Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RANKING KOMINKOW-cena,jakosc,wydajnosc..

psm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam Jotula Harmony 18 Kw minimalnej .

Jestem bardzo zadowolona .

Przy nieocieplonym domku jak zaladuje 3/4 wkladu o godzinie 22 to mam jeszcze zar do 10-11 godziny :D .

To byl dobry zakup :D

Też kupiłem JOTULA I18 Panorama, do tego zespół wodny, narazie go testujemy podczas wykańczania budynku. Wybór na ten model z uwagi na jego jakość, wkład nie nalezy do najtańszych ale jak cos sie kupuje na lata to musi byc bardzo dobre. Kominek mam połączony z buforem 600+200, ma to ogrzać podłogówkę i cwu w domku 110m2.

Arek

• 4 weeks później...
Ja wybrałem CTM z płaszczem wodnym 18 kw, będzie stał w salonie i ogrzewał jakieś 150 m2 + dodatkowo montuję 2 kolektory Hewalexa! póki nie założą mi gazu :wink: Postawiłem na jakość - naoglądałem się już trochę kominków - i ten przebił wszystkie :D Jakość wykonania i marka, w końcu ma to służyć latami.

mario

w 100 proc to samo-jestesmy bardzo zadowoleni.

czy może ktoś mi pomóc w następującej sprawie:

zdecydowałem się na zakup kominka z płaszczem wodnym, ale jednocześnie chciałbym mieć kominek z podnoszoną szybą

czy są takie wkłady kominkowe?

czy mógłby ktoś wskazać mi taki?

Też kupiłem JOTULA I18 Panorama, do tego zespół wodny, narazie go testujemy podczas wykańczania budynku. Wybór na ten model z uwagi na jego jakość, wkład nie nalezy do najtańszych ale jak cos sie kupuje na lata to musi byc bardzo dobre. Kominek mam połączony z buforem 600+200, ma to ogrzać podłogówkę i cwu w domku 110m2.

Arek

Rozważam zakup tego samego zestawu JOTULA co Pan. U mnie domek ma zbliżoną powierzchnię i też jest podłogówka. Interesuje mnie kwestia tego bufora i czy pojemność zespołu wodnego i Jotulu (26l.) nie jest za mała? Z tego co wiem do ctma czy makroterma wchodzi ok 50l. wody. Zdaje sobie sprawę, że jest ciągła cyrkulacja.

Co sądzicie o wkładach kominkowych Bodart&Gonay. Wygladają super, cena też "super". Podpowiedzcie proszę czy warte są tej kasy. Może ktoś ma taki albo montował?

Witam serdecznie jesli chodzi o wkłady Bodart&Gonay to polecam z czystym sumieniem zamontowaliśmy tych wkladów juz sporo i każdy klient jest bardzo zadowolony..na codzien ogrzewamy nasz sklep wkładem Bodart&Gonay model Optifire 764(zapraszam do testów na zywo),w domu planujemy rownież wkład tej firmy tylko model Optifire 16:9 8) są warte swojej ceny.Bardzo dobra jakość naprawde czysta szyba,pełna regulacja od 0-9 ,mozliwość opalania węglem.Wybierając wkłady tej firmy bedziesz zadowolona(-y).Pozdrawiam

czy może ktoś mi pomóc w następującej sprawie:

zdecydowałem się na zakup kominka z płaszczem wodnym, ale jednocześnie chciałbym mieć kominek z podnoszoną szybą

czy są takie wkłady kominkowe?

czy mógłby ktoś wskazać mi taki?

edilkamin acquatondo

http://www.edilkaminpolska.pl/pdf/acquatondo.pdf

• 5 months później...

...

Z tańszych wkładów(najtańsza seria wkładów z wyższej półki)mogę ci polecić wkład Chazelles D 70 SOLO moc 14kw za kwotę 2000zł(najtańszy z naszej oferty) będziesz zadowolony paląc raz na tydzień jak i 7 dni w tygodniu.

I powiem jeszcze jedną rzecz...ze jeśli chodzi o wkłady kominkowe to sprawdza się powiedzenie im droższy tym lepszy(oczywiści moim zdaniem w granicach rozsądku)

I taki kupiłem, Chazelles D70 Solo (http://www.chazelles.com.pl/paleniska-kominkowe/kominki-chazelles-d70.htm).

Koszt 2000zł + 300zł za szyber. Podoba mi się prosty, nieudziwniony styl wykonania, pasujący do naszej prostej zabudowy kominka. Za rok się wypowiem nt. jego działania :)

Wybrałam Spartherm Speedy RDRh -montaż 3.10. Ciekawa jestem tego cuda :)

http://www.ilko.pl/files/image/ilko/ssrdrh.jpg

http://www.ilko.pl/files/image/ilko/ssrdrh_i.jpg

Opis: tworzywo/technologia

wkład stalowy z szamotem

moc nominalna [kW] - 11 max 16

rura odprowadzenia spalin Ø [mm] - 200

łączna szerokość [mm] - 695

łączna głębokość [mm] - 680

ciężar [kg] - 270

typ popielnika: - wiaderko

kształt szyby - półokrągła

sposób otwierania drzwiczek - przesuwane do góry

szerokość drzwiczek [mm] - 695

wysokość drzwiczek [mm] - 570

...

Z tańszych wkładów(najtańsza seria wkładów z wyższej półki)mogę ci polecić wkład Chazelles D 70 SOLO moc 14kw za kwotę 2000zł(najtańszy z naszej oferty) będziesz zadowolony paląc raz na tydzień jak i 7 dni w tygodniu.

I powiem jeszcze jedną rzecz...ze jeśli chodzi o wkłady kominkowe to sprawdza się powiedzenie im droższy tym lepszy(oczywiści moim zdaniem w granicach rozsądku)

I taki kupiłem, Chazelles D70 Solo (http://www.chazelles.com.pl/paleniska-kominkowe/kominki-chazelles-d70.htm).

Koszt 2000zł + 300zł za szyber. Podoba mi się prosty, nieudziwniony styl wykonania, pasujący do naszej prostej zabudowy kominka. Za rok się wypowiem nt. jego działania :)

Postanowiłam odpisac z innego konta...,to co pisałam jakis czas temu nadal podtrzymuje,w dalszym ciągu nic sie z nimi niedzieje,niemielismy jeszcze ani jednej reklamacji,wkład z tej półki cenowej jest dobrej jakośći i napewno będziesz zadowolony...rozumiem ze wziełeś wersje ze zintegrowanym szybrem?Miło ze mogłam się w jakimś minimalnym stopniu pomóc w wyborze wkładu.Pozdrawiam Ilona...

• 3 weeks później...

jak napali do ogrzania wody,to potem krok juz do grzania kaloryferkow,wyjdzie samo w praniu,zakladam,ze kk ma pojecie o cenie kominka z pw w porownaniu ze zwyklym wkladem,bo jesli nie....to bedzie niewesolo...:-)

ja mam i gaz i kominek z pw i bardzo sobie chwale oba rozwiazania...a oszczednosci,jeszcze bardziej,zwlaszcza teraz...gdy jest lajtowo za oknem ale gaz idzie w gore...no i halda darmowego drzewa....ale to na 2-3 sezony....