do lechmy -5lat gwarancji i bardzo ładny wygląd wkładu (bardziej nowoczesny niż retro jak tarnava). Jednak na forum więcej jest Tarnavowców :) Prosimy więc wszystkich o wypowiedzi -może pomogą? :)

Przed wyborem kominka z p.w. proszę się bardzo zastanowić .Nie piszę o firmie tylko o systemie t.z. kominek z p.w.Moim skromnym zdaniem kominek żeliwny bez płaszcza wodnego jest dużo lepszym rozwiązaniem.

ADAMOS48 takimi stwierdzeniami przekonanych do płaszcza wodnego nie skłonisz do zmiany decyzji 8)

Nie chcę nikogo przekonywać ,chcę tylko pokazać problem z którym każdy inwestor musi się zainteresować i wziąść pod uwagę .Posiadam w sprzedaży również kominki z płaszczem wodnym i nie polecam kominka z p.w. do czasu jak inwestor nie będzie pewny wyboru i zdawał sobie sprawę ze wszystkich aspektów zamontowania takiego rozwiązania .Kominek z p.w to jakby zamontować kocioł c.o. z dużymi drzwiczkami w salonie i ze wszystkimi tego konsekwecjami .

• 1 month później...
jest jeszcze firma Kratki,moze ktos ma ???

to strona z ich oferta wkladow z plaszczem;

http://www.kratki.com/index.php?cPath=88&osCsid=dccc221c8d5e34369fc240baa3768e86

ceny sa konkurencyjne ale nie mam pojecia jak to sie ma do jakosci

ALO.UZYTKOWNICY KRATEK,ODEZWIJCIE SIE !!!!!!!

ja mam kominek z kratek ale bez plaszcza wodnego bo kotlowni w salonie mi nie potrzeba:) nie mam zastrzezen co do jakosci a pomieszczenie rozgrzewa sie bardzo szybko.kominek zuzia

Ja wybrałem CTM z płaszczem wodnym 18 kw, będzie stał w salonie i ogrzewał jakieś 150 m2 + dodatkowo montuję 2 kolektory Hewalexa! póki nie założą mi gazu :wink: Postawiłem na jakość - naoglądałem się już trochę kominków - i ten przebił wszystkie :D Jakość wykonania i marka, w końcu ma to służyć latami.

mario

• 2 weeks później...

Witam serdecznie ,naszym skromnym zdaniem (zajmujemy sie sprzedażą,montażem i serwisem kominków itp) szczerze odradzamy piece z szybami w salonie,jeśli piec to w kotłowni,a w salonie kominek z dgp lub bez jak kto woli i czego oczekuje od wkładu...zawsze tłumacze naszym klienta

- jeśli kominek to zwykły(czytaj bez płaszcza)

- kominek nie jest do ogrzewania tylko do dogrzania !

- jesli kominek to nieżałowac na wkład..chodzi tu głównie o proporcje

wkład- obudowa dość często zdarza się ze klient wybiera wkład za 2-3tys a za obudowę na 2 ściany z marmuru wydaje ok 10tys.(niech sąsiad czy znajomi widza i podziwiają ile pieniędzy mnie to kosztowało )powinno byc na odwrót bo to wkład ma grzać a obudowa ma byc ładna dla oka

Oczywiście klient nasz pan i jesli chce z płaszczem to mu go zamontujemy bo ostateczny wybór i tak należy do niego..

- dość często klienci którzy użytkują płaszcze wodne sa zaskoczeni ze w naszym sklepowym wkładzie( a jest to Bodart&Gonay 764)po całodziennym paleniu szyba jest czysta niezakopcona...i mówią ze jakby wiedzieli ze niebedą mieli czystej szyby we wkładzie z płaszczem wodnym to wogole by sie niedecydowani na taki wkład..a teraz już przepadło bo wydali kupę pieniążków żeby teraz to zmieniać.

Jeśli chcesz kupić dobry wkład to nie kupuj wkładów w markecie gdzie za 780 zł oferują wkład do ciągłego palenia i z szyba samoczyszcząca heh ehe gdzie kupując sama szybę zapłacisz ok.600 zł(w zależności od wielkości szyby) ..resztę co do jakość takiego wynalazku można dodać samemu.

Jeśli chodzi o jakosc wkłądów z płaszczem to wg kolejności CTM,Makroterm,Lechma,Zuzia itp...Pozdrawiam serdecznie :lol: 8)

ylonakrystian

A jaki kominek wybrać do salonu, w którym będzie palone raz w tygodniu, dla przyjemności? Czy także należy wydać sporą kasę na kominek, czy tańszy wkład do 1000zł nie będzie aż tak zły dla tych warunków?

Powiem tak.. większość klientów tak mówi ze tylko 1-2 razy w tygodniu a okazuje się ze pala 7dni w tygodniu przez cały sezon...ile wydasz i co kupisz jest tylko i wyłącznie twoja sprawą ,ja wiedząc co to za "cud"wkład za 1000zł wolałabym niemieć wcale...i znowu pytanie jaką kwote przeznaczasz na wkład a ile zamierzasz przeznaczyć na obudowę?poniżej tysiąca nieda sie, a przecież będziesz palił raz w tygodniu....

Z tańszych wkładów(najtańsza seria wkładów z wyższej półki)mogę ci polecić wkład Chazelles D 70 SOLO moc 14kw za kwotę 2000zł(najtańszy z naszej oferty) będziesz zadowolony paląc raz na tydzień jak i 7 dni w tygodniu.

I powiem jeszcze jedną rzecz...ze jeśli chodzi o wkłady kominkowe to sprawdza się powiedzenie im droższy tym lepszy(oczywiści moim zdaniem w granicach rozsądku)