Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RANKING KOMINKOW-cena,jakosc,wydajnosc..

psm

Recommended Posts

Witam,

Chcemy zamontować kominek z płaszczem wodnym ale tylko do ogrzewania wody. oprocz tego bedzie ogrzewanie gazowe. jaki kominek sprawdzi sie najlepiej?

Pozdrawiam,

Dynamic KV 025 F03

- z małym wymiennikem wodnym: http://www.kafle-kominki.pl/wklady.htm

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

jestem w trakcie wyboru kominka do mieszkania. Cel: weekendowe odpalenie dla przyjemności i tutaj moja uwaga do przedmówców nie mam w planach palenia non-stop z prostej przyczyny- totalny brak czasu. Ogrzewanie mam z sieci miejskiej więc to ma być coś typowo rekreacyjne.

Spotkałem się z produktami firmy INVICTA. Podobno jedna z lepszych firm europejskich. Czy ktoś może wypowiedzieć się w tym temacie?

jest jeszcze firma Kratki,moze ktos ma ???

to strona z ich oferta wkladow z plaszczem;

http://www.kratki.com/index.php?cPath=88&osCsid=dccc221c8d5e34369fc240baa3768e86

ceny sa konkurencyjne ale nie mam pojecia jak to sie ma do jakosci

ALO.UZYTKOWNICY KRATEK,ODEZWIJCIE SIE !!!!!!!

Kupiłem Amelię 30 kW - działa zaledwie tydzień, więc nie mogę powiedzieć: "Tak, to jest to!"... "Dozbroiłem" ją sobie w wężownice schładzającą płaszcz wodny i sterownik z przepustnicą. Zachowuje się poprawnie - wygląda mi na naprawdę solidny zakup. Za cenę np. gołego Aquatondo 29 mam Amelię, osprzęt i zestaw wymiennikowo - pompowy do spięcia z kotłownią. Warto przemyśleć!

Tak na marginesie - patrząc na trend muratorowy "masz kominek z płaszczem - masz kotłownie w salonie" zapytam: jak kupiłbym sobie zwykły wkład i używał go w miarę regularnie (a to dla poprawy nastroju, a to dla ogrzania zmarzniętych kości), to nic by mi się nie syfiło w salonie??? Bo mam wrażenie - sądząc po wypowiedziach niektórych P.T. Forumowiczów - że popiół powstaje tylko w kominkach z PW...

Tak na marginesie - patrząc na trend muratorowy "masz kominek z płaszczem - masz kotłownie w salonie" zapytam: jak kupiłbym sobie zwykły wkład i używał go w miarę regularnie (a to dla poprawy nastroju, a to dla ogrzania zmarzniętych kości), to nic by mi się nie syfiło w salonie??? Bo mam wrażenie - sądząc po wypowiedziach niektórych P.T. Forumowiczów - że popiół powstaje tylko w kominkach z PW..-.
nic dodać nic ując :lol: a tak na marginesie jaki masz sterownik z przepustnicą?

• 4 weeks później...
od kiedy zalozylem ten watek minal juz ponad rok,ja zdecydowalem sie na Zuzie 12 kw z plaszczem, ze wzgledu na cene glownie i prostote wygladu.Kotlownia mala jest w salonie ale zapewniam ze nie wieksza niz przy kominkach bez plaszcza.Kominek ogrzewa 55metrowe mieszkanie(2pokoje,lazienka,przedpokoj) i CWU.Starcza spokojnie,drzewa tez nie idzie zbyt wiele.Jestem zadowolony!!!Moze wkleje fotke przy odrobinie czasu,pozdrawiam!!

• 2 months później...

cześć

Mam też Jotula 18 Harmony. Zastanawiam się nad dokupieniem zespołu wodnego - macie może jakieś wrażenia czy ta inwestycja się opłaca?

W razie czego proszę o maila lub telefon (mój 510 029 075)

pozdr

Jarek

Mam Jotula Harmony 18 Kw minimalnej .

Jestem bardzo zadowolona .

Przy nieocieplonym domku jak zaladuje 3/4 wkladu o godzinie 22 to mam jeszcze zar do 10-11 godziny :D .

To byl dobry zakup :D

Też kupiłem JOTULA I18 Panorama, do tego zespół wodny, narazie go testujemy podczas wykańczania budynku. Wybór na ten model z uwagi na jego jakość, wkład nie nalezy do najtańszych ale jak cos sie kupuje na lata to musi byc bardzo dobre. Kominek mam połączony z buforem 600+200, ma to ogrzać podłogówkę i cwu w domku 110m2.

Arek

A co powiecie o tym

http://www.kominki.owo.pl/?2,unico-hermes-2

albo o tym

http://www.kominki.owo.pl/?30,wklad-zeliwny-komingo

Palenie okazjonalne, dom ocieplony 16 cm, gaz.

Chciałem cos niedrogiego.

