Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RANKING KOMINKOW-cena,jakosc,wydajnosc..

psm

Recommended Posts

Ja mam włoski kominek z PW Edilkamin Idro 50 z płaską szybą, który ma moc 21 kW. Jestem nim w stanie ogrzać dom o pow. prawie 200m2. Firma istnieje od około 100 lat.

Uważam, że ma ładny wygląd: prosty i nowoczesny - osobiście nie znoszę stylu antyczno-barokowo-rokokowego jaki jest prezentowany przez większość produktów.

Edilkamin ma w ofercie również kominiki z szybami półokrąglymi i prostymi dzielonymi, jak i również z podnoszonymi do góry oraz chowanymi na boki, z tym że są one większe i droższe niż model podstawowy IDRO 50.

Najtańszy Idro 50 w internecie kosztuje ok 4800 PLN do tego trzeba dokupić specjalne nóżki które kosztują 100-200 PLN.

Trzeba pamiętać, że kominek z PW nie jest tanią instalacją. Tak jak napisałem wyżej: kominek ok. 5000 PLN do tego podłączenie rur do komina (materiał+robocizna) 200-400 PLN. Wkład kominowy 2000 PLN - niektórzy twierdzą, że nie trzeba. Wymiennik ciepła, naczynie wzbiorcze, dwie pompy, sterownik, rurki, zawory, kolanka itp + robocizna: 2000-3000 PLN.

Obudowa kominka 4000-6000 PLN. Wychodzi zatem około 15 000 PLN.

Kominek z PW ma tą zaletę na kominkiem zwykłym, że jak już wydasz tyle kasy to przynajmniej go często używasz ponieważ założyłeś, że będziesz nim dogrzewał/ogrzewał dom. A z kominkami zwykłymi ludzie często rozpalą w nim pięć razy, później już się nie chce i stoi klamot nieużywany w salonie - poczytaj sobie oddzielne o tym w innych tematch na forum.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przynajmniej jest dokładnie opisane o co chodzi

a nie wpis w rodzaju:

jaki kupić kominek - pomożcie

Co masz do Dovre? To bardzo dobre wkłady

Mam od 12 lat wkład INVICTA. Przed kilku laty wypaczyła sie pękła płyta osłonowa za paleniskiem, a potem ruszta. Próby dokupienia tych części - to materiał na powieść sensacyjną, bowiem firma gdzie to kupiłem juz nie istnieje. Groziła wymiana całego wkładu. Wreszcie znalazłem warsztat, który produkuje kominki i zgodził sie dorobić brakujace części.

Wracając do płaszcza wodnego, kolega po dwóch sezonach wyrzucił ustrojstwo - z komentarzem, że nie po to zyje by byc niewolnikiem kominka. Ja w swoim palę tylko dla przyjemności (żywy ogień) 0- choc przyznam, instalacja rozprowadzania ciepłego powietrza jest (a co!)

Ja również nie mogę narzekać na kratki.pl, kominek z PW 19 Kw chyba ( nie pamiętem w tej chwili jaki model), od 3 lat ogrzewam mieszkanie 130m2, i zastrzeżeń brak z mojej strony.

Niebawem będę szukał kominka do domu i stoję przed wyborem kratki.pl, i napotkąłem ostanio na allegro kominek Ulrich-a ten:http://www.allegro.pl/item811951216_ulrich_kominek_wodny_ai_21kw_ostatnie_sztuki.html

Zastanawia mnie czy jest jakaś znacząca różnica w sprawności ,sa konstrukcyjne róznice kominków z kratki.pl i tego powyżej, kratki ma wewnątrz kilka rur, ten ma jedną większą.

Ja chcę kupiś Yotula 18 Harmony i uzupełnić ogrzewanie konwektorami Atlantic. Kosz konwektorów najnowszej generacji to dla 120m kw domu około 3500 zł.

Chce zastosować też rekuperację i od różnych instalatorów słyszę różne wersje co do połączenia wentylacji mechanicznej i DGP. :-?

Słyszeliście może czy można to połączyć?

Konwektory elektryczne to nie najlepszy pomysł. Polecam piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem - nowoczesne są niewielkie i bardzo wydajne, z rozbudowaną automatyka i mozliwościami sterowania (np. AEG jakie sam eksploatuję).

Już mam kominek - jednak Dovre 13kW i rekuperację Dospela.

Śmiga wszystko bez zarzutu (DGP nie robiłem a i tak jest rozprowadzone powietrze), a konwektorów nie zakładam na razie. Kończę wykończeniówkę i nie ma potrzeby uruchamiać czegokolwiek poza kominkiem. Kupno pieców akumulacyjnych to koszt rzędu kilkunastu tysięcy złotych. Kupię konwektory za 2 tys na początek, a resztę dokupię jak będzie taka potrzeba.

• 2 months później...
Thoby i jak ci działa Dovre 2175? Dobrze grzeje! Pytam bo kupiłem też ale mam wrażenie że jedyne co jest nagrzane to komin, kanały gdzie ma być nawiew powietrza (grawitacyjny) są zaledwie ciepłe, o tym aby mi tam dmuchało ciepłe powietrze nie ma mowy! Szyba grzeje Ok choć sie szybko brudzi, po kilku dniach juz nie wiele widać. Mam wrażenie że ten wkład jest bardzo kiepski!!!