Czy może lepiej Kratki to:

http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=725&osCsid=0e74j6vq9i9uimbdmkkqukcjn0

A co powiecie o tym

http://www.kominki.owo.pl/?2,unico-hermes-2

albo o tym

http://www.kominki.owo.pl/?30,wklad-zeliwny-komingo

Palenie okazjonalne, dom ocieplony 16 cm, gaz.

Chciałem cos niedrogiego.

Czy może lepiej Kratki to:

http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=725&osCsid=0e74j6vq9i9uimbdmkkqukcjn0

Jeżeli zdecydujesz sie na Kratki to polecam ci Miro-Les-Foyers na Klimeckiego - ceny dostałem tam lepsze niż u producenta.

cześć

Mam też Jotula 18 Harmony. Zastanawiam się nad dokupieniem zespołu wodnego - macie może jakieś wrażenia czy ta inwestycja się opłaca?

W razie czego proszę o maila lub telefon (mój 510 029 075)

pozdr

Jarek

Mam Jotula Harmony 18 Kw minimalnej .

Jestem bardzo zadowolona .

Przy nieocieplonym domku jak zaladuje 3/4 wkladu o godzinie 22 to mam jeszcze zar do 10-11 godziny :D .

To byl dobry zakup :D

Też kupiłem JOTULA I18 Panorama, do tego zespół wodny, narazie go testujemy podczas wykańczania budynku. Wybór na ten model z uwagi na jego jakość, wkład nie nalezy do najtańszych ale jak cos sie kupuje na lata to musi byc bardzo dobre. Kominek mam połączony z buforem 600+200, ma to ogrzać podłogówkę i cwu w domku 110m2.

Arek

Ja także jestem zainteresowana zakupem JOTULA I18 Panoramy z zespołem wodnym dlatego również proszę o opinie użytkowników jak się sprawuje. Nurtuje mnie kwestia małej pojemności tego zespołu (ok 27litrów) czy jest mimo to wydajnym żródłem ciepła. W moim domku 130m2 pow.uż. byłby praktycznie głónym żródłem zasilającym podłogówkę. Alternatywne to kocioł elektryczny.

• 3 months później...

Ja chcę kupiś Yotula 18 Harmony i uzupełnić ogrzewanie konwektorami Atlantic. Kosz konwektorów najnowszej generacji to dla 120m kw domu około 3500 zł.

Chce zastosować też rekuperację i od różnych instalatorów słyszę różne wersje co do połączenia wentylacji mechanicznej i DGP. :-?

Słyszeliście może czy można to połączyć?

• 3 months później...

Witam serdecznie wszystkich

bardzo prosiłbym wszystkich raczej zoorjentowanych i obiektywnych już użytkowników wkładów o pomoc

specyfikacja domu :

Dom o powierzchni 200 m2 + piwnica 115m2

Parter - kuchnia,garderoba,mała łazienka,pokój - ogrzewane głównie podłogówką

Góra - sypialnia ,łazienka, dwa pokoje dla dzieci oraz garderoba - ogrzewane gównie grzejniki oraz trochę podłogówki

Piwnica - około 115 m2 ogrzewanie grzejnikami jeżeli trzeba będzie.

Główne źródło ogrzewania piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Przewidziana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła w domu , dom dobrze ocieplony 20cm styropianu.

Kominek postawiony w salonie 42 m2 na parterze

- wkład bez płaszcza wodnego

- szczelna komora spalania , doprowadzenie powietrza z zewnątrz

- szyba samoczyszcząca

- preferowałbym duże palenisko

- wg mnie moc ok 19-20kw

- zainstalowanie turbiny kominkowej aby przekazać powietrze do 4 pomieszczeń na górze

Z powodu iż dom wyszedł duży palenie kominkiem chciałbym potraktować jako dodatkowe źródło ogrzania choć centralna instalacja będzie raczej na wysokim poziomie lecz wiadomo gaz jest drogi .

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na wkład to około 5 - 6 tyś złotych

Myślałem o wkładzie Dove 2180 CBS 15kw lecz po długiej lekturze musiałem z niego zrezygnować , choć jestem z Olsztyna i jest u nas generalny importer na Polskę tych kominków , zła opinia szybko się niesie.

Może ktoś zna konkretny sklep w Olsztynie gdzie dobrze doradzą ?

Pozdrawiam

My wybraliśmy ten:

http://www.szalonymax.pl/product-pol-7504-4897504-Wklad-kominkowy-powietrzny14kW-ARYSTO-10-LP-3-szyby-wymiar-frontu-670-x-510-.html

doradzał nam fachowiec od kominków, który będzie go montował, ale jak się będzie sprawował to zobaczymy.

dodam, że dom 145m2 z rozprowadzeniem na górę tylko do dwóch pokoi.

...nie rozumiem cię , co nie masz ochoty to nie cztaj , nie jest to twój prywatny portal

dziwią mnie tacy którzy tylko potrafią krytykować zamiast pomóc

A czytales ty regulamin forum chociaz ?

Zalozyles nowy watek - OK, w porzadku. Ale nie wklejaj TEJ SAMEJ wiadomosci do pieciu innych, wygrzebanych z sprzed kilku lat !

pozdr.

• 2 weeks później...